Există locuri care, odată descoperite, ți se lipesc de suflet iremediabil și devin cadrul perfect pentru cele mai frumoase experiențe de călătorie. Recunosc, am multe astfel de destinații cuibărite în sufletul meu. Ce să-i fac, mă îndrăgostesc repede de frumusețile lăsate de Dumnezeu în a ne ferici. Dintre toate, Țara Dornelor mi-e cea mai dragă. De ce? Poate pentru că aici am mereu sentimentul că sunt…..acasă.
Se spune că în momentul în care pășești în Țara Dornelor nu mai vrei să pleci. Plaiurile acestea binecuvântate cu o frumusețe unică și răvășitoare te îmbrățișează cu blândețe și te ”obligă” să-ți promiți că nu va trece mult și vei reveni aici întru hodină și plăcere. Să fie oare magie sau doar perfecta împletire între o natură darnică și ospitalitatea unor bucovineni de pus la rană. Încă mai caut răspunsul.
Însă, până îl găsesc, vă lansez invitația de a cutreiera potecile înconjurate de peisaje pitorești, de a străbate satele considerate muzee în aer liber și de a ”gusta” cu toată inima comorile unui ținut de poveste. Hai în Țara Dornelor! Eu v-am pregătit lista cu ce trebuie să vedeți aici.
Ciocănăști, satul muzeu din Țara Dornelor.
Sub atenta și părinteasca ocrotire a Munților Suhard și a Obcinii Mestecănișului, de o parte și de alta a Bistriței Aurii, se orânduiește cuminte o așezare de poveste, comuna Ciocănești. Odată ajuns aici, intri într-o lume care poartă cu sfințenie autenticitatea și simplitatea sufletului românesc.
Legendele care dăinuie prin partea locului și creează un cadru perfect pentru celebrarea tradiției populare românești, îl amintesc pe Ștefan cel Mare. Acesta a găsit aici pe lângă bravi moldoveni cu suflete mari și dragoste de pământul pe care calcă și meșteri făurari fără pereche. De aici vine și denumirea comunei Ciocănești, de la cei care au fost ciocănari de arme în atelierele Voievodului Ștefan. Tot legendele spun că săgeata care a marcat locul altarului de la Mănăstirea Putna a fost zămislită de ciocănarii de aici și a fost poleită cu aur scos din Bistrița Aurie.
La Ciocănești ești învăluit mereu de o atmosferă de sărbătoare. Asta simte orice călător în momentul în care ajunge în acest loc minunat. Imaginea caselor împodobite cu motive tradiționale este una sacră. Ornamentele pictate sau încondeiate, după cum spun localnicii, sunt cu grijă scoase de pe bundițele, catrințele, cămășile, ștergarele sau carpetele care poartă cu cinste praful anilor trecuți.
Și ca să vă tentez și mai mult, vă spun că Ciocăneștiul are acum peste 600 de locuințe transformate în case de patrimoniu. O frumusețe și o încântare! Puteți citi experiența mea în Ciocănești aici.
Tărâmul Izvoarelor de la Panaci
În Panaci, frumoasa comună din Depresiunea Dornelor, natura a înzestrat pământul cu 17 izvoare magice, izvoare cu apă vie. Acestea sunt așezate de-a lungul unui traseu turistic de aproape 60 de kilometri, traseu care acoperă mai multe localități. Harta centrală afișată la intrarea în comună ilustrează în detaliu unde sunt localizate toate izvoarele, numele acestora și compoziția chimică a apei. Mai mult decât atât, lângă fiecare izvor se găsește un panou care-l așază pe traseu și care ajută turiștii să vizualizeze Tărâmul Izvoarelor în totalitatea sa.
Izvoarele cu apă vie udă aceste minunate tărâmuri de sute sau poate de mii de ani, însă ele au ieșit atât de frumos la iveală datorită unui proiect îndrăzneț al elevilor de la Școala Gimnazială din Panaci. Aceștia au reușit să anime întreaga comunitate, așa cum doar copiii o pot face, și au amenajat toate cele 17 izvoare. Astfel, pe Tărâmul Izvoarelor au apărut panouri informative, bănci și mese de lemn, troițe, gavanoase cu flori și punți de acces.
