ATUNCI CÂND CAUȚI POIANA NARCISELOR ȘI GĂSEȘTI O MARE DE LINIȘTE
Începutul primăverii mă ademenește cu amintiri înmiresmate și colorate. Anul trecut, pe vremea aceasta, făceam planuri pentru o ieșire de câteva zile în pitoreasca Țară a Făgărașului. Atunci când conturam cu entuziasm traseul care urma să mă ducă în această minunată zonă, nu știam ce experiențe memorabile mă așteaptă. Ce pot să spun! A fost o călătorie de vis.
Am plănuit să ajungem la poalele falnicilor Făgărași, străjeri montani cu creste veșnic înzăpezite, în a doua jumătate a lunii mai. De ce atunci? O să spuneți că e cea mai potrivită perioadă pentru a te bucura de natură, de explozia de verdeață, de a avea parte de temperaturi numai bune pentru hoinăreală și de a descoperi cele mai frumoase ipostaze ale cerului. Cine sunt eu să vă contrazic?
[instagram-feed num=3 cols=3]

Poiana Narciselor
Ceea ce m-a mânat spre Țara Făgărașului în luna florilor, a fost o imagine care m-a cucerit pe loc. Într-o ”mare de verde” steluțe albe aruncate parcă într-un joc de puzzle, creau un tablou desprins dintr-un catalog de artă. Cum să nu te simți mânat de un dor de ducă atunci când vezi așa un peisaj! Deci, spre Poiana cu Narcise din Vad, comuna Șercaia.
Dumbrava Vadului este situată în partea central-vestică a județului Brașov, la trei kilometri spre sud-vest de satul Vad. Atunci când am descoperit imaginea miilor de narcise care stropeau cu albul lor poiana de un verde imaculat am căutat repede informații despre minunăția descoperită. Ce am aflat?
Poienile cu narcise din Dumbrava Vadului, cunoscute și sub numele de Poiana Narciselor, Dumbrava Narciselor sau Pădurea Vadului, reprezintă o arie protejată de interes național. Aceasta este cea mai mare suprafață din întreaga Europă care găzduiește frumoasele flori. Vă puteți imagina mireasma care învăluie zona în luna mai?

Poiana Narciselor a ajuns să devină un rai al acestor minunate flori datorită solului podzolic, un sol nisipos și lutos în același timp, de culoare cenușie, sărac în calciu și cu o fertilitate naturală slabă. Acesta a favorizat de-a lungul timpului creșterea și întreținerea acestui tip de floare, delicata narcisă.
An de an, în Poiana Narciselor, printre stejarii falnici și îndrăzneți în a se avânta spre cer asemeni munților golași, vin mii de turiști iubitori de frumos și îndrăgostiți de natură. Pentru ei și pentru cei care vor să ”guste” din ospitalitatea localnicilor, la sfârșitul lunii mai se organizează Festivalul Narciselor. Evenimentul mi-a atras atenția și, simțind parcă parfumul suav al florilor albe din fotografiile celor care au ajuns acolo în momentul în care covorul ierbii este invadat de narcise, am hotărât…Spre Țara Făgărașului.
Prin Țara Făgărașului
Ce am găsit aici? Oameni incredibil de frumoși, povești fascinante, locuri magice, tradiții autentice și multă istorie. Despre toate astea și despre minunățiile descoperite în drumul meu spre Poiana Narciselor am scris cu mare drag câteva articole pe blog. Nici nu puteam să nu împărtășesc cu voi povestea Morii din Ohaba, emoțiile trăite în Mănăstirea de la Șinca Veche sau în Abația Cârța. Istoria Cetății Făgăraș sau aventurile descoperirii comorilor de la Racoș și lumea de poveste din Valea Zânelor.
Prin Dumbrava Vadului
Revenind la dorința de a savura momentul acela când natura grăiește prin frumusețile ei, iată-mă în fața unei păduri de stejar bine păzită de câteva berze prietenoase. Să fi știut ele că ajung eu prin zonă și au ținut morțiș să mă îndrume spre poteca îngustă care străbate Dumbrava? Natura poate fi surprinzătoare.
