METSOVO, LOCUL DIN GRECIA UNDE TE SIMȚI CA ACASĂ
De fiecare dată când cutreier Grecia am sentimentul că mă aflu în Țara Minunilor. Frumusețea locurilor, pitorescul peisajelor, ospitalitatea oamenilor și nelipsitul element surpriză fac din călătoria pe tărâmul măslinilor o adevărată aventură.
Fie că urmezi țărmul dantelat scăldat de apele mărilor care fraternizează în a potoli setea uscatului, fie că te aventurezi în a descoperi comorile ascunse în munții aflați în inima țării zeilor, ea, preafrumoasa Elada, îți destăinuie fără încetare secrete bine păstrate.
Deschizând tolba cu amintiri pot spune cu mâna pe inimă că, de-a lungul anilor, mi-au fost împărtășite nenumărate taine. Le păstrez cu sfințenie în sufletul meu și, din când în când, le împărtășesc și celor care vor să cutreiere frumoasa și îmbietoarea Grecie.
Regiunea Epirus
Anul trecut am descoperit spectaculoasa regiune grecească numită Epirus. Aceasta se întinde în nord-vestul țării, între Munții Pindului și Marea Ionică. Peisajele absolut amețitoare care mi s-au dezvăluit de-a lungul drumului m-au lăsat fără cuvinte. Aici am descoperit o altfel de Grecie, una învăluită în parfum arhaic și acoperită de praful adunat în mii de ani de istorie și tradiție.
Atunci când am hotărât să traversez această zonă rurală de pe tărâmul grecesc, venind dinspre Igoumenitsa și îndreptându-mă spre Salonic, nu am știut că voi descoperi un astfel de tablou. Am acumulat în câteva ore un bagaj colorat de sentimente, acestea evoluând treptat de la uimire și încântare până la iubire sinceră.
Și cum să nu iubești așa niște imagini care îți aduc în fața ochilor munți încremeniți în nori și văi adânci, chei și râuri cu ape repezi, sate pitorești ascunse cu dibăcie de ochiul călătorului și drumuri care străpung inima muntelui și plutesc parcă, legate cu sfori invizibile de albastrul cerului, deasupra hăului misterios.
Cum am descoperit Metsovo
Goneam deja de ceva vreme pe autostrada A2, Egnatia Odos, și am hotărât că e timpul să luăm o pauză binemeritată. Tânjeam după o tavernă umbroasă, un fresh de portocale și un souvlaki care să fie neapărat prieten cu un sos tzatziki.☺
Am părăsit astfel autostrada și am continuat drumul care șerpuia leneș prin munți fiind atenționați de GPS că urmează o localitate. După câțiva kilometri am avut parte de un adevărat spectacol arhitectural, o bijuterie bine scunsă între pantele abrupte ale munților. Am făcut cunoștință cu frumosul sat Metsovo. Am fost fermecați de la prima privire.
Metsovo la prima vedere
Am urmat încet drumul spre centrul localității Metsovo, acesta fiind destul de dificil de parcurs. Străduțele înguste și întortocheate, urcușul ușor incomod și puzderia de mașini parcate haotic pe lângă pereții albi ai clădirilor, au pus la încercare răbdarea și măiestria șoferului. Dar, cum fiecare sacrificiu este urmat de o recompensă pe măsură, aceasta nu s-a lăsat mult așteptată.
Odată ajunși în piața centrală din Metsovo am parcat mașina și ne-am bucurat de o imagine tipic grecească. Am tras aer în piept și ne-am încărcat cu toată frumusețea satului etajat. Casele dezvoltate mai cu seamă pe verticală decât pe orizontală stau temeinic înlățuite pe coasta prietenoasă a muntelui. Nu știam încotro să privesc. Totul era o adevărată încântare pentru ochi dar mai ales pentru obiectivul aparatului de fotografiat.
De jur împrejurul parcului din centrul orășelului Metsovo am descoperit un adevărat rai al tavernelor și al magazinelor de suveniruri. Am făcut repede o listă de priorități și am hotărât că mai întâi ne vom potoli foamea apoi vom lua la pas zona de shopping.
