Dacă nu ați fost încă în Gura Haitii e momentul să o faceți. Așezată tihnit la poalele falnicilor Călimani și mângâiată tandru de râul Neagra, pitoreasca localitate suceveană pare desprinsă dintr-o altă lume. E lumea aceea care îți mângâie sufletul, îți încântă privirea și te îmbrățișează, făcându-te să te simți ca acasă. Cine ajunge o dată aici, cu siguranță își va dori să tot revină pe aceste meleaguri. Motivele sunt evidente, frumusețea locurilor e unică și funcționează ca o ”alifie” pentru zbuciumul existenței noastre zilnice. Dacă nu v-am convins, vă mai dau un pont. Aici, la umbra crestelor veșnic înzăpezite, veți avea parte de un răsfăț culinar. Păstrăvăria La Poalele Călimanilor este locul unde gustul devine plăcere.

Prima vizită la Păstrăvăria La Poalele Călimanilor

Prima dată am pășit pragul păstrăvăriei în noiembrie, anul trecut, mânată de un ger năprasnic și de o senzație de gol în stomac. Hoinărisem ore bune prin Parcul Național Călimani în căutarea acelor peisaje ”încremenite” în albul imaculat al zăpezii. După ce le-am găsit și m-am bucurat ca un copil de strălucirea lor, am căutat un loc unde să mă încălzesc și să îmi ostoiesc foamea. Nu știam că după această vizită voi deveni dependentă de tot ceea ce înseamnă Păstrăvăria La Poalele Călimanilor.

O ogradă mică dar tare primitoare, multă căldură chiar și în toiul iernii, doi tineri frumoși și multă dragoste pentru tot ceea ce înseamnă tradițiile gastronomice ale zonei. Ce sunt toate acestea? Elementele care construiesc una dintre cele mai frumoase povești de la poalele Călimanilor, Povestea Păstrăvului.

Și ce poveste!

E bine știut faptul că cele mai gustoase bucate sunt cele făcute cu suflet. Ei bine, Andrei și Alexandrina sunt sufletul acestui loc. Bucuria din ochii lor atunci când le treci pragul și dulceața din glas atunci când te poartă în lumea preparatelor care păstrează cu sfințenie rețete vechi sunt doar două dintre motivele pentru care revin cât de des pot la Păstrăvăria La Poalele Călimanilor.

Însă, motivul principal este savurosul păstrăv la grătar în sos de brânzeturi. Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la minunăția asta de păstrăv îmi plouă abundent în gură. De-a lungul anilor, în călătoriile mele, am avut parte de câteva experiențe culinare la diverse păstrăvării de pe frumoasele plaiuri mioritice. Nicăieri nu am simțit bucuria aceea care învăluie papilele gustative încă de la contactul vizual cu preparatul. Să nu mai spunem de momentul degustării. Rai gastronomic….

Meniu cu păstrăv proaspăt

Că e vorba de borșul de pește înnobilat de gustul celor mai proaspete legume, de păstrăvul prăjit tăvălit prin mujdei iute precum bucovinenii, de zacusca de păstrăv plină de arome sau de păstrăvul la grătar acoperit cu o ”plapumă” albă de smântână împletită cu brânzeturi rafinate, toate preparatele de la Păstrăvăria La Poalele Călimanilor sunt absolut delicioase. Nu lipsesc din meniu nici deserturile specifice zonei. Oleacă de dulce nu strică nimănui. Și dacă simți că poate ai mâncat prea mult, potecile din Călimani sunt numai bune pentru mișcare.

Tare mi-e drag locul ăsta! Oare de ce? Poate pentru că odată așezată la terasa cu vedere spre zări magice, simt că respir alt aer. Poate pentru că mă simt răsfățată având parte de bucate făcute cu dragoste. Poate pentru că aici, la Păstrăvăria La Poalele Călimanilor, am întâlnit doi tineri care au înțeles care este adevăratul sens al cuvântului ”fericire”.

Și pentru că scriind, mi s-a făcut un dor de un păstrăv cum doar la poalele Călimanilor găsești, îmi fac niscaiva planuri pentru weekend. Va fi unul cu aromă de lămâie stoarsă din belșug peste carnea fragedă…..de păstrăv. A, să nu uit de țuica fiartă. E cu gust de munte. Parol!

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here