Hai să vă povestesc cum e să visezi la o destinație timp de patru ani și cum îți poți îndeplini visul în două zile. Da, doar două zile mi-au fost de ajuns să străbat la pas fascinanta capitală a Danemarcei, Copenhaga. Unii ar spune că e prea puțin. Posibil să aibă dreptate, dar dacă ajungi în orașul plin de povești cu lista de dorințe făcută temeinic atunci, vă spun din proprie experiență, se poate.
Așadar, după o aterizare ușor cam ”legănată” pe aeroportul din Malmö și un traseu fascinant care a cuprins patru orașe din două țări, am ajuns în Copenhaga. Dacă vă întrebați despre ce traseu este vorba, vă pot spune că acesta pornește din Suedia și doar în câteva ore ajunge în Danemarca. Startul a fost în Gara Centrală din Malmö apoi au urmat orașele Helsingborg, Helsingør și Copenhaga. Biletul se poate achiziționa fie din gara din Malmö fie din cea din Copenhaga, depinde de direcția pe care o alegi. Și încă ceva, cu acest bilet poți trece o singură dată pe celebrul Pod Øresund, cel care leagă Malmö de Copenhaga.
Aveam foarte multe obiective în minte și mai ales pe listă atunci când am plecat de acasă. Copenhaga e un oraș atât de ofertant și cu atât de multe povești încât, ai impresia că nu vei putea niciodată să îl cuprinzi. E drept și faptul că depinde de ceea ce îți dorești de la un city break.
Eu mi-am dorit să hoinăresc pe străzi, să simt viața orașului, să admir cele mai frumoase clădiri și să merg pe urmele unor povești încântătoare. Dacă și voi vă doriți acest lucru, atunci puteți urma traseul celor 10 obiective. Cu siguranță sunt mult mai multe, dar cele zece sunt în top must-see.
1. Nihavn sau Portul Nou
Portul Nou este probabil cea mai colorată zonă a capitalei daneze. E un adevărat curcubeu care se răsfrânge asupra firului de apă plin de ambarcațiuni istorice construite din lemn. Portul datează din sec. al XVII-lea și a fost construit la ordinul Regelui Christian al V-lea. Aici ajungeau vase din întreaga lume și, mai mult decât atât, era locul unde viața de noapte era destul de agitată. Fiind un port istoric, canalul este împânzit de vase care aparțin Muzeului Național Danez din Copenhaga.
În momentul în care am ajuns în Nihavn am avut impresia că am pășit într-un mic orășel lego. Imaginea întâlnită aici, pe malurile canalului, este una încântătoare. Nu mă mai săturam să privesc, să mă bucur și să fotografiez. Restaurantele și terasele erau pline de turiști care fie savurau o băutură răcoritoare fie o cafea aromată.
Aici, la casa cu numărul 20, a stat celebrul Hans Christian Andersen. Nu l-am găsit acasă dar i-am ”simțit” spiritul.☺
2. Christiania, orașul liber din Copenhaga
Christiania, cartierul care se prezintă drept ”orașul liber” sau ”orașul interzis” este, cu siguranță, una dintre cele mai exotice zone ale orașului. Farmecul acestui mic orășel care este guvernat de legi și reguli proprii, este dat atât de povestea sa cât și de peisajul care te întâmpină în momentul în care calci pe străzile sale.
Încă de la nașterea sa Christiania s-a aflat în centrul atenţiei media din întreaga lume. De ce? Pentru că ”libertatea” acestui cartier colorat care numără aproximativ 1000 de locuitori, permite și comercializarea drogurilor. Chiar dacă din 2004 aici sunt interzise drogurile ”grele”, totuși pe strada Pusher se comercializează cannabisul și, cu siguranță, și alte substanțe interzise. Din această cauză pe respectiva stradă nu ai voie să faci fotografii. Ești oprit atât de semnele puse la vedere cât și de tipii ușor încruntați care strigă doar la vederea aparatelor foto sau a telefoanelor, ”No photo!”.
Despre Christiania am scris un articol separat. Îl puteți citi aici.
3. Amalienborg și Biserica de Marmură
Reședința de iarnă a familiei regale daneze este un complex format din patru palate care sunt aproape identice. Cele patru palate au fost construite de către patru nobili între anii 1750-1760 și poartă numele de Palatul Christian al VII-lea, Palatul Christian al VIII-lea, Palatul Frederick al VIII-lea și Palatul Christian al IX-lea.
