Bucovina-i o poveste de suflet, o poveste spusă de bătrânii cu ninsoare în plete și foc în inimă, de copiii cu inelușe de aur zvârcolite pe tâmple, de fetele oacheșe și de flăcăii frați cu armăsarii țintați. Bucovina-i un spirit care trăiește de veacuri în sufletele celor care viețuiesc pe aste meleaguri și, deopotrivă, în ale celor care au poposit mai mult sau mai puțin pe potecile sale.
Și pentru că această ”gură de rai” e mândră în peisaje care te farmecă și te zguduie sufletește, mândră în obiceiuri și tradiții, în oameni cu minte ageră și dulceață în grai și mândră în orașe unul și unul, se poate spune că Bucovina reprezintă destinația perfectă pentru o vacanță de vis.
Vacanțele sunt bun prilej de creat amintiri. Așadar, pentru dragi aduceri aminte de pe plaiuri bucovinene, v-am pregătit o listă cu 15 atracții turistice. Toate fac parte din tolba mea plină cu amintiri.
Suceava, punctul de plecare în vacanța cu iz bucovinean
Suceava e orașul meu de suflet. Nici nu ar putea fi altfel, asta pentru că aici mi-am petrecut anii de liceu. Atunci, bătând orașul la pas, nu îl vedeam ca pe o destinație turistică ci ca pe o casă a poveștilor adolescentine. Ei bine, odată cu trecerea anilor, Suceava a înflorit din punct de vedere turistic. Astăzi putem vorbi despre o destinație care te poate cuceri cu multitudinea de obiective. Că e vorba despre istorie, tradiții, știință sau credință, orașul reședință de județ poate reprezenta punctul de plecare într-o vacanță cu iz bucovinean.
Ce poți vedea în Suceava? Lista e destul de lungă: Cetatea de Scaun, Statuia lui Ștefan cel Mare din Parcul Cetății, ruinele Curții Domnești, Muzeul Satului Bucovinean, Cetatea Șcheia, Muzeul de Istorie, Muzeul de Științele Naturii, Hanul Domnesc, Casa Memorială ”Simion Florea Marian”, Mănăstirea ”Sfântul Ioan cel Nou”, Observatorul Astronomic și, nu în ultimul rând, Gara din Burdujeni. Aceasta din urmă este o clădire care impresionează atât prin istorie cât și prin arhitectură.
Mănăstirile din Bucovina
O zi pe calea mănăstirilor din Bucovina e o experiență care ți se lipește de suflet și devine parte din frumusețea vieții. E musai de încercat! Multe și frumoase sunt aceste comori ale spiritualității românești! Sunt adevărate pagini din istoria neamului nostru și, mai presus de toate, sunt ”ajutorul” românilor întru nevoie și alinare. Unele sunt mai cunoscute și mai mediatizate iar altele își ”ascund” existența și povestea de ochii călătorilor grăbiți, reprezentând însă adevărate binecuvântări atunci când sunt descoperite.
Aș îndrăzni să spun că le-am văzut pe toate, pe unele chiar de mai multe ori. Fiecare vizită a reprezentat pentru mine o lecție de simplitate și autenticitate și s-a finalizat cu o poveste pe blog. Mi-s dragi toate și nu aș putea alege care-i mai mândră între celelalte. Astfel, vi le înșir cu drag și vă poftesc la călătorie. Pe plaiuri bucovinene vă așteaptă: Mănăstirea Voroneț, Mănăstirea Moldovița, Mănăstirea Sucevița, Mănăstirea Humorului, Mănăstirea Putna, Mănăstirea Bogdana, Biserica Arbore, Biserica de lemn ”Dragoș Vodă” din Putna, Mănăstirea Dragomirna. Le-oi fi spus pe toate? Găsiți drumul mănăstirilor aici!
Transrarău sau Drumul Comorilor
Drumul Comorilor, așa cum mai este numit de localnici datorită faptului că este învăluit în mister și presărat cu legende, atrage din ce în ce mai mulți iubitori de frumos și adrenalină. Aventura pe Transrarău pornește din localitatea Pojorâta. Tot de acolo începe și spectacolul naturii.
Crestele semețe ale Rarăului și Giumalăului străpung zarea și te urmăresc ocrotitor parcă. Drumul îngust și șerpuit cu pante line și curbe amețitoare este fascinant și te lasă fără grai. Ici-colo sunt refugii care îți permit să te bucuri de frumusețea peisajului montan, de parfumul florilor, de zborul firav al fluturilor sau, pe timp de iarnă, de spectacolul anotimpului alb ridicat la rang de perfecțiune.
