
E marți după-amiază, momentul meu de spus povești. Aveam în plan să creez un tablou care să se asorteze cu începutul de noiembrie. Însă începutul de noiembrie nu m-a ajutat.☺Astăzi au fost 18°C iar eu am avut impresia stranie că vine primăvara. Așadar, am schimbat imediat povestea tomnatică și m-am gândit să vin cu o explozie de verdeață, așa, ca pentru un final de toamnă mult prea iubit de soare. Ce ziceți de o plimbare în Tinovul Șaru Dornei?
Cum ajungi în Tinovul Mic din Șaru Dornei?
Luând calea Bucovinei, în frumoasa Depresiune a Dornelor, la doar 10 kilometri de orașul Vatra Dornei. Odată ajuns aici, nu știi încotro să pășești, asta pentru că tot ceea ce te înconjoară invită la hoinăreală. Pentru tinov, ții drumul spre Neagra Șarului și Gura Haitii până când un indicator te oprește blând și te invită spre poteca tematică ”Lumea tinovului sub lupă”. Ce poate fi mai frumos aici, la poalele Munților Călimani, dacă nu o potecă magică ce te cucerește și te îmbrățișează de la prima întâlnire.

Drumeagul care se rupe din șoseaua principală și duce spre tinov e bine de parcurs la pas, mai ales că durează mai puțin de zece minute. Tabloul care se întinde în fața ochilor este de pus la inimă. E drept faptul că cerul a contribuit la frumusețea poveștii de final de august, dar nici culmile munților nu s-au lăsat mai prejos.
Pornind spre tinov am avut impresia că mă afund într-o mare de verdeață. Am înaintat câțiva zeci de metri pe o potecă bătătorită care tăia efectiv lanul de iarbă exagerat de înaltă. La un moment dat am fost oprită de un panou ingenios care prezenta orizontul de dincolo de tinov. Cu alte cuvinte, am fost familiarizată cu zona geografică în care mă aflam.
După aceast intro în relieful zonei am purces pe podețul frumos amenajat care șerpuia agale, mai întâi prin verdeața înaltă apoi prin păduricea crescută în zona mlăștinoasă.
La pas prin Tinovul Șaru Dornei
E pentru a treia oară când bat la pas un tinov. Prima dată a fost Tinovul Mare din Poiana Stampei, Suceava, apoi a fost Tinovul Mohoș din apropierea Lacului Sfânta Ana. De fiecare dată m-am bucurat ca un copil de minunățiile descoperite în aceste zone misterioase. Ce pot să spun, a treia oară a fost și mai frumos, și spectaculos! De ce? Pentru că întreaga plimbare de pe poteca din Tinovul Șaru Dornei s-a transformat într-o poveste spusă de panourile tematice, ciupercile colorate, mușuroaiele de mușchi și bumbăcărița jucăușă.
Fiecare tinov are o poveste care te introduce în lumea atât de frumoasă dar în același timp sofisticată a plantelor. Nici cel din Șaru Dornei nu se lasă mai prejos. Pe o suprafață de 38 de hectare, habitatul fiind reprezentat de o turbărie acidă ombrotrofică săracă în nutrienți minerali, un covor vălurit de mușchi multicolori îmbie la bucurie vizuală. Nu ai cum să nu te bucuri de ceea ce vezi. Eu, mai rău ca un copil mic, am sărit ca un ieduț pe poteca de lemn, am atins movilițele verzi și pufoase, am exclamat la fiecare șirag de merișoare aruncat pe tufele crescute la umbra pinilor pitici și nu m-am oprit din fotografiat. Merită să încercați!
Plimbarea în Tinovul Șaru Dornei nu durează mai mult de 30 de minute, dar sunt minute …. minunate, pline de culoare și mai ales de informații. Eu am luat-o ca pe o lecție în aer liber. Să vezi adulții înghesuindu-se alături de copii în fața panourilor informative ca să citească despre viața din tinov și să se joace cu machetele interactive, e ceva.☺
Hai în Bucovina!
Un ”prieten” care apare seară de seară la televizor și ne prezintă starea vremii a spus că mai aveți vreme să hoinăriți. Soarele ține cu noi. Ce ziceți? Porniți spre Bucovina? Pe traseu, la pensiunea ”La Sișe” vă așteaptă un păstrăv prăjit și un motănel simpatic.☺
Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!
Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!
Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook și dă follow pe instagram !
[…] Tinovul Mic Șarul Dornei – detalii aici […]
[…] în minte doar câteva ieșiri prin apropierea casei. Asta înseamnă că voi bate la pas plaiurile Bucovinei și mă voi bucura de tot ceea ce are ea mai frumos și mai pitoresc. Îmi fac cu ochiul câteva […]