BLED, POVESTE CU UN CASTEL ȘI UN LAC DE SMARALD

Când am ales Slovenia ca destinație pentru câteva zile, nu am știut că mi se va lipi de suflet atât de repede și atât de tare. Petecul acesta de lume, călcat mai puțin de turiști, ascunde adevărate comori. Alpii falnici, lacurile glaciare în care soarele își înmoaie razele spre răcorire, peșterile misterioase, castelele de poveste și oamenii calzi și zâmbitori dau Sloveniei un farmec aparte și o magie care te cheamă să o revezi, după o primă întâlnire.

Da, cu siguranță mă voi întoarce aici, pentru că mai am foarte multe de văzut și de trăit. Călătoria pe drumurile acestei minunate țări m-a făcut să simt cu adevărat acel I FEEL SLOVENIA, slogan care spune totul.

Care este legătura Sloveniei cu dragonul, nu știu, dar pot spune că pe tot parcursul șederii mele aici, parcă am simțit prezența acestei creaturi fantastice. Cutreierând prin Alpii Iulieni m-am simțit personaj în povestea pe care i-o citeam în fiecare seară băiețelului meu, “Unde-o fi Dragonul ?” Imaginile din cartea cu pricina seamănă izbitor cu ceea ce mi-a încântat ochii și sufletul iar sentimentul că un dragon simpatic mă urmărește de undeva, de pe piscurile împădurite ale munților, a fost prezent pe tot parcursul călătoriei.

Unde este Bled

Cu temele bine făcute, ne-am îndreptat spre nord-vestul Sloveniei, acolo unde ne aștepta zâmbitoare și ospitalieră, stațiunea Bled. Așezat temeinic și pitoresc, la poalele munților, între râurile Sava Bohinjka și Sava Dolinka, frumosul orășel este un refugiu ideal pentru o gură de romantism și pentru emoțiile unor clipe învăluite în aer medieval. Nu degeaba se spune despre această stațiune că a reprezentat destinația multor aristocrați europeni și nu numai. Este o adevărată nestemată a slovenilor. Odată ajunși aici am purces spre primul obiectiv important al orașului, Castelul Bled.

Lacul Bled

Istoria Castelului Bled

Cel mai vechi castel din Slovenia stă mândru pe marginea unei stânci înalte de 130 metri, oglindindu-se fără pic de modestie în apa de culoarea smaraldului a lacului care poartă numele orașului, Lacul Bled.

Tabloul este idilic și pare desprins din basmele cu prinți și prințese. Dacă stau bine și mă gândesc, aceștia sigur s-au plimbat pe aleile pietruite ale castelului, în lunga sa istorie. Se spune că ridicarea acestuia a început pe la 1004 și a fost destul de anevoioasă, din cauza zonei. În 1011, castelul Bled a fost menționat pentru prima data în scrierile vremii, cu ocazia donației pe care o face împăratul german Henric al II-lea, episcopului Albuin de Brixen. Fortificația primită de episcop avea doar un turn construit în stil romanic și un zid generos de protecție. Fermecătoarea arhitectură este realizată și îmbogățită mai târziu, în perioada barocă.
Pentru a ajunge la castelul Bled, am urmat străduțele înguste care taie liniștea și ordinea vilișoarelor cochete și colorate. Odată ajunși pe platoul de sus, am lăsat mașina în parcarea de la baza zidurilor și am pornit agale pe aleea pietruită care serpuiește abrupt spre intrare. Am continuat drumul pe sub o arcadă realizată în stil gotic și peste un pod mobil, care traversa odinioară un șanț de apărare. După așa o intrare, foarte frumoasă, urcușul spre curtea castelului a continuat, pe sub zidurile clădirii principale, dantelate de ferestre mici, protejate de obloane vesel colorate.

Castelul Bled

Castelul Bled

Curtea castelului

Curtea interioară a fost o adevărată desfătare vizuală. Faptul că am ajuns aici imediat după Hallween, ne-a dat ocazia să intrăm într-o lume fantastică, totul fiind foarte frumos împodobit. Zidurile erau asaltate de păianjeni uriași, iar ferestrele și ușile erau animate de dovleci care mai de care mai scary.

Castelul Bled

Castelul Bled

La plimbare prin castel

Pentru a putea vizita tot castelul Bled îți trebuie ceva timp și nițică răbdare. Este păcat să nu treci în revistă toate clădirile administrative, turnurile, tipografia veche, galeriile, capela gotică și cafeneaua.☺Sălile care găzduiesc diverse expoziții dezvăluie în etape istoria castelului și a zonei. Colecții vaste de săbii, armuri, arme de foc, bijuterii și sobe, da…sobe, amintesc de timpurile cavalerilor și al domnițelor.

