Lovech

LOVECH, O SURPRIZĂ COLORATĂ ȘI RELAXANTĂ

Aventura weekend-ului care a dat startul verii a început odată cu întrebarea, Ce facem la sfârșit de săptămână? O întrebare simplă care a primit un răspuns pe măsură, Hai în Bulgaria! De ce țara de la capătul Podului Prieteniei? Pentru că anul trecut am descoperit o Bulgarie fascinantă, plină de culoare și de locuri care cuceresc de la prima întâlnire. Mă gândesc la fermecătorul sat Arbănași sau la romanticul oraș Veliko Târnovo, două destinații care mi-au intrat la suflet și care m-au determinat să îmi promit că mă voi întoarce în sudul Dunării, în căutare de alte comori.

Așa că, Bulgaria să fie! Nu a fost greu să găsesc un oraș nu foarte departe de graniță, o cazare la un preț decent dar care s-a dovedit a fi foarte bună și un traseu care a scos la iveală o sumedenie de minunății. Dar, le voi lua pe rând. Astăzi vă poftesc la o plimbare prin Lovech, unul dintre cele mai vechi și mai interesante orașe din Bulgaria.

Scurt istoric Lovech

Istoric vorbind, orașul Lovech are o poveste pe cât de interesantă pe atât de zbuciumată. În Evul Mediu zona situată la doar 200 de metri deasupra mării și străpunsă curajos de râul Osam, reprezenta un punct strategic important. Purtând la început denumirea de Lovuts, nume ce se traduce prin cuvântul ”vânători”, așezarea s-a dezvoltat încet dar sigur, ajungând în secolele XIII și XIV unul dintre cele mai prospere orașe din nordul Bulgariei.

Dar, cum orice urcuș are și un coborâș, și orașul Lovech a cunoscut o perioadă de restriște atunci când zona a fost ocupată de otomani. Ca urmare a acestor evenimente orașul a devenit capitala revoluționară a Bulgariei. Cel care a fost în centrul acestei mișcări eliberatoare, Vassil Levski, este considerat un erou local. Casa în care acesta a locuit în acea perioadă a devenit un important obiectiv turistic al orașului.

Se lasă seara peste Lovech 

Am ajuns în Lovech la lăsarea serii. Intrarea în oraș nu ne-a pregătit pentru ceea ce aveam să descoperim a doua zi. Dar, și seara are farmecul ei, mai ales atunci când clădirile colorate, mângâiate de lumina caldă a lunii se oglindesc în luciul apei. Așa că, am purces la o plimbare tihnită pe străzile orașului.

Nu am avut mult de mers pentru că hotelul la care am fost cazată, Hotel Varosha, era chiar în centrul orașului. Am admirat mica piață Todor Kirkov, m-am plimbat pe podul pietonal care traversează râul Osum, am fotografiat din toate unghiurile simbolul orașului, Podul Acoperit, apoi am avut parte de o cină savuroasă. Restaurantul descoperit a fost de fapt o recomandare a recepționerei de la hotel. Pe lângă bucatele extrem de gustoase și vinul cu aromă de soc, am asistat la Drakata și la un spectacol muzical tradițional. A fost minunat!

Podul acoperit din Lovech

A doua zi a fost plină de surprize plăcute. Mai întâi am vizitat Podul Acoperit, cel care atrage ca un magnet turiștii în Lovech. Atât arhitectura sa cât și povestea care îl însoțește în lupta cu timpul sunt foarte interesante.

Se spune că podul a fost construit de trei ori. Prima dată a fost realizat din lemn însă, apele râului Osum i-au provocat daune ireparabile.  A doua oară, Nikola Ficev un faimos arhitect bulgar, a reconstruit podul oferindu-i mai multă stabilitate. Se pare că nici de data aceasta podul nu a rezistat fiind mistuit de un incendiu. A treia oară a fost cu noroc, asta poate pentru că la construcția sa au contribuit locuitorii din Lovech.