Odată ajuns la punctul de belvedere, loc ce deschide panorama spre străjerii Bucovinei, Munții Rarău, și spre fantomaticele stânci, Pietrele Doamnei, ai ocazia să guști din bunătățile gastronomiei locale. Aici e loc de desfătare culinară. Povestea aici!
Masivul Rarău, muntele de care te îndrăgostești iremediabil
Tare-i mândru muntele ăsta și tare-i ospitalier! E asemeni celor care l-au considerat de-a lungul veacurilor, bunul lor frate, bucovinenii. Cum ar putea să-l vadă altfel, când ”fratele” Rarău stă cu fruntea semeață și veghează asupra lor, asupra zilelor trăite aici în mândra și frumoasa Bucovină. Ș-apoi, odată ce dai ochii cu el, cu muntele, nu-l mai uiți niciodată.
Masivul Rarău e plin de comori, e ca o dantelărie brodată de mâini harnice și pricepute. Că vorbim despre Pietrele Doamnei sau Piatra Șoimului, despre Piatra Zimbrului sau Popii(Popchii) Rarăului, toate aceste formațiuni calcaroase impresionează prin formă, postură și priveliștile care se dezvăluie de la înălțimile lor.
Rarăul abundă de trasee turistice, unele mai lungi și mai solicitante și altele mai scurte și mai accesibile. Eu m-am aventurat până acum pe trei dintre ele. Am urcat de la Hotel Alpin la Pietrele Doamnei în două anotimpuri diferite, vara și iarna. Astfel, am avut parte de două experiențe extraordinare. A meritat fiecare moment de oboseală și fiecare emoție trăită pe traseu. Găsiți povestea aici!
Al doilea traseu a fost cel care pornește de la Hotel Alpin, ajunge pe Vârful Rarău, continuă pe Șaua Ciobanilor și se oprește la Popii Rarăului. O minunăție de traseu! Eu l-am parcurs în aproximativ 4 ore, dus-întors, timp în care am avut parte de un adevărat spectacol montan. Marea alpină în toată splendoarea ei inunda întreg orizontul. Din loc în loc vârfuri fantomatice străpungeau infinitul alb. Ceahlăul, Pietrosul Bistriței și Giumalăul creau prin simpla lor prezență un decor grandios. Pentru așa o experiență merită să neglijezi somnul de dimineață și să pornești la drum înainte de răsăritul soarelui. Aveți descrierea aici!
Și pentru că tot veni vorba despre răsăritul soarelui, trebuie să încercați unul pe Rarău. Momentul nu poate fi descris în cuvinte, trebuie trăit și simțit acolo, la înălțime.
Al treilea și cel mai scurt este spre Piatra Șoimului. Din drumul spre hotelul de la baza Pietrelor Doamnei până pe stânca Piatra Șoimului faci aproximativ 20 de minute. Poteca e accesibilă și dezvăluie peisaje extraordinar de frumoase. Apoi, când ajungi să poposești pe ”Balconul Bucovinei” simți că te contopești cu natura și cu locurile care se aștern la poalele muntelui.
Vârful Giumalău, regele neîncoronat al Bucovinei
Masivul Giumalău, uriașul cu fruntea în nori, la prima vedere pare greu de ”cucerit”, ba mai mult, dă impresia că nu vrea să fie deranjat. Privindu-l de la distanță, ”grăiește” tuturor că e acolo doar pentru a avea la picioare mândra și frumoasa Bucovină, sporind astfel farmecul și magia acestor plaiuri.
Cu toate acestea, cine iubește muntele, nu renunță așa ușor, iar răsplata este pe măsura determinării. Traseul spre Vârful Giumalău este unul extrem de pitoresc și poate fi parcurs în aproximativ două ore și jumătate. La întoarcere se face ceva mai puțin.
N-aș fi crezut că te poți îndrăgosti de un munte. Ei bine, uite că se poate! Eu, după ascensiunea spre Vârful Giumalău, m-am îndrăgostit de acest munte și de tot ceea ce oferă el, frumusețe, liniște, împlinire, adrenalină și o perspectivă a Bucovinei cum rar îți este dat să vezi. De sus, din vârful său măturat de vânturi puternice, cuprinzi cu ochii toate plaiurile dintre titanii Ceahlău și Călimani. E o priveliște pe care nu o poți uita. Povestea aici!