Pe lângă cele 17 izvoare frumos amenajate aici ai ocazia să ”guști” peisaje demne de picturile lui Grigorescu. Case cu povești agățate de grindă, pășuni puzderie de flori, fragi și zmeură cu nemiluita și liniște cât cuprinde. Ce-ți poți dori mai mult? Articolul despre Panaci aici.
Tinovul Mic din Șaru Dornei
La doar 10 kilometri de orașul Vatra Dornei, pe drumul spre Neagra Șarului și Gura Haitii, un indicator te oprește blând și te invită spre poteca tematică ”Lumea tinovului sub lupă”. Ce poate fi mai frumos aici, la poalele Munților Călimani, dacă nu o potecă magică ce te cucerește și te îmbrățișează de la prima întâlnire.
Drumeagul care se rupe din șoseaua principală și duce spre tinov reprezintă începutul unei aventuri colorate.
Fiecare tinov are o poveste care te introduce în lumea atât de frumoasă dar în același timp sofisticată a plantelor. Nici cel din Șaru Dornei nu se lasă mai prejos. Pe o suprafață de 38 de hectare, habitatul fiind reprezentat de o turbărie acidă ombrotrofică săracă în nutrienți minerali, un covor vălurit de mușchi multicolori îmbie la bucurie vizuală. Nu ai cum să nu te bucuri de ceea ce vezi, mai ales că poteca de lemn este însoțită de panouri informative, machete interactive și o perspectivă a munților care te lasă fără cuvinte. Găsiți povestea mea despre Tinovul Mic aici.
Tinovul Mare din Poiana Stampei
La limita vestică a județului Suceava, în partea nord-vestică a Parcului Național Călimani, se află o adevărată bijuterie ”marca” Țara Dornelor, Tinovul Mare. De ce i se spune Mare? Pentru că este cea mai mare rezervație naturală de turbă din țara noastră.
Tinovul are aproape 682 ha. Odată intrat în arealul său ești înghițit la propriu de o pădure deasă de pini crescută parcă dintr-o plapumă de mușchi. Imaginea este tare frumoasă. Pentru că zona este una mlăștinoasă, lucru care se vede foarte bine cu ochiul liber, pentru cei care vor să se aventureze în acest loc minunat s-a construit un podeț lung de apoximativ 1000 m. Plimbarea mea prin Tinovul Mare o găsiți descrisă aici.
Mănăstirea Piatra Tăieturii.
Mănăstirea Piatra Tăieturii este un așezământ monastic situat la altitudinea de 1700 de m, pe versantul vestic al Culmii Piatra Tăieturii din Munții Bistriței, aflat în arealul administrativ al Comunei Panaci din județul Suceava.
Odată ajuns aici, la poarta norilor, ai impresia că Dumnezeu ”viețuiește” în fiecare fir de iarbă care mângâie pământul stâncos. Mai mult decât atât, pe lânga liniștea binecuvântată, mănăstirea oferă un splendid tablou al Munților Călimani, Rodnei, Ceahlău sau al Bârgăului.
La poarta de jos a mănăstirii este o troiță cu hramul „Sfântul Antonie cel Mare”. În curtea mănăstirii este încorporată stânca din vârful Muntelui Piatra Tăieturii, de la care vine și numele locului. La baza acestei stânci dominatoare care a fost în vremea războiului cuib de mitralieră, este peștera care a fost pictată și sfințită tot cu hramul Sfântului Antonie cel Mare. În pădurea de la Piatra Tăieturii a trăit în singurătate părintele Ilie Cleopa, în cei șase ani de prigoană comunistă, într-o groapă aflată la rădăcina unui brad.
Așadar, această comoară din Țara Dornelor e loc de hodină a sufletului. Încercați!
Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani
Ca orice poveste și cea a vizitării Parcului Național Călimani are o frumoasă introducere. Aceasta este reprezentată de Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani. Clădirea centrului se află în Șaru Dornei, peste drum de calea care duce la Tinovul Mic. Dacă vă imaginați că aici veți avea parte de un simplu muzeu și atât, atunci vă ”atenționez” că greșiți. Centrul este un crâmpei din ”viața” Parcului Național Călimani cu tot ceea ce reprezintă el. Astfel, aici veți găsi o expoziție interioară interactivă, un magazin de suveniruri locale, o galerie cu imagini vechi de la localnici, o sală de proiecție filme, jocuri exterioare pentru copii și adulți și o potecă tematică în curtea centrului.
Poteca exterioară este locul unde adulții redevin, pentru minute bune, copii. Dacă nu mă credeți, priviți fotografiile! A, nu v-am spus! Aici veți descoperi un hotel pentru insecte și animăluțe mici. Eu am făcut cunoștință cu unul dintre locatari. Se relaxa la soare. Poate voi aveți șanse să descoperiți mai mulți.
Exploatarea de sulf din Munții Călimani
Cariera de sulf din Munții Călimani reprezintă o fostă exploatare minieră de suprafață, dezvoltată pe Vârful Negoiul Românesc (1889 m). Acesta este situat în Masivul Călimani, pe latura internă a Carpaților Orientali, pe teritoriul comunei Șaru Dornei, în interiorul rezervației Parcul Național Călimani.
Cariera are un trecut pe cât de interesant pe atât de trist. Se spune că Nicolae Ceauşescu a vizitat mina în iarna anului 1981, aterizând cu elicopterul pe o platformă special construită pentru acest ”eveniment”. Văzând condiţiile grele în care lucrau muncitorii şi gerul pe care trebuiau să îl îndure, acesta a dat ordin ca fiecare miner să beneficieze de o masă caldă pe zi, să primească o şubă călduroasă şi o raţie de lapte. Tot din mărinimia liderului, cei care lucrau aici au primit și venituri mai mari. Ca să-și arate interesul pentru această zonă, Ceaușescu avea şi o vilă de protocol la o distanţă scurtă de perimetrul carierei.
Fosta cariera de sulf din Călimani se arată celor care ajung să o vadă ca o poveste tristă a naturii. Influența negativă asupra muntelui este atât de vizibilă, încât tabloul uriașei ”găuri” aproape că vorbește.
Până la Carieră se poate ajunge cu mașina plătind o taxă rangerilor parcului.
Rezervația 12 Apostoli, Călimani
Cine nu-și dorește o incursiune prin ”Tărâmul giganților”! Ei bine, în Țara Dornelor această dorință poate fi îndeplinită. Cum? Urmând traseul spre Rezervația 12 Apostoli. De-a lungul celor 11 km ale traseului tematic din interiorul ariei protejate, turiștii au parte de o excursie prin păduri de molid și pășuni subalpine către una dintre cele mai frumoase destinații din Parcul Național Călimani. Traseul pornește din satul Gura Haitii, aflat la 28 km de Vatra Dornei, în Comuna Șaru Dornei și durează aproximativ 3 ore.
Poteca tematică 12 Apostoli dezvăluie celui care o străbate strânsa legătură dintre bucovineni și natură, geneza Călimanilor și misterioasele stânci cu figuri omenești: Moșul, Mareșalul, Gușterul sau Mucenicul.
Dacă ajungeți în zonă nu ratați acest traseu! E o devărată încântare și dă naștere unor amintiri unice și unor fotografii instagramabile.
Pasul Rotunda
Toată lumea știe că trecătorile sunt prilej de tablouri în care natura se întrece în frumusețe și măreție. Munții străpunși de drumuri șerpuite sunt prilej de călătorii memorabile. Și dacă tot ajungeți în Țara Dornelor ar fi păcat să ratați o experiență în Pasul Rotunda. Mai puțin promovat și mai puțin umblat, Pasul Rotunda face legătura între orașul–stațiune Sângeorz-Băi din județul Bistrița Năsăud și comuna suceveană Cârlibaba. Așadar, avem o trecătoare între județe.
