PALATUL RUGINOASA, VIAȚĂ ȘI ISTORIE

La 60 de kilometri de Orașul marilor iubiri, Iași, pe drumul ce duce spre Pașcaniul lui Sadoveanu, ne iese în cale o localitate pe cât de modestă ca așezare și organizare, pe atât de plină de strălucire ca însemnătate istorică. Ruginoasa, căci despre ea este vorba, apare în hrisoavele vremii încă din secolul XVI, când, se spune că așezarea număra în jur de opt case.

De numele localității s-au legat nenumărate povești, bazate mai mult sau mai puțin pe fapte reale, explicații logice sau tăinuiri ale localnicilor. Prima poveste aduce în zonă un pastor pe nume Rugină, care s-ar fi stabilit cu oile prin aceste părți. Altă explicație a denumirii satului este data de fenomenul care are loc aici, în special după ploaie, când un strat subțire brun-roșcat acoperă pământul. Însă, cea care mi-a atras cel mai mult atenția a fost aceea că în timpul domniei lui Stefan cel Mare, aici, exista un iaz denumit Rugină, acesta purtând numele unei familii de mari boieri.

Amintiri despre Ruginoasa

Am trecut prin Ruginoasa de zeci de ori, spunând de fiecare dată că îmi voi găsi timp să descopăr castelul care-și ascunde silueta în spatele gardului înalt și a copacilor care străjuiesc de ani buni domeniul.

Recunosc faptul că am trecut pragul palatului de la Ruginoasa cu destul de mulți ani în urmă, în timpul liceului, alături de colegii de clasă. Dar, cum atunci excursiile erau prilej de distracție și amintiri cu iz….adolescentin, tot ce îmi amintesc este înghețata cumpărată de la magazinul din parcarea de peste drum. ☺

Ruginoasa

Însă, așa cum se spune, toate la timpul lor! Pe 20 mai, anul trecut, după o porție generoasă de copilărie, cu înălțat zmeie și mâncat gogoși glazurate la Magia Baloanelor, festivalul baloanelor cu aer cald de la Războieni, am profitat de Noaptea Muzeelor și am  bătut la poarta palatului lui Alexandru Ioan Cuza.

Pe aleile Palatului

Ceea ce am descoperit în spatele porților masive m-a purtat într-o altă lume, atât de frumoasă, atât de liniștită, atât de solemnă. Am simțit nevoia să fac un popas chiar în spatele porților, să admir tabloul care se așternea elegant și maiestuos în fața mea și să intru în atmosfera aceea nobilă, prețioasă și prietenoasă.

O alee generoasă, frumos pavată, încadrată de vegetație și străjuită de felinare m-a condus în povestea care mă aștepta dincolo de coroanele bogate ale arborilor mult prea tineri pentru a ști istoria locului. Din loc în loc, agățate de ramurile copacilor, ca niște bijuterii prețioase, stăteau căsuțele pentru păsări. Tăcute și drăgălașe, își așteptau cuminți proprietarii osteniți după o zi de zbor în infinitul albastru. La fel de cuminți mi s-au arătat și busturile care înnobilează aleea. Le-am admirat și am apreciat ideea de a reuni într-un grup statuar  personalități care au marcat de-a lungul timpului, istoria neamului nostru. Am zăbovit pentru câteva minute pe una dintre băncile care îndemnau la odihnă și am privit cu încântare grupurile gălăgioase de turiști care animau curtea domeniului. Mi-am închipuit pentru o clipă, cum arăta parcul care înconjoară cu delicatețe palatul, în perioada glorioasă a locului.

Ruginoasa

Palatul Ruginoasa

Palatul Ruginoasa

Încet, încet dintre coroanele verzi ale copacilor s-a arătat o minunată bijuterie arhitectonică. Frumosul și impunătorul palat, care păstrează și astăzi caracteristicile stilului neogotic, inspirat de romantismul german, are un aer solemn dar, în același timp, îți imprimă în suflet un tablou încărcat de pasiune și iubire. Clădirea are o simetrie aparte, forma pătrată și fațadele aproape identice, având ca elemente definitorii peroane largi și balcoane sprijinite pe lespezi de piatră, amintind de o altă minunăție arhitectonică din zona Moldovei, Castelul Miclăușeni.

Palatul Ruginoasa

Palatul Ruginoasa

Istoricul Platului Ruginoasa

Scotocind în trecutul Palatului de la Ruginoasa am descoperit că și acesta, ca și cel de la Miclăușeni a aparținut familiei Sturdza. Documentele îngălbenite ale vremii spun că vistiernicul Săndulache Sturdza, pe la 1804, a tocmit un renumit arhitect din Viena să ridice pe un vechi conac boieresc, o reședință luxoasă pentru familia sa. După șapte ani, lângă palatul realizat cu măiestrie într-un inconfundabil stil neoclasic, a apărut și o capelă, trebuincioasă familiei .

