Cu exact un an în urmă făceam planuri de călătorie pentru un weekend la sud de Dunăre. Bulgaria a reprezentat mereu pentru mine o sursă de surprize mai mult decât plăcute. De aceea, micile escapade cu parfum de trandafiri sunt mereu în topul dorințelor de hoinăreală. Așadar, 1 iunie 2019 m-a surprins la aproximativ 40 de kilometri distanță de Ruse, într-un cadru natural încântător. Aici, în defileul stâncos al râului Cherni Lom, am descoperit peștera Orlova Chuka.
Zona este împânzită de obiective turistice care îmbie prin unicitate și frumusețe. Și când acestea sunt însoțite și de niște povești pe măsură, călătoria se lasă cu amintiri memorabile. Deci, dacă hotărâți să dați o fugă la vecinii noștri de la sud, alături de peștera Orlova Chuka, nu ratați bisericile rupestre de la Ivanovo și Basarbovo, peștera Devetashka, Cascadele Krushuna, orașele Lovech și Veliko Târnovo sau minunatul sat Arbănași.
Scurt istoric
Descoperită în 1941 de către un păstor care căuta loc cu iarbă proaspătă pentru mioarele sale, peștera Orlova Chuka este a doua peșteră ca mărime din Bulgaria. Deși pentru vizitare sunt amenajați circa 3 km, aceasta are o lungime considerabilă, adică 13,4 km. Cât despre înălțimea sălilor vizitabile, aceasta variază de la un spațiu la altul. Sunt zone în care simți că te plimbi în adevărate săli de spectacole și zone în care aventura e la ea acasă. Ce-i drept, acestea din urmă sunt rost de glume și fotografii haioase, mersul piticului nefiind o modalitate de deplasare prea iubită sau prea comodă.
Numele peșterii, ”Stânca Vulturilor”, provine de la formațiunea stâncoasă amplasată deasupra intrării, aceasta ducând cu gândul la un cuib de vulturi. Intrarea în peștera Orlova Chuka este destul de spectaculoasă, aflându-se la o înălțime de 40 de metri deasupra unui canion. Însă, pentru a ajunge la această intrare vizitatorii trebuie să urmeze o potecă înecată în verdeață, să-și clătească ochii cu priveliștea oferită de panorama asupra parcului natural Rusenski Lom și să coboare un număr de 124 de trepte.
Peștera Orlova Chuka își are începuturile în Pliocenul târziu și Cuaternarul timpuriu, salba sa de tuneluri constituind la un moment dat albia unui râu subteran. Acesta a sculptat rocile sedimentare de calcar și gresie și a format ceea ce noi putem admira acum, una dintre cele mai frumoase peșteri din Bulgaria și din această parte a Europei. Se spune că peștera a fost locuită încă de acum 200.000 de ani și asta s-a datorat temperaturii sale. În peșteră se menține constantă tot timpul anului temperatura de 14 °C.
Peștera Orlova Chuka și poveștile sale
O peșteră nu încântă doar cu imaginea sa, cu peisajele pe care le oferă călătorului ci și cu povestea sa. Peștera Orlova Chuka se încadrează perfect în această regulă. Faptul că aici au fost descoperite vârfuri de lance, unelte de silex, topoare și fragmente de ceramică datând de la începutul epocii bronzului, accentuează misterul acesteia. Iar completarea că acele vestigii preistorice provin de la populații diferite de cele slave, încruntă sprâncenele celor care află acest lucru și dă frâu liber întrebărilor….
Și pentru că cele mai bune povești sunt lăsate la final, se spune că peștera Orlova Chuka nu ar fi altceva decât una dintre gurile spre suprafață ale unui tunel care trece pe sub Dunăre și ajunge în România. Legendele locale afirmă faptul că însuși sângerosul Vlad Țepeș s-ar fi folosit de acest tunel pentru a lua prin surprindere oștile otomane înainte ca acestea să treacă Dunărea. Asta da poveste!
Muzică și culori
Am petrecut în interiorul peșterii aproximativ o oră. A fost o oră intensă și extrem de interesantă. În primul rând, ghidul nostru a făcut ca plimbarea să fie una pe care să nu o uiți prea curând. Jovial și plin de talente, acesta descria cu multă răbdare fiecare ”sală” vizitată, povestea cu mult umor tot felul de istorii petrecute de-a lungul timpului în această peșteră și ne surprindea cu muzicalitatea locului. Nici nu știți ce ”acordate” sunt stalactitele și stalagmitele!☺Cât despre culorile care jucau intens pe pereții umezi ai peșterii, nu cred că am mai avut ocazia să mă bucur de așa o priveliște vreodată. Ideea acestei amenajări colorate e nemaipomenită!
Tare mi-a plăcut ”călătoria subpământeană” din peștera Orlova Chuka, m-am îndrăgostit de această zonă a Bulgariei și m-am ales cu niște amintiri minunate! Aviz amatorilor….☺
Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!
Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!
Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook și dă follow pe instagram !
Articol decent,corect,cu bun simt,documentat cum nu prea mai gasesti!
Asa interesanta descriere ca vom prinde in drumul nostru acest obiectiv de vizitat.
Mă bucur că v-a plăcut această destinație! Chiar merită vizitată! Aștept păreri după aventura din peșteră. ????