Ați fost în Istanbul? Ei bine, dacă nu ați făcut-o până acum, e cazul să vă luați un bilet de avion și să vă faceți bagajele. Știți că zborul este extrem de scurt? Asta așa, pentru cei cu ”trac” de avion. Dar și drumul cu mașina e interesant. Eu am experimentat ambele variante și aleg, fără rezerve, avionul. Bonus pentru alegerea avionului sunt fotografiile făcute în cel mai mare aeroport din Europa. E fabulos!

Prima dată am fost în orașul de pe malurile Bosforului în urmă cu mulți ani și, pentru că eram doar în trecere și am stat o singură zi, nu am reușit să descopăr orașul așa cum mi-aș fi dorit. De aceea, în momentul în care a apărut pe aeroportul din Iași cursa spre Istanbul, am profitat de ocazie și am dat șansa magicului oraș să mă cucerească.

După trei zile petrecute în Istanbul pot să spun că acesta este alegerea perfectă pentru un city break cu de toate. Este orașul care te primește cu brațele deschise și te vrăjește cu culorile, poveștile, istoria și gastronomia sa. Însă, un lucru este clar, nu poți veni în Istanbul fără temele făcute. Nu e genul de oraș în care să te plimbi fără o țintă pe străzile sale cu dorința de a fi surprins de ceea ce vei descoperi. Asta pentru că fosta capitală a multor imperii e un adevărat muzeu în aer liber ce merită admirat și ”trăit” la cote maxime.

Așadar, după un studiu temeinic, câteva zile de lectură intensă și completarea unor liste cu obiective musai de văzut, vă las mai jos tema mea făcută pentru un city break de poveste în Istanbul. Iată ce puteți face și ce puteți vedea!

Ziua 1
Palatul Topkapi
Faimosul Palat Topkapi este, pentru turiști, principalul punct de atracție din Istanbul. Construit între anii 1460-1468 la cererea lui Fatih Sultan Mehmet, palatul a fost timp de 400 de ani casa a 31 de sultani. Însă, povestea acestui palat ne dezvăluie faptul că între zidurile sale au fost dezvoltate de-a lungul sutelor de ani adevărate centre de administrație, educație și artă.



E o adevărată plăcere să te plimbi pe aleile celor patru curți ale palatului și să descoperi toate clădirile care găzduiesc muzeele de astăzi. Cea mai căutată clădire este cea a haremului. Ooo, câte povești s-au ”scris” acolo și câte planuri secrete au fost nutrite departe de ochii sultanilor. Doar pereții știu.



După secolul al XVII-lea, Topkapı și-a pierdut treptat importanța, sultanii preferând să petreacă mai mult timp în palatele construite de-a lungul Bosforului. După sfârșitul Imperiului Otoman, un decret guvernamental din 3 aprilie 1924 a transformat Topkapı într-un muzeu. Apropo, Palatul Topkapi este considerat unul dintre cele mai mari muzee-palat din lume. Dacă ajungeți aici nu ratați toiagul lui Moise, sabia lui David, bucata din craniul Sfântului Ioan Botezătorul și o parte din mâna sa, firele din barba Profetului și urma piciorului său. Bineînțeles, români fiind, admirați și celebra sabie a lui Ștefan cel Mare.




Parcul Gulhane
În spatele Palatului Topkapi se află cel mai vechi și mai frumos parc din Istanbul. Indiferent de anotimp Parcul Gulhane e un adevărat spectacol plin de culoare. După lungi plimbări pe aleile sale, o pauză pe una dintre bănci e considerată un spectacol. Veți asista la tot felul de povești vizuale. Vedeta parcului este Columna Goților ridicată în sec. al III-lea. Aceasta venerează victoria împotriva invaziei goților.


Hagia Sofia
Renumita Moschee Ayasofya este un lăcaș cu o poveste extrem de interesantă. Considerată drept a opta minune a lumii antice târzii, Sfânta Sofia a reprezentat centrul vieții religioase a Imperiului Roman de Răsărit, fiind în această postură timp de 916 ani. După cucerirea turcă a servit drept moschee alți 482 de ani, iar după anul 1935 a devenit muzeu la inițiativa marelui reformator turc Mustafa Kemal Atatürk. Din iulie 2020 Hagia Sophia a redevenit moschee.
Interiorul este impresionant. La asta contribuie probabil și cele 40 de ferestre care reflectă în timpul zilei o lumină aproape mistică. Se spune că la construirea bisericii au fost aduse coloane din Templul lui Artemis din Efes.


