Praga, boema capitală a Cehiei, este unul dintre cele mai frumoase orașe ale bătrânului continent. Indiferent de anotimpul în care ajungi în orașul îmbrățișat de râul Vltava, tot ceea ce acesta îți oferă transformă sejurul într-o frumoasă și romantică poveste. Așadar, Praga este o destinație romantică, un loc magic de care te îndrăgostești iremediabil și la care îți dorești să te întorci măcar o dată. Eu am ajuns în orașul lui Kafka de trei ori. Prima dată l-am admirat, a doua oară m-am bucurat să-l revăd însă, abia a treia oară l-am descoperit cu adevărat. Și, ceea ce am descoperit m-a făcut să așez această călătorie în topul preferatelor mele.
Am ales să fac un city break în Praga, la începutul lunii decembrie. E drept faptul că m-a tentat Târgul de Crăciun, auzind că este unul dintre cele mai frumoase târguri din 2022. Cum a fost? De poveste! S-a lăsat cu bucurie copilărească, dulciuri cu nemiluita, vin fiert asezonat cu fulgi jucăuși, multă strălucire și zeci de fotografii drept amintire. Să nu-l ratați anul viitor!
Și dacă nu v-am convins, vă mai spun că în fiecare seară, în Târgul de Crăciun din Piața Medievală a Centrului Vechi, cei prezenți au avut parte de un spectacol, la propriu. După ce se aprindeau luminițele din bradul uriaș, în ritmul muzicii, scena din piață răsuna de cântecele invitaților. Fantastic!
Am stat în Praga trei zile, timp în care am ”gustat” din spiritul acestui oraș fascinant și i-am descoperit aproape toate comorile. Ei bine, vă las mai jos cele 20 de obiective turistice care transformă orice vacanță aici într-o experiență de tatuat pe suflet.
Castelul din Praga
Aș putea spune că denumirea de castel e puțin nepotrivită pentru întregul complex de construcții ce străjuiește orașul. Mai degrabă putem vorbi de un adevărat orășel format din zeci și zeci de clădiri, palate, galerii, muzee, piețe cochete și locașuri de cult. Nu degeaba Castelul din Praga este considerat ca fiind cel mai mare din lume. Construit în anul 880 de către prințul Bořivoj, castelul se întinde pe o suprafață de 70.000 de m2.
Principalele atracții din exteriorul castelului, inclusiv intrarea în Catedrala Sf. Vitus, sunt gratuite, plimbarea pe străduțele acestuia putând să dureze 2-3 ore. Însă, cine își dorește să viziteze palatele, galeriile sau fascinanta Străduță de Aur trebuie să achiziționeze bilet. Cu siguranță turul va acoperi mare parte din zi.
Prima curte a castelului
După ce am urcat scările Castelului Vechi, așezate parcă drept piatră de încercare pentru vizitatori, și am trecut de zidurile exterioare, am ajuns în Piața Hradčanské. În față se află Palatul Prezidențial și spectaculoasele porți împodobite cu sculpturile care reprezintă Titanii Gladiatori. Piața este înconjurată de clădiri care se întrec în dantelării și spectacole arhitecturale însă, cel mai frumos spectacol este acela al gărzilor de la palat. Aici, în jurul amiezii are loc schimbarea gărzii, ceremonie introdusă de fostul președinte ceh Václav Havel. E momentul ideal pentru o baie de mulțime și pentru câteva fotografii cu un gardian.
Curtea a doua
Se trece apoi prin Poarta Matia, construcție datând din sec. al XVII-lea, și se ajunge în a doua curte interioară. La poartă are loc și un control al bagajelor însă, nu durează foarte mult. Cred că am așteptat aproximativ 10 minute. În a doua curte a castelului principalele atracții sunt o spectaculoasă fântână din 1686 și un puț protejat de un acoperiș din fier forjat. Povestea spune că acest puț reprezenta sursa alimentării cu apă a întregului castel și era păzit de spiritul apelor Pakit. Și pentru că tot suntem la capitolul povești, acestea amintesc faptul că în aceste clădiri împăratul Leopold I a organizat o vânătoare atipică, ucigând o felină împreună cu copiii săi.