După ceva ani, nu puțini la număr, moștenitorul domeniului, Costache Sturdza, trece palatul prin ample lucrări de refacere, imprimând construcției un stil neogotic. Plata acestor lucrări a fost făcută de către fiul său Alexandru, care a fost nevoit să se împrumute la Banca Națională a Moldovei cu fabuloasa sumă de 60.000 de galbeni. Dar, pentru că acesta nu a reușit să își plătească datoriile la timp, banca a scos domeniul la licitație. În acel moment s-a pecetluit povestea și însemnătatea acestui frumos palat.

În 1862, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a cumpărat domeniul de la Ruginoasa, apoi, a purces la renovarea sa. Se spune că soția sa, Doamna Elena a fost cea care s-a ocupat de reamenajarea castelului și a supravegheat specialiștii veniți tocmai din Germania pentru a reda strălucire locului.

Cât timp Cuza a stat la palat, nu prea multe zile, curtea era mereu plină de oameni simpli, țărani, care veneau să îi mulțumească pentru binele făcut, pentru grija sa aplecată asupra norodului și pentru faptul că era suflet din sufletul lor.

Palatul Ruginoasa

Palatul de la Ruginoasa a fost renovat

În fața castelului, ridicate la rang de bijuterii, stau așezate frumos în vitrine tăinuitoare, o sanie și o caleașcă, de bună seamă tare vechi și tare elegante. Mi-am închipuit-o pe stăpâna reședinței gonind pe ulițele domeniului, într-o frumoasă caleașcă, sub protecția unei umbrele diafane. Astfel de scene, scoase din timpuri trecute, timpuri pudrate cu strălucire și eleganță, îmi fac sufletul să vibreze.

P

Intrarea în clădire este spectaculoasă, scările exterioare care permit accesul în palat se continuă cu o scară de lemn de o simplitate dar în același timp de o eleganță desăvârșită. Am străbătut fiecare încăpere cu inima strânsă de emoție și admirație. Emoțiile erau ca urmare a faptului că, prin acele camere, cu mulți ani în urmă, se urzea viitorul țării. Admirația a apărut în momentul în care am simțit în amenajarea interioară, respectul pe care noi toți trebuie să îl arătăm, trecutului.

Am înțeles faptul că restaurarea palatului a fost făcută în baza unor documente originale. Astfel, am putut admira galerii din lemn de nuc sau stejar, biblioteca în stil gotic, cuiere și lambriuri sculptate, console cu oglindă în stil Ludovic, cufere de călătorie, scaune și divane atent tapițate, și multe alte piese care încearcă să reconstituie ambianța vechii reședințe.

Palatul Ruginoasa

La finalul turului am avut o surpriză imensă. În biroul domnitorului, o proiecție holografică care îl înfățișa pe acesta în mărime naturală, rostea un discurs înflăcărat. Am simțit-o ca pe o încununare a unei vizite memorabile, care lasă în urma sa amintiri pline de emoție și mândrie.

Biserica castelului

Ieșind în curtea palatului am avut parte de o metamorfoză a exteriorului. Dacă atunci când am văzut pentru prima data clădirea am rămas impresionată, acum, la lumina difuză a mândrei luni, am rămas, la propriu, fără cuvinte. Tabloul nu poate fi descris și, dacă aș încerca, probabil că nu aș face altceva decât să pătez inutil măreția unui moment.

Palatul Ruginoasa

După revelația unui moment unic, am purces agale pe aleea care duce la biserica de lângă castel. Ctitorită în 1811 de marele vistiernic Săndulache Sturdza, această biserică a găzduit, după dorința domnitorului Alexandru Ioan Cuza, până în 1944, osemintele acestuia. Lângă lăcaș, odihnește pe o lespede, clopotul mare care a servit biserica încă din 1817. Pe acesta se află o inscripție cu caractere chirilice care oferă informații despre ctitorii și anul ridicării bisericii.

Această inscripție a fost ulterior copiată pe o placă de marmură amplasată pe peretele  din dreapta intrării în biserică. Tot în dreapta, de data aceasta lângă biserică, am văzut locul unde a fost înmormântat domnitorul. M-a impresionat simplitatea mormântului și liniștea profundă care înconjura locul. Chiar dacă acum osemintele domnitorului nu mai sunt aici, acestea aflându-se la Biserica Trei Ierarhi din Iași, locul care a îmbrățișat chiar și pentru câțiva ani rămășițele pământești ale acestuia, rămâne pururi binecuvântat.

În racla și în cripta din biserică se află câțiva membri ai familiei Sturdza, cei care au dat startul frumoasei povești de la Ruginoasa și membri ai familiei Cuza, cei care au continuat viața acestui domeniu.

Vizitați Palatul de la Ruginoasa

Am încheiat vizita mea la Palatul de la Ruginoasa într-o notă romantică, plăcută, de neuitat. Orele petrecute pe acest domeniu au lăsat amintiri prețioase, amintiri atinse de viața și istoria locului, de poveștile de dragoste sau intrigile țesute în jurul personajelor care au trait în acest palat și de imaginea de poveste a acestuia, la apusul soarelui.

A fost…magic!☺

Citește și:

CETATEA RUPEA, BIJUTERIE A ISTORIEI

PE URMELE CASTELANILOR, LA MICLAUȘENI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here