Hagia Irene
Hagia Irene sau Sfânta Pace, a fost o biserică grecească ortodoxă răsăriteană construită la ordinele împăratului Constantin I peste ruinele unui templu păgân. Aceasta a fost prima biserică din Constantinopol și a servit drept biserică a Patriarhiei până când a fost construită bazilica Hagia Sofia. Din cauza incendiilor și cutremurelor, biserica a suferit multe pagube și a fost restaurată în mai multe ocazii. După ce Constantinopolul a fost cucerit de otomani, biserica a fost mutată în interiorul zidurilor Palatului Topkapı și, deși nu a fost transformată într-o moschee ca majoritatea celorlalte biserici, a suferit totuși daune din cauza soldaților otomani când au folosit clădirea pentru un depozit de armament. Astăzi, este o locație populară în Istanbul pentru concertele de muzică clasică datorită acusticii sale excelente.


Palatul Scufundat
Palatul Scufundat sau Bazilica Cisternă reprezintă cel mai mare dintre numeroasele bazine subterane din Istanbul. Susținut de 12 rânduri a 28 de coloane fiecare, acesta era rezervorul principal care deservea palatul în care locuiau împărații Constantinopolului. Se spune că a fost construit cu ajutorul a 7000 de sclavi, foarte mulți găsindu-și aici sfârșitul. Coloanele sunt adevărate opere de artă, cele mai spectaculoase fiind cele care se sprijină pe capul Medusei. A, să nu uit, aici au fost filmate scene din filmul de succes ”Inferno”.



Moscheea Albastră
Construită de Sultanul Ahmed pentru a rivaliza cu Sfânta Sofia, Moscheea Albastră este una dintre cele mai faimoase atracții ale Istanbulului, fiind singura moschee din Turcia cu șase minarete. Acest lucru a determinat un scandal imens deoarece Moscheea Haram din Mecca, considerată cea mai sfântă din lume, avea tot șase minarete. Cele peste 20.000 de plăci de faianță albastră „Iznik” din interior și cele 260 de ferestre colorate fac din acest edificiu un loc unic în lumea musulmană.
Fiind un obiectiv extrem de căutat printre turiști, moscheea e mereu foarte aglomerată. Cu toate acestea, poți face abstracție de lumea din jur pentru a simți vibeul locului. Toți cei prezenți fac acest lucru. Eu am avut norocul să nimeresc înaintea orei de rugăciune când turiștii erau poftiți afară și se eliberase.


Hipodromul Bizantin
Chiar lângă Moscheea Albastră se află locul în care a fost construit Hipodromul Bizantin. Aici, în anul 330, Constantin a sărbătorit înființarea noii capitale a Imperiului Roman de Răsărit. Marmura hipodromului se regăsește în Moscheea Albastră, însă obeliscul egiptean adus de Teodosie în 390, un alt obelisc vechi și coloana cu șerpi adusă din Delfi au rămas neatinse.



Ziua 2
Bazarul Egiptean
În cartierul Eminonu, numit și punctul fierbinte din Istanbul, se află Bazarul Egiptean. Acesta este unul dintre cele mai vechi bazaruri din orașul aflat pe două continente. Se spune că în aceeași locație exista un bazar și în perioada bizantină. Aici făceau comerț venețienii și genovezii. Astăzi, cine ajunge în coloratul bazar de mirodenii este atras de bijuterii, condimente, dulciuri și plante pentru ceai. Nu ratați această vizită și pregătiți-vă pentru numeroase degustări și shopping!



Moscheea Yeni
Chiar lângă Bazarul Egiptean, la capătul Podului Galata, se află o moschee spectaculoasă atât prin arhitectură cât și prin povestea sa. Construcția a fost începută de mama sultanului Mehmed al III-lea și a fost terminată de către cea a sultanului Mehmed al IV-lea. Scopul construirii acesteia a fost acela de a anihila influența evreilor din cartier. Astfel, bunurile acestora au fost confiscate și au ajutat la ridicarea lăcașului de cult. Moscheea Yeni chiar mi-a plăcut!