A treia curte
Din a doua curte se poate ajunge prin culoarul din stânga spre Podul Prašný și Grădinile Regale și prin culoarul din față spre următoarea curte, poate cea mai spectaculoasă. Aici se regăsesc pe lângă măreața Catedrală Sf. Vitus, memorialul închinat morților din Primul Război Mondial, statuia lui Sf. Gheorghe ucigând balaurul, vechiul Palat Regal unde este înmormântat Václav Havel, Bazilica Sf. Gheorghe – a doua ca vechime din Praga, Palatul Rosenberg și Palatul Lobkowicz.
Catedrala sf. Vitus este o construcție spectaculoasă atât în exterior cât și în interior, finalizarea ei întinzându-se pe parcursul a șase secole. În cripta catedralei sunt înmormântate toate capetele încoronate ale Boemiei iar în Camera Coroanei sunt expuse bijuteriile coroanei Boemiei. Vitraliile catedralei sunt uluitoare iar povestea lor poartă vizitatorii până în momentul creației.
Cine ajunge în Castelul din Praga e musai să se plimbe pe Ulița de Aur. Străduța cu case mici și colorate e plină de povești fascinante. La casa cu nr. 22 a trăit Franz Kafka iar la cea cu nr. 14 profeta Madame de Thebes. Aceasta a fost ucisă de poliția secretă a Germaniei naziste pentru că a avut curajul să prezică ororile nazismului. Se spune că această străduță a fost casa alchimiștilor și a bijutierilor.
Podul Carol
Una dintre cele mai faimoase atracții din Praga este Podul Carol. Sunt puține momentele din zi când acesta nu este realmente cucerit de sutele de turiști dornici să se plimbe pe el sau să facă fotografii. Construcția podului peste râul Vltava a început în anul 1357, sub patronajul regelui Carol al IV-lea, și a fost terminată la începutul secolului al XV-lea. Numit original Podul de Piatră, acesta are o lungime de 516 metri, 16 piloni, trei turnuri și 30 de statui.
Cele mai fotografiate sunt crucifixul, primul ornament al podului, și statuia Sf. Ioan din Nepomuk. Acesta a fost un preot cu ambiții mari, ucis în 1393 în luptele pentru putere dintre regele Vaclav al IV-lea și arhiepiscopul său. Se spune că atunci când a fost aruncat de pe pod, în locul unde a căzut au apărut cinci stele.
Turnurile Podului
Cine traversează Podul Carol nu are cum să nu fie fermecat de turnurile care-l străjuiesc. Trei la număr și bogate în decorațiuni sculpturale, acestea sunt deschise publicului pentru diverse activități. Două se află pe malul din cartierul Malá Strana și cel de-al treilea pe malul Orașului Vechi. Turnul din Orașul Vechi este considerat una dintre cele mai uimitoare clădiri civile în stil gotic din lume. Se spune că acesta din urmă oferă o priveliște incredibilă la orele apusului.
Insula Kampa
E fascinant să descoperi o insulă misterioasă chiar în inima frumoasei capitale Praga. Să vă spun cum am găsit-o eu! Chiar la capătul Podului Carol, spre Malá Strana, se află niște scări. Odată coborâte acestea, am ajuns pe Insula Kampa. Aceasta este cea mai mare insulă de pe râul Vltava, fiind înconjurată de apele acestuia și ale unui braț numit Certovka sau Pârâul Diavolului. Acesta din urmă este un canal artificial folosit pentru a pune în mișcare mori de apă pentru mai multe secole. Ultima moară și-a încetat activitatea în anul 1936.
Povestea spune că numele canalului vine de la o femeie care ar fi făcut un pact cu Diavolul. Dacă vă uitați cu atenția, acesta este reprezentat printr-o statuie ciudată lângă roata unei mori. Atracția insulei este Muzeul Kampa, un muzeu de artă modernă ce este găzduit de o moară de grâu din sec. al XIV-lea.
