Scrisoarea unui dascăl către părinții săi

Parinti

Nu mi-a spus nimeni când am pornit pe drumul dăscăliei că voi avea parte de atâtea trăiri intense, de atâta iubire și de atâtea povești de suflet. Nu mi-a spus nimeni că pe lângă micii școlărei vor face parte din viața mea zeci și zeci de părinți grijulii. Nu m-a pregătit nimeni pentru avalanșa de momente care îmi vor face viața o binecuvântare. Mai bine că nu am știut…..

Astăzi am pus punct unei alte povești. A mai terminat o generație. Ce generație….ce copii….ce părinți….ce ani! Deși am trecut de atâtea ori prin aceste momente de despărțire, niciodată nu sunt pe deplin pregătită. De fapt, cred că ăsta-i farmecul meseriei mele. Fiecare zi, fiecare moment, fiecare trăire e o provocare. Însă, provocarea de final este cea mai intensă. Puii își iau zborul, iar mama cu inima strânsă le spune că totul va fi bine și îi privește cum se îndepărtează. Cale frumoasă și aventuroasă, dragii mei!

Însă, în spatele unor copii frumoși, deschiși, iubitori și pe deplin pregătiți pentru o nouă etapă din viața lor, stau ei….părinții. Acei oameni care își rup din inima lor atunci când dau drumul mânuțelor mici în fața școlilor aglomerate. Acei oameni care sunt un munte de răbdare și iubire. Acei oameni care privesc încruntat spre orice umbră de pericol îndreptată asupra copilului lor. Acei oameni care sunt dispuși să mai învețe o dată metoda grafică la matematică, cauzele celui De-al Doilea Război Mondial la istorie sau să creeze machete suprarealiste la științe. Acei oameni care fug de la muncă pentru a ajunge la ședința cu părinții, care trec peste oboseala zilnică și ascultă o poezie, care caută cu înfrigurare o ținută pentru serbarea școlară și care își maschează cu palma tremurândă lacrimile de început și de sfârșit de an școlar. De ce nu vorbim mai mult despre ei? Nu știu….

Astăzi vreau să vorbesc despre ei. Despre faptul că inima mea este plină de zâmbete, de sfaturi, de cuvinte frumoase, de temeri, de visuri, de emoții, de nesiguranță, de iubire….toate venite din partea lor, din partea părinților. Astăzi vreau să le spun tuturor părinților de școlari mici sau mari că noi, dascălii, le suntem recunoscători pentru faptul că ne încredințează cele mai de preț comori ale lor. Astăzi simt nevoia să spun ce gândesc, ce simt, ce trăiesc. Simt nevoia să mulțumesc celor care de-a lungul anilor m-au ajutat să-mi îndeplinesc menirea. Și, mai mult decât oricând, voiesc să mă adresez celor care, cu cinci ani în urmă m-au ales…….


Dragii mei părinți,

Am pornit împreună, în urmă cu cinci ani, pe un drum care se întrezărea a fi unul frumos dar plin de provocări. Ne-am așezat la start unii lângă ceilalți, dar fiecare avea temerile, visurile și speranțele proprii. La momentul respectiv era aproape imposibil să fie toate cuprinse într-un singur buchet de trăiri. Erau prea multe, prea diferite și mult prea puternice. Privind acum în urmă, mă tulbură imaginea aceea a sălii de clasă înțesată cu ochișori curioși, zâmbete vesele și nevinovate, inimi strânse de emoție și cuvinte tremurânde. Cu toate astea, nu ne-a fost greu să ne unim, să devenim o familie mare și frumoasă, să ne iubim și să ne respectăm reciproc și să creăm o avalanșă de amintiri memorabile.

Mi-e foarte greu să scriu aceste rânduri, să spun ce simt acum și să îmi iau la revedere de la dumneavoastră. E greu să te desparți de un bun prieten, de un om care ți-a fost alături la bine și la greu, de un suflet care a fost mereu deschis, care a știut să înțeleagă și să ierte și care a îmbrățișat cu căldură….cinci ani neîncetat.

Am spus-o și o voi spune mereu că sunt un om norocos și un dascăl binecuvântat de Dumnezeu. De ce? Pentru că am fost și sunt înconjurată de suflete frumoase. Ați fost mult peste ceea ce mi-aș fi putut dori, ați fost ”familia perfectă”! M-ați sprijinit necondiționat, m-ați ajutat indiferent de cât de îndrăznețe și complicate au fost rugămințile mele, m-ați surprins cu creativitate dumneavoastră și, cel mai important, ați fost niște părinți calzi și iubitori pentru copiii dumneavoastră. Ce mi-aș fi putut dori mai mult?

Vă mulțumesc și vă sunt recunoascătoare pentru cei cinci ani minunați petrecuți împreună! Vă  mulțumesc pentru încredera acordată și pentru faptul că din multitudinea de dascăli pricepuți  și iubitori de meserie din orașul nostru, m-ați ales pe mine! Vă mulțumesc pentru că m-ați  lăsat să fac parte din viața copiilor dumneavostră! Am avut parte de cei mai frumoși, cei mai deschiși, cei mai iubitori și cei mai deștepți copii! Vă mulțumesc pentru că în toți acești ani  am învățat atâtea de la dumneavoastră! Nimeni nu se naște învățat, nici ca părinte, nici ca profesor. Am crescut și am evoluat datorită discuțiilor noastre, întâlnirilor calde și vesele, experiențelor împărtășite și sfaturilor primite de mine cu mare drag. Și nu în ultimul rând, vă mulțumesc pentru faptul că existați! Nimic nu s-ar fi întâmplat fără dumneavoastră!

Dragii mei prieteni, orice sfârșit este prilej sigur pentru un nou început. Știu! Vor fi din nou  emoții, vor fi din nou temeri și, nu în ultimul rând, vor fi iar lacrimi. Va fi un început frumos, sunt convinsă. Va urma o nouă etapă în viața campionilor noștri și în ”lupta” dumneavoastră pe tărâmul educației. Nu vă îmbăt cu cuvinte goale spunându-vă că va fi ușor. Știu din  experiența mea de părinte că nu va fi. Însă, am mare încredere în copiii mei și mai ales în dumneavoastră. Mi-ați demonstrat că sunteți cei mai buni și că vă adaptați în orice situație.  Să nu uităm că ultimele luni au fost o provocare atât pentru mine cât și pentru  dumneavoastră. Nu a fost nici ușor și nici comod. Și totuși, împreună am reușit! Așadar, va fi bine! Și nu trebuie să uitați că eu voi fi mereu alături de dumneavoastră și alături de copii.  Voi fi persoana care veghează din umbră și dacă va fi nevoie voi ieși de acolo și-mi voi face simțită prezența.

În final, cu un mare respect și cu o infinită prețuire, mă înclin în fața dumneavoastră și vă mulțumesc pentru că ați fost PĂRINȚII MEI! VĂ IUBESC!

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!☺

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.