HAI SĂ NE-NTÂLNIM LA….CĂRTUREȘTI CARUSEL!
Se spune că Centrul Vechi al Bucureștiului este polul distracției din oraș și că cei care ajung aici se îndrăgostesc iremediabil de capitala noastră. Nu sunt în măsură să confirm lucrul acesta, dar în același timp, nici nu aș putea nega. Cert este faptul că pe mine nu m-a fermecat. Nu știu, poate l-am găsit eu prea aglomerat și prea gălăgios, poate am nimerit în momente nepotrivite sau….poate gusturile nu se discută.☺
Cred totuși că trebuie să îi mai dau o șansă și să revin în Centrul Vechi din București. Să fie oare a treia oară cu noroc? Posibil, pentru că aici se află un loc magic, un loc în care odată ce calci devii parte dintr-o poveste, povestea Cărturești Carusel.
Când am văzut prima oară la televizor imagini cu librăria din București am spus că nu-i adevărat. Cum poate arăta așa un loc unde se vând cărți? Ireal! Imediat mi-au venit în minte imagini în care personajele cărților prind viață și scene din romane ”mâncate pe pâine” de-a lungul anilor se transformă în adevărate spectacole pe o scenă de o eleganță ieșită din comun. Unde toate acestea? Într-o minunăție de locație, o clădire monument, menită parcă să schimbe trăirile și intențiile celor care calcă prin Centrul Istoric al Bucureștiului.
Cea mai mare librărie din România aflată pe strada Lipscani la numărul 55, este locul unde se împletesc într-o armonie perfectă talentul curs din vârful penelului, frumusețea paginilor mângâiate de ochi și suflet, liniștea, strălucirea și istoria pură. De ce pură? Pentru că aici, în frumoasa clădire care găzduiește din 2015 o librărie ca o bijuterie, atât zidurile cât și fundația vorbesc despre vremurile de mult apuse.
Viața clădirii din Centrul Istoric al capitalei a început în anul 1860, atunci când se presupune că a fost pusă piatra de temelie a acesteia. Din acel moment și până când imobilul a devenit locul perfect pentru frunzărit cărți, aici s-au înșirat asemeni perlelor prețioase pe firul fragil și alb, povești care mai de care mai fascinate.
Clădirea a intrat în posesia familiei de bancheri Chrissoveloni în anul 1903. Banca Chrissoveloni a fost una dintre cele mai importante instituții ale României Interbelice, aceasta funcționând timp de 100 de ani, între anii 1848 și 1948. În perioada comunistă imobilul a fost confiscat și aici a funcționat magazinul Familia iar după anii `90 clădirea a devenit o ruină. Pentru a o revendica, moștenitorul familiei, Jean Chrissoveloni, a dus o luptă în instanță cu statul român mai bine de 20 de ani.
Citind toate aceste informații despre fermecătoarea librărie Cărturești Carusel de pe Lipscani îmi dau seama că nu degeaba circulă vorba ”strălucirea vine mereu după o perioadă de negură”. Ceea ce a urmat după acest zbucium din existența clădirii e peste cuvinte.
Ce găsești dacă ajungi la Cărturești Carusel? În primul rând o mare de cărți care mai de care mai îmbietoare. Pentru mine a fost raiul pe pământ. Nu știu dacă sunt de modă veche, dar sentimentul acela care mă cuprinde atunci când pășesc într-o librărie nu poate fi înlocuit cu nimic. Da, cumpăr foarte multe cărți de pe internet, din supermarketuri atunci când găsesc standuri cu reduceri, dar locul acela unde pot să ating cărțile, să le privesc, să le simt parfumul și să le pătrund povestea este unic.
Așadar, după o plimbare tihnită printre rafturile cu comori, după o doză de frumusețe și o repriză de cumpărături, am mai bifat o dorință de pe lista celor de suflet. Voi nu aveți astfel de dorințe? Poate nu sunt legate de librării sau cărți, dar ce să-i faci, așa sunt eu mai…..altfel. Cât despre Cărturești Carusel, merită să îi treceți pragul chiar dacă nu intenționați să cumpărați ceva. Atingeți delicat balustrada albă, pășiți agale pe pardoseala fină și așteptați să vi se dezvăluie povestea….
Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!
Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!
Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook și dă follow pe instagram !