Zidul lui John Lennon
Nu departe de Insula Kampa se află Zidul lui John Lennon, un obiectiv turistic mai puțin cunoscut în Praga. Considerat un adevărat simbol al libertății și al luptei împotriva comunismului, zidul se aseamănă mult cu cel din Berlin. În anii ‛80 tinerii își scriau nemulțumirile pe acest zid și le refăceau peste noapte când acestea erau șterse de către autorități. Unii ar spune că mesajele de pe acest zid au inspirat Revoluția de catifea, cea care a dus la căderea comunismului în fosta Cehoslovacie.
Piața din Centrul Vechi și clădirile sale
Centrul Vechi din Praga sau mai bine zis piața acestuia este cel mai fermecător loc din capitala cehă. Fie că te plimbi prin piață, fie alegi să savurezi o cafea sau o bere pe una dintre terasele elegante, sentimentul este acela că te afli într-o poveste. Tot ceea ce vezi în jur îți incită imaginația.
Vedeta locului este Biserica Fecioarei din Týn, o impresionantă biserică gotică din 1365. Turnurile sale înalte de 80 de metri se văd din orice colț al orașului iar noaptea, acestea seamănă cu niște siluete misterioase ce se întind până la bolta cerească. Se spune că altarul rococo este unul dintre cele mai frumoase de acest gen. Lângă acesta se află mormântul astronomului danez Tycho Brahe care a lucrat la curtea împăratului Rudolph al II-lea.
Apoi, nu se poate vizită în piață fără vizionarea spectacolului oferit de Ceasul Astronomic. Acesta este unul dintre cele mai vechi și mai sofisticate orologii din întreaga lume. Lucrul acesta face ca în fiecare zi, în fața turnului care găzduiește ceasul, să fie mare aglomerație. Asta și pentru că, la oră fixă, auditoriul urmărește moarte reprezentată printr-un schelet cum sună din clopoțel, mersul celor 12 apostoli, un cocoș de aur anunțând ora și alte marionete făcând diverse mișcări.
Deși, la momentul călătoriei mele în Praga frumoasa piață găzduia Târgul de Crăciun, am încercat să trec dincolo de strălucirea bradului și bogăția căsuțelor împodobite. Astfel, am descoperit un adevărat regal al clădirilor pline de istorie și istorii. Nu treceți cu vederea Primăria Veche, clădire din care face parte și Turnul Ceasului, Casa la minut sau casa unde a copilărit Franz Kafka, o frumoasă construcție decorată cu simboluri alchimice, Casa clopotului de piatră, una dintre cele mai vechi clădiri din Praga sau Palatul Kinský în interiorul căruia se află Galeria Națională.
Ungelt, vama din Praga secolului al XII-lea
În spatele Bisericii Fecioara din Týn se află o pagină importantă din istoria orașului. Ungelt este o zonă asemănătoare unei curți interioare înconjurată de case vechi, construite în stil romanic. Aici, în prima parte a sec. al XII-lea, era intrarea comercială în Praga, fiind locul unde se făceau vămile. Pentru cine își dorește să savureze un pahar de vin într-un loc retras, Ungelt este alegerea potrivită.
Cele două biserici Sf. Nicolae
Da, o vezi de departe și îi admiri cupola măreață. Poreclită ”tortul miresei”, Biserica Sf. Nicolae din Malá Strana, zonă aflată în apropierea Castelului din Praga, e una dintre cele mai frumoase biserici baroce din Europa. Dacă exteriorul impresionează prin mărime și arhitectură, interiorul uimește prin candelabrul spectaculos, picturile înfățișând viețile sfinților și orga la care a cântat însuși Mozard.
Cea de-a doua biserică închinată Sf. Nicolae se află în Centrul Vechi din Praga. Dacă exteriorul este la fel de impunător ca a oricărei biserici construite în stil baroc, interiorul impresionează prin simplitate și liniște profundă. Se spune că partea de interior a avut drept model Domul Invalizilor din Paris. Mi-a plăcut tare să regăsesc în biserică un colț dedicat unei expoziții cu lucrări ale copiilor. De suflet….
