Prima dată am ajuns în Chișinău în urmă cu doi ani. Am fost atunci părtașă la startul festivalului Underland organizat în beciurile de la Cricova. Mare distracție a fost. Experiența minunată de atunci și faptul că am descoperit un oraș fermecător m-au determinat să mă reîntorc în capitala de dincolo de Prut. Apropo, dacă prima oară am traversat Prutul noaptea, lucru care m-a dezamăgit profund, anul acesta am avut ocazia să fac ”marea trecere” pe lumină. Nu aș putea spune de ce mi-am dorit lucrul acesta sau, poate că există o explicație care se pierde în negura istoriei. Chestii care țin de românism…

Sfârșitul lunii februarie e an de an tributar iernii. Aceasta nu vrea sub niciun chip să renunțe la a îngheța pământul sub care se odihnesc de atâția ani strămoșii. Așa că, știind ce temperaturi mă vor întâmpina în Chișinău am apelat la haina lungă și groasă, la cizmele cu blăniță generoasă și la nelipsitele mănuși roșii. M-am gândit că doar așa voi face față gerului care se anunța de … Dragobete. Doamne, ce surpriză frumoasă am avut!Booking.com

Prima seară în Chișinău 

Prima seară în Chișinău, unul dintre cele mai mari orașe din Europa Centrală și de Sud, a fost dedicată turismului gastronomic. Nu departe de cazarea aleasă am descoperit un restaurant plin de culoare dar mai ales de savoare. După o călătorie destul de obositoare, nu pentru că ar fi distanța atât de mare ci pentru că am stat în vamă destul de mult, bucatele rafinate au fost așa, ca o răsplată binemeritată.

Și pentru că nu a fost singura descoperire de genul acesta, și pentru că am descoperit că în Chișinău se mănâncă atât de bine voi reveni cu un articol în care vă voi prezenta unele dintre cele mai încântătoare restaurante de aici. Priviți doar fotografiile următoare și veți înțelege de ce !

Underland 2019

După o seară relaxantă a urmat o zi plină de evenimente. Mai întâi am dat piept cu iarna care, cu ultimele puteri se zbătea să își facă simțită prezența. Nu a fost ușor. Apoi, am coborât în orașul subteran de la Cricova alături de alți cinci mii de temerari care au cântat, au dansat, s-au plimbat pe aleile presărate cu dragoste și au împletit o poveste încântătoate.

Atmosfera de la Underland 2019-Wine & Music Fest a fost una extrem de frumoasă și de colorată. S-a lăsat cu amintiri frumoase, fotografii pline de dinamism și zece mii de pași contorizați pe telefon.

E clar, se cere o poveste…

Soare și pași pe bulevard

Cea de-a treia zi în Chișinău a fost cea mai frumoasă surpriză pe care capitala Republicii Moldova mi-o putea face. Aici, pe celebrul bulevard al orașului, Ștefan cel Mare, m-am întâlnit cu primăvara. Ce poate fi mai frumos?

Mai crede cineva în faptul că Dragobetele, fiul Babei Dochia, a vrut să mă surprindă? Oi fi eu ultima romantică în viață? Nu cred. Așa că, susțin în continuare faptul că soarele acela aproape nefiresc care și-a făcut apariția încă de dimineață în înaltul cerului, a fost cu dedicație.

Ce poți face în Chișinău într-o zi în care soarele devine un accesoriu atât de prețios? Te plimbi și nu oricum și nu oriunde. O iei la pas pe principalul bulevard al capitalei și îți clătești ochii cu tot ceea ce îți apare mândru și impunător în față. Și nu sunt puține clădiri. Unele mai noi, rupte parcă dintr-un viitor care abundă în măreție și strălucire, altele care își poartă cu demnitate urmele trecutului.

Ce mi-a plăcut cel mai mult în toată această plimbare de câteva ore a fost faptul că am întâlnit doar zâmbete și flori pe fondul unui cer incredibil de albastru. Să fi fost de vină primăvara?

Punctul de plecare a fost Parcul Catedralei aflat în centrul orașului. Acesta a fost fondat în 1836 pe o suprafață de câteva hectare. Parcul are opt intrări, toate ducând la ansamblul arhitectural care înnobilează această zonă. Cele trei elemente ale ansamblului sunt Catedrala Nașterea Domnului, Clopotnița și Agheazmatarul.

Catedrala Chișinăului

Catedrala a fost construită după proiectul arhitectului Avraam Melnikov, din piatră și cărămidă. Frumoasa construcție care se distinge atât de suav printre siluetele copacilor care se îmbrățișează în parc, are trei altare. Primul și cel principal are hramul Nașterii Maicii Domnului. Al doilea are hramul Sfântului Ștefan cel Mare iar al treilea poartă hramul Adormirii Maicii Domnului.

Se spune că această zonă a Chișinăului a fost greu încercată de-a lungul timpului. În anii  ̓60 clopotnița care tronează asemeni unui străjer mândru în fața catedralei, a fost aruncată în aer. După acest eveniment nefericit au trebuit 30 de ani să fie pusă construcția pe picioare.

