KavalaKAVALA, LOCUL UNDE AM DESCOPERIT GRECIA

A fost odată ca niciodată…așa începe orice poveste frumoasă și, așa voi începe și eu. A fost odată o vacanță de vis, într-o țară care ți se lipește iremediabil de suflet, cu un traseu pe cât de nebunesc pe atât de spectaculos.

Destinația finală a călătoriei a fost cea mai însorită insulă a Greciei, frumoasa Zakynthos. De ce am ales această minunăție scăldată de apele turcoaz ale Mării Ionice? Aș putea începe cu Navagio, una dintre cele mai spectaculoase plaje din lume și aș continua cu misterioasele Peșteri Albastre sau cu romanticul Portul Vromi. Lista motivelor pentru care am pășit pe uscatul acesta îndepărtat continuă cu vestitele broscuțe Caretta-Caretta, cele care își depun ouăle aici, cu vegetația luxuriantă care îmbracă insula până la ultima colină, cu fabrica de ulei de măsline care își deschide larg porțile pentru turiștii curioși și pofticioși și tavernele primitoare și colorate.

Până am ajuns în insula broscuțelor țestoase am făcut un mic ocol prin Atena. Chiar dacă am zăbovit în orașul zeilor doar două zile, a fost de ajuns să simt cu toată ființa mea ospitalitatea și bucuria de a trăi a grecilor. Faptul că am declarat din capul locului că sunt îndrăgostită de frumoasa Elada m-a obligat să îi cunosc trecutul, legendele, trăirile și cultura. Cum puteam face asta, dacă nu printr-o vizită edificatoare în pitoreasca și atractiva capitală.

Kavala

Însă, nu voi vorbi nici de experiența însorită și fermecătoare din insula plajelor spectaculoase și nici despre lecția de istorie din orașul care poartă numele înțeleptei zeițe. Îmi voi aminti de orașul care a reprezentat punctul de plecare în frumoasa poveste a descoperirii Greciei, Kavala.

Kavala orașul port al Mării Egee

Am ajuns în Kavala într-o după-amiază toridă de iulie. Chiar dacă au trecut ceva ani de atunci, îmi amintesc și acum impactul pe care l-a avut aspectul orașului asupra mea. Fiind situat în partea de nord-est a Greciei, în regiunea Macedonia, orașul-port se întinde lacom pe coasta Mării Egee în jurul golfului Kavala. Imaginea de amfiteatru, des întâlnită pe coastele Greciei, întărește ideea că vitejii greci au considerat marea un spectacol al naturii și au vrut să ia parte la fiecare act al acestei povești înspumate.

Istoria orașului

Numele orașului Kavala este disputat de două explicații total diferite, care nu au legătură cu vreo zeitate autohtonă sau cu vreun eveniment pierdut în negura istoriei grecești. Unii susțin faptul că denumirea orașului provine de la cuvântul italian cavallo care înseamnă cal, alții vin cu ideea că numele vine de la evreiescul kabbalah, ceea ce înseamnă școală de gândire cu origine în iudaism.

Pentru a descoperi istoria orașului trebuie să ne întoarcem în timp, cam în a doua jumătate a secolului al VII-lea î.Hr, atunci când locuitorii din Paros care au colonizat insula Thassos, au înfruntat apele Mării Egee, au ajuns pe continent și au format o nouă colonie numită Neapolis. Se spune că aceștia au fost atrași aici de bogățiile pe care le oferea Muntele Pangaio, zăcămintele de aur și argint.

KavalaAtunci când am pornit la pas pentru a descoperi personalitatea acestei adevărate comori grecești, am călcat cu mândrie dar și cu sfială pe caldarâmul înfierbântat de soare. De ce? Pentru că de-a lungul miilor de ani, pe această prețioasă bucată de uscat elen au călcat Filip al II-lea, tatăl lui Alexandru cel Mare, Brutus și Cassius, Împăratul Iustinian sau Muhammad Ali, fondatorul statului egiptean modern. Ceea ce m-a mișcat cel mai mult a fost informația potrivit căreia Apostolul Pavel a stăruit prin aceste locuri în periplul său creștin prin Europa.

Istoria stă bine ancorată la fiecare colț de stradă, pe fiecare clădire camuflată de vegetația bogată, pe fiecare stâncă udată de valurile mării sau în fiecare gură de oxigen pe care o inspiri cu poftă după ce cucerești urcușul care te poartă în cel mai înalt punct al orașului.

