Soroca, un oraș primitor și o cetate măreață

Soroca

Călătoriile în Republica Moldova au fost mereu surprinzătoare. Am descoperit locuri care m-au cucerit prin farmecul și simplitatea lor, oameni calzi și primitori și o limbă dulce ca mierea. Pe lângă toate acestea, bucătăria moldovenească te face să te lingi pe degete iar vinul lor e divin! Așadar, vremea bună și apropierea weekendului au dat naștere unor planuri de călătorie. Unde? Spre Soroca.

Soroca este un oraş în nord-estul Republicii Moldova, situat pe malul drept al râului Nistru, la 160 kilometri de capitala Moldovei, Chişinău. Și pentru că tot veni vorba despre Chișinău, nu-l ocoliți în călătoriile voastre. Merită! Găsiți experiența mea aici.

Atestat documentar la 12 iulie 1499, oraşul a jucat un rol important pentru principatul Moldovei în Evul Mediu, fiind un puternic centru comercial, meşteşugăresc şi agricol. Astăzi, Soroca este un oraș cochet, primitor și extrem de tentant din punct de vedere turistic. Știu, vă gândiți la celebra cetate care tronează pe faleza Nistrului. Ei bine, am descoperit că Soroca oferă mai mult decât atât.

Lumânarea Recunoștinței

La marginea Sorocii, pe o stâncă semeață mângâiată de bătrânul Nistru, se ridică mândră „Lumânarea Recunoștinței”. Capela în formă de lumânare, înaltă de 30 de metri, reprezintă un  simbol al suferințelor dar și al speranțelor moldovenilor. Cele 600 de trepte care își croiesc drum până la monument sunt testul suprem. Dacă treci de el, poți să te bucuri de priveliștea uluitoare care se deschide de pe terasa care îmbrățișează construcția.

Pentru cei care nu se încumetă să urce treptele, există și posibilitatea de a ajunge sus cu mașina. Este ocazia perfectă pentru a străbate celebrul cartier al rromilor. Casele lor sunt un adevărat spectacol. Trebuie doar să aveți grijă la drum deoarece străzile sunt destul de înguste.

Parcul Central

Parcul Central ”Grigore Vieru” din Soroca este un adevărat muzeu în aer liber, fiind presărat cu sculpturi din piatră. Acestea sunt rodul talentului a numeroși sculptori profesioniști din România, Ucraina și din Republica Moldova. Purtând numele ”Sufletul pietrei” operele de artă sunt făcute din piatră de Cosăuți, satul pietrarilor.

Monumentul Ștefan cel Mare și Sfânt

Nu departe de parcul central se află Monumentul Ștefan cel Mare și Sfânt. Ridicat în Piața Libertății, domnitorul ”împietrit” pare a scruta zările în căutarea dușmanului care vrea să calce aceste pământuri. În multe localități din Republica Moldova există monumente închinate domnitorului Ștefan cel Mare.

Cheiul Nistrului

Cheiul Nistrului este o stradă pietonală întinsă pe aproximativ 4 kilometri. Zona cea mai frumoasă este cea din preajma cetății. Asta pentru că priveliștea este una impresionantă. Pe de o parte se ridică încântătoare Cetatea Soroca iar pe partea cealaltă curge lin apa Nistrului.

Piața Centrală

Dacă ajungeți în Soroca nu ratați o vizită în Piața Centrală. Dacă nu vă plac cumpărăturile direct de la tarabă, atunci poate vă face cu ochiul pictura care este așezată atât de frumos pe zidul pieței. Pictorul sorocean Alexis a realizat o adevărată operă de artă, aici, în cel mai vivant loc al orașului.

Cetatea Soroca

Indiscutabil, vedeta orașului este Cetatea Soroca. Se spune că aceasta este cel mai cunoscut obiectiv turistic din Republica Moldova și cel mai vizitat. Cetatea, pe lângă povestea sa interesantă, atrage și prin poziția pe care o are, agățată deasupra Nistrului.

În jurul anul 1500, din porunca Voievodului Ștefan cel Mare, este înălțată o cetate pătrată, din lemn, pe locul fortăreței genoveze Olihonia. Între anii 1543-1546, în timpul domniei lui Petru Rareș, cetatea este rezidită din temelie, făcută de data aceasta din piatră. Cetatea a rezistat timpului și timpurilor, fiind unicul monument medieval din Moldova care s-a pastrat așa cum l-au conceput meșterii vremii.

Ca orice cetate, și aceasta are o legendă care dă culoare și stârnește misterul în jurul fortăreței. Se spune că în timpul unui îndelungat asediu îndreptat împotriva cetății de către tătari, o barză ar fi adus struguri apărătorilor înfometaţi şi însetaţi, salvându-le astfel viaţa şi dăruindu-le biruinţa.

Unde să mănânci în Soroca

După o vizită în cetate și o plimbare în parcul care se întinde sub zidurile acesteia, orice călător are nevoie de odihnă și încărcarea bateriilor. Puteți face acest lucru delectându-vă cu meniurile Restaurantului Salat. Interiorul elegant, bucatele rafinate și ospitalitatea oamenilor mă determină să vi-l recomand cu tot dragul!

Cumpărături dulci în Soroca

Finalul vizitei în Soroca poate fi unul plin de ”dulceață”. În apropierea cetății, se află Magazinul Vis. Marele producător de conserve și sucuri de fructe și legume din Republica Moldova își încântă clienții cu dulcețuri, gemuri, compoturi, sucuri, legume marinate și murături. Nu cred că mai are rost să vă mai spun că am ieșit din magazin cu muuulte sacoșe pline și nu am cheltuit prea mulți bani.

În speranța că v-am convins să porniți la drum, vă spun că Moldova vă așteaptă să o străbateți, să o descoperiți și să o simțiți.

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.