Podul Galata
Cine ajunge în Istanbul e musai să se plimbe pe Podul Galata, cel mai vechi pod peste golful Cornul de Aur, atât ziua cât și noaptea. Surprinzător, aglomerația este aceeași. Dacă ziua punctele de atracție sunt pescarii care ocupă efectiv podul și vasele care fac curse în zona golfului, noaptea spectacolul luminilor și al vânzătorilor ambulați e fabulos. Să încercați neapărat peștele la ziar și chiftelele din carne de oaie. Le veți găsi după ce apune soarele.


Turnul Galata
Situat pe malul Cornului de Aur, celebra construcție din Istanbul este un adevărat simbol al orașului. Construit în anul 508 de către împăratul Iustinian, Turnul Galata este unul dintre cele mai vechi turnuri din lume. Deși a avut o existență zbuciumată, fiind avariat de războaie, cutremure și incendii, turnul rămâne în continuare un adevărat străjer al apelor Bosforului. De la înălțimea celor 69 de metri priveliștea asupra Istanbulului este spectaculoasă.



Strada Istiklal
Numită de europeni Bulevardul Independenței, Strada Istiklal este cea mai populară stradă din Istanbul. Asemănată cu celebra Oxford Street din Londra, strada pornește de la Turnul Galata și se întinde pe 1,5 km până în Piața Taksim. O plimbare pe această stradă e asemănată cu un adevărat spectacol vizual. De ce? Pentru că la fiecare pas sunt magazine luxuriante dar și clădiri ce duc în spate povești fabuloase. Aici veți vedea pe lângă numeroase consulate, multe muzee, biserici, pasaje colorate, arcade frumos împodobite și restaurante îmbietoare. Câteva ar fi: Muzeul Galata, Muzeul Iluziilor, Biserica Sf. Maria, Pasajul Cicek, Arcada Atlas, Madam Tussaud și Biserica Sf. Antonie.



Vedeta Străzii Istiklal este tramvaiul roșu. Acesta se plimbă de-a lungul pietonalului, spre deliciul turiștilor care stau aliniați să-l imortalizeze. Cine e amator de plimbări retro poate să profite și să aibă o astfel de experiență.

Cei mai norocoși pot avea parte și de ceva experiențe mai intense pe celebra stradă din Istanbul. Eu am asistat la spectacolul oferit de galeria echipei de fotbal Galatasaray. Impresionant!

Piața Taksim
Una dintre cele mai cunoscute și vizitate piețe din Istanbul este Piața Taksim. Deși Taksim nu are o semnificație culturală și istorică atât de mare, precum au marele piețe ale altor orașe, totuși este centrul evenimentelor importante de aici: parade militare, demonstrații și festivități. Piața este străjuită de Moscheea Taksim și impunătoarea clădire a Centrului Cultural Ataturk. Aceasta din urmă găzduiește spectacole ale trupei Teatrului de Operă și Balet, Orchestrei Simfonice Naționale și ale Teatrului de Stat.
În centrul pieței se află Monumentul Independenței. Acesta a fost ridicat în 1928 în cinstea primului președinte al Republicii Turcia, Mustafa Kemal Ataturk, și a celor mai apropiați asociați ai săi.



Palatul Dolmabahce
Cea mai mare și mai luxoasă reședință din Turcia, Palatul Dolmabahce a fost construit între anii 1843 și 1856 la dorința celui de-al 31-lea sultan al Imperiului, Abdülmecid I. Acesta a vrut să demonstreze prin ridicarea acestui edificiu că Imperiul încă mai are putere și infuență. Astfel, fabulosul palat a servit ca principal centru administrativ al Imperiului Otoman din 1856 până în 1888, apoi din 1909 până în 1922. Aici, în una dintre cele 285 de camere a murit Ataturk.


În interiorul palatului nu se pot face fotografii, însă încercați să vă imaginați scări din cristal, candelabre uriașe, covoare unice în lume și tavane decorate cu 14 tone de aur. Fast, nu glumă!
Să nu ratați un ceai și o prăjitură la cafeneaua palatului! Doamne, cât ceai am băut în Istanbul, și am mai cumpărat și pentru acasă!


