Abia m-am întors din Polonia și deja îmi este dor de ea. Iubesc această țară, fiind una dintre destinațiile mele preferate. Țara verdelui absolut, așa cum am numit-o eu, m-a cucerit de la prima întâlnire, intrându-mi în suflet și cuibărindu-se acolo bine de tot. Așadar, când a fost să aleg locul unde aș vrea să petrec un weekend de poveste, am spus fără să mă gândesc prea mult, Cracovia.
Deși am mai fost în Cracovia cu ani în urmă, am simțit mereu că acea vizită nu a fost suficientă pentru a putea descoperi cu adevărat farmecul orașului de pe Vistula. Și mare dreptate am avut! Acum, după un city break regal, am adunat în tolbă sute de fotografii și multe ponturi pentru cei care își doresc să ajungă aici.
Cracovia, fosta reședință a regilor polonezi, este unul dintre cele mai vechi orașe ale Poloniei. Datorită istoriei sale bogate, poveștilor care răzbat din fiecare colțișor al orașului și al arhitecturii spectaculoase, Cracovia este considerată inima culturală, artistică și chiar turistică a țării care ne-a fermecat cu serialul de capă și spadă “Norii Negri”. Vi-l mai amintiți? Eu, da.
Orașul Vechi sau Vechea Cracovie
Orașul Vechi este probabil cea mai căutată zonă de către turiști, acesta fiind trecut în totalitate în patrimoniul UNESCO. Ceea ce odată era înconjurat de un zid înalt și apărat de turnuri semețe, acum este mărginit de un spațiu verde generos, Parcul Planty. Din zidul lung de aproape 3 kilometri au mai rămas astăzi câteva mărturii răzlețe, dar atent marcate în această centură verde care efectiv îmbrățișează o mare parte din istoria Poloniei.
Ei bine, pentru cei care caută palate, catedrale, reședințe nobiliare, muzee, piețe vechi sau statui mărețe, Cracovia Medievală este locul potrivit. A, să nu uit, tot aici găsiți și Calea Regală, adică traseul făcut de regii poloni atunci când erau încoronați. Pe doritori îi așteaptă niște cai scoși parcă din basme și calești albe, frumos împodobite.
Piața Centrală, Rynek Glowny
Piața Centrală din Cracovia este una dintre cele mai frumoase piețe văzute de mine până acum. Și, o spun cu toată modestia, am văzut câteva. Considerată ca fiind cea mai mare piață medievală din Europa, aceasta impresionează atât prin densitatea clădirilor spectaculoase cât și prin faptul că este cel mai animat loc din oraș, indiferent de oră.
Te poți pierde ore întregi în arealul pieței și nu e rost de plictiseală. Fie că admiri dantelăria arhitecturală, fotografiezi statuile sau ai parte de un răsfăț gastronomic la una dintre zecile de terase care colorează zona, rezultatul este unul singur, încântare maximă.
Bazilica Sfânta Maria
Bazilica Sfânta Maria este, fără îndoială, un reper în Piața Centrală. De fapt, cele două turnuri ale sale se observă din orice punct al orașului. Diferența de înălțime dintre ele se explică printr-o poveste care are ca protagoniști doi frați. Aceștia, doi arhitecți care au lucrat la înălțarea bisericii, orbiți de invidie, au sfârșit tragic. Cel care a ridicat turnul mai mic l-a ucis pe cel care a înălțat turnul mai semeț apoi s-a sinucis.
Altarul bisericii este unic în Europa, acesta fiind rodul muncii artistului german Veit Stoss. Artistul a lucrat timp de 12 ani pentru a crea cel mai mare altar în stil gotic de pe întreg continentul.
Din oră în oră, sunetul unui corn de vânătoare se aude din turnul mai înalt al bisericii. Acesta omagiază atenționarea pe care un pompier a dat-o întregului oraș, în 1241, atunci când la porțile Cracoviei băteau tătarii.
Turnul Primăriei
Vechea primărie din Cracovia a fost distrusă în totalitate într-un incendiu, în secolul al XIX-lea. Singura parte care a ”supraviețuit” din vechea construcție este turnul. Acesta străjuiește Piața Centrală asemeni unui paznic de nădejde, fiind locul de unde cei aventuroși se pot bucura de o priveliște panoramică a orașului. Copleșită de cele 36℃, nu am urcat în turn, dar sunt convinsă că ar fi meritat efortul.
Se spune că sub impozantul turn se află niște beciuri care, cu ani în urmă, erau folosite drept camere de tortură.