Deși pe hartă, Pasul Rotunda este trecut pe un drum național, atât panoul tăiat care-l anunță cât și starea lui, fiind doar pietruit, contrazic acest lucru. Cu toate astea, drumul este practicabil și tare pitoresc și pornește din Cârlibaba, de pe un pod care traversează Bistrița. Odată ajuns în cel mai înalt punct al pasului, la Cabana Rotunda, ai parte de un spectacol al munților, Parcul Național Munții Rodnei oferind peisaje de vis.
E drept că eu m-am bucurat de această comoară ascunsă din Țara Dornelor pe timp de iarnă. Însă, abia aștept să revăd pasul în vara aceasta, intenția fiind aceea de a explora Munții Rodnei.
Vatra Dornei
Orașul Vatra Dornei, numit și ”Perla Bucovinei”, își așteaptă turiștii la o cură de aer curat și o plimbare prin parcul stăpânit de ștrengarele veverițe.
Stațiunea balneo-climaterică, cu un climat subalpin, situată la confluența râurilor Dorna și Bistrița, între munții Călimani, Giumalău, Rarău, Bistriței, Bârgău și Suhard, este renumită în Europa, încă de la începutul secolului XIX, pentru frumusețea peisajului, aerul ozonat, ospitalitatea dornenilor, dar și pentru tratamentul diferitelor boli prin intermediul factorilor naturali de cură.
Ca orice oraș de poveste și Vatra Dornei are o legendă care îi explică numele. Aceasta îl amintește pe Dragoș Vodă, ”descălecătorul” Moldovei. Se spune că acesta a venit aici să vâneze și s-a îndrăgostit de o fată foarte frumoasă, cu păr bălai, pe nume Dorina. Plecând la vânătoare, Dragoş urmări o căprioară şi o ţinti, însă în locul căprioarei, a ucis-o pe Dorina. Cu sufletul frânt, descălecătorul Moldovei a înmormântat fata chiar în pădurea care a fost scena cumplitului accident, iar locul a fost botezat după numele fetei, devenind între timp Vatra Dornei.
Despre Țara Dornelor aș putea scrie zile fără întrerupere, însă cuvintele mele nu ar putea nicicum să descrie frumusețea și unicitatea acestui colț de rai. Țara Dornelor e o experiență care trebuie simțită și trăită cu sufletul deschis, hoinărind pe potecile de munte, străbătând satele comori, admirând tinoavele, inspirând aerul binefăcător, sorbind apa izvoarelor magice, trăind poveștile și iubind oamenii.
Unde te cazezi și unde mănânci în Țara Dornelor
Ei bine, aveți ceva de văzut în Țara Dornelor, timp să fie! E de înțeles faptul că aveți nevoie de cazare și, după atâta plimbare, sigur vă va fi și foame. Rezolvarea e la un clik distanță, pe siteul www.vacantainbucovina.ro. Aici găsiți locații de poveste, restaurante dar și modalități de petrecere a timpului liber, toate în mândra și frumoasa Bucovină.
Hai că-i vreme de hoinăreală!
Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!
Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!
Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook și dă follow pe instagram !
Cat de frumos si de detaliat. Multumim, om bun! Citesc si ma documentez despre Bucovina, pt ca am de gand s-o vizitez anul acesta. Inca o dovada in plus( dupa ce am citit si articolul asta) ca trb s-o vizitez.As fi urmat cu mare placere traseele enumerate de tine, insa, din pacate, din motive de sanatate, ma multumesc sa fac ce se poate cu masina si cat se poate pe jos. Sa-ti fie seara, inger pazitor!
[…] și de bucatele condimentate cu dragoste și respect pentru tradiții. Așadar, am pornit spre Țara Dornelor și-am ajuns pe o gură de rai, la Eco-Brunch […]
[…] nu-și dorește o incursiune prin locuri de poveste! Ei bine, în Țara Dornelor această dorință poate fi îndeplinită. Cum? Urmând traseul spre Rezervația 12 Apostoli din […]