Am lăsat mașina în parcarea amenajată special pentru cei care vor să pătrundă în inima pădurii verzi, spre Poiana Narciselor. Am pornit la pas spre ceea ce avea să se transforme într-o minunată aventură. Nu știam cât de mult trebuie să merg pentru a descoperi poienile cu narcise, nu știam dacă poteca pe care am pornit este cea bună și nici nu aveam siguranța că norii ușor cam încruntați vor avea răbdare și nu vor slobozi stropii de ploaie peste pădure. Ceea ce știam era faptul că făceam parte dintr-un grup vesel, că toți eram mânați de dorința de a întâlni frumoasa narcisă în casa oferită de Mama Natură și că în urma noastră cărarea era animată de un grup de turiști extrem de numeros și la fel de vesel ca noi.
Am hoinărit prin Dumbrava Vadului aproximativ două ore. O fi mult, o fi puțin? Vă spun eu, cu mâna pe inimă, a fost exact cât trebuia pentru o adevărată vânătoare de comori. S-a lăsat cu dureri de picioare și blagosloveli ale juniorilor grupului, care erau gata gata să renunțe la a căuta narcisele dar, a meritat. De ce? Pentru că am ascultat povestea copacilor înfipți cu îndârjire în pământul străbunilor, am urmărit zborul fluturilor desprinși parcă din poveștile cu zâne și am admirat florile care păreau că și-au înmuiat petalele în culorile curcubeului. Dacă mai amintesc și ciupercile uriașe care rivalizau cu căsuțele piticilor, aș putea spune că am ajuns într-un tărâm magic.
Liniște și narcise
Cea mai frumoasă și prețioasă descoperire a fost însă liniștea. Afundându-mă din ce în ce mai mult în pădurea străpunsă din loc în loc de albastrul cerului, am avut parte de o liniște aproape tulburătoare. Auzem doar pașii care păreau că pângăresc cărarea și cântecul păsărilor. Într-un astfel de cadru din Poiana Narciselor, și-au făcut apariția la orizont crestele înzăpezite ale Munților Făgăraș. O imagine incredibilă!
Și știți ce mai este incredibil? Să afli că aceste poieni minunate scăldate de raze blânde și binecuvântate cu o liniște frumoasă, au reprezentat decoruri pentru filmul artistic ”Neamul Șoimăreștilor”.
După o plimbare atât de relaxantă și plină de surprize, uitasem parcă motivul pentru care am ajuns în Poiana Narciselor. Mi-am amintit însă atunci când din iarba înaltă și-a făcut apariția comoara din zonă, narcisa. Gingașa floare încântă prin apariție, fragilitate și eleganță. Povestea spune că narcisele au luat naștere pe mormântul tânărului Narcis, un flăcău extraordinar de frumos, îndrăgostit de propriul chip. O poveste fascinantă.
Sunt oare aceste delicate flori imaginea iubirii? Pot ele doar printr-o simplă apariție să declanșeze emoții? Te poți îndrăgosti de steluțele albe care împânzesc covorul verde? Eu am fost cucerită de momentul în care am descoperit narcisa din Poiana Narciselor.
Știu că ar fi trebuit să fie cu miile dar, mai știu și că cei care au venit înaintea mea să admire poiana nu s-au putut abține și și-au însușit aceste mici daruri ale naturii. Pe lângă ”dragostea nemărginită” a celor care calcă în Poana Narciselor, nici vremea nu a fost mai prietenoasă cu florile. Începutul de primăvară ușor cam capricios a dus la înflorirea unui număr mai mic de flori.
Promisiuni și secrete despre vizita in Poiana Narciselor
Vă voi spune însă un secret, știam că nu mai sunt atât de multe narcise, de pe pagina de facebook dedicată zonei. Cu toate astea, știam că mă voi bucura de un loc special. Așa a și fost. Mi-am promis însă că voi reveni aici și, poate atunci voi avea parte și de parfumul special al narciselor.
Până atunci voi păstra în amintire poteca de poveste care m-a purtat în magia acestui loc. Dar și langoșile aromate care se perpeleau în așteptarea participanților la Festivalul Narciselor. De vis!
Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!☺
Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook și dă follow pe instagram !