Podul este un adevărat simbol al orașului regăsindu-se pe toate imaginile care însoțesc descriera acestuia. E o operă de artă și în același timp un loc de promenadă și relaxare. E o plăcere să te plimbi printre magazinele adăpostite de construcție și să savurezi o cafea la una dintre cafenelele cu vedere la apele învolburate ale râului. Merită!

Cartierul Varosha

După această experiență interesantă am purces spre orașul vechi, cartierul Varosha. Aici am avut parte de un tablou care încântă prin simplitate și mai ales prin culoare. Doamne, parcă pășeam într-un sătuc fermecat. Senzația era amplificată și de faptul că nu era picior de turist sau de localnic prin zonă, lucru care a făcut să mă pot bucura în liniște de ceea ce descopeream.

Încântătorul cartier care se întinde până la poalele Fortăreței Medievale Hisaria cuprinde aproximativ 160 de case foarte bine conservate. Unele sunt transformate în pensiuni, hoteluri sau restaurante. Prin arhitectura și povestea lor frumoasele construcții păstrează viu spiritul naționalist bulgar. Plimbarea pe străduțele înguste pavate cu piatră este o adevărată relaxare.

Și pentru că orice poveste are un început care te intrigă, un cuprins care te fascinează și o încheiere care încununează întreaga scriere, și povestea magicului cartier Varosha respectă întru totul această regulă. Începutul acestei povești este Complexul Etnografic. Și ce introducere!

Complexul Etnografic

Complexul întâmpină turiștii cu două case tradiționale absolut fermecătoare, Casa Drasov care a aparținut unui negustor înstărit și Casa Rashov aceasta fiind proprietatea unui învățător. Cât despre ghidul complexului, el însuși un veritabil personaj de poveste, pot spune doar cuvinte de laudă. Acesta ne-a purtat prin cele două case explicându-ne ceea ce vedem într-o bulgaro-română extrem de amuzantă. A fost un moment unic.

Cuprinsul poveștii este presărat de case îmbrățișate de mușcate. Ici colo își făcea apariția câte o clădire muzeu sau o biserică. Cea mai interesantă mi s-a părut Biserica Adormirea Maicii Domnului. Datând din 1834, biserica te întâmpină cu o curte în care liniștea și verdeața luxuriantă creează o adevărată magie. Nu am intrat în biserică deoarece se auzea murmurul unei rugăciuni și nu am vrut să deranjez acest moment. Însă, rugăciunea păsărilor aciuate în pomii din curte și zborul fluturilor colorați care dădeau târcoale florilor parfumate au fost de ajuns pentru ”a simți” locul.

Fortăreața Medievală 

Finalul a fost pe măsură. După un așa urcuș tihnit și plăcut sufletului am ajuns la Fortăreața Medievală Hisaria. Dealul care poartă numele fortăreței a fost locuit încă din secolul V î.H. însă aceasta a fost ridicată mult mai târziu, undeva prin secolul X d.H. Scopul său era acela de a apăra zona și mai ales Pasul Troian. Se spune că aici, pe Dealul fortăreței a luat naștere al doilea Imperiu Bulgar.

Intrarea în fortăreață este bine păzită de statuia impunătoare a eroului bulgar Levski. Datorită înălțimii sale considerabile de 14 metri, aceasta este vizibilă chiar din centrul orașului. După ce am trecut de imensa statuie am mers câțiva metri de-a lungul zidurilor cucerite de verdeață apoi, am intrat în cetate. Aici am avut plăcuta surpriză să constat un interes major pentru conservarea structurii fortăreței.

Aleile foarte bine delimitate, zidurile atent reconstituite, o minuțioasă semnalizare a turnurilor și încăperilor, toate au făcut ca plimbarea pe urmele istoriei de la sud de Dunăre să fie foarte interesantă. De luat aminte!

După o priveliște care fotografiază asemeni unei cărți poștale toată suflarea din Lovech, am pornit în a descoperi alte minunății ale Bulgariei. Și credeți-mă pe cuvânt, nu sunt puține! Stați aproape și le vom descoperi împreună.

Concluzie, nu ocoliți Bulgaria, are un farmec aparte!

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!☺

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here