Cine nu și-a dorit măcar o dată să se întoarcă în timp și să retrăiască pentru câteva ore momentele acelea pline de culoare și de vioiciune ale copilăriei. Cum să nu îți dorești să zburzi nestingherit minute în șir, într-o libertate deplină, însoțit de gânduri năstrușnice și râs cristalin!
Zilele trecute am avut parte de câteva ore de…copilărie, și asta s-a întâmplat fără o planificare în prealabil a acestui lucru. Cum? Mă bucuram de traseul străbătut de trenulețul care pornește de la baza dealului calcaros aflat în partea sudică a orașului Râșnov printr-o zonă împădurită, și ajunge în vârful acestuia, tocmai la porțile cetății. Pădurea umbroasă și drumul pavat cu piatră cubică îmi dădeau acel sentiment de mister.
Deodată, sunt trezită din visare. În fața mea apare o clădire impunătoare ca mărime și într-un contrast surprinzător cu mediul înconjurător. Un dinozaur care se lua la întrecere cu arborii pădurii în a atinge mai repede cerul, străjuia cu blândețe clădirea. Cei mici au început o forfotă veselă în vagonul trenulețului. Următoarea oprire, Dino Parc Râșnov.
Am procesat repede momentul și am hotărât pe dată, de ce nu! Bucuria copiilor care zburdau în fața casei de bilete m-a molipsit și, zâmbind instantaneu, am coborât din trenuleț pentru o vizită în faimosul parc de distracții.
Primul impuls a fost acela de a-mi lua de mână copilul, dar, cum acesta este mai înalt decât mine, m-am oprit la a-i face din ochi și a-i zâmbi complice. Aveam amândoi același gând.

Am intrat cu o emoție copilărească în singurul parc tematic de dinozauri din România și cel mai mare din sud-estul Europei. Aflasem de pe harta colorată de la intrare că mă voi întâlni cu 47 de dinozauri reproduși în mărime naturală, fiecare exemplar fiind atestat științific și realizat în conformitate cu ultimele descoperiri paleontologice.
În întrega mea plimbare prin parcul care se întinde pe o suprafață, nici mai mult nici mai puțin de 1,5 hectare, am putut constata că dinozaurii sunt cu adevărat spectaculoși. Creați din fibră de sticlă combinată cu un tip special de rășină, dau impresia că sunt reali și te introduc într-o aventură atât de spumoasă și plină de surprize.


Intrarea se face prin clădirea colorată care m-a convins să poposesc aici pentru…nu știam cât timp. În final am constatat că am copilărit vreo două ore.☺Forfotă mare la standurile cu suveniruri. E normal, fiecare vrea un dinozaur mai mic sau mai mare pentru a întregi colecția de pluși. Până și noi am luat unul! E maro și tare drăguț.☺
Urmând cuminți cursul deschis de entuziaștii exploratori, am ieșit în arealul parcului. Un generos loc de joacă face cu ochiul celor care ajung aici. Nu știam la ce să privim prima dată, la trenulețul misterios, la tiroliana îmbietoare, la traseul aflat la înălțime sau la multitudinea elementelor supradimensionate și viu colorate care împânzeau locul.
De vis, pentru cei mici, dar, și pentru cei mari. Bucuria era deopotrivă pe fețele îmbujorate ale copiilor și în sufletele tinere ale părinților.Un personaj pitoresc și…foarte natural☺face deliciul celor care pornesc în aventură. El este Bătrânul Pădurii și, alături de frații săi, zece la număr, îi ajută pe copii să cunoască mai bine arborii, să învețe despre procesul de fotosinteză și să înțeleagă uriașa importanță a fiecărui copac în viața noastră, a oamenilor.
O super lecție de ecologie, un mod atractiv de a-i învăța pe copii să iubească și să ocrotească natura și un adevărat izvor de idei, că de… fie vorba între noi, sunt învățătoare!☺☺☺

Am pornit turul celor 47 de dinozauri de la Lacul Preistoric, călătoria fiind făcută în mod evolutiv, de la cei mai vechi spre cei mai noi. Startul este dat de Titi-rex, un dinozaur mic și drăguț, care este prezent pe tot parcursul traseului. Acesta vine mereu cu informații interesante, sfaturi atât pentru cei mici cât și pentru cei mari, și, e mereu pus pe joacă.
Recunosc faptul că nouă ne-a atras atenția și, mai mult decât atât, ne-a prins în jocul lui. A fost o călătorie atractivă și interactivă. Așa, ca o paranteză, nu eram singurul adult fascinat de lumea dinozaurilor și nici singurul părinte care se lua la întrecere cu copilul în a răspunde la întrebările lui Titi-rex. A fost distractiv!Indicatoarele puse la vedere nu ne-au lăsat să ne abatem de la aleea atent amenajată prin pădurea verde și veselă. Eram foarte atenți să nu pierdem niciun dinozaur. Nici nu aveam cum, atrăgeau ca un magnet prin formă, prezentare, culoare, mărime și chicotelile celor mici când mai descopereau un exemplar.
Să nu uit de sunetele care răsunau în tot parcul. De multe ori tresăream chiar și eu la auzul carnivorilor flămânzi.☺Părea destul de real. Și pentru că totul trebuia să fie cât mai impresionant pentru audiență, unii mai aveau și ”joc de scenă”.Pe la mijlocul călătoriei ne-am cutremurat. Un vulcan realizat în colaborare cu o echipă profesionistă de la Hollywood ne-a oferit experiența unui cutremur declanșat de o erupție vulcanică.
Copiii erau extrem de entuziasmați de zguduielile scenei amenajate lângă craterul vulcanului. Ce-i drept, abia am așteptat și eu să ajung pe platforma respectivă. Am avut parte de un masaj pe cinste.☺
După incursiunea în Pădurea Magică am luat la pas căsuțele din copac. Micile căbănuțe de lemn, găzduiesc diverse expoziții care, prin ceea ce oferă, completează într-un mod plăcut și atractiv cunoștințele micuților referitoare la misterioasa lume a dinozaurilor. Totul este explicat pe înțelesul celor mici, panourile așteptând să fie citite cu îngăduință și răbdare de către cei mari.
Unele informații îmi reveneau în minte pe măsură ce le citeam. Am trecut și ”noi”, ca majoritatea părinților, prin perioada interesului pentru dinozauri. Citeam enciclopedii întregi, căutam CD-uri, cumpăram tot felul de dinozauri mai mici sau mai mari și căutam să răspundem promt la nevoile micului pasionat de această lume plină de necunoscute.
Ce ar fi mers atunci un Dino Parc! Eheee!☺Dar, niciodată nu-i târziu!
După două ore de mișcare în aer liber, zâmbete copilărești, jocuri și ochi scânteind de bucurie, am plecat din parcul de la Râșnov cu sentimentul că poți copilări fără limite, în fiecare zi. Și e atât de frumos! Sublimul apare atunci când o poți face alături de copilul tău, fără să forțezi momentul, fără regii gândite și fără așteptări spectaculoase.
Secretul? Lasă timpul, locul și sufletul să vibreze…
Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!☺

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !


Materialul poate fi citit și pe ZdpN!

www.ziaruldepenet.ro 

facebook.com/ziaruldepenet

twitter.com/ZiaruldepeNet

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here