CIOCĂNEȘTI, SATUL MUZEU AL BUCOVINEI

În frumosul și pitorescul ținut al Bucovinei, de o parte și de alta a Bistriței Aurii, sub atenta și părinteasca ocrotire a Munților Suhard și a Obcinii Mestecănișului, se orânduiește cuminte o așezare de poveste, comuna Ciocănești. Odată ajuns aici, intri într-o lume care poartă cu sfințenie autenticitatea și simplitatea sufletului românesc.
Ciocănești
Ciocănești

Legendele satului Ciocănești

Se spune că Ciocănești a fost prima așezare care a apărut în calea întâiului descălecător, Dragoș. Mai apoi, în calea celui care este considerat adevăratul întemeietor al statului moldovean de sine stătător, Bogdan I. La aproximativ jumătate de secol, pe la 1400, pământul roditor înconjurat de culmile înverzite ale munților stăpâniți de zimbri falnici, apare consemnat într-un hrisov. Domnitorul Alexandru cel Bun, primește de la doamna sa Ana, ca danie de domnie, acest petec de pământ binecuvântat de Dumnezeu.

Legendele care dăinuie prin Ciocănești și creează un cadru perfect pentru celebrarea tradiției populare românești, îl amintesc și pe Ștefan cel Mare. Acesta a găsit aici pe lângă bravi moldoveni cu suflete mari și dragoste de pământul pe care calcă și meșteri făurari fără pereche. De aici vine și denumirea comunei Ciocănești, de la cei care au fost ciocănari de arme în atelierele Voievodului Ștefan. Tot legendele spun că săgeata care a marcat locul altarului de la Mănăstirea Putna a fost zămislită de ciocănarii de aici și a fost poleită cu aur scos din Bistrița Aurie.
Ciocănești

Festivalul Național al Păstrăvului

Am poposit în Ciocănești, pe aceste plaiuri arhaice, într-o frumoasă zi de august, la ceas de sărbătoare. Era în plină desfășurare Festivalul Național al Păstrăvului. Peste an, aici, sunt puse în valoare tradițiile populare, obiceiurile păstrate din moși-strămoși, cântecele și doinele de suflet, portul popular, simplitatea și curățenia vieții la țară și valorile unui colț de rai, numit odinioară Mica Elveție. Astfel, călătorul însetat de autenticitate și valoare pur românească, are nenumărate ocazii să simtă o emoție puternică la Festivalul Național al Ouălor Încondeiate, Festivalul Național de Datini și Obiceiuri din străbuni sau la cel amintit mai sus.

Ciocănești
Ciocănești

Dacă stau bine să mă gândesc, la Ciocănești ești învăluit mereu de o atmosferă de sărbătoare. Eu asta am simțit când am ajuns în acest loc minunat. Casele păreau că au îmbrăcat straiele cele bune, păstrate în lada cu zestre. Ornamentele pictate sau încondeiate, după cum spun localnicii, sunt cu grijă scoase de pe bundițele, catrințele, cămășile, ștergarele sau carpetele care duc cu cinste praful anilor trecuți.
Ciocănești
Ciocănești
Ciocănești
Ciocănești
Ciocănești
Ciocănești

Prima casă împodobită

Tradiția aceasta a împodobirii caselor a apărut în Ciocănești încă din anul 1950. Atunci, o localnică pe nume Leontina Țăranu și-a renovat locuința și a dorit ca pereții exteriori să fie împodobiți altfel decât celelalte case din comună. Meșterul popular tocmit de aceasta a împrumutat modelul special de pe catrința gospodinei și l-a transpus cu măiestrie pe pereții casei, asemănând-o cu un ou închistrit. Rezultatul acestei dorințe a fost atât de spectaculos încât tot mai mulți localnici și-au zugrăvit pereții gospodăriilor în mod asemănător.
Ciocănești
În anul 2004, printr-o hotărâre a Consiliului local, comuna Ciocănești a fost declarată Comună-Muzeu, ca urmare a caracterului său unic în țară și în lume. Plimbându-mă pe ulițele încântătorului sat am simțit bucuria și în același timp mândria gospodarilor de aici. Mai mult decât atât, am observat un sistem de valori ușor modificat față de cel întâlnit în majoritatea satelor românești. Țăranul român muncește o viață întreagă, agonisește de-a lungul anilor și nu se oprește până nu își face ”îndămânări”, într-o casă cât mai mare, să încapă și copiii, și nepoții când vin în vizită.
Aici, am observat faptul că nu mărimea casei este importantă, ci, bogăția decorațiunilor care îmbracă pereții exteriori. Comuna are acum peste 600 de case transformate în case de patrimoniu. O frumusețe și o încântare!
CiocăneștiMuzeele din Ciocănești

Nu se poate să ajungi în Ciocănești și să nu vizitezi cele două muzee, Muzeul Etnografic și Muzeul Național al Ouălor Încondeiate. Cele două clădiri, două case zdravene, frumos împodobite în stilul arhitectural impus de întreaga comunitate, își așteaptă cuminți oaspeții.
Am trecut mai întâi pragul Muzeului Etnografic. Îmi puteam imagina care ar fi natura exponatelor și ce aș putea vedea odată intrată în lumea acestui muzeu, însă, surpriza a fost una de proporții. Am intrat în lumea pură, simplă și autentică a satului românesc. M-am văzut înconjurată de costume populare, lăzi de zestere frumos decorate, stative de țesut vechi de peste 100 de ani, covoare, ștergare, unelte pentru lucrul pământului, cufere, machete ale plutelor care duceau cu zeci de ani în urmă mărfurile pe Bistrița și multe alte comori donate de locuitorii comunei.
Întreagul periplu prin camerele muzeului a fost o adevărată aventură trăită ca o întoarcere în timp. M-am simțit transpusă în poveștile copilăriei părinților mei. Mi-am umplut sufletul cu frumusețe.


După această poveste desprinsă parcă din scrierile lui Sadoveanu, am deschis și ușa Muzeului Ouălor Încondeiate. Acesta găzduiește unica colecție din țară care cuprinde ouă încondeiate adunate de pe tot cuprinsul României.
Cel mai vechi ou din această valoroasă colecție are peste 100 de ani și este încondeiat cu ceară naturală de albine, scufundat în baie de culoare. Acesta este o adevărată capodoperă, o încununare a talentului și creativității acestui neam frumos și liber.
Am admirat spectacolul grandios al delicatelor exponate, atât de bine realizate încât păreau ireale și am intrat virtual în lumea simplă și frumoasă a satului de odinioară prin expoziția de fotografie de pe holul muzeului. În final, am luat cu mine o părticică mică dar importantă din Ciocănești, achiziționând un ou închistrit din partea de expoziție cu vânzare.
Vizitați Ciocănești

Finalul vizitei mele pe aceste meleaguri încărcate de tradiție și legendă a fost plin de savoare. Nu puteam să vin la Festivalul Național al Păstrăvului și să nu mă răsfăț cu preparatul momentului.☺

A fost o zi încărcată de frumusețe românească….Materialul poate fi citit și pe ZdpN!
www.ziaruldepenet.ro
facebook.com/ziaruldepenet
twitter.com/ZiaruldepeNet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here