Orașul Gura Humorului văzut de la înălțime
E musai dacă ajungi în Bucovina să dai o fugă și până la Gura Humorului. Micuțul oraș așezat între culmile împădurite ale Obcinei Mari, Obcinei Voroneţului şi Obcinei Humorului oferă celor care poposesc aici activități diverse. În sezonul rece, Pârtia Șoimul îi invită pe iubitorii sporturilor de iarnă la o ”tură” cu adrenalină. Vara, Parcul Ariniș invită la plimbare, ciclism, relaxare la piscină sau mișcare pe terenurile amenajate.
Și dacă toate acestea nu sunt tentante, atunci poate un tablou al orașului admirat de la înălțime poate fi o experiență minunată. Pentru a ajunge la foișorul de observare construit la baza superioară a pârtiei se merge pe traseul Piatra Pinului. Acesta pornește din parcarea amenajată pentru pârtie și durează cam 40 de minute. După o plimbare care nu poate decât să încarce bateriile călătorilor și după o doză de frumusețe ”consumată” în turnul de observare, se coboră pe traseul Șoimului. Merită!
Mocănița Huțulca, o călătorie de poveste
Așezată atât de frumos de-a lungul râului care îi poartă numele, în inima Obcinelor care se ridică făloase în această zonă binecuvântată de Dumnezeu, Moldovița este un crâmpei din mândra Bucovină. Huțulii au devenit populația majoritară în Moldovița, începând cu anii 1700, iar cultura și civilizația lor originală domină și astăzi comuna. Faptul că aceștia sunt o etnie de sine stătătoare în Carpații Orientali, etnie învăluită în povești fascinate care vin de pe vremea dacilor liberi, dă un plus de valoare și mister acestei zone.
Calea ferată cu ecartament îngust de la Moldovița a fost construită de un proprietar de gater din Munchen, Louis Ortieb, și a fost dată în folosință în anul 1888 pentru a transporta masă lemnoasă de la pădure la gater. Astăzi, Mocănița Huțulca străbate un traseu pitoresc de aproximativ o oră și jumătate, la capătul căruia poți avea parte de bucate tradiționale. Povestea aici!
Cacica, relaxare și sănătate
Dacă nu ați ajuns până acum în mândra comună bucovineană Cacica, e timpul să o faceți! E locul perfect pentru relaxare și pentru o cură de sănătate. Aici vă așteaptă Salina Cacica, unică în țară pentru faptul că galeriile sale au fost săpate de către om fără a se folosi forța mașinilor. Apoi, nu departe de aceasta, se înalță cu îndrăzneală spre albastrul cerului Biserica Romano Catolică, cunoscută și sub numele de Basilica Minor. Construcția care impresionează prin dimensiune și arhitectură datează din anul 1904.
La doar câțiva kilometri de aceste două atracții turistice, în Pîrteștii de Sus, se găsește Biserica de lemn ”Sfinții Voievozi” cunoscută și ca Biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Lăcașul de cult a fost construit în anul 1779 și a fost inclus pe lista monumentelor istorice din județul Suceava.
Ei bine, pentru toate obiectivele interesante dar și pentru piscinele cu apă sărată din Cacica, e musai să zăboviți câteva zile prin aste meleaguri. Și pentru că tihna-i mai tihnă acolo unde oamenii te fac să te simți ca acasă și locurile îți intră în suflet, Vatra Boierească e cazarea pentru un sejur de poveste. Povestea acestui domeniu o găsiți aici!
Cheile Moara Dracului
Cheile Moara Dracului sunt cele mai frumoase și mai pitorești chei din Bucovina, făcând parte dintr-o rezervație naturală de un deosebit interes geologic, floristic, faunistic și peisagistic. Acestea pot fi alegerea iubitorilor de călătorii montane atât ca obiectiv în sine cât și ca traseu spre crestele Munților Rarău.
Cheile nu sunt foarte lungi, atingând o lungime de aproximativ 90 de metri, lungime împărțită în două sectoare. Astfel, primul sector, care este în aval, are 60 de metri iar cel de-al doilea, care este în amonte, are 30 de metri. Lățimea medie a cheilor este de 4-5 metri.
