Eco-Brunch Ciocănești, o poveste savuroasă

Eco-Brunch Ciocănești

Ce poți face într-o frumoasă zi de iunie? Te poți lăsa purtat în lumea poveștilor. Povești spuse de satul Ciocănești, de oamenii frumoși care orânduiesc aceste plaiuri, de natura care te îmbrățișează și îți intră în suflet și de bucatele condimentate cu dragoste și respect pentru tradiții. Așadar, am pornit spre Țara Dornelor și-am ajuns pe o gură de rai, la Eco-Brunch Ciocănești.

Cine nu a încercat un astfel de eveniment e musai să o facă. Eu sunt la al treilea și abia aștept să apară următorul în peisaj. Vă spun din experiență că se lasă cu răsfăț culinar, prietenii, hoinăreli pe poteci ascunse și, cel mai important, momente unice și autentice.

Ciocănești – tărâm de legendă

Sub atenta și părinteasca ocrotire a Munților Suhard și a Obcinii Mestecănișului, de o parte și de alta a Bistriței Aurii, se întinde cuminte o așezare de poveste, comuna Ciocănești. Odată ajuns aici, intri într-o lume care poartă cu grijă autenticitatea și simplitatea sufletului românesc.

Legendele care dăinuie prin partea locului și creează un cadru perfect pentru celebrarea tradiției populare românești, îl amintesc pe Ștefan cel Mare. Acesta a găsit aici pe lângă bravi moldoveni cu suflete mari și dragoste de pământul pe care calcă și meșteri făurari fără pereche. De aici vine și denumirea comunei Ciocănești, de la cei care au fost ciocănari de arme în atelierele Voievodului Ștefan. Tot legendele spun că săgeata care a marcat locul altarului de la Mănăstirea Putna a fost zămislită de ciocănarii de aici și a fost poleită cu aur scos din Bistrița Aurie.

La Ciocănești ești învăluit mereu de o atmosferă de sărbătoare. Asta simte orice călător în momentul în care ajunge în acest loc minunat. Imaginea caselor împodobite cu motive tradiționale este una sacră. Ornamentele pictate sau încondeiate, după cum spun localnicii, sunt cu grijă scoase de pe bundițele, catrințele, cămășile, ștergarele sau carpetele care poartă cu cinste praful anilor trecuți.

Și ca să vă tentez și mai mult vă spun că Ciocăneștiul are acum peste 600 de locuințe transformate în case de patrimoniu. O frumusețe și o încântare!

Eco-Brunch Ciocănești 2021

Se spune că omul sfințește locul. Mare adevăr! Și ce loc frumos s-a deschis în fața ochilor în momentul în care am ajuns în locația evenimentului Eco-Brunch Ciocănești. O frumoasă și prietenoasă împletire între sufletul bucovinenilor și dărnicia naturii. O adevărată rețetă a ospitalității.

În mijlocul pădurii, într-o poieniță înconjurată de culmi falnice, mi-am amintit de copilărie. Am retrăit bucuria bucatelor făcute cu gust, acel gust care nu se uită niciodată. Și cum aș putea uita ciorba înnobilată cu leuștean, tochitura care te face să te lingi pe degete, cașul proaspăt, plăcintele rumenite sau prăjitura cu mere. Ei bine, când toate acestea sunt stropite cu sirop natural stors chiar din ”inima” naturii, nu încape îndoială că pe cerul gurii se formează un curcubeu de gusturi și savori.

Un Eco-Brunch e un adevărat exercițiu de cunoaștere, o radiografie a comunității care-l găzduiește. Cel de la Ciocănești a fost mai mult decât atât. A fost o frumoasă lecție despre istoria acestor locuri și despre îndârjirea gospodarilor de a păstra cu sfințenie tradițiile moștenite din moși strămoși.

Fie boierul cât de mic, după o masă copioasă hoinărește un pic. Am schimbat nițel zicala, dar nu cred că e cu supărare. Mai ales că mica plimbare pe potecile pădurii până la Mina Oița a fost încântătoare.

Mina Oița

Mina Oița din Ciocănești este singura din România din care, în trecut, se exploata mangan. Cele 15 galerii ale sale au fost ”casă” pentru sute de bărbați din Ciocănești. Unul dintre ei, primarul comunei, ne-a fost ghid pe traseul spre mină și avut grijă să răspundă tuturor întrebărilor. Apoi, echipându-ne corespunzător, ne-a îndrumat spre ”inima pămantului”. Aici, am avut parte de o poveste spusă cu pasiune de către un alt ”lucrător” al Minei Oița.

A fost o experiență inedită, mai ales că la întoarecere, am simțit vibrația naturii și am gustat cel mai bun balmoș bucovinean.

A fost o zi de poveste la Eco-Brunch Ciocănești,  o zi cu bucurie, cu frumusețe, cu natură și savoare. A fost așa cum mi-am imagiat că va fi. Doar eram în Țara Dornelor, locul unde, de fiecare dată mă simt ca acasă.

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.