Veliko Târnovo

VELIKO TÂRNOVO, O SURPRIZĂ COLORATĂ ȘI AROMATĂ

Aș începe așa, Bulgaria este mai mult decât o destinație sau o țară pe care o tranzitezi atunci când vrei să ajungi în Grecia sau în Turcia. Bulgaria este o poveste fascinantă, asta dacă ai răbdare să o descoperi și știi să îi ”guști” frumusețile.
Am descoperit ”Țara trandafirilor” de-a lungul anilor și am învățat faptul că aici, în partea aceasta de lume aflată la sud de Dunăre și străpunsă de înălțimile Munților Balcani, călătorul poate avea parte de nenumărate surprize. Că este vorba despre un oraș care respiră istorie, sau unul care este ancorat în tradiție, că este o stațiune la malul mării sau o grădină regală luxuriantă, că te afunzi într-o podgorie plină de arome și dătătoare de relaxare sau hoinărești pe străzi colorate și parfumate, toate te incită la emoții fel de fel.
Veliko TârnovoVeliko TârnovoVeliko TârnovoAnul acesta am zăbovit în Bulgaria două zile, așa cât să îmi trag sufletul în lungul drum spre casă, venind de pe însoritele insule ale Greciei. Am ales cu grijă locul unde roțile mașinii se vor opri, asta pentru că îmi doream ca cele 48 de ore să fie ”pe sistemul” de odihnă activă.☺
Acum, când toamna s-a înstăpânit peste tot ceea ce mă înconjoară, gândul îmi zboară la cele două zile de vară petrecute în Veliko Târnovo. Au fost nu doar active ci și surprinzător de colorate. Alegerea a fost perfectă!
Veliko TârnovoVeliko TârnovoVeliko TârnovoVeliko TârnovoVeliko Târnovo

Povestea orașului Veliko Târnovo

Veliko Târnovo, misteriosul oraș situat în centrul Bulgariei, este un petec de pământ tributar celor trei coline Tsarevets, Trapezița și Sveta Gora. Acestea se arcuiesc cu îndrăzneală în calea râului Iantra, unul dintre cei mai importanți afluenți ai Dunării, formând un defileu pe cât de lung pe atât de spectaculos.
Povestea orașului care se agață de malurile înalte ale râului începe cu milenii în urmă, însă, devine mai interesantă din momentul în care acesta primește rolul de capitală a celui de-al Doilea Imperiu Bulgar. Orașul Țarilor a cunoscut în perioada Evului Mediu o amplă dezvoltare culturală, politică și economică, clădirile adoptând o arhitectură unică, extrem de fermecătoare și adânc înrădăcinată în stilul balcanic inconfundabil.
Veliko TârnovoVeliko TârnovoVeliko TârnovoVeliko TârnovoÎn prezent, Veliko Târnovo este un centru administrativ, economic, educațional și cultural semnificativ din această zonă a Bulgariei iar moștenirea sa istorică și culturală a dus la recunoașterea orașului ca un important punct turistic pe harta acestei țări.
Intrarea în oraș nu a fost pe măsura așteptărilor, sperând să regăsesc chiar de la primul contact acea istorie bogată a locului și acea arhitectură spectaculoasă revărsată de-a lungul Iantrei. După câțiva kilometri rulați pe străzile orașului am constatat faptul că sunt în partea nouă a urbei iar partea mai interesantă urma să mi se dezvăluie.
Veliko TârnovoVeliko TârnovoVeliko TârnovoVeliko Târnovo

Prima masă în Veliko Târnovo

După cazare, o conversație interesantă cu doamna de la recepție, o studiere atentă a hărții turistice a orașului și o încercare de orientare în spațiu, am pornit în plimbare. Îndicațiile au fost foarte clare și ușor de respectat. Pentru arhitectură și culoare trebuie să urmez strada Samovodska, pentru priveliști de senzație să merg de-a lungul străzii Gurko, cea care urmărește luciul Iantrei iar pentru o porție de istorie e musai să urc până la Fortăreața Tsarevets. Zis și făcut!
Pentru început, am căutat în Veliko Târnovo un loc unde să mă răsfăț din punct de vedere culinar. Îmi doream ca într-un cadru de poveste să pot gusta din bunătățile gastronomiei bulgărești. Nu am căutat prea mult, asta pentru că am descoperit un restaurant care m-a făcut să mă simt ca acasă. Patronii, o familie extrem de primitoare, m-au răsfățat cu o româno-bulgară foarte drăguță, cu preparate tradiționale, muzică bună, companie plăcută și…o priveliște de nota 10+.☺
Veliko TârnovoVeliko Târnovo

Strada Samovodska

După o așa relaxare și o mângâiere a papilelor gustative merge ca unsă o plimbare la lăsarea serii. Strada Samovodska m-a cucerit de la primii pași făcuți pe jocul pietrelor așezate într-un pavaj cuceritor și romantic.
Liniștea și lipsa aglomerației datorate orei târzii au transformat plimbarea într-o înșiruire de momente magice. Simțeam că tot acel spectacol de clădiri care îmbină atât de frumos piatra, cărămida și lemnul, și tot acel curcubeu de culori aruncat aparent la întâmplare pe stradă, este doar pentru mine. Am gustat din plin acea plimbare, până când felinarele au luat locul soarelui, arătându-mi o altă față a orașului Veliko Târnovo, una magică.
A doua zi, după un mic dejun servit în stil tradițional, am hotărât să mai străbat o dată celebra stradă văzută cu o seară înainte, asta pentru a o vedea și la lumina soarelui și pentru a mă bucura de atelierele meșteșugărești, magazinele cu suveniruri, cafenelele și hanurile vechi înșiruite de-a lungul ei.
A fost o idee grozavă! Parcă mergeam pe o altă stradă. Dacă seara conferea acesteia un aer romantic, plin de mister, întărit de ungherele dătătoare de surprize și siluete dolofane mieunătoare, ziua am găsit altceva. Foarte multă culoare! Vitrinele ochioase, ferestrele înconjurate de flori, rafturile doldora de vase care au împrumutat din culorile câmpurilor sălbatice, țesăturile îmbietoare și panourile pline de magneți confecționați cu talent și migală de localnici, toate creează o poveste veselă și dau naștere unor fotografii pe cinste.☺

