MĂNĂSTIREA MOLDOVIȚA, LOC CU LINIȘTE ȘI LUMINĂ BLÂNDĂ

Nu există un timp anume mai potrivit pentru a călca delicat pe pământul Bucovinei. Trebuie să o faci de fiecare dată când simți nevoia să intri în altă lume, o lume binecuvântată cu liniște tămăduitoare și o frumusețe unică. Că-i iarnă că-i vară, aste locuri te întâmpină cu o îmbrățișare părintească și o suflare caldă în suflet. N-ai cum să nu simți dragoste când te afli aici, n-ai cum să nu îți dorești să revii imediat ce ai plecat.

Ianuarie cu zăpadă, cu cer incredibil de albastru și dorință de văzut locuri frumoase, locuri cu pace, locuri…..Nu am mers prea departe, pentru că am simțit că aici, aproape de mine, voi găsi o poveste de iarnă demnă de spus lumii. Așa că, am luat drumul care duce în inima Obcinilor domoale ale Bucovinei, cale bătută de însăși Maria Tereza, împărăteasa Austro-Ungariei și am ajuns în Moldovița. Aici mă aștepta fumegând Mocănița Huțulca.

Tare mi-am dorit această experiență, acest drum inițiatic, astă călătorie aducătoare de fericire copilărească și fotografii scoase parcă din mâinile unui artist desăvârșit. Dacă nu mă credeți, mergeți de vă plimbați cu trenulețul care alunecă pe calea ferată cu ecartament îngust sau citiți povestea mea, aici.

Mănăstirea Moldovița, bijuterie a Bucovinei

După o călătorie care m-a entuziasmat mai rău decât un copil în fața unei vitrine cu jucării, am hotărât să-mi hodinesc puțin sufletul. Nu departe de gară se află o bijuterie a Bucovinei, Mănăstirea Moldovița. Să vă spun un secret! Faptul că am ajuns la mănăstire atunci când ziua își dădea ultimul zbucium, aruncând în lume ultimele picături de lumină, a fost cea mai înțeleaptă decizie. Intrând pe poarta mănăstirii am simțit că pășesc pe un  tărâm scos din cărțile sfinte, cele ținute de bunici lângă icoanele înconjurate de busuioc.

Nu știu dacă lumina aceea palidă sau liniștea tulburătoare mi-au dat sentimentul că nu ating pământul. Ce altceva ar fi putut fi?

N-am avut niciodată parte de exclusivitate atunci când am ajuns la vreo mănăstire. Mereu curțile erau pline de localnici sau turiști, oameni care încercau să se bucure de frumusețea sau pioșenia locului. Am făcut mereu abstracție de ceea ce era în jurul meu și am încercat să mă încarc cu acea energie binefăcătoare, de fiecare dată. Cu fotografiile e mai greu. Când găsești unghiul potrivit, apare mereu în cadru un musafir nepoftit.

La Mănăstirea Moldovița, în acel moment magic al zilei, eram doar eu. Parcă totul fusese planificat astfel încât frumoasa mănăstire să-mi spună doar mie povestea sa. Și ce poveste!

Istoricul Mănăstirii

Mănăstirea Moldoviţa este considerată una dintre cele mai vechi aşezări monahale, având un important trecut istoric. Originea se pierde în negura vremurilor, însă hrisoavele o amintesc încă din perioada voievozilor Muşatini. Se spune că Alexandru cel Bun a zidit prima biserică din piatră, atestată documentar între 1402-1410 cu întregul ansamblu de contrucţii, având hramul Buna Vestire.

Mănăstirea Moldoviţa s-a bucurat de privilegii din partea voievodului iubitor de Dumnezeu, Ştefan cel Mare. Documente ale vremii destăinuie faptul că Ștefan ar fi înzestrat mănăstirea cu 11 sate, mai multe iezere, prisăci şi privilegii comerciale, care o situau printre cele mai înstărite mănăstiri din Moldova.

Lăcașul de cult făurit la porunca lui Alexandru cel Bun a rezistat până la sfârşitul sec. al XV-lea. O alunecare de teren a dus la dărâmarea bisericii. Ruinele se văd şi astăzi la aproximativ 500 m distanţă de actuala construcţie. În anul 1532, dorind să ducă mai departe binecuvântarea acestor locuri, voievodul Petru Rareş construieşte o noua biserică, închinând-o aceluiaşi hram, Buna Vestire.

Mănăstirea Moldovița

Atunci este perioada în care Mănăstirea Moldovița a fost împrejmuită cu ziduri şi turnuri de apărare, căpătând aspect de fortăreaţă. Pe locul vechilor chilii a fost ridicată în perioada 1610-1612 clisiarniţa (casa egumenească) de către episcopul Efrem de Rădăuţi, pentru păstrarea odoarelor bisericii şi organizarea unei şcoli de copişti şi miniaturişti.

Așa cum a fost soarta multor mănăstiri, în 1785 Mănăstirea Moldovița a fost desfiinţată. Până în 1932-1934 când şi-a reluat activitatea ca mănăstire de maici, ”trupul” zidit a suferit numeroase deteriorări. Apoi, între anii 1954-1960 Moldoviţa a fost restaurată şi înnoită – acoperişul a fost refăcut în întregime şi i s-a mărit șarpanta pentru protecţia picturii deosebite, au fost eliberate bazele turlei pentru  a putea fi evidenţiată silueta maiestuoasă, fundaţiile şi soclul au fost consolidate, iar zidurile, turnurile şi chiliile au fost refăcute.

Pe-o gură de Rai

Și uite așa, într-o lumină caldă și acoperită de o cămașă de zăpadă, m-a întâmpinat frumoasa Mănăstire Moldovița. Pașii mi-au fost mânați de o curiozitate copilărească pe aleile din jurul mănăstirii. Zidurile mângâiate de ger, acoperișurile cercelate cu stalactite sclipitoare, băncile tăcute și culorile vii care îmbracă cu delicatețe pereții bisericii, toate au transformat cele câteva zeci de minute petrecute în curtea mănăstirii într-o călătorie spre Rai.

Am pășit în interiorul bisericii cu gândul pe care-l are orice creștin, să mă închin cuviincios, să pun o lumânare și să ”las” acolo o rugă pentru mine și pentru cei dragi mie. Însă imaginea care m-a izbit atunci când am trecut de ușița mică mi-a dat peste cap planul. Nu mă mai săturam să admir frumusețea!

Dacă aș putea aș transpune pacea și tihna cuprinsă în lumea dintre zidurile frumoasei mănăstiri, într-o poveste care să vă îndemne la timp frumos și iubire curată. Dar, cred că mai potrivit ar fi să simțiți voi magia locului și să transformați experiența de pe plaiurile Moldoviței într-o amintire care să vi se lipească de suflet și să vă facă mai bogați.

Nu zăboviți prea mult în a vă gândi dacă e potrivit acum să vizitați Mănăstirea Moldovița! Iarna-i aici, povestea așteaptă să fie scrisă iar cărările Bucovinei îs tare primitoare. La drum, zic!  ☺

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.