Publicul poate vizita două dintre cele patru palate, Palatul Christian al VIII-lea și Palatul Christian al VII-lea. Eu nu am făcut-o dar m-am bucurat de atmosfera din curtea interioară sub ”privirile” serioase ale Regelui Frederick urcat demn pe soclu.
Amelienborg este cunoscut și pentru parada pe care Garda Regală o face zilnic. Aceasta mărșăluiește pe străzile din Copenhaga începând cu ora 11.30. Punctul de plecare este Castelul Rosenborg iar cel final este curtea interioară a Palatului Regal. Aici, la ora 12.00, are loc un spectacol al schimbării gărzii urmărit de sute de turiști în fiecare zi.
Ce să zic, am prins loc în față!☺
În imediata apropiere a Reședinței Regale se găsește Biserica de Marmură sau Biserica Frederick. Aceasta este una dintre cele mai impunătoare construcții din oraș. Se spune că, cupola bisericii din Copenhaga a fost inspirată de cea a Bisericii Sf. Petru din Roma.
4. Mica Sirenă
Cine nu a auzit de Mica Sirenă? Fie că vorbim de filmul de animație produs de Walt Disney fie de povestea scrisă de Hans Christian Andersen, personajul simpatic e în inima tuturor copiilor. Să spun că și în inima mea? Nu cred că mai e cazul.
Așadar, pentru copiii mari și mici, Mica Sirenă stă nemișcată pe o stâncă cu vedere la port. Statuia de bronz care are o înălțime de 1,25 metri și o greutate de 175 kg a fost comandată în 1909 de către Carl Jacobsen, fiul fondatorului Carlsberg.
Cred că e de la sine înțeles că o vizită în Copenhaga trebuie să cuprindă neapărat o întâlnire cu personajul de poveste. Vă anunț că trebuie să aveți ceva răbdare pentru a ajunge să o fotografiați. E ”copleșită” de vizitatori! Însă, cât stați la rând puteți savura o cafea aromată în apropiere.
5. Citadela Frederikshavn
Citadela Frederikshavn sau Kastellet este considerată ca fiind una dintre cele mai bine păstrate cetăți din Europa de Nord. Cel care a inițiat construcția cetății a fost regele Christian al IV-lea în anul 1622. Acesta a dorit ridicarea unei redute pe coasta de nord a orașului pentru a păzi zona portului. După sute de ani în care cetatea a avut un rol important în apărarea orașului, astăzi aceasta este locul unde atât localnicii cât și turiștii au parte de o plimbare mai mult decât relaxantă.
Eu am avut norocul să dau peste un eveniment care readucea în prezent scene de război. Nu știu exact despre ce conflict era vorba dar a fost foarte interesant ceea ce am văzut. Iar parcul din jurul cetății, o minunăție! Am avut parte de verdeață, liniște, mori de vânt, garda călare și câteva picături de ploaie. Așa-i în noiembrie.☺
6. Palatul Rosenborg și Grădinile Regale
Despre minunăția de palat care se ridică mândru din mijlocul unui parc fermecător ce aș mai putea să spun! Imaginea acestuia m-a făcut să mă simt parte din poveștile lui Andersen.
Palatul Rosenborg, o adevărată bijuterie arhitecturală, este din secolul al XVIII-lea reședința de primăvară și de toamnă a familiei regale daneze. Pe lângă asta, capodopera în stil renascentist din Copenhaga, este casa celor mai mari comori culturale ale Danemarcei. Aici se regăsesc bijuteriile coroanei și coroana regală daneză.
Dacă interiorul castelului este strălucitor exteriorul este fermecător. Parcul care îl înconjoară este un adevărat paradis al plantelor. Surpriza uriașă a fost atunci când am trecut podul care leagă parcul de curtea castelului. Apa care umplea șanțul de apărare era plină de pești uriași. Și când spun uriași nu glumesc. Doamne, și cum veneau la mal să se bucure de hrana aruncată de turiști!
