Meditație de…..primăvară

De dimineață m-am trezit cu un sentiment ciudat. Ceva nu era în ordine. Prea multă lumină intra pe fereastră și prea multă liniște în casă. E joi și, cu toate astea, alarma telefonului nu a mai anunțat începerea unei noi zile de muncă. În următorul moment mi-am amintit că eu, alături de alte sute de mii de cadre didactice din țară, ne ”bucurăm” în următoarea perioadă de o vacanță forțată. Uf!

Nu-mi place situația, nu-mi place ce se întâmplă în jurul meu și nu îmi place că am momente în care, involuntar, mă las copleșită de emoții nu tocmai plăcute. O să spuneți că e omenesc. Da, e omenesc și absolut normal să fii îngrijorat într-o astfel de situație. E normal și să îți amintești că ești părinte și copil în același timp, că ești parte dintr-o lume pe care o iubești și o consideri ”casa” ta. În acel moment devii responsabil, responsabil de deciziile tale, de acțiunile tale și de modul în care faci față unei situații. Azi ne confruntăm cu una nu foarte plăcută, Covid-19.

Ieri, pentru că am avut mai mult timp liber, m-am ”responsabilizat” uitându-mă mai mult la televizor. Greșită decizie. Nu mi-a făcut bine deloc să văd atâta Breaking News, Senzațional, atâția specialiști mai mult sau mai puțin avizați să își spună părerea și atâta ipocrizie afișată doar de dragul de a avea audiență. Ce să-i faci, mai greșește omul.

Ok! Am comutat pe internet încercând să mă delectez cu ceva frumos, eventual niște articole care să îndemne la calm și rațiune sau niște povești de călătorie. Sufăr puțin pentru că tocmai am renunțat la un city break în Bologna. Visam la această călătorie de anul trecut. Să mai spun că plătisem cazarea și, deși Italia a închis granițele, hotelul  nu e de acord să îmi reprogrameze rezervarea! Nu mă deranjează faptul că am pierdut banii, sunt lucruri mult mai grave pe lumea asta. Ce mă deranjează este faptul că unii, chiar în perioade de criză, vor să iasă în câștig. Asta e! 

Revenind la internet, a fost la fel de agresiv și supărător ca și televizorul. Mult fake-news, multe tratamente date de atotștiutori și multă teamă răspândită, cred eu, fără motiv. Să nu mă înțelegeți greșit, nu spun că nu există motiv de îngrijorare, dar cred că răspândirea panicii nu este cea mai bună metodă pentru responsabilizarea oamenilor. Aici ar trebui să intervină conștiința fiecăruia, educația și respectul față de semeni. Nu e nici prea mult și nici imposibil.

Trezirea de astăzi a fost sub imperiul zilei de ieri și a influenței pe care Tv-ul și internetul l-a avut asupra mea. M-am lăsat copleșită și am uitat ceea ce era cel mai important, astăzi este o nouă zi. Așadar, după sentimentul nu foarte plăcut cu care m-am trezit și care m-a țintuit în pat mai mult decât de obicei, am decis să nu mă mai uit la știri. O să spuneți că poate nu a fost prea înțelept din partea mea. Că poate ar fi trebuit să fiu la curent cu tot ceea ce se întâmplă. Eu spun că a fost o decizie de mamă care se vrea liniștită, de soție care se dorește în continuare atentă și iubitoare, de fiică și soră cu picioarele pe pământ și de învățătoare responsabilă.

O nouă zi, un nou început de primăvară, o nouă cafea cu aromă de ciocolată. După cafea am pregătit micul dejun pentru mine și pentru Mihnea. Suntem amândoi ”consemnați” la domiciliu, el elevul fericit că doarme mai mult, eu învățătoarea preocupată pentru formarea elevilor mei.☺Am hotărât să transform această ”consemnare” într-o altă etapă a vieții mele. Sunt deschisă la nou. Întotdeauna am fost, doar că noul ăsta e ceva mai diferit, poate puțin cam forțat, dar merge și așa. Mă adaptez repede.

În concluzie, în prima parte a zilei Mihnea citește și urmărește emisiuni educative pe diverse posturi TV. Eu am creat un grup pe WhatsApp cu elevii mei și îmi dedic timpul căutând materiale utile pentru a-i ține în priză și a consolida ceea ce au învățat până acum la școală. Le dau și de lucru, îi surprind și cu niscaiva provocări ținând astfel legătura ei. Am văzut că sunt încântați. Printre discuțiile cu Mihnea, mama și tata, sora mea, postările de informații despre predicat și fracții și provocări despre cărți citite, am prins și câteva zeci de minute de lectură din cartea care se odihnește de ceva vreme pe noptieră. Se pare că trebuia să ne zdruncine o gripă ca să îmi fac timp pentru ea.

Și uite așa trece ziua! Sunt relaxată și îmi vine cheful de scris. Laptopul e la îndemână și abia așteaptă să fie luat la rost. Scriu, fără televizor și fără internet. Chiar e bine.

Va trece, va trece și perioada aceasta tubure și va fi…de poveste. Vom povesti cum am învățat să fim mai responsabili, mai altruiști, mai atenți, mai sinceri și mai educați. O vom alătura poveștilor despre cutremure, incendii devastatoare, uragane violente, războaie și alte epidemii. Peste toate am trecut și am devenit mai puternici și mai conștienți de capacitatea noastră de a ne reveni, de a ne reinventa, de a trăi.

Am încredere că virusul Covid 19 nu este altceva decât o nouă etapă în evoluția omenirii. E timpul să fim ….. oameni. Sănătate, dragii mei!     

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!☺

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.