Traseul 12 Apostoli din Munții Călimani, un vis împlinit

12 Apostoli

Cine nu-și dorește o incursiune prin locuri de poveste! Ei bine, în Țara Dornelor această dorință poate fi îndeplinită. Cum? Urmând traseul spre Rezervația 12 Apostoli din Munții Călimani. De-a lungul celor 11 km de traseu tematic, iubitorii de munte au parte de o adevărată aventură către una dintre cele mai frumoase destinații din Parcul Național Călimani.

Bine ați venit în ”Tărâmul giganților”!

Traseul pornește din comuna Șaru Dornei, mai precis din satul Gura Haitii, aflat la 28 km de Vatra Dornei. Și pentru că acesta durează aproximativ șapte ore, ar trebui luată în considerare o cazare în zonă. Oferta este destul de generoasă. Mai mult decât atât, este ocazia perfectă pentru a descoperi un adevărat colț de rai și de a cunoaște oameni cu suflet mare și blândețe în grai. O spun din experiență.Booking.com

Fotografiile celor care au hoinărit pe traseul 12 Apostoli din Parcul Național Călimani m-au făcut extrem de curioasă și m-au determinat să îmi doresc și eu această aventură. Și cum chemarea muntelui este mai mult decât puternică, e magică, nu am stat mult pe gânduri. Au urmat planurile, studierea traseului, strângerea grupului vesel, cazarea și……să-nceapă aventura!

Îmi place muntele, îmi place experiența pe care mi-o oferă fiecare traseu descoperit și iubesc senzația aceea de libertate care mă învăluie atunci când sunt cu capul în nori. Bătând la pas poteci cunoscute sau mai puțin cunoscute, m-am îndrăgostit de fiecare masiv care m-a primit în lumea sa. Însă, când vine vorba despre Munții Călimani, aceștia m-au cucerit chiar înainte da a ajunge să-i străbat la pas. Silueta lor impunătoare și ”încărunțită” mai tot timpul anului mi s-a tatuat efectiv pe suflet. De poveste….

Poteca Tematică 12 Apostoli

Traseul 12 Apostoli sau Poteca Tematică 12 Apostoli face parte din rezervația naturală cu același nume. Aceasta, alături de alte rezervații naturale precum  Jnepenișul cu Pinus cembra – Călimani sau Lacul Iezer sunt parte integrantă din Parcul Național Călimani. Pe suprafața acestuia se află cel mai mare crater vulcanic din România, având un diametru de circa 10 km.

Poteca propriu-zisă începe odată cu trecerea pe sub poarta tradițională, frumos așezată lângă un pâlc de pădure. Parcă ar fi o poartă magică, una care îți face trecerea într-o altă lume. O fi oare dincolo de ea un alt tărâm? Dacă ar fi să dau crezare istoriilor care circulă printre localnici, atunci așa este. Se spune că acești munți ascund secrete vechi de mii de ani,  legende din vremea dacilor dar şi povești care-l au ca protagonist pe Pintea Haiducul.

Însă, cele mai înfocate povești sunt cele legate de formațiunile stâncoase presărate pe finalul traseului. Acestea reprezintă un complex de roci eruptive cu figuri zoomorfe si antropomorfe, unice prin frumusețea și forma lor. Moșul, Mareșalul, Ramses al III-lea, Godzila sau Nefertiti sunt doar o parte din ”străjerii” acestui masiv. Vedeta este însă, formațiunea numită Moșul. Asemanarea sa cu celebrul sfinx din Bucegi, dar și faptul că această stâncă privită din trei unghiuri diferite oferă trei reprezentări distincte, toate cu chip uman, sunt motivele pentru care în jurul acesteia planează misterul.  

Traseu de anduranță

Traseul 12 Apostoli este unul de anduranță. Deși nu este foarte dificil, e destul de solicitant. Însă, frumusețea și spectacolul naturii, peisajele de poveste și magia pe care muntele o împărtășește cu fiecare hoinar ”poposit” pe potecile sale, toate îți dau energia necesară să duci la bun sfârșit călătoria începută.

După ce am trecut de poartă, am pășit cu grijă pe puntea ”suspinelor” și am studiat panourile informative, am intrat în povestea traseului. Poteca șerpuiește pentru început printr-o zonă cu pădure rară dar cu o priveliște încântătoare. Urcușul e destul de blând, lucru care e de mare ajutor în conservarea energiei pentru final. Unul dintre panouri atestă faptul că se înaintează pe ”Drumul laptelui”.

În momentul în care am dat de garduri care înconjurau zone largi de pășune și am dat binețe unui vițeluș năstrușnic, am înțeles ce e cu acel drum al laptelui. Aici e rost de odihnă pe patul de iarbă moale și loc pentru fotografii panoramice spectaculoase. De jur împrejur culmile Munților Călimani își ridică frunțile spre cer, creând astfel un tablou de o măreție aparte.

Gâfâind puțin, pentru că poteca ce traversa pășunile s-a cam înclinat, am ajuns la umbra unei păduri dese. La adăpostul copacilor înalți traseul 12 Apostoli e cu urcușuri și coborâșuri, potecă lină sau rădăcini groase împânzite asemeni unei pânze de păianjen pe coama muntelui.

Atunci când hoinăresc prin pădurile ”agățate” de munți am sentimentul că acestea îmi vorbesc. Șuieratul vântului atunci când mângâie frunzele, trilul păsărilor și  chiar pocnetul crenguțelor uscate sub apăsarea pașilor mei, toate șoptesc povești magice.

Afine și priveliște la 12 Apostoli

După aproape o oră la umbra pădurii, traseul o zbughește în luminiș. E momentul în care ochii nu contenesc a urmări peisajul spectaculos și tufele de afine care efectiv îmbracă locul. E de înțeles faptul că am poposit mai întâi în marea de afine. Nu mă mai săturam. De fapt, toți cei care au bătut la pas Poteca Tematică 12 Apostoli în același timp cu mine, erau pierduți printre afine. Mai lipsea Moș Martin!

Finalul traseului e unul ușor de comparat cu un spectacol. Protagoniștii, uriașii de stâncă, își ”spun” poveștile. Iar ceea ce se arată între cer și pământ te lasă fără cuvinte. E atâta energie frumoasă aici și atâta liniște, încât oboseala celor 3-4 ore de ascensiune e uitată rapid.

Am zăbovit în templul acesta sacru aproape o oră, timp în care mi-am tras sufletul, am golit rucsacul de sandwich-uri și am umplut telefonul de fotografii. Și parcă aș mai fi stat, dar timpul zboară iar soarele trage a odihnă, și el. Ș-apoi, la cazare mă așteptau o pisică zbenguită și un cățel jucăuș. Ca să nu mai spun de friptura la ceaun. O nebunie!

Și-am încălecat pe-o șa și v-am împărtășit traseul 12 Apostoli cam așa…..

Ce spuneți? V-am făcut poftă de potecă cu povești? Bocancii și la drum!

E de înțeles faptul că aveți nevoie de cazare și, după atâta plimbare, sigur vă va fi și foame. Rezolvarea e la un clik distanță, pe siteul www.vacantainbucovina.ro. Aici găsiți locații de poveste, restaurante dar și modalități de petrecere a timpului liber, toate în mândra și frumoasa Bucovină.

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

6 COMENTARII

  1. Excepțional! Combinația dintre narațiune și imagini mă provoacă la drum. Mulțumesc pentru experiența împărtășită cu noi, cei care nu am ajuns încă acolo. Drumuri bune să ai!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.