Se spune că la capătul fiecărui curcubeu este o zână zglobie care, cu bagheta sa magică, împrăștie pulbere colorată în văzduh. Soarele, bunul prieten al zânelor curcubeu, transformă pulberea magică în fâșii colorate și le arcuiește pe cer, spre bucuria pământenilor. Mereu m-am întrebat cum arată locul acela unde zâna jucăușă combină culorile. Dorința mi-a fost îndeplinită anul trecut, când am descoperit încântătorul oraș Parga. Ce pot să spun, paletarul zânei a fost dat în vileag.☺

Cum am ajuns în Parga

Am ajuns în această bijuterie de oraș, după o experiență inegalabilă de șapte zile pe litoralul albanez. Din Ksamil, perla Albaniei de la Marea Ionică, până în Parga, am făcut nici mai mult nici mai puțin de 97 de kilometri. La jumătatea traseului, pe la kilometrul 40, am trecut prin Igoumenitsa, frumosul oraș-port din partea de vest a Greciei. Nu am stăruit prea mult aici, cât să admirăm feribotul care se pregătea să pornească spre Insula Corfu.

Drumul a fost scurt dar intens. Imaginea pitorească a țărmului dantelat, tabloul munților spintecați de autostradă, verdele pădurilor de pini și cerul de un albastru intens, a fost cadrul perfect pentru o rememorare, la cald, a experiențelor spectaculoase din Albania – DESPRE BUTRINT SAU ISTORIA GRECILOR PE PĂMÂNT ALBANEZ

După o salbă bogată de curbe blânde, care te fac să încetinești anume parcă, pentru a admira mai pe îndelete plantațiile de măslini, care stau cocoțate pe pantele domoale ale munților verzi, se dezvăluie, fără pic de modestie, Parga. Orașul celor patru golfuri este copia fidelă a celor de pe Coasta Amalfitană. Construit asemeni unui amfiteatru antic, orășelul scăldat de valurile azurii ale Mării Ionice, întâmpină turiștii îndrăgostiți de tzatziki, cu străzi înguste și pietruite, case scunde și cochete, înnobilate de vegetație luxuriantă, alei ticsite cu tarabe abundând în suveniruri colorate și parfumate și terase vesele cu iz de frappe răcoritor.

Parga

Pe strazile Orașului Parga

Cu mașina este o adevărată poveste să te aventurezi pe străzile orașului. Ce-i drept, ar fi păcat să ratezi surprizele pe care Parga le oferă cu atâta generozitate, doar celor care îi bat străzile la pas. După câteva încercări eșuate, am găsit o parcare cu plată, destul de bine poziționată față de centrul orașului și, sub soarele torid de iulie, am pornit în plimbare.

Imediat ne-a ieșit în cale cea mai importantă biserică din oraș, cea care are hramul Sfântului Nicolae, ocrotitorul orașului Parga. Construcția semeață se impune în arealul său prin simplitatea și sobrietatea arhitecturii. Deși am tânjit după răcoarea și liniștea care se prefigura în incinta lăcașului, am admirat-o din exterior și m-am aventurat pe străduțele întortocheate.

A fost un adevărat festin al ochiului. Tarabele, magazinele de suveniruri, grecii calmi și zâmbitori, turiștii dezlănțuiți și aroma de cafea care răzbătea de la cafenelele îmbietoare, au fost decorul care m-a urmărit până am simțit briza mării. Ajunsă pe faleza din Parga am rămas fără cuvinte. În spatele meu, s-a dezvăluit o explozie de culoare și veselie, așezată în trepte. Ca într-un joc de lego, ajuns în mâinile unui copil cu imaginație bogată, casele care au împrumutat culorile curcubeului se înghesuiau să își arate ferestrele generoase îngrădite de balcoane mai mult sau mai puțin încăpătoare, în care atârnau leneșe prosoape mângâiate de soare. Cu greu îmi puteam lua ochii de la imaginea care bate orice descriere și orice fotografie.

Faleza

Dar ce să vezi! În față se așterne un alt tablou. De data aceasta este unul plin de romantism. Un ponton străjuit de felinare și presărat cu bănci care te îndeamnă să stărui în frumusețea locului, se avântă curajos în apele blânde și limpezi ale mării. De jur împrejurul acestuia, bancuri de pești înotau nestingheriți, spre bucuria privitorilor. O barcă ochioasă se legăna în dansul valurilor create de trecerea feribotului spre Insula Paxi.

Nu știam încotro să îmi ațintesc privirea, culoare și iar culoare sau albastru nemărginit.

Parga

Faleză Parga

Castelul Venețian din Parga

Povestea orașului cu casele colorate, cocoțate jucăuș pe stâncile scăldate de apele Mării Ionice, este întregită de apariția  misterioasă a Castelului Venețian. Aceasta străjuiește întreaga zonă, scurtând zarea de pe o stâncă înaltă de 40 metri.

Castelul a fost construit în secolul al XI-lea de locuitorii din Parga cu scopul de a-i apăra de invadatori, în speță de turci și pirați. Acesta, însă, nu a rezistat prea mult în calea celor rău intenționați și, este parțial distrus. În secolul al XIII-lea, venețienii care s-au înstăpânit peste aceste locuri, au reconstituit castelul, dar, acesta împărtășește aceeași soartă cu cel precedent. Tot venețienii reclădesc, de data asta cu strășnicie, o cetate puternică cu 400 de case și 8 turnuri de apărare.

După ce dominația venețiană apune, Parga trece printr-o serie de cuceriri. Pe aici se fac stăpâni, pe rând, francezii, rușii, turcii și britanicii. În 1819 este cedată marelui și temutului Ali Pașa din Ioannina. După aproape o sută de ani, Parga revine în stăpânirea grecilor.

Povestea frumoaselor ziduri m-a fascinat și m-a determinat să zăbovesc mai mult cu privirea asupra construcției care stă bine ancorată în stânca semeață, ce e stăvilar între port și Plaja Valtos.

Castel Parga

Capela

În partea opusă castelului, pe o insuliță așezată de Dumnezeu la o aruncătură de băț de țărm, stă încremenită cu zidurile albe, Capela Adormirii Maicii Domnului. Nimic pare să nu poată tulbura armonia și liniștea acelui loc. Poate vreun turist ajuns acolo cu taxiul de pe apă.☺

Șederea mea în această minunăție de oraș, numit pe drept ”bijuteria regiunii Epirus”, Parga, s-a sfârșit. Deși am petrecut doar câteva ore aici, m-am încărcat cu o energie atât de frumoasă. Mi-am întipărit în suflet imaginea locului de unde își ia zâna curcubeu culorile pentru praful său magic.

Faleză Parga

Și pentru că tot veni vorba de magie, ceea ce am descoperit plecând din acest spectaculos oraș, spre Munții Pindului, ține de lumea fermecătoare a basmelor grecești. Dar, despre Metsovo, o insulă de tradiții arhaice, într-un articol viitor.

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!☺

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.