Castelul bizantin din Kavala

Și pentru că veni vorba de locuri aflate la înălțime, dacă vorbim de Kavala e musai să vorbim despre Castelul bizantin. Acesta domină cu eleganță orașul, oglindindu-se în apele calme ale mării. Pentru a junge acolo unde au viețuit de-a lungul timpului, bizantinii, venețienii, turcii și s-au așezat temeinic grecii, am bătut străzi înguste străjuite de case albe ușor înghesuite, de mandarini doldora de rod și de tarabe colorate care îndeamnă trecătorul să se înfrupte din suvenirurile albastre.

Kavala

KavalaDin loc în loc, casele și deopotrivă zidurile vechi, în generozitatea lor, făceau loc ochiului să se răsfețe cu priveliști uluitoare. Am profitat de fiecare zonă de belvedere pentru a imortaliza tabloul tipic grecesc, mare, veliere, case agățate de stânci, munți cu fruntea în nori și insule care străpung albastrul mării.

Kavala

KavalaCei care ajung să bată la poarta castelului sunt răsplătiți pentru efortul de a junge până aici cu o minunată panoramă a zonei și cu o plimbare printre zidurile rezervorului de apă și ale armurăriei, clădirea gărzii și teatrul în aer liber. În turnul circular al castelului am avut senzația că pot vedea până la capătul celălalt al pământului. Sentimentul că poți cuceri orizontul, chiar dacă doar cu privirea și cu gândul, este unic.☺

KavalaTot aici, o terasă rustică și cochetă, poate salva temerarii de la deshidratare și dă răgaz picioarelor să se odihnească și să se pregătească pentru drumul de întoarcere.

Kavala

Flori, case, pisici

Dacă la urcare era acea nerăbdare de ajunge în vârful colinei și de a mă bucura de ceea ce oferă frumosul oraș, la coborâre m-am bucurat mai mult de detaliile și surprizele pe care străzile înguste și scările fără număr mi le-a oferit. Dacă florile de un roșu aprins cățărate pe pereții caselor și pisicile tolănite la soare pot fi numite mici bucurii, atunci, am avut parte de mici bucurii cu nemiluita.☺

Kavala

KavalaÎn Kavala nu te poți plictisi. Orașul abundă de clădiri vechi, clădiri care sunt învăluite în povești istorice și care dețin o arhitectură deosebită, încadrată perfect în armonia orașului. Cât despre salba de muzee care se destramă pe măsură de bați la pas străzile orașului, aceasta este pe cât de bogată pe atât de interesantă.

Luciul apei admirat de pe terasa tavernei

Nu am reușit să mă bucur de toate deoarece timpul a lucrat împotriva mea și, mai mult decât atât, soarele mult prea darnic m-a trimis la umbra și răcoarea unei taverne. Însă, pentru cei care pot zăbovi aici mai multe zile, pot desconspira multitudinea de obiective: Muzeul Arheologic, Muzeul Folcloric Municipal, Muzeul Tutunului și Muzeul Maritim.

Obiectivul final a fost o fermecătoare tavernă aflată în portul orașului. Ce pot să spun despre tavernele grecești? Sunt o oază de tradiție împletită cu veselia grecească și gastronomia lor atât de simplă dar atât de gustoasă. Locul era scos parcă din decorul unui film, cu pești atârnând drept podoabe și pisici care așteptau cuminți să se bucure de atenția mușteriilor. Chiar dacă a trecut ceva timp de atunci, nu pot să uit gustul acela inegalabil al musacalei aburinde.☺

Kavala

KavalaÎn frumosul port care oferă o perspectivă de poveste a orașului dar și a luciului de apă, am decoperit parcă o altă lume, o altă față a orașului Kavala. Velierele și iahturile se unduiau împrumutând din mișcarea lentă a valurilor iar pescarii arși de soare așteptau cuminți darul pe care marea îl oferă de mii de ani, celor înfrățiți cu ea.

Atracția zonei a fost însă cabina telefonică în formă de pelican. Trebuia să stai la rând pentru a imortaliza imaginea pitorească.

Kavala

KavalaCam atât despre frumosul oraș de pe coasta Egeei. Mi-a rămas la suflet întâlnirea cu Grecia și pot spune că prima impresie a contat foarte mult….a fost dragoste la prima vedere.

Kavala

Citește și:

CETATEA HOTIN SAU PERLA DE PE MALUL NISTRULUI

KOŠICE, UN ORAȘ SURPRINZĂTOR ȘI ROMANTIC

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here