Pereții stâncoși care fac din Cheile Moara Dracului un labirint demn de povești fantastice, sunt creația firului de apă care le mângâie de vreme îndelungată. Însă spectaculozitatea lor și modul în care aceștia se ridică asemeni unor ziduri perfect modelate între pământ și cer, se datorează modului în care se comportă dolomitele calcaroase în prezența apei. Mai mult decât atât, aici avem parte nu doar de eroziune mecanică ci și de dizolvare, aceasta fiind un proces chimic. În concluzie, cei care ajung aici au parte de un tablou la care au lucrat mai multe ”mâini”. Plastic, nu? Descrierea traseului aici!
Herghelia Lucina
Povestea hergheliei din cătunul Lucina, cătun aflat în comuna bucovineană Moldova Sulița, a început a prinde contur în anul 1788. Atunci, Lucina a fost desemnată drept secție de creștere a cailor tineri de la Herghelia din Rădăuți. În 1856, la cererea comandantului austriac Martin von Hermman, pe pășunile alpine care îmbracă obcinile aflate la granița cu Ucraina a fost înființată o herghelie de cai huțuli.
Existența acestei herghelii a fost extrem de zbuciumată, atât locația cât și ”locuitorii” ei trecând de-a lungul anilor prin diverse evenimente mai puțin plăcute. Desființată fără explicații apoi reînființată după doar câțiva ani, mutată în Austria apoi adusă înapoi, supusă pârjolului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Herghelia Lucina și-a înfipt tot mai aprig rădăcinile în aceste pământuri binecuvântate de Dumnezeu.
Pășunile din arealul deținut de Herghelia Lucina sunt astăzi ”frământate” de sute de cai. Pe lângă calul huţul, care este şi mândria hergheliei, la Lucina a fost creat şi calul de Bucovina, o rasă obţinută prin încrucişarea iepelor de rasă huţul cu armăsarii din rasa ardenez.
Cheile Lucavei
Pentru a ajunge la celebra herghelie care oferă călătorului atât posibilitatea de a călări pe potecile de pe pășunile nesfârșite cât și peisaje de poveste care se întind până la Carpații Ucraineni, se trece prin Cheile Lucavei.
Rezervația care poartă acest nume se întinde pe aproximativ 33 de hectare și este reprezentată de zone stâncoase, grote, grohotișuri și văi. Cei care străbat la pas cheile pot admira comori precum strugurele ursului, floarea de colț sau sângele voinicului.
Cheile Lucavei s-au format prin acțiunea pârâului Lucava asupra masivului calcaros care stăpânește zona de mii de ani. Pereții abrupți cu înălțimi de 75-80 de metri, care mărginesc valea Lucavei, stau mărturie măiestriei dar și forței pe care apa o poate avea. Povestea o găsiți aici!
Iezerul Sadovei, lacul cu legende
Iezerul Sadovei sau Lacul Iezer din Sadova este considerat un aprig competitor al mult mai cunoscutului rival, Lacul Roșu. Fiind un lac de baraj natural, se spune că acesta s-a format în urma procesului de alunecare a versantului pe cursul unui râu. Ceea ce a rezultat în urma acestui fenomen a redefinit întreaga zonă transformând-o într-o oază de liniște și frumusețe.
Iezerul Sadovei aparține comunei sucevene Sadova și poate fi găsit după ce se străbate la pas sau cu mașina drumul forestier care iese din localitatea cu același nume și, în bună prietenie cu râul Iezer, se îndreaptă spre pădure. De o parte și de alta, poienile montane parcă îmbrățișează toată frumusețea lumii. Ca să nu mai vorbim despre prospețimea aerului și despre moliciunea ierbii. Și, drept încununare, liniștea tronează în tărâmul de poveste al Obcinei Feredeului.
Cei care ajung aici trebuie să fie cu ochii în patru. Legenda care învăluie Iezerul Sadovei spune că pe fundul lacului s-ar afla o comoară ascunsă acolo de tătari. Aceasta se pare că ar fi apărată de numeroase vipere dar și de peștii din lac. Și pentru că orice poveste menită să atragă atenția trebuie să vină cu personaje fabuloase, se spune că păstrăvii păzitori ajung la dimensiuni inimaginabile. Mai multe detalii, aici!
