Tărâmul Izvoarelor de la Panaci

Panaci

Se spune că odată ajuns în Țara Dornelor nu mai vrei să pleci. Locurile acestea, binecuvântate de Dumnezeu cu o frumusețe unică și cu o poveste care-ți mângâie sufletul, te îmbrățișează cu blândețe și te ”obligă” să-ți promiți că nu va trece mult până vei reveni întru hodină și plăcere. Să fie oare magie sau doar perfecta împletire între o natură darnică și ospitalitatea unor bucovineni de pus la rană? Eu încă mai caut răspunsul după weekendul meu petrecut în Panaci, comuna suceveană numită atât de sugestiv, Tărâmul Izvoarelor.

Am ales comuna Panaci, ca loc de escapadă pentru sfârșitul de săptămână, deoarece îmi doream să descopăr Poteca Tematică 12 Apostoli și Cariera de sulf din Parcul Național Călimani. Însă, cine ar fi crezut că aici voi descoperi o adevărată comoară a Bucovinei, Tărâmul Izvoarelor. Și uite așa, se adeverește faptul că fiecare călătorie pe plaiuri mioritice se poate transforma ușor într-o vânătoare de comori.

Drumul spre Tărâmul Izvoarelor din Panaci

Am ajuns la poalele Călimanilor în comuna Panaci, mai exact în satul Coverca, la ceasurile în care cerul are parte de zbaterile soarelui înaintea asfințirii. Drumul de la Vatra Dornei la Panaci a fost o adevărată încântare. Nu-mi puteam lua ochii de la mândrele case ”gătite” de hărnicia gospodarilor de prin aceste locuri și nici de la culmile îndrăznețe care păreau că urcă spre cer cu mare îndrăzneală. Și pentru că nu puteam opri mașina din cinci în cinci minute să fotografiez tablourile ivite în cale, am hotărât că odată ajunsă la destinație voi porni în hoinăreală pe ulițele satului.

Surpriza uriașă a fost să constat că plimbarea mea prin lumea arhaică a satului bucovinean avea să se transforme într-o căutare a izvoarelor cu apă vie. Panoul uriaș de la intrarea în comună a reprezentat preambulul aventurii din Panaci. Și ce aventură….minerală!

Traseu cu 17 izvoare

Aici, în Panaci, natura a înzestrat pământul cu 17 izvoare magice, izvoare cu apă vie. Acestea sunt așezate de-a lungul unui traseu turistic de aproape 60 de kilometri, traseu care acoperă mai multe localități. Harta centrală afișată la intrarea în comună ilustrează în detaliu unde sunt localizate toate izvoarele, numele acestora și compoziția chimică a apei. Mai mult decât atât, lângă fiecare izvor se găsește un panou care-l așază pe traseu și care ajută turiștii să vizualizeze Tărâmul Izvoarelor în totalitatea sa.

Izvoarele cu apă vie udă aceste minunate tărâmuri de sute sau poate de mii de ani, însă ele au ieșit atât de frumos la iveală datorită unui proiect îndrăzneț al elevilor de la Școala Gimnazială din Panaci. Aceștia au reușit să anime întreaga comunitate, așa cum doar copiii o pot face, și au amenajat toate cele 17 izvoare. Astfel, pe Tărâmul Izvoarelor au apărut panouri informative, bănci și mese de lemn, troițe, gavanoase cu flori și punți de acces.

Apa vie, secretul gospodarilor din Panaci 

Apa vie este o apă medicinală ce poate fi consumată de toată lumea. Specialiștii spun că ea dă o stare de bună dispoziţie şi poftă de muncă. Să fie oare acesta secretul locuitorilor din acest colț de rai?

Studiile arată că o concentraţie mică de deuteriu (izotop al hidrogenului) în apă face ca procesul de diviziune celulară din organism să fie mai lent. Astfel, apa de pe Tărâmul Izvoarelor încetineşte procesul de îmbătrânire. De aici probabil au pornit și poveștile din jurul acestor tipuri de izvoare. Apa vie era băutura zeilor în mitologia slavă. Aceasta era considerată dătătoare de nemurire şi tinereţe veşnică. În mitologia română, apa vie era apa băută de eroi pentru a reveni la viaţă după lupte care le-a adus sfârșitul.

Liniște și frumusețe

Așa cum  mi-am promis, după ce am ajuns la cazare, am ieșit să cutreier alături de o gașcă de prieteni, ulițele satului Coverca. Ceea ce am descoperit m-a făcut să cred că, atunci când Dumnezeu a ”împărțit” frumusețea în lume, prin aste locuri a fost mai darnic și mai îngăduitor. Pe lângă cele câteva izvoare frumos amenajate am ”gustat” peisaje demne de picturile lui Grigorescu. Case cu povești agățate de grindă, pășuni puzderie de flori, fragi și zmeură cu nemiluita și liniște cât cuprinde. Ce-ți poți dori mai mult? A, să nu uit! Ospitalitatea oamenilor din Țara Dornelor te lasă fără cuvinte. Să te plimbi la pas domol printre case de poveste și să ai parte de invitații inopinate la….un pahăruț de țuică, nu-i un lucru obișnuit. Dar, asta-i Bucovina!

Catedrala Munților din Tărâmul Izvoarelor

Și pentru că în plimbarea mea la pas prin Coverca nu am reușit să văd decât trei izvoare, restul le-am descoperit a doua zi, mergând cu mașina. Drept răsplată pentru ”efortul” meu, pitorescul Panaci mi-a scos în cale Catedrala Munților.

Construită în stil neobizantin, biserica cu hramul “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, se caracterizează printr-o mare varietate de forme, păstrându-se multe caractere ale tradiţiei bisericilor şi mănăstirilor din Moldova lui Bogdan Vodă şi ale lui Ștefan cel Mare. Mândra catedrală este zidită din piatră poroasă vulcanică și se distinge de departe prin culorile mângâiate de lumina soarelui. Frontonul, firidele şi toate înfloriturile exterioare sunt din cărămidă arsă. Turnurile, cupolele, arcadele şi bolţile interioare sunt construite din lemn, grinzi şi din dulapi masivi  înveliţi în mortar gros.

După așa o porție de tinerețe ”savurată” din apa izvoarelor magice și din frumusețea unică a zonei, pot spune doar atât…..Voi reveni pe Tărâmul Izvoarelor de la Panaci cât de curând.

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!☺

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.