Am ajuns în Helsingør într-o după-amiază ploioasă de octombrie. Și ca tabloul toamnei nordice să fie complet, pe lângă cele 0℃ prea puțin prietenoase, vântul transforma picăturile de ploaie în mii de ace care pișcau fără milă în momentul în care ajungeau în contact cu pielea. Știu, nu pare a fi un moment prielnic pentru a descoperi la pas o destinație turistică cunoscută și iubită pentru poveștile sale pline de mister. Și totuși, cred că frigul, ploaia și vântul au accentuat farmecul celor câteva ore petrecute în orașul danez.
Primul contact cu orășelul Helsingør
Helsingør sau Elsinore este o bijuterie daneză aflată la aproximativ 45 de kilometri de Copenhaga. Și pentru că am vorbit despre apropiere sau departare, depinde cum vreți să o luați, Helsingør este la o arucătură de băț de orașul suedez Helsingborg. Cele două sunt separate de 2,5 kilometri de apă, canalul putând fi parcurs cu feribotul în doar 20 de minute. Nici bine nu te îmbarci pe colosul elegant că și trebuie să cobori. Tare mi-a plăcut experiența!
După ce am coborât de pe feribot în portul din Helsingør, am luat la pas străduțele înguste și pietruite în căutare de povești. Se știe faptul că acest orășel care numără 60.000 de locuitori are o istorie bogată și un statut aparte în inima danezilor. Dacă stau bine și mă gândesc, orașul a căpătat un statut aparte și în inima mea.
Deși nu m-am îndepărtat foarte mult de port, frumusețea clădirilor și poveștile lor vizuale m-au făcut să mă întreb dacă nu cumva Helsingør poate fi considerat un muzeu în aer liber. N-ai cum să nu simți lucrul acesta când ești efectiv învăluit de siluete maiestuoase ridicate din cărămidă roșie, sculpturi care încing imaginația și tablouri pictate acolo unde nici nu te aștepți. Ce mai, o încântare chiar și la temperaturi scăzute.
Vedeta orașului este Castelul Kronborg sau Castelul lui Hamlet
Această minunăție de construcție care își oglindește cu eleganță trupul în apele strâmtorii Øresund este cel care l-a inspirat pe Shakespeare în tragedia Hamlet. După 200 de ani de la moartea dramaturgului britanic, Kronborg a fost scena unde s-a jucat celebra piesă de teatru.
Castelul din Helsingør este unul dintre cele mai importante castele construite în stil renascentist din nordul Europei. Construcția sa a început în anul 1574 iar zidurile de apărare au fost consolidate spre sfârșitul secolului al XVII-lea. Poziționat strategic, castelul regal a avut un rol important în istoria Danemarcei, însă acesta pălește astăzi în fața poveștii sale shakespeariene despre prințul Danemarcei.
Plimbarea în curtea castelului este la îndemâna oricărui turist, nefiind taxă de intrare. Pentru a putea vizita interiorul castelului prețurile variază de la sezon la sezon, fiind între 95 și 145 DKK pentru adulți, copiii având gratuitate.
Eu am preferat, în ciuda vremii potrivnice, să mă bucur doar de plimbarea outdoor. Alegerea mea m-a ajutat să am parte de un peisaj încărcat de mister și de o liniște tulburătoare. Aceasta din urmă era străpunsă din când în când de sunetul valurilor care se zbuciumau dincolo de ziduri. Cât despre plaja care se întinde la poalele zidurilor de cărămidă, aceasta mi s-a părut locul cel mai potrivit pentru înfiripat povești romantice. Magic!
Ce să mai vezi în Helsingør
După o vizită la castel am pornit în a descoperi și alte minunății ale orașului Helsingør. Și nu sunt puține! Primul obiectiv este chiar lângă castel, la capătul podului care leagă zona portului cu mica insuliță pe care este faimoasa construcție. Muzeul Național Maritim din Danemarca este unul dintre cele mai potrivite locuri pentru a descoperi și studia istoria maritimă a țării. Organizat în vechile docuri ale portului, acesta deține colecții importante din vremea cuceririlor pe care Danemarca le-a avut în diverse colțuri ale lumii. Tot aici, în clădirea îmbrăcată elegant în sticlă și oțel, se găsesc o bibliotecă, un restaurant și un loc amenajat pentru spectacole.
Biserica Sfântul Olaf, cea mai veche construcție de tipul acesta din Helsingør și Mănăstirea Carmelită sunt două obiective care trebuie neapărat văzute. Ambele lăcașuri de cult sunt parte integrantă din istoria și farmecul acestui oraș. Cu vechimi de sute de ani și cu povești care amintesc de puterea de a renaște din propria cenușă, bisericile respectă aceeași arhitectură dominată de cărămida roșie. Eu le-am admirat la o oră destul de târzie, învăluite în lumina blândă a felinarelor stradale. Plimbare și tăcere.
Unde se poate mânca
E întrebarea care m-a cam înghesuit după ce am colindat câteva ore pe străduțele orașului. Ei bine, răspunsul l-am descoperit chiar în apropierea castelului. Aici, o hală veche adăpostește o adevărată piață cu mâncare stradală. Într-o atmosferă caldă și prietenoasă am avut ocazia să gust din bucatele și din ospitalitatea daneză. Surpriza cea mai mare a fost atunci când am plătit masa îmbelșugată mi s-a răspuns în graiul dulce românesc. Așa cum spune ”zicala”, suntem peste tot acasă!
Așadar, sunt de ajuns câteva ore pentru a descoperi orașul Helsingør și pentru a-i citi poveștile. Minunate povești, minunate amintiri, minunată vreme de octombrie!☺
Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!
Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!
Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook și dă follow pe instagram !