Moscheea Ortakoÿ
Cea mai fotografiată moschee din Istanbul este Moscheea Ortakoÿ. De ce? Pentru că este ca o bijuterie așezată pe malul Bosforului chiar la umbra marelui pod ce leagă cele două continente. Nu vă puteți închipui ce coadă era la locul unde se fac cele mai frumoase fotografii. Nu am avut răbdarea necesară. Am preferat să intru în ea și să mă bucur de frumusețea ei interioară și de jocurile vesele ale unor copii care alergau nestingheriți pe mocheta moale.
E un lucru ce l-am observat în interiorul moscheelor din Istanbul. În afara orelor de rugăciune, interiorul acestora devine extrem de prietenos și se transformă într-o a doua casă pentru cei ce ajung aici. Copiii se joacă fără să îi certe cineva, turiștii fac poze sau se odihnesc iar localnicii nu par a fi deranjați de ceea ce se întâmplă în jurul lor. Mai mult decât, în curtea uneia dintre moschee, familii întregi erau venite la picnic iar cei mici jucau fotbal sau volei.


Ziua 3
Marele Bazar
O, da! Marele Bazar e una dintre principalele atracții din Istanbul. Construit de Sultanul Mehmet al II-lea după cucerirea Istanbuluilui, bazarul a reprezentat mereu un punct comercial important. Doar că acum, cele 4000 de magazine nu mai sunt căutate pentru ceea ce comercializează ci pentru culori și fotografii. E incitantă plimbarea prin Grand Bazar, însă prețurile lasă de dorit. Pentru cumpărături trebuie căutate alte locuri. Aici e pentru fotografii de Instagram și filmulețe pentru TikTok.



Moscheea Suleymaniye
Aceasta este probabil cea mai grandioasă moschee din oraș. Construită la ordinul lui Suleyman Magnificul pe unul dintre cele șapte dealuri pe care a fost așezat Istanbulul, oferă vizitatorilor săi cele mai bune priveliști posibile.



Gândită și executată de către cel mai faimos arhitect imperial al Imperiului Otoman, Mimar Sinan, Moscheea Suleymaniye a fost un complex masiv care a găzduit cândva o cantină, o bibliotecă, o școală religioasă, o grădină imensă și multe altele. Moscheea este locul de veci al sultanului Sulyeman I și al soției sale Hurrem Sultan (Roxelana). În mausoleu se mai găsesc și mormântul fiicei sale Mihrimah Sultan și cele ale sultanilor de mai târziu: Suleyman al II-lea și Ahmed al II-lea.


Biserica Sf. Ștefan
Pe coasta Cornului de Aur, printre clădiri colorate și arome de kebab, se ridică o construcție atipică zonei, o biserică albă ca o fantomă. Aceasta este Biserica Sf. Ștefan. Construită pentru minoritatea bulgară din acest cartier, biserica este printre puținele din lume care are structură de fier.


Colegiul Ortodox Grec din Fanar
Pe dealul Fanarului se află o clădire impunătoare, din cărămidă roșie, care iese de departe în evidență. Cunoscută printre localnici după numele Castelul Roșu sau Școala Roșie, Colegiul Ortodox Grec este cea mai prestigioasă școală greco-ortodoxă din Istanbul. Înființată în 1454 a fost școala fanarioților și a altor familii ortodoxe din Imperiul Otoman. Mulți miniștri otomani precum și prinți munteni și moldoveni numiți de statul otoman au absolvit-o. Printre aceștia se află și Dimitrie Cantemir.

Cartierul Balat
Unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale orașului este Cartierul Balat. Această zonă istorică, cu casele sale din lemn viu colorate și vechi de aproape 200 de ani și cafenelele pline de arome și oameni zâmbitori, este o adevărată comoară pentru iubitorii de fotografii instagramabile.



Aici, odată ajunși, nu trebuie să faceți altceva decât să vă pierdeți pe străduțele întortocheate și pline de culoare. Și după ce obosiți, să savurați o cafea turcească aromată la una dintre cafenele. Magic!



Moscheea Eyup Sultan
Moscheea Eyup Sultan este una dintre cele mai vechi și importante moschei din Turcia. Aceasta a fost construită, la cererea lui Mahomed Cuceritorul, pe mormântul lui Abu Eyup el-Ensari, prieten apropiat al Profetului, mort în timpul primului asediu arab al Constantinopolului din 674 până în 678. Datorită importanței sale și a faptului că zilnic vin pelerini de peste tot din lume să se roage la mormântul acestuia, moscheea este considerată al treilea loc sacru din lume, după Mecca și Ierusalim.


