Insula Krk

Aș putea începe cu o întrebare. De ce să alegi pentru un concediu însorit insula croată Krk? Ei, hai să vedem și răspunsul! Insula Krk este genul acela de destinație care mulțumește pe toată lumea cucerindu-te treptat, în pași mici dar siguri.

Numită și ”Insula de Aur”, aceasta a primit de-a lungul vremii o serie de superlative: cea mai mare insulă din Marea Adriatică, cea mai nordică insulă a Adriaticii, cea mai accesibilă insulă din această zonă a Europei și cea mai vizitată insulă croată.

Istoria insulei Krk se pierde în negura vremurilor țesute cu dibăcie în paginile epopeelor homerice. Dacă legendele o plasează în rândul peticelor de uscat menite să adăpostească personaje mitologice sau viteji neîntrecuți în lupte, istoria o menționează ca fiind parte importantă a evoluției croate.

De ce Insula Krk?

Preferata aristocrației vieneze, insula Krk încântă iubitorii de monumente culturale cu lapidariul din  Omišalji, castelul nobililor croați Frankopani din orașul Krk, cu placa din Baška, aceasta fiind cel mai vechi monument de alfabetizare croată, cu nenumărate biserici extrem de vechi și orașe ridicate la rangul de muzee în aer liber. Ce mai oferă minunata insulă celor care ajung aici? Să vedem!

Începem cu o intrare spectaculoasă pe un pod peste mare, lung de doi kilometri, peisaje de vis, orașe agățate de stânci aflate parcă în imponderabilitate și 300 de kilometri de trasee amenajate pentru ciclism. Continuăm cu o gastronomie plină de savoare, multe restaurante de pe insulă fiind medaliate pentru calitatea oferită. Recunosc faptul că aici am descoperit plăcerea de a merge la restaurant și de a te lăsa în voia tuturor simțurilor care sunt trezite de ceea ce primești în farfurie. Și, nu în ultimul rând, insula oferă plaje fără număr, plaje pentru toate gusturile și nevoile celor care se vor lăsați mângâiați de soare.

Că veni vorba de plaje, în cele șapte zile de stat pe insulă, am încercat să mă bucur de cât mai  multe dintre ele. Fie că le-am văzut de pe terasa unor taverne așezate pe malul mării, că am lenevit în bătaia soarelui pe ele sau le-am admirat atunci când soarele se dădea în spectacol la apus, toate mi-au plăcut. E drept că mi-am ales și preferatele, în funcție de ceea ce vreau eu să îmi ofere o plajă. Nu sunt foarte pretențioasă. Voi sunteți?

Plaja Vela din Baška

Nu se poate să ajungi pe insula Krk și să nu mergi pe plaja din Baška. Este considerată simbolul acestei insule oferind iubitorilor de mare și soare aproximativ doi kilometri de răsfăț. În prima parte a plajei distinsă cu Steagul Albastru, fâșia aflată între faleza stațiunii și apa mării este destul de îngustă, cât să încapă un prosop. Pe măsură de te îndrepți spre centrul golfului care adăpostește plaja acoperită cu pietricele, spațiul pentru stat la soare devine din ce în ce mai generos.

Eu am ales să stau în partea neamenajată a plajei, adică nu am beneficiat de șezlog sau umbrelă. A fost alegerea mea. De ce? Pentru că zona amenajată mi s-a părut mult prea aglomerată și puțin cam fițoasă pentru gustul meu. Ceva gen Mamaia. ☺

Ca un mare plus al acestei plaje e prezența restaurantelor la doar un pas de cei înfirbântați de soare. Doi kilometri de plajă, doi kilometri de buticuri și restaurante, la alegere.

Plaja Meline din Čižići

Această plajă a fost o reală surpriză pentru mine și a intrat în rândul preferatelor. Ce am găsit aici? O întindere mare de nisip străpunsă din loc în loc de canale care direcționau apa mării spre mici delte. Imaginea este una neobișnuită pentru o plajă dar extrem de pitorească. Să stai la plajă și să vezi cum lângă tine, în zone pline de verdeață, se bucură pescarii pentru capturile lor, e cu adevărat unic.

Locul este căutat mai ales de familiile cu copii mici pentru că intrarea în mare este lină iar apa este ireal de caldă și plină de peștișori jucăuși. Ceea ce am mai văzut a fost zona de nămol. M-au distrat copios ”negrii” mici și mari care își acopereau corpul cu magicul nămol apoi se perpeleau la soare. De ținut cont că plaja nu este amenajată, ca marea majoritate a plajelor de pe insulă dar are un ponton betonat care te ajută să intri în inima mării.

Plajele din Vrbnik

Când ajungi în fermecătorul orășel Vrbnik nu știi spre ce să te îndrepți prima dată. Spre vinăria cunoscută în toată lumea pentru soiul de vin alb autohton, Žlahtina, spre restaurantele cu stele și cu panorame încântătoare sau spre plajele pitorești.

