RacoșRACOȘ ÎNTRE GEOMETRIE ȘI CULOARE

De fiecare dată când pornesc prin țară am sentimentul că voi avea parte de o aventură minunată. Fiecare călătorie mi-a împlinit sufletul și mi-a îmbogățit tolba de amintiri. E oare România pitorească sau e mai mult o expresie decât o realitate. Cu certitudine, plaiurile mioritice sunt mai mult decât pitorești, sunt fermecătoare, spectaculoase și unice.

Cu harta în față și cu o dorință nestăvilită de a descoperi comorile patriei am pornit spre Brașov. Spectacolul pe care zona îl oferă este de neegalat. Sate înșiruite cuminți de-a lungul drumului șerpuit, munți semeți care ating norii, oameni care acceptă cu blândețe trecerea anilor și o liniște tămăduitoare, toate acestea și multe altele te fac să nu mai vrei să pleci de pe aceste meleaguri.


Frumusețile zonei

Iubesc aceste locuri și, mai mult decât atât, iubesc dărnicia cu care acestea mi-au dezvăluit secrete păstrate din moși-strămoși și comori bine păzite. Despre cum se cerne timpul în Moara din Ohaba, cum calci într-o altă lume în Mănăstirea de la Șinca Veche sau cum asculți povești cu zgomot de săbii între zidurile Cetății Rupea, am scris cu mare drag și cu sufletul deschis în articole anterioare.

Însă, bogăția turistică a zonei nu se oprește aici. În nord-estul județului Brașov, în apropierea drumului județean care leagă orașul de sub Tâmpa de Sighișoara, își duc viața liniștită locuitorii unui sat uitat parcă de toți și de toate, Racoș. Casele modeste și simplitatea locului încearcă să ascundă parcă minunățiile care se dezvăluie dincolo de hotarul satului. Cel care ajunge însă aici, descoperă trei dintre cele mai frumoase obiective turistice din Transilvania: Coloanele de bazalt, Lacul de Smarald și Vulcanul Stins de la Racoș .

Spre Racoș

Un drum pietruit, ușor cam îngust și cu un urcuș relativ incomod, ne conduce spre o rezervație naturală care se întinde la confluența dintre Munții Harghitei, Baraoltului și Munții Perșani. Peisajul care ne întâmpină odată ajunși pe platoul verde agățat parcă de cer, este unic. Turme de capre și bivolițe se îndreptau agale spre sat.

Am încercat să nu tulburăm mersul normal al lucrurilor, să nu stingherim în niciun fel armonia spațiului arhaic și să ne continuăm drumul spre ceea ce avea să fie o adevărată revelație, zona celor trei comori de la Racoș.
Racoș

Culoarea cerului, frăgezimea ierbii, formele interesante care dau viață culmilor domoale, fluturii care dau târcoale nestingheriți și liniștea străpunsă doar de țârâitul greierilor, au reprezentat introducerea în povestea locului.

Am lăsat mașina în zona care arăta ca o parcare dăruită de Mama Natură și am pornit spre peretele golaș care se arăta în depărtare, coloanele de bazalt de la Racoș. Cărarea bătătorită de sute de pași ne-a condus încet dar sigur spre ceea ce avea să fie o adevărată surpriză.

Cu cât mă apropiam mai mult cu atât îmi dădeam seama că am de-a face cu o operă care este rezultatul unui cumul de factori, naturali și umani.
Racoș
Racoș

Coloanele de bazalt de la Racoș

Masivele coloane de bazalt, cu o geologie caracterizată prin prezența scurgerilor de lavă, sunt rezultatul unei cariere exploatate în secolul XX. Vechi de peste un milion și jumătate de ani, spectaculoasele forme de tip poliedru, stau mărturie activităților vulcanice din Munții Perșani.

Privind impresionantul perete chiar de la baza sa, ai senzația că stai în fața unei orgi uriașe care atinge prin tuburile sale, cerul. Te aștepți, dintr-un moment în altul, să fii martorul unui concert dedicat frumuseților înconjurătoare.
Racoș
Racoș
Se spune că fiecare moment petrecut în preajma acestei minunății înseamnă o încărcare energetică pozitivă și o schimbare a stării de spirit. Unii susțin faptul că cei care au trecut prin Racoș și au petrecut câteva ore lângă coloanele care se întind pe aproximativ 30 de metri și se înalță până la 15 metri, au scăpat de afecțiuni supărătoare sau li s-au ameliorat anumite simtome mai mult sau mai puțin trecătoare.

