Plaje Skopelos
Vara e în toi, soarele a revenit la sentimente mai bune și, așa ca din senin…sau nu, mi s-a făcut dor de mare, de atingerea sa răcoritoare, de oglinda sa generoasă și de frumusețea sa naturală. Mi-e dor să îmi îndes în geanta roz tot felul de nimicuri, să îmi împletesc părul, destul de neîndemânatic, să îmi pun costumul de baie preferat și să pornesc în căutarea celei mai frumoase plaje. Unde? Pe Insula Skopelos, firește!☺
Timp de o săptămână am descoperit aici cele mai frumose locuri iubite de mare și mângâiate de soare. Le-am cuprins în amintirile mele și le-am lipit de sufletul meu, astfel încât, voi putea să poposesc în voie pe fiecare plajă, oricând voi simți această dorință. (citește aici și aici)
Plaja Panormos
Am lăsat pentru ultima întâlnire cu paradisul verde al Greciei câteva plaje care împletesc perfect spiritul acestei insule cu frumusețea răpitoare a Mării Egee și generozitatea naturii în a înzestra cu ”lipici” un colț de lume.
Despre Plaja Panormos citisem că este una dintre cele mai populare plaje de pe insulă și, implicit, una dintre cele mai aglomerate. Curiozitatea era mare, să văd pe Skopelos o plajă doldora de iubitori de soare. Ar fi fost ceva nou!☺
Satul care a împrumutat cu dărnicie numele său plajei, este destul de pitoresc. Așezat de-a lungul unui golf larg, Panormos oferă turiștilor o varietate destul de colorată de taverne, administrate de familii ospitaliere, așa cum știu să fie grecii, magazine dar și câteva hoteluri și camere de închiriat. Cei care vor să fie aproape de renumita plajă a insulei au destule variante de cazare.
Am ajuns pe plaja din Panormos după orele amiezii. Fâșia de nisip amestecat cu pietricele mici și albe salută marea într-un cadru natural absolut încântător. Mărimea golfului care o adăpostește îndeamnă ochiul să se scalde în albastrul clar al mării, tăiat din când în când de câte un velier care se îndreaptă grațios spre portul natural Blo, aflat în imediata vecinătate a plajei
Am ales un șezlon chiar lângă aleea care ducea la taverna de pe plajă, astfel, aveam o imagine superbă a întinderii acoperită de umbrele și prosoape colorate și a deschiderii pe care brațele împădurite ale muntelui o lasă anume pentru a putea îmbrățișa frumoasa Egee.
Caracatița curioasă
Am lenevit ore în șir admirând jocul soarelui în apa cristalină. Imaginea te cucerește și te relaxează. Despre bălăceală nu aș putea spune prea multe, apa fiind destul de adâncă chiar la 3-4 metri de mal. Am lăsat experimentații în scufundări să se bucure de mișcarea agilă a peștișorilor și vizita inopinată a unei caracatițe curioase.☺
Așa cum fac de fiecare dată, am pornit într-o plimbare de-a lungul plajei încercând să cuprind cu ochii și cu ”obiectivul” cât mai multe locuri frumoase, cât mai multe taine atent ascunse și cât mai multe amintiri.
Mi-au ieșit în cale câteva plaje mai mici administrate de taverne care își primesc clienții chiar la malul mării, o zonă mai sălbatică umbrită de pinii care coboară până la limita plajei și un colț destul de romantic ancorat de bărcile care se legănau în voie pe luciul apei.
M-am despărțit de Plaja Panormos atunci când soarele se pregătea să apună. Momentul a fost atât de frumos, mai ales că tabloul a fost întregit de câțiva tineri care făceau paddling.
Peste drum de plajă am descoperit o tavernă extrem de frumoasă, cu un aer vintage și o atmosferă de familie impregnată puternic de mama și fiul care lucrau cot la cot și împărțeau zâmbete în jurul lor.
A fost un mod destul de pitoresc și plin de savoare grecească, de a încheia o zi minunată pe una dintre renumitele plaje ale insulei.
Plaja Glisteri
Pe Skopelos o plajă cu nisip este ”rarissima”. Nu m-a deranjat lucrul acesta, atâta timp cât am avut mereu la mine papucii de apă și am înțeles că nu trebuie să caut perfecțiunea unei plaje în confortul pe care trebuie să îl am eu, ci, în spectacolul pe care natura îl face în fața auditoriului. Totuși, în periplul meu pe drumurile străjuite de pinii care îmbracă în totalitate stâncile albe, am descoperit lângă Skopelos Town, capitala insulei, o plajă mică, neamenajată, dar frecventată de localnici. Un panou informativ a desconspirat numele acestui loc, Plaja Glisteri.