Senzații tari și o plimbare prin oraș

Veliko Târnovo este renumit pentru peisajele sale conturate de-a lungul râului Iantra. Imaginile găsite pe internet m-au intrigat întrebându-mă dacă sunt reale sau puțin lucrate. Realitatea este însă mult mai spectaculoasă decât fotografia. Asta pentru că, pe lângă decorul acela care armonizează atât de frumos natura și orașul, ai parte și de niște senzații tari atunci când încerci să cuprinzi totul cu ochii.
Strada Gurko mi-a oferit un adevărat spectacol vizual. Clădirile înalte decorate cu scene scoase din istoria orașului, poveștile ”spuse” cu ajutorul vopselelor permanente, pasajele care dezvăluie canionul în toată splendoarea sa și emoția hăului de sub picioare fac din această stradă o adevărată atracție pentru cei poposiți în zonă.
Veliko TârnovoOrașul Țarilor este înzestrat cu un bogat patrimoniu cultural și istoric, acesta dezvăluindu-se turistului curios printr-o salbă de biserici, galerii de artă, muzee, clădiri încărcate de istorie și istorii, ziduri groase și o mândrețe de cetate. Farmecul orașului este dat tocmai de această împletire, nu neapărat potrivită dar extrem de grăitoare, între clădirile vechi care se remarcă printr-o arhitectură specială și cele care poartă marca perioadei comuniste.
Pe unele le-am admirat în toată splendoarea lor ieșindu-mi în cale în plimbările mele iar pe altele le-am fotografiat de la distanță. De văzut și de admirat…Catedrala Mare, Biserica Sf. Petru și Pavel, Biserica celor Patruzeci de Mucenici, Biserica Sf. Dumitru sau Biserica Sf. Chiril și Metodie, Galeria de Artă, Muzeul Renașterii Naționale, Casa Sarafkina, Casa cu mica maimuță și multe alte clădiri, monumente și poduri interesante.

Fortăreața Tsarevets

Pe lângă toate aceste minunății, Veliko Târnovo vine în întâmpinarea celor pasionați și cu o autentică lecție de istorie. Desfășurată cu generozitate pe una dintre cele trei coline care străjuiesc orașul, Fortăreața Tsarevets este locul de unde cu aproximativ o mie de ani în urmă, țarii mânuiau frâiele statului.
Târnovgrad numit ”a treia Romă și al doilea Constantinopol” are o poveste fascinantă. Mica așezare este transformată într-o fortăreață bizantină în secolul al IV-lea, d. Hr., apoi se ridică în glorie odată cu apariția în secolul al XII-lea a dinastiei vlaho-bulgare a Asaneștilor
Lunga alee pietruită străjuită de leul atotputernic și încadrată de un peisaj care îți taie respirația, m-a condus spre poarta fortăreței. Odată trecută de aceasta, am intrat într-o adevărată împărăție medievală. Ce am văzut înăuntru? Rămășițele a nu mai puțin de 21 de biserici ortodoxe, fiecare dintre ele reprezentând centrul unei mici comunități, 400 de clădiri rezidențiale, construcții adresate aristocraților, turnuri de apărare, palatul țarilor și, mândră și semeață, Catedrala Patriarhală ”Sfânta Înălțare a Domnului”.
Oriunde ai merge și oriunde ai călca covorul de iarbă sau aleile de piatră care se agață de pantele colinei, peisajul este de o frumusețe rară. Râul șerpuiește printre dealurile verzi, casele crescute parcă din rădăcinile împietrite de milenii și construcțiile care povestesc prin dimensiunea lor despre valoarea unor vremuri nu de mult timp apuse.
Veliko TârnovoVeliko Târnovo

Catedrala  Fortăreței Tsarevets

Am ajuns la Catedrală după un urcuș destul de epuizant. Acolo sus, mă aștepta cel mai înalt edificiu din Tsarevets, turnul clopotniță. Biserica a fost o adevărată binecuvântare pentru călătorul toropit de soarele de iulie. Interiorul său, însă, m-a dus cu gândul la arta modernă. Scenele pictate, puțin cam prea dure, descriu teme creștine convenționale dar și momente cruciale din timpul celui de-al Doilea Imperiu Bulgar.
Veliko Târnovo

Vizitați Veliko Târnovo

Hoinăreala prin Veliko Târnovo a fost o adevărată aventură romantică. Străzile pline de culoare, personalitatea unică a orașului și melodioasa unduire a râului Iantra printre colinele grăitoare de povești cu pagini îngălbenite, m-au făcut să mă îndrăgostesc de aceste locuri și să îmi doresc să mai revin aici.
La plecare, am avut parte de o panoramă de vis asupra orașului, de undeva de sus, din Arbanasi, locul unde liniștea, frumusețea și trecutul creează un colț de rai. Destinații memorabile…

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

Veliko TârnovoVeliko TârnovoVeliko Târnovo

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here