Klementinum
La capătul Podului Carol, cel dinspre Orașul Vechi, se află unul dintre cele mai mari complexe de clădiri din Europa, Klementinum. Construit la jumătatea sec. al XVI-lea și găzduind un cămin iezuit, complexul cuprindea 32 de case, biserici, grădini, turnuri, școli, un colegiu, o bibliotecă, un teatru, un observator și o tipografie.
O vizită la Klementinum reprezintă o experiență extraordinară și unică. Turul durează aproximativ o oră și cuprinde Biblioteca Barocă, o sală împodobită cu superbe fresce și plină de volume prețioase și globuri pământești unice, Codexul Vyšehrad, cel mai valoros manuscris păstrat în Boemia și Turnul Astronomic cu Sala Meridianului și magnifica priveliște de la 68 de metri înălțime. Să nu ratați vizita!
Biserica Sf. Francisc Seraful
Chiar lângă Klementinum se află o splendidă biserică care se mândrește cu cea de-a doua cea mai veche orgă din Praga. Interiorul din marmură al bisericii este o capodoperă a frescelor baroce iar cupola impresionează prin reprezentarea Judecății de Apoi.
Astăzi, această biserică romano-catolică este una dintre cele mai populare locații ale orașului pentru concerte clasice, baroc și jazz. Cu siguranță experiența unor spectacole aici este magică.
Turnul Pulberăriei
Spectaculos, măreț și romantic, Turnul Pulberăriei sau Poarta Pulberăriei este un turn gotic situat în Piața Republicii. Construit în secolul al XV-lea ca parte a ansamblului curții regale, turnul are 65 m înălțime și separă Orașul Vechi de Orașul Nou. Strada Celetná ce pornește de la turn constituie prima parte a Drumului Regal care duce în Cetatea din Praga. Să mai spun că această construcție este un spectacol vizual și e probabil cel mai fotografiat loc din oraș? Ar fi de prisos.
Casa Municipală din Praga
Declarată ca fiind cea mai spectaculoasă clădire Art Nouveau din capitala cehă, Casa Municipală este astăzi un centru cultural cu numeroase săli de expoziție și săli de concerte. Ei bine, după ce v-ați delectat cu Turnul Pulberăriei faceți câțiva pași la dreapta și bucurați-vă de imaginea oferită de această construcție bogată în ornamente și dantelării. Aici, în 28 octombrie 1918 s-a declarat independența statului Cehoslovac.
Piața Wenceslas
Nu se poate un city break în Praga fără o vizită în cea mai cosmopolită piață din oraș, Piața Wenceslas. Fosta piață de cai inaugurată în 1348, a devenit de-a lungul secolelor scena mai multor evenimente istorice și politice. Cel mai important este cel din 1989, atunci când a avut loc Revoluția de catifea.
O promenadă de-a lungul pieței care seamănă mai mult cu un bulevard, are drept recompensă descoperirea unor clădiri emblematice și spectaculoase. Astfel se arată ochiului nenumărate palate care au fost transformate în hoteluri și centre comerciale. Însă cea mai impunătoare clădire din piață este Muzeul Național în fața căreia tronează statuia Sf. Václav. Lângă aceasta se vede o placă comemorativă închinată victimelor comunismului, inclusiv studentului Jan Palach care, în semn de protest împotriva invaziei sovietice, și-a dat foc.
Cartierul evreiesc, Josefov
Purtând numele împăratului Iosif al II-lea, cel care a ușurat în 1871 condițiile de viață ale evreilor, Josefov reprezintă rămășițele vechiului ghetou din Praga. Faptele petrecute în cartierul acesta sunt de-a dreptul înfiorătoare, mărturie stând atât inscripțiile de pe pereții sinagogilor existente aici, cât și prezența celui mai însemnat cimitir din Europa.
