Zilele trecute am văzut la televizor cum câteva capitale europene au dat startul Sărbătorilor de Iarnă. Astfel, târgurile de Crăciun și-au deschis porțile pentru mari și mici. Cel care, anul acesta, impresionează prin eleganță și strălucire este cel din Parcul Tivoli, Copenhaga. Înalt de 10 metri, bradul amplasat în centrul parcului de poveste din capitala daneză a fost decorat de către trei designeri cu 3000 de cristale Swaroswski. Rezultatul spectaculos mi-a înmuiat inima chiar dacă l-am admirat dincolo de ecranul televizorului.

Mi-am amintit pe dată faptul că am trăit povestea acestui parc doar cu câteva săptămâni în urmă, atunci când am luat la pas minunata Copenhaga. Dacă atunci când i-am trecut pragul, și nu era decorat pentru Crăciun, mie mi s-a părut un adevărat spectacol, vă puteți imagina cum arată acum.

Nu se poate să ajungi în Copenhaga și să nu te pierzi pentru câteva ore pe aleile Parcului Tivoli. Dacă stau bine și mă gândesc, și judecând după milioanele de turiști care vizitează acest parc anual, cred că foarte mulți sunt cei care ajung în capitala daneză pentru că aici pot vizita al doilea cel mai vechi parc de distracții din lume.

Parcul Tivoli este una dintre cele mai populare atracții daneze.

Locul care astăzi atrage turiști de toate vârstele a făcut parte din zona de demarcație ce înconjura orașul în secolul al XIX-lea. Ideea de a crea aici o zonă de distracție a apărut în anul 1841, când ziaristul Georg Carstensen a avut o discuție cu regele Christian al VIII-lea despre cum să-i facă pe oameni să fie mai fericiți. Se spune că în urma acestei discuții regele a înțeles faptul că, dacă oamenii aveau unde să se distreze vor fi mai puțin predispuși să vorbească despre situația politică existentă sau despre nemulțumirile pe care le aveau.

Regele i-a dat permisiunea ziaristului întreprinzător să înființeze un parc nemaivăzut, un loc în care supușii să aibă parte de multă distracție și de nenumărate spectacole. Nu doar că lucrul acesta a reușit, dar iată că farmecul și povestea parcului dăinuie peste secole.

Lacul care la lăsarea serii se metamorfozează într-o suprafață magică și câteva dintre aleile parcului amintesc de vechile șanțuri ale fortificației. Parcul Tivoli este faimos pentru aleile sale umbroase, străjuite de arborii bătrâni care se transformă în funcție de anotimp, în adevărate spectacole vizuale. De fapt, întreg parcul este un spectacol care abundă în lumină, culoare, mișcare și adrenalină.

Parcul Tivoli în noiembrie

Eu l-am descoperit la începutul lunii noiembrie, atunci când întregul parc era invadat de vrăjitoare, sperietori, dovleci fermecați și luminițe jucăușe. O încântare. Privind această imagine care pur și simplu m-a fermecat și m-a purtat în lumea copilăriei, mi-am dat seama de ce acest parc a reprezentat o inspirație pentru Hans Christian Andersen sau pentru Walt Disney. Se spune că ambii au vizitat Parcul Tivoli și au creat sub imperiul emoțiilor simțite aici, povești și personaje care au fascinat atâția copii.

E drept că atunci când am intrat pe poarta parcului nu știam la ce să mă aștept. Văzusem pe internet imagini scoase parcă din povești și încercam să le asociez emoții.  Nu prea reușeam pentru că mi se păreau ireale. Ei bine, ceea ce mi-au oferit cele câteva ore de hoinăreală pe aleile din Parcul Tivoli, a fost mai mult decât un buchet de emoții, a fost o copilăreală autentică. Am râs zgomotos, am exclamat fără să țin cont de faptul că eram înconjurată de o mare de copii, m-am oprit la fiecare stand, la fiecare căsuță fermecată și în dreptul fiecărei mașinării colorate, m-am bucurat și am profitat la maxim de fiecare moment petrecut aici.

Orășelul colorat

Pentru cei care pășesc în Parcul Tivoli cu gândul că acesta e un parc oarecare, realitatea le așază la picioare un adevărat orășel colorat și plin de viață. Rând pe rând apar în calea celui care plătește biletul de intrare, clădiri exotice, carusele colorate, cel mai vechi roller coaster din lume, zone unde adulții redevin copii, cafenele pe malul lacului, restaurante elegante, magazine care îmbie prin vitrine frumos aranjate sau nenumărate spații verzi.

Și pentru că veni vorba de bilete, acestea au prețuri diferite în funcție de ceea ce îți dorești să faci și cât vrei să stai în parc. Ele pornesc de la 130 DKK, cel mai ieftin, până la 383 DKK, cel mai scump. Eu l-am achiziționat pe cel mai ieftin, asta pentru că nu mi-am dorit altceva decât să mă plimb și să mă bucur de magia parcului. L-am luat chiar de la intrarea în parc, stada Vesterbrogade 3, de la unul din automatele de la poartă. Nu aveți nevoie de bani cash, totul se rezolvă cu cardul. Dacă stau bine și mă gândesc, cred că danezii nici nu mai știu cum să folosească banii cash. Asta e super!☺

Așadar, nu se poate să ajungeți în Copenhaga și să nu vă bucurați de o plimbare pe aleile din Parcul Tivoli. Ar fi ca….un frappe fără frișcă sau ca o înghețată de vanilie fără topping de …. ce vreți voi.

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!☺

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here