Muzeul Sukiennice sau Galeria Artei Polone
Una dintre cele mai frumoase clădiri din Cracovia este cea a Muzeului Sukiennice. Denumirea muzeului aflat în Piața Centrală se traduce prin ”Hala Postăvarilor”. Istoria acestei capodopere arhitecturale este foarte interesantă. În perioada Renaşterii, când a fost construită, aici era un târg mare pentru negustorii din toate părţile Europei. Astăzi, clădirea deține cea mai mare expoziție permanentă de pictură și sculptură poloneză din sec. al XIX-lea, lucrările fiind expuse în patru camere mari. La parter însă, buticurile amintesc de comerțul făcut în această clădire, odinioară.
Nu știu câți turiști aleg să viziteze galeriile de artă însă, știu că sunt foarte mulți cei care caută clădirea pentru a o importaliza cu aparatul de fotografiat. Recunosc, asta am făcut și eu.
Monumentul lui Adam Mickiewicz
Adam Mickiewicz este considerat cel mai romantic poet polonez. De aceea, monumentul dedicat vieții și operei sale este un punct de reper important pentru tinerii din Cracovia și din întreaga Polonie. Statuia din Piața Centrală este locul unde aceștia se întâlnesc înainte de a anima terasele din jurul său. Eu am găsit statuia împânzită de copii veseli.
Districtul Kazimierz din Cracovia
Kazimierz, cartier al Cracoviei, a fost înființat de Cazimir cel Mare în anul 1335 pe o insulă de pe râul Vistula. Districtul a fost mult timp independent, fiind înconjurat de ziduri, având multe drepturi, propria primărie și propria piață. Atunci când evreii din Cracovia, nu puțini la număr, au fost supuși multor atrocități, cartierul a devenit ”casa” lor.
Astăzi, Kazimierz este considerat vedeta turistică din Cracovia. Acest cartier plin de viață culturală și artistică îi atrage în special pe cei care își doresc să simtă spiritul boem al Cracoviei. Mai mult decât atât, terasele, cafenelele și restaurantele de aici sunt mereu pline.
Regizorul american Steven Spielberg, în 1993, a filmat aici ”Lista lui Schindler”. Recunosc faptul că după ce am revenit din Polonia, m-am uitat la film. L-am văzut cu ceva ani în urmă, însă acum l-am ”simțit” cu totul altfel. Am regăsit imagini din cartier și am trăit intens fiecare scenă. Vi-l recomand, dar doar după ce vizitați Cracovia!
Biserica Sfânta Ana
Nu se poate să te plimbi pe străzile cochete din Cracovia și să nu dai cu ochii de impunătoarea Biserică Sfânta Ana. Arsă până la temelii în timpul mișcărilor contra evreilor în 1407, reconstruită și încredințată apoi Academiei din Cracovia, biserica reprezintă unul dintre cele mai frumoase edificii în stil baroc din Polonia.
Interiorul bisericii este rodul muncii și talentului mai multor artiști europeni, aceștia realizând un adevărat spectacol religios. Altarul este atât de frumos, încât te lasă fără cuvinte.
Biserica Sfântului Adalbert
În Piața Centrală din Orașul Vechi, înconjurată de construcții impunătoare și de un aer regal, se află o biserică modestă în dimensiuni și ornamente. Biserica Sfântului Adalbert este una dintre cele mai vechi biserici de piatră din Polonia. Are o vechime de aproape o mie ani, datând de la începutul arhitecturii romanice poloneze din Evul Mediu timpuriu.
Deși biserica este mai bătrână decât piața în care se află, se încadrează perfect în arealul acesteia, fiind asemeni unui înger alb coborât printre pământeni.
Podul Father Bernatek
Orașele lumii străbătute de râuri sau fluvii, de obicei, oferă adevărate spectacole prin podurile rutiere sau pietonale. Bineînțeles că nici Cracovia nu se lasă mai prejos prin podul Father Bernatek.
Nu știu cum aș putea să-l descriu mai bine. Aș spune că e o construcție extrem de modernă iar aspectul său mă ajută în acest sens. Dar, e și foarte romantic, balustradele lui fiind pline de mărturii prinse de îndrăgostiți.
Ceea ce a transformat acest pod într-un îndrăgit obiectiv turistic este faptul că de-a lungul său poți vedea și o serie de sculpturi suspendate. Acestea, numite ”Între apă și cer”, reprezintă câțiva acrobați și gimnaști care stau parcă în imponderabilitate deasupra Vistulei.