Biletele pentru vizitarea clădirilor din cartier sunt diferite. Eu l-am ales pe cel cu cinci sinagogi și cimitirul evreiesc. Nu am regretat și a fost impresionant.
Memorialul Victimelor Comunismului
La poalele Dealului Petřín se află o sculptură impresionantă, dezvoltată pe un șir de trepte, care comemorează victimele erei comuniste între 1948 și 1989. Aceasta reprezintă figuri de bărbați afectați din punct de vedere fizic de ceea ce au fost obligați să trăiască. Pe mijlocul treptelor, pe o bandă metalică, se menționează numărul victimelor: 205.486 arestați, 170.938 forțați în exil, 4.500 morți în închisoare, 327 împușcați încercând să scape, 248 executați.
Dealul Petřín și atracțiile sale
O atracție favorită a turiștilor ajunși în Praga este Dealul Petřín. Cu o vedere frumoasă asupra orașului și o serie de atracții interesante, dealul te poate face să pierzi o zi întreagă descoperindu-l. Primul lucru care te atrage este funicularul victorian cu care se ajunge sus.
Ce poți să faci pe Dealul Petřín? Vă spun ce am făcut eu. Am băut o cafea în cafeneaua Observatorului Astronomic Štefánik, având drept decor spectaculoasa boltă cerească, m-am distrat în Labirintul Oglinzilor, la origini un pavilion turistic ceh construit în 1891 pentru o expoziția centenară și am urcat în Turnul Petřín, o copie a Turnului Eiffel având o înălțime de 60 de metri și 299 de trepte până pe platforma de sus.
Pentru cei cu rău de înălțime ascensiunea pe scările turnului este o adevărată aventură. Însă priveliștea care se dezvăluie de sus este de neegalat. Spectacol oferit de Praga merită efortul.
Castelul Vyšehrad, cea mai veche reședință a prinților cehi
Deși legendele locale susțin că Vyšehrad a fost locul primei așezări care a devenit mai târziu Praga, Castelul Vyšehrad a fost construit în secolul al X-lea, pe dealul de pe malul râului Vltava. În interiorul castelului, după ce se trece de Poarta lui Leopold, se găsesc Bazilica Sfinților Petru și Pavel, Cimitirul Vyšehrad, cel care conține mormintele multor oameni celebri din istoria Cehiei și, de asemenea, cea mai veche clădire din Praga, Rotonda Sfântului Martin, ce datează din secolul al XI-lea.
Întreg castelul este învăluit în povești care mai de care mai spectaculoase. Astfel, un diavol pe nume Zardan ar fi adus aici o coloană din Biserica Sf Petru și Pavel din Roma, un prinț ar fi sărit de pe zidurile castelului cu calul său în Vltava sau o prințesă și-ar fi aruncat pretendenții de aici de sus, de pe stâncă. Mult mister, se pare, mai ales dacă plimbarea pe aleile castelului se face seara, sub o ninsoare de poveste.
Casa Dansatoare
Casa care dansează, numită ”Fred și Ginger” după celebrii dansatori Fred Astaire și Ginger Rogers, este o clădire de birouri în centrul capitalei Praga. Designul aparte a fost controversat la momentul respectiv deoarece clădirea ieșea în evidență printre clădirile baroce, gotice și în stil Art Nouveau pentru care este celebră Praga. Însă, președintele ceh Václav Havel, care a trăit câteva decenii în vecinătate, a sprijinit entuziast acest proiect, cu speranța că această clădire va deveni un centru de activitate culturală.
Ei bine, clădirea a devenit cu siguranță un obiectiv turistic de neratat pentru cei care ajung în Praga. Fotografiile dansante sunt un ”must have” al turiștilor. Normal că nu puteam să ratez ocazia de a dansa pe malul râului Vltava.
Biserica Preasfânta Inimă a lui Isus
Aflată în Piața George de Poděbrady din cartierul Vinohrady al orașului Praga, Biserica Preasfânta Inimă a lui Isus este considerată drept una dintre cele mai semnificative construcții religioase cehe din secolul al XX-lea. Construită între anii 1928 și 1932 după planurile arhitectului sloven Jože Plečnik și inspirată de templele Egiptului Antic și de bazilicile primilor creștini, această biserică se află la marginea mișcărilor moderne, având forma unei arci.