Mica fâșie de nisip, bine încadrată de un golf stâncos și un perete înalt împresurat cu case și vilișoare de închiriat, a fost o adevărată mană cerească pentru copiii din grupul nostru de temerari. Au aruncat cât colo papucii de apă și s-au zbenguit ore întregi în apa caldă și limpede căutând crabi. La sfârșitul zilei aveam o producție destul de bogată de crustacee subdimensionate.☺
Orele petrecute aici au fost destul de plăcute. Peisajul pestriț, care îmbină pitorescul naturii sălbatice cu imaginea orașului alb cocoțat pe stâncile falnice la zeci de metri deasupra mării dau plajei un farmec aparte. Mai mult decât atât, liniștea respectată de cele câteva cupluri care și-au răsfirat prosoapele pe nisipul fin, a creat un moment relaxant.
Satul Neo Klima
Ultima zi pe Insula Skopelos a fost un regal din toate punctele de vedere. Se pare că ”Perla Sporadelor” știa că vom pleca spre casă în ziua următoare și ne-a pregătit pentru final ce avea mai bun. Asta, așa, ca regretele să fie mai mari și despărțirea mai grea.
Am poposit în satul Neo Klima, cel mai tânăr dintre satele insulei, știind că de aici putem ajunge cu ușurință la una dintre cele mai spectaculoase plaje de pe insulă. Casele albe cu acoperiș portocaliu stăteau cuminți așezate, în aceeași formă de amfiteatru, specifică localităților de pe coasta Greciei.
Pe o alee îngustă străjuită de o parte și de alta de o vilă cu un magazin la parter și o biserică albă și tăcută, am pășit spre faleza care găzduia câteva taverne pitorești. Am poposit la una dintre ele și, așa ca pe final, am avut parte de un festin.
Locația, o minunăție întreținută de o familie atent coordonată de un grec trecut de mult de prima tinerețe, te purta cu delicatețe prin tradițiile acestui orășel de pescari.
Cât timp am așteptat bucatele comandate și recomandate☺, pe cheiul din apropiere o ambarcațiune mică se legăna în ritmul muzicii grecești care răsuna din cabina acesteia. Curiozitatea m-a împins să mă apropii de barcă. Am avut ”plăcerea” să asist la pregătirea năvodului pentru pescuit. Minunat!
Plaja Elios
După momentul grecesc de pe faleză am pornit la pas de-a lungul țărmului dantelat. Astfel, am descoperit Plaja Elios. Umbrelele colorate așezate într-un șir perfect își așteptau turiștii înfierbântați. Apa de un albastru incredibil mângâia malul acoperit cu pietricele și invita la bălăceală.
Am admirat câteva minute plaja și am pornit mai departe spre peretele stâncos care părea că se ridică direct din apele Mării Egee. Un panou informativ ne-a direcționat pe lângă culmea golașă, direct în apa cristalină. Am mers câțiva metri prin apă, cu mare atenție să nu lunecăm pe pietrele lustruite de valuri și…am descoperit un adevărat paradis.
Plaja Hovolo
O fâșie de nisip, ocrotită de un perete vertical de o înălțime considerabilă și de o spectaculozitate unică, se dăruia fără pic de timiditate soarelui arzător. Aceasta era Plaja Hovolo. Ici colo câte o umbrelă adăpostea un cearșaf mototolit sau vreun bagaj aruncat în grabă. Prea puține trupuri se perpeleau la soare și prea multă liniște domnea în întregul tablou.
Pot spune cu certitudine că a fost dragoste la prima vedere. Plaja este un adevărat spectacol în care peșterile sunt singurele locuri care oferă umbră iar apa de o claritate aproape ireală este singura care oferă răcoare.
Aici am simțit cu adevărat spiritul mării, frumusețea naturii pure, neatinse și incontestabila atracție a Greciei insulare. Aici, m-am reîndrăgostit de fermecătoarea Eladă și mi-am promis că voi mai călca pe acest nisip fin, pe această plajă ascunsă, pe acest paradis peste … nu foarte mulți ani.
Taverna Terpsis
Ultima seară, ultima dorință, o cină la celebra Tavernă Terpsis. Cu o istorie de peste 57 de ani și cu un renume câștigat în urma pasiunii cu care bunica Nina a gătit pentru clienții săi ca pentru propria familie, taverna este pentru cei care ajung pe Skopelos un ”must do”.
Celebrul pui umplut, ardeii umpluți cu brânză feta, halloumi în crustă de miere și susan, coastele de miel, toate sunt celebre și, pe bună dreptate, căutate de turiștii din toată lumea. Abia după ce am savurat o masă mai mult decât regească în grădina acestui restaurant, am înțeles traducerea denumirii localului, plăcere.
Insula Skopelos, a fost un vis frumos, s-a concretizat într-un concediu de neuitat și a devenit o amintire extrem de frumoasă. Ce pot să spun? Destinația mea preferată!
Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!☺
Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook și dă follow pe instagram !