7. Turnul Rotund
Rundetårn sau Turnul Rotund este unul dintre numeroasele proiecte arhitecturale realizate de regele Christian al IV-lea. Turnul înalt de 36 de metri a fost construit ca un observator astronomic care să deservească Universitatea din Copenhaga. Pe lângă înălțime, turnul atrage atenția și prin poveste. Aceasta spune că Țarul Petru cel Mare a ajuns călare până în vârf. Oare așa să fi fost?
Astăzi, turnul face parte din Complexul Trinității, complex din care fac parte Biserica Trinității și Biblioteca Universității.
Și pentru că veni vorba de povești, lângă Turnul Rotund am avut parte de o poveste gastronomică. Mâncarea stradală din Copenhaga e destul de ofertantă în arome și….culori.
8. Palatul Christiansborg
Actuala clădire a palatului Christiansborg este relativ nouă fiind construită între anii 1907 și 1928. Acesta a fost înălțat pe locul unor vechi edificii care au avut diferite roluri în istoria Danemarcei.
Clădirea impresionează prin dimensiune și prin fațada somptuoasă. Granitul care o îmbracă este adunat din fiecare parohie din țară. Nu știu cât a durat prelucrarea lui și nici cât efort a fost depus dar rezultatul e unul spectaculos. Cred că lucrul acest îl știe și regele Frederik al VII-lea și de aceea stă atât de mândru pe soclul în fața palatului.
Însă, ceea ce atrage atenția este turnul poziționat în centrul palatului și decorat cu trei coroane regale. Acestea reprezintă Danemarca, Suedia și Norvegia.
9. Piața Primăriei
Piața Primăriei este considerată punctul zero al orașului. Aici se regăsește cea mai importantă clădire din punct de vedere administrativ, primăria, și de aici pornesc trasee spre toate punctele de interes din Copenhaga.
Am ajuns în Piața Primăriei atunci când soarele se pregătea să se ascundă spre a se odihni. Lumina care se difuza în piață făcea ca toate clădirile din jur să pară stropite cu aur. Tare mi-a plăcut! Și știți ce mi-a mai plăcut? Prietenia sau mai bine zis îndrăzneala porumbeilor. Chiar dacă nu am avut ce să le dau de mâncare tot au stat la fotografiat.
10. Parcul Tivoli
Parcul Tivoli este una dintre cele mai populare atracții daneze. Locul care astăzi atrage turiști de toate vârstele a făcut parte din zona de demarcație ce înconjura orașul în secolul al XIX-lea. Ideea de a crea aici o zonă de distracție a apărut în anul 1841, când ziaristul Georg Carstensen a avut o discuție cu regele Christian al VIII-lea despre cum să-i facă pe oameni să fie mai fericiți. Se spune că în urma acestei discuții regele a înțeles faptul că, dacă oamenii aveau unde să se distreze vor fi mai puțin predispuși să vorbească despre situația politică existentă sau despre nemulțumirile pe care le aveau.
Pentru cei care pășesc în Parcul Tivoli cu gândul că acesta e un parc oarecare, realitatea le așază la picioare un adevărat orășel colorat și plin de viață. Rând pe rând apar în calea celui care plătește biletul de intrare, clădiri exotice, carusele colorate, cel mai vechi roller coaster din lume, zone unde adulții redevin copii, cafenele pe malul lacului, restaurante elegante, magazine care îmbie prin vitrine frumos aranjate sau nenumărate spații verzi.
Parcului Tivoli i-am dedicat o întreagă poveste, asta pentru că nu aș fi putut să povestesc întreaga mea experiență din el doar în câteva fraze. Povestea o puteți citi aici.
Aș putea povesti zile întregi despre Copenhaga.
De fapt, cei care mă cunosc știu că am făcut lucrul acesta.☺Totuși, farmecul acestui oraș nu îl poți simți din povești ci trebuie să îl vezi, să îl guști și să îl trăiești. Și dacă tot ajungeți aici, zic eu că e bine să vă echipați cu încălțăminte comodă și bateți orașul la pas. Merită!
Și încă ceva, Copenhaga este o destinație destul de costisitoare. Cazările sunt destul de scumpe iar mâncarea stradală poate fi o alternativă mai ieftină a restaurantelor.
Eu am stat la Scandic Falkoner, un hotel ok cu un mic dejun excelent, dar cu un preț pe măsură, două nopți 1876 DKK, adică aproximativ 1200 lei.
Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!
Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!
Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook și dă follow pe instagram !