Masă și priveliște
Am găsit repede o locație extrem de primitoare, colorată și cu o priveliște de nota 20. Cât timp am așteptat să fie gata preparatele comandate am răsfoit puțin internetul. Ceea ce am găsit despre Metsovo m-a făcut să privesc cu alți ochi acest loc minunat. Mă aflam într-o cunoscută stațiune de munte, aceasta fiind renumită pentru pârtia de ski și pentru faptul că se află în vecinătatea parcului național Valia Kalda, singurul loc din Grecia unde trăiesc urșii bruni.
Însă, lucrul care m-a încântat cel mai mult a fost acela că în Metsovo se află una dintre cele mai mari comunități de aromâni din Grecia. Pindușii sau vlahii de pe aceste meleaguri au o istorie destul de interesantă, cu legături strânse cu aromânii din Constanța, pe care îi consideră frați.
Descoperind orașul
După o masă savuroasă și un frappe răcoritor am purces a descoperi zona. Prima oprire a fost în parcul străjuit de câțiva arțari care își purtau cu semeție anii. La intrarea în zona verde și umbroasă am dat de paznicul tăcut și ușor circumspect. Ne-a privit pentru câteva secunde și, pentru că ne-a simțit că suntem cu gânduri bune, ne-a lăsat cale liberă furișându-se în iarbă.
În partea opusă a parcului am descoperit biserica satului, Agias Paraschevi, ținută departe de razele soarelui de coroana bogată și binefăcătoare a unui arțar falnic. Am admirat construcția de piatră și am continuat plimbarea spre o altă construcție care mi-a atras atenția. Aceasta părea că se agață efectiv de strada ce mărginea parcul. Mai mult decât atât, acoperișul de piatră o făcea să se integreze perfect în peisajul de munte. Am descoperit că aici este Muzeul de artă Modernă Averoff, acesta din urmă fiind un mare filantrop din localitatea Metsovo. Muzeul conține 250 de picturi, desene, sculpturi și gravuri ale artiștilor greci din sec. XIX – XX.
Periplul a continuat cu zona dedicată suvenirurilor. Aici am găsit o varietate de brânzeturi și vinuri locale. Nu știam la care să ne oprim, toate făcându-ne cu ochiul. La fiecare pas am fost întâmpinați de simbolul Metsovo, ursul.
După câteva ore de încântare am pornit din nou la drum. Ne-am despărțit cu greu de pitorescul Metsovo, acesta lipindu-se iremediabil de sufletul nostru. Nu am plecat însă, până nu ne-am promis că nu va trece mult și vom reveni aici, în acest loc unde ne-am simțit …ca acasă.☺
Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!☺
Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!
Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook și dă follow pe instagram !
Buna ziua!
Aveti o poza cu un gratar dintr-o taverna. Mai stiti cum se numeste taverna?
Cred că se numea Tzaki. Era chiar în centrul localității, lângă parc. Mâncarea a fost foarte bună iar locația avea o priveliște de milioane asupra zonei muntoase.
Foarte frumos descris felicitări, noi am înnoptat acolo în drum spre Atena. Să vedeți seara ce forfotă plăcută și view spectaculos. Dacă ai o mașină mai mare e puțin dificil atât cu parcarea cât și deplasarea prin sat, am constatat asta pe propria piele noi având un Carawelle, dar ne-am descurcat și am rămas cu o amintire splendidă,. De atunci recomandăm tuturor acest sat minunat.
Neaparat trebuie sa reveniti! Trebuie sa beti cafeaua la cafeneaua din piata satului, sa prindeți o piata de sambata, sa i vedeti pe localnici imbracati in straie de sarbatoare la slujba de duminica, sa încercați supa de capra si kokoretsi, sa cumpărați cascavalul lor care e cel mai bun cascaval mancat vreodata, sa incercati vinul Inima si sa vizitati crama Averof, sa va cazați cel putin o noapte si sa vedeti cu cata caldura va primesc si va trateaza,… De ani buni, in drumul meu spre insule, ma opresc la Metsovo pt doua nopti si ma bucur de fiecare clipa petrecuta acolo, la fel ca prima data. Si din toata inima va recomand sa vizitati si Zagorohoria cu al sau Canion Vikos(cel mai adânc din Europa), Padurea de Piatra, podurile de piatra ff vechi, raul subteran, satele pitoresti, manastirea de pe buza canionului, piscinele de piatra, apusul superb, … ❤