Recunosc faptul că mi s-a schimbat starea de spirit în momentul în care am descoperit acest loc. Nu poți rămâne impasibil în fața spectacolului naturii, în fața unui decor unic, pregătit cu atâta migală de un meșter binecuvântat cu talent și iscusință.
Racoș
Racoș
Racoș

Lacul de smarald de la Racoș

După experiența minunată trăită în zona coloanelor am făcut cale întoarsă spre locul unde a rămas parcată mașina pentru a o lua în partea opusă. Conform indicatorului, la câțiva metri, ne aștepta o altă comoară a zonei, Lacul de Smarald Racoș.

Doar după câteva minute de plimbare pe o cărare care își făcea loc prin vegetația bogată, am ajuns în fața unui peisaj care ne-a lăsat fără cuvinte. Un luciu de apă de o culoare ireală, de o claritate rar întâlnită, era înconjurat de un perete lung de 300 de metri și înalt de aproximativ 50 de metri.
Lacul de smarald de la Racoș
Lacul de smarald de la Racoș
Lacul de smarald de la Racoș
Lacul de smarald de la Racoș
Lacul Brazi, acesta este numele său, este rezultatul încetării activității miniere în cariera cu același nume. Căldarea uriașă rămasă în urma exploatării bazaltice a acumulat de-a lungul timpului apă de la ploi și din topirea zăpezilor.

Imaginea este spectaculoasă, nu doar pentru că apa are acea culoare de smarald, ci și pentru că de jur împrejurul ei avem parte de un spectacol geometric. Coloane bazaltice se afundă lin în apa limpede iar deasupra lor, linii șerpuite povestesc pe tihnă, cum s-a format acel colț de lume.
Lacul de smarald de la Racoș
Lacul de smarald de la Racoș
O potecă îngustă ne duce până aproape de apă. De aici am putut admira vegetația care îmbracă malurile lacului, joaca broscuțelor gălăgioase, stâncile din adâncime și joaca unui grup de copii.

Povești pescărești

La câțiva metri distanță de noi, un localnic își mânuia cu iscusință undița. Întrebându-l de capturile avute de-a lungul timpului în această zonă, ne-a povestit că a prins pești destul de mari și că lacul are o adâncime apreciabilă, aproximativ 10 metri. Povești pescărești!☺

Am încercat să stăruim cât mai mult pe malul lacului, plimbându-ne pe poteca ce înconjoară minunăția. Soarele dădea semene că vrea să se retragă și să meargă la culcare. Încet, încet culoarea verde-albăstruie a apei, pălește și capătă o nuanță împrumutată de la zidurile cenușii din jurul său.

Vulcanul stins 

Pentru a întregi salba de comori a zonei trebuie, negreșit, vizitat și Vulcanul Stins Racoș. Drumul pietruit dezvăluie, în zare, un turn roșiatic în tabloul verde descris de vegetația din zonă. Curiozitatea te împinge să iei la pas potecuța deja bătătorită și să vezi ce este după dealul din față.

Spectaculozitatea locului nu este dată doar de culoarea roșiatică a pământului ci și de mărimea craterului care se dezvăluie în față. Ai impresia că te-ai teleportat pe o altă planetă.

Specialiștii spun că în zona Racoș au avut loc cele mai recente activități vulcanice de pe teritoriul țării noastre. Însă, când spun recente, mă refer la perioada Cuaternarului, adică, cu aproximativ 10 mii de ani în urmă. Urmele acestor erupții vulcanice sunt mai mult decât vizibile și, datorită exploatărilor din zonă, sunt extrem de frumoase. Un adevărat spectacol vizual!☺

Comorile de la Racoș, de revăzut!

Am plecat din Racoș chiar atunci când soarele a încetat să mai mângăie culmile Perșanilor. Am lăsat în urmă locuri de o frumusețe unică, încărcate de povești aduse din vremea lui Decebal și de energii pozitive.

Străbătând din nou satul, la vreme de seară, am retrăit anii copilăriei, când liniștea apăsătoare afunda casele și drumul prăfuit într-un echilibru simplu și frumos.

Amintiri de poveste…☺
Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook și dă follow pe instagram !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here