Cum s-a văzut frumoasa catedrală ancorată atât de frumos în inima parcului cufundat în liniște?  Dumnezeiesc…

De vizitat în Chișinău

Cine ajunge în Chișinău e musai să se oprească măcar pentru câteva clipe în fața Arcului de Triumf. Acesta face parte dintr-un șir de construcții așezate parcă pe o axă imaginară alături de Catedrala Nașterii Domnului, Clopotnița, Piața Marii Adunări Naționale și clădirea Guvernului.

Arcul a fost construit pentru a comemora victoria armatelor rusești asupra turcilor. În interiorul său se află un clopot care a fost turnat din metalul de la tunurile turcești capturate în război. Tot pe Arc tronează un ceas care veghează asupra Chișinăului de mai bine de 166 de ani. Câte ar putea povesti!

Chișinău

Nu departe de  Casa Guvernului, se așterne la picioarele lui Ștefan cel Mare încremenit pe un soclu înalt, cel mai vechi parc realizat și construit într-o modalitate clasică. Grădina Publică ce poartă numele bravului moldovean cu plete bălaie și braț de fier este o oază de verdeață, un loc ideal pentru promenadă și o adevărată incursiune în lumea clasicilor literaturii române.

Mai mult decât atât, parcul adăpostește 50 de specii de arbori, câțiva dintre ei atingând vârsta de 160 de ani.

Chișinău

Din zona parcului mi-au făcut cu ochiul câteva clădiri care străluceau în lumina soarelui jucăuș. Nu am rezistat să nu le văd de aproape. Nici nu aș fi putut să ratez impunătorul Palat Prezidențial sau Palatul Parlamentului.

Dacă primul frapează prin grandoare și strălucire, la propriu, cel de-al doilea impresionează prin formă. Clădirea are forma unei cărți deschise iar în centru, acolo unde ”filele cărții” se unesc, se ridică patru piloni care au aceeași înălțime ca și clădirea.

În preajma acestora, ca niște copii cuminți ținându-se de mână cu părinții lor, am admirat Cinematograful ”Patria” și Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”. Din loc în loc am descoperit crâmpeie de artă tradițională.

Bucurii de primăvară

Orele amiezii m-au găsit căutând ceea ce caută fiecare turist care ajunge în Chișinău, Magazinul Bucuria. Ce găsești aici? O explozie de culoare, gusturi și amintiri care țin de copilăria noastră. Când intri în magazin nu știi la ce vitrină să te oprești, la cea cu caramele, la cea cu fructe învelite în ciocolată sau la cea cu jeleuri. Grea decizie!

Cum am ieșit din magazin? Cu ditamai sacoșa doldora de bomboane. Așa se întâmplă când nu te poți hotărî.

După ce mi-am îndeplinit dorința dulce, am luat din nou la pas bulevardul Ștefan cel Mare. Acest loc din Chișinău e un adevărat muzeu în aer liber. Clădiri mai mici sau mai mari, coloane care se ridică mândre spre cer trăgând după ele construcții emblematice pentru istoria orașului, balcoane accesorizate cu simboluri care amintesc de perioada comunistă și o atmosferă de primăvară autentică.

Tare drag mi-a fost să văd, scăldate în lumina generoasă a soarelui atins de săgeata lui Dragobete, clădiri care parcă spuneau o poveste. Înșirate asemeni unor mărgele de o parte și de alta a bulevardului am văzut și, bineînțeles fotografiat, Teatrului Național ”Mihai Eminescu”, Poșta Moldovei, Sala cu Orgă, Primăria orașului Chișinău, clădiri de ministere sau bănci și librării cu denumiri scoase din poveștile copilăriei. Cum e să faci cumpărături din magazinul Cosânzeana sau din librăria Făt Frumos? Fermecător!

Și…surpriză, ce am găsit pe una dintre aleile generoase de pe marginea bulevardului? Un târg dedicat primăverii. Ce de culori, ce de flori înflorite din croșetul mânuit cu dibăcie de mâini brăzdate de riduri adânci, ce de bucurie izvorâtă din talentul unor suflete tinere, ce de mărțișoare.

Nu am rezistat și bineînțeles am cumpărat câteva minunății pufoase cu gândul că voi duce primăvara cu mine, în Moldova de pe partea dreaptă a Prutului.

Surprize de final de vizită în Chișinău

Însă, Chișinăul e plin de surprize. Așa că, la doar câțiva pași distanță, într-un parc mic lângă Sala cu Orgă, am descoperit un alt târg stradal. O minunăție și o încântare. Cel mai fericit a fost Mihnea când a dat cu ochii de ushanka, renumita căciulă rusească. Am cumpărat-o? Nici nu mai încape vorbă.

După o plimbare de câteva ore prin cochetul Chișinău am decis că, atunci când primăvara va pleca spre alte meleaguri și va lăsa locul verii, voi reveni în locul unde am savurat o supă de spanac…fenomenală.

Chișinău

Au rămas multe lucruri nefăcute, multe obiective nevizitate și multe experiențe netrăite. Însă, vara nu e chiar atât de departe. Până atunci, am scos primăvara din rucsac și am eliberat-o.

Un Martie…plin de iubire, dragii mei!

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here