Prima plajă văzută a fost Tauchplatz Secret Beach. Pentru a ajunge la ea am coborât din centrul orașului un șir de trepte până în port. De acolo am descoperit în peretele stâncos de lângă ponton o deschizătură care îndemna la aventură. Dincolo de tunelul natural am descoperit o plajă mică, intimă, iubită de cei care vor să facă scufundări. Peisajul este superb!

Cea de-a doua plajă descoperită a fost plaja Zgribnica. Aceasta este preferata celor care vin în Vrbnik. Aflată într-un mic golf străjuit de pereți stâncoși, aceasta oferă celor care vor să facă plajă un spațiu acoperit cu pietriș și câteva zone betonate. Nici această plajă nu este amenajată însă tabloul care se deschide odată ce ajungi aici este unul de poveste.

Plajele din Malinska

În Malinska, stațiune iubită de aristocrația europeană din vremea rochiilor vaporoase și al umbreluțelor cu volănașe, am ajuns la ceas de seară. Drept urmare am făcut cunoștință cu plaja de aici atunci când soarele își împrăștia lumina caldă peste luciul neclintit al apei Adriaticii. De fapt, cred că Malinska nu beneficiază de o simplă plajă ci de o salbă de plaje mici și cochete. Am mers de-a lungul a zeci de metri de fâșii acoperite cu pietriș fin sau de zone betonate și m-am bucurat de culoarea pe care soarele, în spectacolul său, o conferea apei și de jocul peștilor care se apropiau ”amenințător” de mal.

Din loc în loc, pe zona de plajă erau bănci așezate fiind la umbra unor copaci destul de falnici. Îmi închipui că acestea sunt destul de vânate în timpul zilei pentru umbra adusă de coroanele bogate. Imaginea e puțin atipică pentru o zonă de plajă însă, în acea lumină palidă a soarelui la apus, mi s-a părut un tablou destul de romantic.

Plaja Stara Baška 

Cine își dorește puțină aventură și o pajă ceva mai sălbatică, trebuie să ajungă în zona Stara Baška. Și când spun aventură mă refer la bocanci pentru munte☺, apă, sandwich-uri, abilități de cățărare și muuultă răbdare. Pentru a avea acces la plajă a fost nevoie să escaladez parapetul de pe marginea șoselei, să merg pe un teren destul de arid și plin de vegetație uscată și prea puțin prietenoasă și să cobor aproximativ zece metri pe o potecă ușor cam abruptă.

După acest efort deloc apreciat de juniorul meu care îmi spunea mereu că el vrea la mare nu la munte, am avut parte de un peisaj cu adevărat fascinant. Bucuria a fost și mai mare atunci când mi-am dat seama că nu foarte multă lume se aventurează pe această plajă. Ce-i drept e greu să ajungi aici ducând în spate și umbrela. Da, ai nevoie neapărat de una pentru că aici  nu vei găsi. Drept urmare, m-am bucurat de soare, de crabi minusculi, de pescăruși îndrăzneți și de liniște.

Plaja Oprna Bay

La câteva minute de mers de la plaja Stara Baška se află o altă plajă spectaculoasă, Oprna Bay. Se poate ajunge la ea pe o cărare nu neapărat anevoioasă dar solicitantă dacă soarele e arzător. Am admirat-o de la distanță și am constatat că e frumos amenajată cu umbrele și șezlonguri. Mai mult decât atât am văzut că are și o terasă construită.

Plaja Sveti Marak

Una dintre plajele vedetă ale insulei Krk este Sveti Marak. Aflată într-un golf lângă localitatea Risika, plaja acoperită de nisip fin este preferată de familiile cu copii și de cuplurile care își doresc intimitate. Plaja este înconjurată de o zonă cu vegetație, loc ideal pentru cei care vânează umbra și liniștea. Nu departe sunt două terase unde se pot savura băuturi răcoritoare și se poate mânca în regim fast food.

De ce o trec în rândul favoritelor? Pentru că m-am bălăcit alături de sute de peștișori într-o apă foarte puțin adâncă și pentru că am putut hoinări nestingherită în zona plajei, bucurându-mă de un peisaj prietenos. Și să nu uit, nisiiiip!

Plaja Njivice

Recunosc, îmi place foarte mult să mă plimb la apus pe malul mării. Nu cred că sunt ultima romantică în viață, așa că vă vând un pont! Dacă ajungeți pe insula Krk, nu ratați o plimbare pe faleza din Njivice. E de poveste.

Deși soarele era la asfințit plaja era încă animată iar iubitorii de bălăceală nu se dădeau duși. Ca pe multe alte plaje de pe insulă am observat acea combinație între zona de pietriș și zona de beton. Asta nu era un impediment pentru cei veniți la mare să se bucure de soare, apă și peisaj. Mi s-a părut oarecum ciudat dar în același timp interesant.

Apusul a fost bestial!