Biserica m-a fascinat de la prima vedere a sa, nu doar prin arhitectura construcției ci și prin simplitatea interiorului său. Apoi, cel mai mult m-a bucurat acea căsuță a dorințelor din fața bisericii. Nu am trecut pe coala de hârtie vreo dorință ci, am scris o urare României. Asta pentru că era pe 1 Decembrie iar eu, Sabina de la Taraba cu amintiri, iubesc, trăiesc și simt românește.
Turnul de televiziune Žižkov
O da, o construcție cu adevărat futuristă este Turnul de televiziune Žižkov. Construit în 1970 cu scopul de a bruia transmisiile TV din Germania de Vest, turnul a devenit complet funcțional abia în anul 1990. Văzut de depate, turnul fascinează atât prin arhitectură cât și prin expunerea a numeroase statui de bebeluși gigantici care urcă sau coboară pe laturile acestuia.
Ei bine, pentru cei care iubesc înălțimile, turnul oferă o platformă de vizionare asupra întregului oraș, un restaurant care rareori are locuri libere și, chiar o cameră de hotel.
Nu știu dacă v-am convins să alegeți Praga drept destinație pentru o viitoare călătorie însă, privind la fotografiile făcute, am sentimentul că mai am puțin și mă conving pe mine să ajung pentru a patra oară în orașul de pe Vltava. Așa că, închei aici și vă poftesc la a vă face planuri, poate nu foarte îndepărtate. Una dintre cele mai romantice capitale europene vă așteaptă!
Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!
Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!
Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook și dă follow pe instagram!
Praga este una dintre cele mai spectaculoase capitale din Europa. Are o istorie fascinanta si un spirit romantic inconfundabil. Am fost improscat de atmosfera de basm ce se raspandeste in toate colturile orasului si am fost incantat ca am putut descoperi adevarata fata a unei locatii mult prea subestimate si unanim uitate in aglomeratul turism european. Esti gata sa-ti dai intalnire cu boema ceha?
Am descoperit Praga acum aproape 20 de ani si m-am indragostit iremediabil de acest oraș. Am revenit ulterior de mai multe ori, și bucuria revederii a rămas aceeași!
Sabina de la Taraba cu amintiri, îți mulțumesc pentru această incursiune extrem de bine documentată, frumos scrisă și accesorizată cu fotografii elocvente!
Mult succes și descoperiri interesante în călătoriile viitoare!
Am găsit acest articol cu numai 3 zile înainte de plecarea la Praga. Minunat scris, fapt pentru care vă mulțumesc. Se simte că iubiți locul. Contagios, aș zice. Cred că și dacă nu aș fi avut rezervarea deja făcută, tot Praga aș fi ales pentru apropiata minivacanță de 1 decembrie. Toate gândurile bune!
Va multumesc pentru modul in care ati scris! Voi ajunge in Praga peste 12 zile si abia astept sa descopar, la pas, acest oras minunat!
Mă bucur că ți-a plăcut articolul. Praga e un spectacol și o adevărată provocare pentru orice călător. Sper că ai avut o vacanță superbă.
Mulțumim! Un articol deosebit. Peste o săptămână plec în Praga
Suuper! Cu siguranță vei reveni cu amintiri fabuloase. Praga e de vis! Vacanță minunată!
Mulțumesc pentru descriere! Mi-a fost de ajutor in planificarea excursiei.
Ce ma bucur ca am gasit acest articol.
Merg in Praga peste 1 luna si am gasit aici tot ce am nevoie pentru planificarea calatoriei! ❤️
Multumim!
Mi-a plăcut foarte mult articolul tău despre Praga! Lista de obiective este variată și o să-mi fie de mare ajutor în planificarea călătoriei. Abia aștept să descopăr aceste locuri minunate! Mersi pentru recomandări!