Castelul și Catedrala Wawel
Dealul Wawel din Cracovia este un loc plin de istorie. Oamenii au trăit pe acest deal, în locul unde se află astăzi Castelul, chiar cu cincizeci de mii de ani în urmă, în epoca paleoliticului. Așezarea era plină de viață datorită comerțului, meșteșugurilor și agriculturii locale. Când mai multe persoane au început să se stabilească în josul dealului Wawel și când comerțul a devenit mai eficient, conducătorii Poloniei și-au stabilit reședința lor pe Deal. Astfel, a început povestea Castelului Wawel.
Castelul în sine a fost descris ca „unul dintre cele mai fascinante dintre toate castelele din Europa”. Plimbându-mă pe aleile sale și admirând clădirile înșirate în curtea sa generoasă, aș spune că este unul dintre cele mai elegante castele văzute de mine. Mai mult decât atât, am avut impresia că mă aflu într-o grădină botanică. Totul era verde.
În curtea castelului se ridică impresionantă Catedrala Wawel. Aceasta este considerată un sanctuar național polonez și în mod tradițional, e locul de încoronare a monarhilor polonezi. Chiar Papa Ioan Paul al II-lea a oferit prima sa Liturghie în calitate de preot în cripta catedralei, la 2 noiembrie 1946.
În cripta de sub Catedrala Wawel se află mormintele regilor polonezi, eroiilor naționali, generalilor și revoluționarilor, inclusiv a conducătorilor din Uniunea statală polono-lituania.
Nu ratați o plimbare prin curtea castelului și o încântătoare priveliște asupra Vistulei! Iar pentru cei care nu au cu ei un adolescent mereu grăbit, recomand și vizitarea sălilor interioare.
Dragonul Wawel
Se spune că Dealul Wawel era terorizat de un dragon înfricoșător. Acesta își avea sălașul într-o peșteră de sub deal. În fiecare zi dragonul rău distrugea localități din întreg ținutul, omorând oamenii, jefuind casele lor și devorând animalele acestora. Dragonului îi plăcea cel mai mult să devoreze fetele tinere și putea fi potolit numai în cazul în care locuitorii orașului lăsau o fată în fața peșterii sale, o dată pe lună. Regele a vrut să scape de dragon și a promis mâna frumoasei sale fiice oricui va putea să-l omoare. Războinici mari de aproape și de departe au luptat pentru fiica regelui, dar n-au izbutit. Un cizmar cu numele Skuba a acceptat provocarea. El a umplut un miel cu sulf și l-a pus în fața peșterii dragonului. Dragon l-a mâncat și în curând i-a venit o sete incredibilă. S-a dus spre râul Vistula și a băut jumătate din râu, s-a umflat și a crăpat. Skuba s-a căsătorit cu fiica regelui, după cum a fost promisiunea, și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.
Acum, fiorosul dragon păzește intrarea în peștera de sub deal, pe malul Vistulei. Peștera poate fi vizitată iar statuia dragonului fotografiată în voie.
Cafeneaua Singer
Cracovia este renumită pentru cafenelele sale. După o plimbare pe străduțele misterioase sau după o croazieră pe Vistula, o cafea e aproape magică. Vedeta orașului e Singer Cafe din districtul Kazimierz. Citindu-i numele, nu e o surpriză prezența în locație a celebrelor mașini de cusut. Cum o fi să-ți savurezi cafeaua având drept masă o mașină de cusut Singer? Vă spun eu, de poveste.
Pierogi la Manufaktura Pieroga
Când spui Polonia, gândul te duce la tradiționalii pierogi sau, mai pe moldovenește, colțunași. Așadar, nu poți să ajungi în Cracovia și să nu mănânci niște pierogi făcuți așa, ca la mama acasă. Îi găsești pe la toate restaurantele dar, cei mai gustoși au fost cei de la Manufaktura Pieroga. Acesta e un local extrem de drăguț, plin de culoare și cu un personal tare prietenos. Nu e greu de reperat, fiind foarte aproape de Piața Centrală. Să nu uit, au și o bere interesantă.
Un city break în Cracovia e mereu câștigător. Asta pentru că orașul e o destinație pe gustul tuturor, împletind perfect romantismul, istoria și distracția. Cât despre amintirile create aici, pot spune că sunt de suflet. Pe mine m-au determinat să mă întorc pentru a doua oară în orașul regilor. Oare va fi și o a treia oară? Rămâne de văzut….
Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!
Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!
Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook și dă follow pe instagram !
Trebuie mentionata Universitatea Jagyellona, cea mai veche universitate din Polonia, datand de prin anii 1400. Merita vizitată!
Am admirat clădirile Universității, din exterior. Sunt spectaculoase și, cu siguranță, sunt pline de istorie. Mulțumesc pentru completare!