RIBEAUVILLÉ, UN ALTFEL DE TÂRG DE CRĂCIUN

Ribeauvillé

RIBEAUVILLÉ, UN ALTFEL DE TÂRG DE CRĂCIUN

În loc de tradiționala felicitare oferită celor dragi de Crăciun, eu vă dăruiesc o poveste scrisă din suflet, cu ajutorul penelului aducător de fericire și dătător de fluturi în stomac. După ce trece freamătul colindătorilor, așezați-vă la adăpostul bradului împodobit, luați-vă o cană de vin fiert, neapărat înnobilat cu scorțișoară, cuișoare și coji de portocale, și savurați ”urarea” mea. Anul acesta e o urare franțuzească, nu pentru că aș fi eu o strălucită cunoscătoare a limbii lui Molière, ci pentru că anul acesta a fost vremea târgurilor de Crăciun din fermecătoarea Alsacia.

Alsacia este o regiune din estul Franței care îmbină într-o armonie perfectă cultura franceză și cea germană. Rezultatul este un mix unic cu o bucătărie savuroasă, cu multe orașe și sate pitorești și, bineînțeles, cu vinurile renumite din Alsacia. Însă, cuvintele sunt de prisos atunci când încerci să vorbești despre leagănul renumitei ”La Marseillaise”. De ce? Pentru că frumusețea ei se simte atunci când pășești pe străduțele pavate ale orășelelor pierdute între malul vestic al Rinului și munții Vosgi, când savurezi licoarea stoarsă din podgoriile agățate de dealuri și când descoperi povestea din spatele căsuțelor curcubeu.

Povestea orășelului Ribeauvillé

Povestea din această minunată zi este cea a  orășelului Ribeauvillé și a Târgului său de Crăciun. Situat pe ruta Vinului, între podgorii și munți, la jumătatea distanței dintre Strasbourg cel ”european” și Mulhouse cel ”tânăr”, Ribeauvillé este un orășel mai mult decât fermecător. Călcând pe străzile sale înghesuite în cel mai pitoresc mod posibil ai impresia că te pierzi într-un basm scris de Charles Perrault. 

Reușind să-și combine cu măiestrie moștenirea istorică cu modernitatea, Ribeauvillé (germană: Rappoltsweilen) își poartă cu eleganță titulatura de ”bijuterie alsaciană”. Menționat pentru prima dată în 768 d.Hr. orașul a fost proprietatea ducilor din Alsacia, a conților de Equisheim, a împăratului Germaniei și a episcopului de Basel. Ultimii stăpânitori ai orașului au fost conții de Ribeaupierre. În munții care înconjoară ocrotitor căsuțele colorate ale orașului există trei castele fortificate care amintesc de aceștia. Astfel, cei care ajund în Ribeauvillé pot hoinări pe poteci bătătorite spre Castelul Saint Ulrich (cel mai vechi și cel mai important dintre cele 3 castele), Castelul Girsberg și Castelul Haut-Ribeaupierre (după cum sugerează și numele său, este cel mai înalt dintre toate).

Timpul pare să fi stat în loc în Ribeauvillé. Din fortificațiile sale medievale, orașul și-a păstrat o parte din zidurile de apărare, spectaculosul Turn al Măcelarilor, acesta datând din secolul al XIII-lea și fiind reconstruit în secolul al XVIII-lea și vedeta locului, „Grand’rue” (strada principală). Faimoasa stradă căptușită cu clădiri datând din secolele XIV, XV și XVIII creează pentru cei care o străbat la pas domol o adevărată poveste vizuală. Dacă în perioadele călduroase ale anului această stradă se transformă într-un rai al florilor multicolore agățate romantic de ferestrele caselor colorate, iarna transformă locul într-un decor feeric. Florile sunt înlocuite cu decorațiuni specifice Crăciunului iar orașul pare atins de magie.