Codrul Secular Slătioara, Catedrala de lemn a Rarăului
Codrul Secular Slătioara este situat în zona pădurilor de molid a Carpatilor Orientali, pe versantul estic al Masivului Rarău. Aflat la o altitudine cuprinsă între 790 m și 1353 m, ancestrala lume forestieră se întinde pe trei culmi mari paralele: Bâtca Neagră, Bâtca cu Plai și Bâtca Lesei, separate prin văi adânci desprinse din Muntele Todirescu.
Pădurea supranumită și ”Catedrala de lemn a Rarăului” face parte din Patrimoniul Mondial al Umanității UNESCO. Mai mult decât atât, aceasta reprezintă cea mai veche pădure virgină de răşinoase din Europa, ca suprafaţă, dar nu şi ca vechime, fiind depăşită de o rezervaţie din Germania.
Cine ar fi crezut că o pădure poate fi un adevărat spectacol. Și ce spectacol! Uriași care mor în picioare apoi se prăbușesc și se armonizează cu natura transformându-se într-o nouă viață. Lumina strecurată de ramuri ocrotitoare, prinse într-un dans al vieții veșnice și transformată într-o mângâiere duioasă. Trupuri sfârtecate, trupuri împletite și trupuri care pornesc din aceeași rădăcină și se avântă cu curaj spre înălțimi. Și toate astea…..de sute de ani! Pentru un astfel de spectacol porniți pe poteca Codrului Secular! Descrierea traseului aici!
Pasul Ciumârna și Palma din vârful muntelui
Un drum de poveste este cel care trece prin Pasul Ciumârna, trecătoare care leagă localitățile Sucevița și Ciumârna. Aici, la altitudinea de 1000 de metri, se află o palmă uriașă, un monument pe cât de straniu pe atât de iubit de turiști. Monumentul Palma din Pasul Ciumârna a fost ridicat în anul 1968, la finalul lucrărilor de la drumul ce leagă Sadova de municipiul Rădăuţi.
Cunoscătorii spun că, în anii 60’, două echipe de muncitori au început construcţia şoselei din cele două direcţii, Rădăuți și Sadova. După opt ani de muncă grea, timp în care s-a lucrat în condiţii foarte grele, muncitorii au finalizat drumul șerpuitor care taie Obcina Mare. Pe lângă şoseaua propriu-zisă, drumarii au realizat 19 poduri şi nu mai puţin de 180 de podeţe din beton armat. Se spune că în punctul în care s-au întâlnit cele două echipe și au bătut palma s-a construit şi monumentul Palma.
Dacă treceți prin Pasul Ciumârna la apusul soarelui, atunci zăboviți câteva clipe la foișorul de obsevare pentru a surprinde un tablou care te unge pe suflet.
Chilia lui Daniil Sihastru de la Putna
La Putna, ascunsă sub desișul pădurii știutoare de istorie și istorii, șade tăcută Chilia lui Daniil Sihastrul. Acesta, cunoscut ca fiind sfătuitorul lui Ștefan cel Mare, a viețuit aici la adăpostul muntelui o parte din viața sa de pustnic. La această chilie a venit Ștefan cel Mare în anul 1451, după uciderea tatălui său Bogdan al II-lea, la Reuseni, Daniil prorocind că în curând va deveni domnitor al Moldovei. Ceea ce s-a și întâmplat în anul 1457. Tot la îndemnul lui Daniil Sihastrul, Ștefan cel Mare construiește Mănăstirea Putna în anul 1466.
Parcul care găzduiește chilia e un mic colț de rai și, dacă aveți noroc, veți găsi aici o fetiță drăgălașă care își vinde cornulețele cu magiun. Eu am luat două cutii că mi-a fost tare dragă și a știut să-mi spună și rețeta.
Unde te cazezi și unde mănânci în Bucovina
Ei bine, aveți ceva de văzut prin Bucovina, timp să fie! E de înțeles faptul că aveți nevoie de cazare și, după atâta plimbare, sigur vă va fi și foame. Rezolvarea e la un clik distanță, pe siteul www.vacantainbucovina.ro. Aici găsiți locații de poveste, restaurante dar și modalități de petrecere a timpului liber, toate în mândra și frumoasa Bucovina.
Hai că-i vreme de hoinăreală!
Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!
Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!
Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook și dă follow pe instagram !
Minunate locuri!🤗👏😘
Minunate descrieri ,aștept că nerăbdare să poposesc pe aceste meleaguri mirifice .mulțumim pt acest minunat periplu ,deocamdată imaginar.
Mulțumesc pentru comentariu! Te așteptăm cu drag în Bucovina!🙂