Rastoke

Când spui Plitvice, Parcul Național din Croația, imaginația zboară mai ceva ca un supersonic. Imediat ți se derulează în minte salba de cascade spectaculoase, lacurile limpezi doldora de pești, cărările agățate de stâncile mângâiate de apa cristalină și o infinită armonie. Ei, anul acesta am adăugat la lista mai sus amintită încă un element care este strâns legat de ceea ce oferă această minunată zonă a Alpilor Dinarici, fermecătorul Rastoke.

Ce este Rastoke?

Un popas aflat la doar 30 de kilometri distanță de Plitvice, o oază de liniște și frumusețe sau, aș spune eu, un sătuc scos parcă din poveștile cu ștrumfi. De fapt, Rastoke este zona istorică a orășelului Slunj și locul unde râul de munte Slunjcica mângâie terasele de travertin înainte de a întâlni râul Korana. Acesta din urmă este autorul minunățiilor din Parcul Național Plitvice.

La drept vorbind, odată ajuns aici, ai impresia că efectiv ai intrat într-o altă lume, o lume rustică, liniștită și magică. Magia este dată atât de aspectul locului cât și de poveștile care se unduiesc odată cu firul de apă printre căsuțele mici și colorate.

Scurt istoric

Prima atestare documentară a orașului Slunj datează din 1390 iar Rastoke, zona cu mori de apă și cascade jucăușe, este menționat mult mai târziu, prin 1860, în jurnalul de călătorie al scriitorului Adolfo Veber Tkalcevic.

Sătucul cu mori de apă, străduțe cufundate în verdeață și mușcate cu nemiluita a fost declarat în 1969 arie protejată. Așa că, cei care ajung aici au ocazia să se plimbe printr-un autentic muzeu în aer liber, un muzeu care nu doar pare ci, este efectiv plin de viață. Ce poate fi mai frumos decât să poți vedea și simți frumoasa prietenie dintre om și natură, respectul pe care omul îl arată acesteia și răsplata necondiționată a naturii. O frumoasă poveste…

Rastoke, satul zânelor

Și pentru că tot veni vorba de povești, toată lumea știe că cele cu zâne sunt preferatele copiilor. Ajungând în Rastoke, copiii mici și mari pot auzi povești cu zâne zburdalnice și morari vrăjiți. Așa umblă vorba pe aici, că atunci când morarii se adunau seara la un pahar de vorbă așteptând să se macine grâiele, zânele care sălășluiau în pădurile din apropiere le furau caii după ce îi vrăjeau pe cei cu meșteșugul morăritului. După o noapte de galop prin locuri nevăzute de ochii oamenilor, acestea aduceau caii în spume, chiar în momentul în care morarii se trezeau din vrajă. O fi oare adevărat? Oare pădurile care împânzesc zona mai găzduiesc ființe magice? Cine știe?☺

La pas

În Rastoke nu ai cum să te rătăcești și nici să te plictisești. Plimbarea se transformă ușor într-o vânătoare de comori. La fiecare pas îți iese în cale fie o moară, fie un restaurant cu terasă amenajată deasupra vreunui lac, fie un muzeu înecat de flori. Ce mai, o plăcere să hoinărești pe drumușorul care respectă cu sfințenie cursul de apă.

Recunosc, nu am mers nici la muzeu și nu am intrat nici în vreo moară funcțională. Am preferat să mă ospătez pe terasa unuia dintre restaurante, să mă răcoresc cu o bere rece și să mă plimb acompaniată de susurul apei care face giumbușlucuri rostogolindu-se din cascadă în cascadă.

O plimbare printre căsuțele de poveste din Rastoke nu durează mai mult de două ore, asta cu tot cu testarea gastonomiei din zonă. E bine de știut cam cât stai pentru că trebuie să lași mașina în parcare și să plătești în funcție de timpul alocat vizitei. Însă, după ce am descoperit acest minunat loc mi-a părut tare rău că nu l-am ales pentru cazare. Am văzut câteva pensiuni foarte drăguțe aici, așa că, aviz amatorilor care ajung în zonă.Booking.com

Așa, ca pentru final, am păstrat o informație care sigur vă va îndemna să dați o fugă în acest minunat loc, nu departe de spectaculoasele trasee din Parcul Național Plitvice. Aici, la Rastoke, a fost filmat primul Winnetou, cel din 1969. Minunat!☺

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!☺

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here