Târgul de Crăciun din Ribeauvillé

Când spui Ribeauvillé spui Piața de primăvară, Festivalul Kougelhopf (la începutul lunii mai), Târgul vinului (sfârșitul lunii iulie), Târgul Fiddlers (prima duminică din septembrie), Festivalul de muzică antică (octombrie) și Târgul de Crăciun.

Cum am ajuns eu la Târgul de Crăciun din Ribeauvillé? Recunosc, printr-o întâmplare considerată la momentul respectiv, nefericită. Acum, dacă stau bine și mă gândesc, recenta grevă a transporturilor din Franța mi-a dat posibilitatea să trăiesc adevărata atmosferă alsaciană din preajma Crăciunului.

Fiind cazată în Colmar, orașul care m-a făcut să mă îndrăgostesc de țara celor trei mușchetari, mi-am dorit să vizitez și Strasbourgul. Știam că aici voi putea vedea cel mai vechi Târg de Crăciun din Europa. Însă, pentru că de multe ori socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, hopa și greva! Așadar, mijloace de transport spre Strasbourg nu prea existau. După câteva ture în jurul Gării Centrale din Colmar și câteva conversații dezarmante cu doi taximetriști care aveau tarife ”de sărbători”, a venit și minunea.

Un ghid plătit de primărie mi-a povestit că există un tur al Târgurilor de Crăciun din zonă. Autobuzele care circulă foarte des sunt puse la dispoziție de autoritățile locale și pot fi folosite pe tot parcursul zilei pe baza unui bilet care costă 8 euro. Și uite așa am ajuns la Târgul de Crăciun din Ribeauvillé. Ce aveam să descopăr odată ajunsă aici? Că în luna decembrie acest orășel devine scena unui spectacol plin de arome și culori…..medievale.☺

Târg de Crăciun medieval

Ribeauvillé scoate din istoria sa toate ingredientele necesare pentru a crea un Târg de Crăciun medieval unic: spectacole stradale, standuri care încântă gurmanzii, chiar și pe cei mai pretențioși și decorațiuni specifice Sărbătorilor de Iarnă. Cât despre casele care se întrec în culori și podoabe scoase parcă din cele mai frumoase vise copilărești, transformă totul în…..curată magie!

Dacă Târgurile de Crăciun sunt de obicei organizate în marile piețe ale orașelor, Târgul de Crăciun din Ribeauvillé se întinde pe toată Strada Principală, Grand’rue. Astfel, o vizită în Târgul de Crăciun al orășelului reprezintă de fapt o hoinăreală de câteva ore bune pe cea mai animată și cea mai pitorească stradă. O minunăție!

Recunosc faptul că am fost efectiv vrăjită de atmosfera de poveste creată de arhitectura locului, oamenii frumoși, podoabele fără număr și muzica medievală care răsuna peste tot. Și cum totul a fost acompaniat de aroma și savoarea vinului local zbuciumat la foc domol și îmbrăcat în condimente doar de localnici știute, povestea a fost una savuroasă.

Spectacol de lumini

La ceas de seară, atunci când spiritele se încing și cavalerii și domnițele se retrag la adăpostul iatacelor călduroase, pe străzi își fac aparația scamatorii și jonglerii, războinicii neînfricați și ….focul. Un spectacol ”arzător” la propriu și la figurat a încununat seara. Eu și alte sute de turiști încântați am stat cu sufletul la gură, am aplaudat, am ovaționat și ne-am bucurat copilărește la vederea desfășurării flăcării. Ce mai, un final incendiar!

Crăciunul este despre iubire, despre frumusețea cuibărită în suflete curate, despre amintiri pline de duioșie și planuri făcute la adăpostul bradului împodobit, despre îmbrățișări calde și zâmbete gingașe. Le-am simțit și le-am trăit pe toate la Târgul de Crăciun din Ribeauvillé. Cum a fost? Magic! Magie vă doresc și vouă, acum, de Crăciun! Muuultă magie și iubire cu nemiluita, așa cum ningea odinioară!

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.