PEȘTERA DEVETASHKA, NATURĂ ȘI POVEȘTI

Peștera Devetashka
Peștera Devetashka

V-am mai spus că iubesc Bulgaria? V-am mai spus că atunci când apar câteva zile libere la orizont gândul îmi fuge instantaneu dincolo de Dunăre? Bulgaria e fascinantă, e prietenoasă, e pitorească și destul de abordabilă ca destinație turistică. A, și să nu uit, țara asta învăluită în parfum suav de trandafiri  nu e totuna cu litoralul Mării Negre. Să tot fie vreo patru ani de când am descoperit acest lucru și am început să bat la pas locurile acelea pline de povești…bulgărești. Ce am descoperit? Orașele colorate Veliko Târnovo, Lovech și Nessebar, satele-bijuterii Arbanași, Melnik, Basarbovo și Ivanovo și minunății ale naturii ca Parcul Național Krushuna,  peștera Orlova Chuka și peștera Devetashka. Aproape toate și-au găsit loc în paginile blogului și au creat amintiri frumoase.

V-am convins să treceți pe lista de călătorii Bulgaria? Dacă nu sunteți încă siguri că va fi pe gustul vostru priviți puțin fotografiile din ultima mea hoinăreală la sud de Dunăre.

Scurt istoric

Prima dată când am văzut imagini pe internet cu peștera Devetashka am rămas mută de uimire. Nu mi-a venit să cred că acel peisaj este real, părea dintr-o cu totul altă lume. Și totuși, minunăția asta de peșteră se află la aproximativ 130 kilometri de graniță, mai precis de Ruse, și e cât se poate de reală.

Istoria peșterii este la fel de spectaculoasă precum aspectul său. După ce a fost descoperită în jurul anului 1877 și studiată începând cu anul 1920, peștera a devenit un important punct în descoperirea trecutului omenirii. Astfel, conform probelor materiale prelevate din interiorul peșterii, aceasta a fost locuită în urmă cu aproximativ 70.000 de ani. Astăzi, peștera reprezintă casa a 30.000 de lilieci.

Apropo de lilieci, faptul că aici în 2011 s-au filmat scene din filmul ”Eroi de sacrificiu 2”, a dus la moartea unui număr mare de mamifere zburătoare și la migrarea câtorva familii în alte locații din zonă. Oare nu le-o fi plăcut de Stallone, Schwarzenegger, Van Damme, Bruce Willis sau Chuck Norris?☺Totuși, conform activiștilor de mediu, mare parte s-au reîntors după ce filmările au încetat.

În peșteră a fost găsită una dintre cele mai vechi svastici. Aceasta este încrustată pe o bucată de ceramică și datează din anul 6000 î.e.n. Spectaculos, nu?

Viețuitoarele din peșteră

Pe lângă această informație wow, o alta face ca senzația în momentul în care te apropii de uriașa cavitate deschisă în stâncă, să fie unică. Peștera Devetashka este locul unde trăiesc 12 specii de amfibieni protejați, 82 specii de păsări, 34 de specii de mamifere și 15 specii de lilieci.

După cele citite mai sus ai crede că în peșteră e o aglomerație mai ceva ca la mall în zi de sărbătoare. Nici vorbă! Mi-aș fi dorit să văd măcar un liliac sau să fotografiez vreo șopârliță. Nu am avut noroc. Trag concluzia că locatarii peșterii viețuiesc în zona în care turiștii nu pot intra.

Cum ajungi la Devetashka

La peștera Devetashka se ajunge foarte ușor. Nu trebuie parcurs vreun traseu de munte și nici nu necesită prea mult efort fizic. Se ajunge cu mașina până în apropierea locației, făcând stânga din șoseaua care duce spre Lovech. Un drumeag de câteva sute de metri pune mașina și șoferul la încercare, apoi zecile de metri rămase se vor face la pas. În final, legătura dintre calea rustică și prăfuită și lumea scoasă parcă din peisajul selenar, este făcută de podul care traversează râul Osam. Nici nu se putea face o trecere mai spectaculoasă.

Oricât de mult m-am pregătit vizual pentru întâlnirea cu peștera Devetashka, urmărind cu încântare fotografiile norocoșilor ajunși aici, întâlnirea cu spectacolul naturii a fost peste orice așteptare. Știți sentimentul acela care îți îngheață sângele în vene? Cam așa am simțit când am dat cu ochii de imensa deschidere străpunsă de mii și mii de raze de lumină.

Da, o să spuneți că nu are ce căuta lumina naturală în peșteră. Ei bine, aceasta nu este o peșteră obișnuită. Tavanul său se deschide spre cer asemeni cupolei Panteonului din Roma. Lucrul acesta face ca peștera Devetashka să fie una dintre cele mai spectaculoase din Europa.

La pas prin peștera Devetashka

Plimbarea din zona deschisă a peșterii Devetashka poate fi una mai mult decât plăcută dacă ai încălțăminte adecvată. Zona este destul de umedă, lucru care îngreunează ușor deplasarea. Am asistat la câteva căzături și nu au fost momente plăcute pentru protagoniști. Pe de altă parte, pentru cei care vin pregătiți pentru o plimbare în natură, renunțând la sandale, teniși sau adidași cu talpa foarte subțire, totul este safe.

Povestea că aici ar fi fost o bază militară secretă la un moment dat poate prinde viață în mintea tuturor celor care ajung aici. Forma peșterii Devetashka, acustica, luminozitatea naturală și misterul zonelor în care nu poți ajunge, ajută imaginația.

Așadar, urmează câteva minivacanțe. Dacă nu aveți nimic în plan, luați în considerare o plimbare la vecinii noștri bulgari. Vă așteaptă Peștera Devetashka, dar si alte câteva zone tare pitorești! Ce ziceți?

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!☺

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.