Ici colo, lumina naturală scaldă frumoasele exponate, pătrunzând pe furiș prin micile ferestre găzduite de zidurile groase. Peisajele de dincolo de ochiul ferestrelor sunt atât de frumoase încât nu am rezistat tentației de a le imortaliza de fiecare dată.

Panorama oferită de  Castelul Bled

Însă, punctul forte al castelului rămâne cu siguranță, terasa. După câteva trepte, nu greu de dovedit, am ajuns în locul cel mai căutat și mai fotografiat de turiști. Priveliștea te lasă cu gura căscată. Recunosc faptul că fotografiile de pe internet reușesc să surprindă destul de bine frumusețea imaginii dar, în realitate, panorama vine la pachet cu un tumultum de trăiri. Aici m-am vindecat de frica de înălțimi și am gustat întreaga panoramă, lipită de balustrada terasei, care stă suspendată deasupra “lumii”.

De aici, vezi în toată splendoarea Lacul Bled, care-și așterne luciul apei până sub stâncile abrupte care susțin cetatea. Clădirile mai mult sau mai puțin impunătoare ale orașului străpung elegant vegetația care, la momentul respectiv, împrumutase culorile toamnei târzii. Imaginea este înfrumusețată și de șoseaua care cuprinde ca un colier întregul lac.

Lacul Bled

Povestea lacului

Povestea Lacului Bled este una care-ți stârnește pe loc interesul. Atunci când am căutat informații despre zonă am dat peste tot felul de legende dar și peste date care atestă existența zonei încă din perioada preistorică. Lacul cu apă de smarald se întinde pe o suprafață de 144 ha și are aproximativ 30 metri adâncime. Cireașa de pe tort este insula în formă de lacrimă care tronează în mijlocul acestuia. Formată din calcar și dolomită, aceasta datează din Triasic și se spune că este susținută de fostul ghețar Bohinj.

Insula este foarte mică, însă, a fost populată din cele mai vechi timpuri, lucru dovedit de urmele umane găsite pe suprafața sa. Legenda spune că, tot aici, a fost ridicat templul zeiței slave a dragostei, Ziva. Din vegetația care abundă pe insulă, se ridică semeață Biserica Adormirea Maicii Domnului. La aceasta se ajunge doar pe calea apei, folosind ambarcațiunile care spintecă zi de zi oglinda lacului Bled. Acestea au și o denumire specială, pletna. După ce barca te lasă la baza insulei urci exact 99 trepte și ajungi la frumosul lăcaș care datează din anul 1655.

Turnul bisericii are o înălțime de 52 de metri și….o poveste fascinantă. Se spune că cei care ajung aici și trag funia clopotului găzduit de turn pot să își pună o dorință. Aceasta se va îndeplini negreșit. Din păcate, nu am reușit să ajung pe insulă deoarece vântul de noiembrie agita apele lacului. Însă, pot spune că dorința mea a fost deja îndeplinită.☺

Bled

La pas prin Bled

Coborâți în orașul Bled, am luat la pas aleile frumosului parc de lângă lac. Cu un ochi eram la lebedele grațioase care cerșeau atenția trecătorilor apoi stăteau nemișcate la ședințele foto care curgeau pentru a le imortaliza și, cu un altul, la magazinele de suveniruri care se alineau cuminți, la șosea.

La un moment dat, atenția ne-a fost atrasă de un restaurant așezat chiar pe malul apei. Cum aerul curat și mișcarea ne-au produs poftă de mâncare și orice destinație trebuie să aibă și partea ei culinară, am intrat să ne bucurăm de preparatele specifice zonei. Am avut parte de un festin gastronomic, o ambianță extrem de plăcută, o priveliște demnă de cinci stele și o surpriză din partea patronului. Dintre toate acestea, trandafirul galben a mers la suflet.


Bled este un tărâm desprins parcă din basmele Slovene, iar sentimentele trăite odată ajunsă aici, au fost intense și plăcute. Am așteptat toată ziua să apară prietenul meu, dragonul, dar nu l-am zărit. Sunt sigură că a stat pitit după stâncile împădurite și a supravegheat întreaga zonă, ca nimic rău să nu se întâmple.☺Poate voi veți avea norocul să-l zăriți!

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!☺

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

Bled

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here