Am reușit să intru și eu în clădirea care adăpostește mormântul considerat în lumea arabă sfânt. Adevărul este că a fost o experiență unică. Zâmbetul femeilor care mă înconjurau m-a fermecat.

Telecabina și Dealul Pierre Loti
Nu multă lume știe că în Istanbul este o telecabină care te duce pe un deal ce are legătură cu Regina Elisabeta, Regina României. V-am stârnit curiozitatea? După o plimbare, nu foarte lungă, cu telecabina se ajunge pe Dealul Pierre Loti. Acesta este cel mai bun loc din care să admiri întreg Istanbulul.



Numele locului este dat de un scriitor francez care, odată mutat la Istanbul, și-a scris întreaga operă la cafeneaua de pe deal. Imaginea orașului, se pare că l-a inspirat enorm. Dar, care este legătura cu Regina Elisabeta? Se pare că ofițerul francez de marină și prolificul scriitor era îndrăgostit de scrierile reginei și, spun relatările vremii, nu numai. Cei doi au corespondat îndelung și au avut și câteva întâlniri. Scrisorile lor au fost recent publicate într-un volum.
Dacă ajungeți aici să nu uitați să mâncați gözleme, celebra plăcintă turcească.


Croazieră pe Bosfor
Nu se poate city break în Istanbul fără o croazieră pe Bosfor. Acum, fiecare alege ce tip de plimbare dorește. Există acele croaziere organizate de anumite agenții, la care ai parte de masă și spectacole pe vas. Acestea sunt destul de scumpe. Însă, poți alege și varianta unei plimbări cu o cursă regulată care poate fi luată din orice stație de pe Bosfor sau de lângă Podul Galata și e foarte ieftină. Eu am ales a doua variantă și a fost super.



Ponturi
Alegeți o cazare în zona Podului Galata, de o parte sau de alta a Cornului de Aur. Seara zona e foarte frumos luminată și puteți face plimbări pe pod. Eu am stat la The Halich Hotel Karakoy. A fost super!
Nu am cumpărat city pass deși eram tentată să fac asta. Pentru alte călătorii achiziționarea unui astfel de card cu intrări și skip the line a fost util. Am studiat și am ajuns la concluzia că marea majoritate a obiectivelor, cum sunt moscheele, sunt gratuite și nu vreau tur ghidat. Apoi, la celelalte cuprinse în card, eram condiționată de ore de vizitare cu ghid și nu doream lucrul acesta. S-a dovedit a fi o idee bună pentru că, deși cozile la palate erau măricele, nu am sta mult. Turcii sunt extrem de organizați.
De la aeroport luați un taxi. Sunt reprezentanți ai firmelor chiar în incinta aeroportului și te ajută imediat. Dacă cu autobuzul faci aproximativ o oră și ceva, cu taxiul am făcut 40 de minute. Noi am plătit 40 euro în șase oameni.
Negociați, negociați și iar negociați! Să aveți și bani cash la voi, pentru cumpărături stradale. Nu scoateți de la bancomat, mai bine mergeți la casele de schimb. În rest, e ok cu cardul.
Ca să simțiți Istanbulul la maxim trebuie să îl descoperiți la pas. Eu nu am folosit mijloace de transport în comun. Însă, pregătiți-vă cu încălțăminte comodă și ceva calciu la purtător. Eu mi-am cam forțat gașca în cele trei zile, dar după o vreme m-au iertat și au apreciat amintirile create.





Eu abia aștept să mă reîntorc în Istanbul. De data aceasta va fi doar pentru gastronomie și poate, pentru a mă aventura și în partea asiatică a orașului.
Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!
Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!
Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook și dă follow pe instagram!




Cea mai buna zona din parc este in partea de sus, de langa palat. Nu ratati gradinile europene, pavilionul de muzica, lacul turcesc, culegerile de flori si, cel mai romantic, o poiana perfecta pentru picnic sau fotografii.
Marturisesc ca Istanbulul este un oras plin de magie care vorbeste si se lasa descoperit la o carte, doua. De aceea, va recomand sa il alegeti ca destinatie pentru urmatoarea voastra calatorie. Este intelepciunea pe care as dori sa o impartasesc cu voi si cu cei dragi voua. O aventura in Istanbul nu are cum sa se termine fara declaratii de dragoste si cateva promisiuni. Dar aflati asta pe cont propriu! 🙂