Plaja de lângă Wakeboard Cable, Kornić

Știu că am mai vorbit despre aventură dar, acum e una pe bani. Vorbim despre o plajă cochetă aflată lângă un celebru club pentru sporturi nautice de pe insula Krk. Mergând dinspre orașul Krk, capitala insulei, spre Punat, am dat peste acest loc elegant și, surprinzător, destul de liniștit. Plaja mică și frumos amenajată oferea o priveliște interesantă asupra pontonului care găzduiește o terasă și punctul de plecare pentru cei care se aventurează pe mare. Chiar mi-a plăcut!

Plaja Punta Debij, Punat

Plaja din Punat este cred pe gustul tuturor, indiferent de dorințe sau de pretenții. Spații generoase pentru plajă, umbrele și șezlonguri, terase așezate la umbra arborilor greneroși, cluburi exclusiviste cu baldachine, locuri de joacă pentru copii și o apă limpede și caldă. Ce îți poți dori mai mult? Să te perpelești sub razele fierbinți ale soarelui și să te răcorești cu un cocktail colorat și aromat.

Ce mi-a plăcut cel mai mult aici a fost faptul că plaja avea o parcare generoasă și nu a trebuit să las mașina la mare distanță așa cum s-a întâmplat în cazul altor plaje.

Plaja Klimno

Ultima zi, ultima plajă, ultimul capitol din cartea de vacanță. Plaja este adăpostită de un golf al insulei Krk, lucru care face ca apa să fie puțin adâncă și foarte liniștită. Aici am avut parte de multă liniște și relaxare chiar dacă locul era plin de copii mici. Fiind apa destul de caldă toți se bucurau de ea. Așa că, am poposit cu prosopul sub coroana unui pin și am dat gata cartea aruncată în bagaj. Totuși, câteva personaje mici și agile m-au deranjat constant trecât peste prosopul meu. Le-am iertat și am înțeles că acolo, la umbra pinului și ele se simțeau relaxate. Cum să nu iubești șopârlițele!Booking.com

Ce pot să spun în final? Nu am reușit să văd toate plajele oferite de insula Krk dar, nici nu mi-am dorit lucrul acesta. Însă, ceea ce am văzut și ”gustat” mi-a plăcut. Da, Insula de Aur este o destinație perfectă pentru vară dacă te pregătești corespunzător. Trebuie să pui în bagaj o umbrelă pentru plajele neamenajate, pătură de picnic sau scaune pentru zonele cu pietricele și neapărat cremă de protecție cu factor 50. A, și să nu uit, un buget mai generos față de alte insule. Mâncarea și parcările sunt destul de usturătoare. Dar, distracția costă, nu!

Dacă ajungeți pe insulă nu ratați cazarea în Dobrinj, sătucul despre care v-am povestit într-un articol anterior. E magic!

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!☺

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

4 COMENTARII

  1. La fix au venit articolele despre insula Krk pentru mine, peste doua saptamani plecam si noi acolo, abia astept! Am ales destinatia cam din aceleasi motive, ne plac plajele mai salbatice, marea imbinata cu muntele, diversitatea, aventura, apa limpede a Adriaticii… Dupa citirea articolelor am mai pus Dobrinj si unele plaje pe lista obiectivelor de vizitat, sper sa reusim sa vedem cat mai multe in 6 zile. Stara Baska ma intereseaza foarte mult, insa am citit in mai multe locuri ca este greu de coborat acolo, mai ales cu copii, cam cate minute se merge pana de la sosea pana la plaja? Si cum e apa pe plajele de pe insula, e nevoie de papuci de apa, sunt arici de mare? Anul trecut am fost in sudul Croatiei si acolo nu erau.

    • Plajele de pe insulă sunt în marea lor majoritate cu pietricele, asta însemna că trebuie obligatoriu papuci de apă. Arici nu am văzut. 🙂La Stara Baska se ajunge ceva mai greu, după cum am spus și în articol. Există o parte mai ușoară, cam 10 min și o parte mai abruptă, circa 5 minute. Nu e imposibil dar să aveți adidași în picioare nu șlapi. Cât despre dorința de a vedea cât mai multe plaje, noi am făcut o listă de priorități. Am ales să lenevim pe cele care ne-au plăcut și sa ne plimbam seara pe celelalte. Zile frumoase sa aveți și nu uitați de vinul din Vrbnik! 😉

  2. Multumesc pentru raspuns! Copiii mei prefera desculti chiar si pe pietricele, nu prea suporta papucii de apa, doar de arici ne temem un pic, de asta am intrebat 🙂 15 minute de coborat e ok, o sa reziste si ai mei, au mai fost in excursii pe munti. Am crezut ca e mai mult de mers. Calatorii frumoase in continuare, si daca mai mergeti in Croatia, va recomand oraselul Omis si imprejurimile, noua ne-a placut foarte mult.

    • Mulțumesc pentru recomandare! Îmi doresc să mai ajung în Croația, pentru peisajele tare frumoase și mai ales pentru gastronomia lor. 🙂Concediu minunat să aveți!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here