Cine nu a auzit măcar o dată în viață expresia ”Toate drumurile duc la Roma”. De unde provine această zicală? Din latinescul ”Mille viae ducunt homines per saecula Romam”, adică ”o mie de drumuri vor duce întotdeauna la Roma”. Aaa, să nu credeți că mă pricep prea bine la latină sau că mi-a plăcut obiectul cu pricina atunci când, tangențial, ne-am întâlnit prin anii de gimnaziu sau de liceu. Aici își face loc prietenul meu, internetul.

Dar, să revenim la….Roma. Eu mi-aș permite să schimb puțin expresia și să spun cam așa: ”Toate gândurile duc la Roma”. Cum când? Atunci când planificăm o călătorie. Nu ai cum să nu te gândești la minunăția de oraș care își poartă cu eleganță titulatura de ”Oraș Etern”, atunci când scrutezi harta cu ochii în căutarea unui loc de vacanță. Ar fi greu să nu o faci!

La întrebarea firească ”Unde pot petrece câteva zile memorabile?” vine răspunsul și mai firesc ”La Roma”. Al patrulea oraș ca mărime și ca număr de locuitori din Uniunea Europeană, Roma este fără îndoială unul dintre cele mai frumoase orașe din lume. Asta justifică numărul uriaș de turiști care efectiv cuceresc străzile Romei, an de an.

De ce Roma? Pentru că este o capodoperă arhitecturală cum rar îți este dat să admiri, o aglomerare de tablouri istorice care dăinuie și impresionează de mii de ani și o lecție de eleganță simplă dar în același timp strălucitoare.

Prima vacanță la Roma

Prima dată am spus un Da hotărât Romei în 2012. A fost un city break care s-a lăsat cu guri căscate, sute de fotografii, amintiri colorate și multe bătături ”marca” piețele Romei la talpă. Însă, odată cu trecerea anilor și cu acumularea unei anumite experiențe în materie de călătorii, am înțeles că nu am știut atunci să ”gust” Roma așa cum ar fi trebuit. Așa că, după șapte ani am ajuns din nou în frumoasa capitală a Italiei.

De data asta am hotărât să am o altă abordare a timpului petrecut pe străzile care mustesc de povești fascinante, să simt orașul lăsându-mă în voia vieții sale tumultoase. Cum am făcut asta? În primul rând am tăiat de pe lista obiectivelor pe cele care nu stau atât de adânc tipărite pe blazonul orașului. Știu, o să spuneți că e foarte greu să alegi care obiectiv turistic merită văzut și care nu. E clar că toate merită văzute, dar cu puțină imaginație și ajutor dat de recenziile cu privire la turismul în Roma, se poate. Apoi, am căutat în poveștile iubitorilor de hoinăreli, ce experiențe sunt de neratat într-o incursiune pe străzile ”Cetății Eterne”.

În final, pot spune că am descoperit la fața locului ce trebuie făcut pentru a avea o vacanță reușită în orașul care adoptă cu generozitate cam 10 milioane de turiști pe an. Fabulos!

Astfel, am realizat o listă de 10 dorințe care trebuie musai îndeplinite în momentul în care calci, chiar și pentru puține zile, în povestea Romei. Îndeplinirea lor a fost pentru mine cheia pentru un city break reușit. Acum pot spune că am ”gustat Roma” cu adevărat.

1. O vizită la Colosseum

Un lucru e clar, nu se poate vizită la Roma fără să ajungi la celebrul amfiteatru din centrul orașului. Construit din beton și piatră, Colosseumul este considerat a fi una dintre cele mai grandioase opere de arhitectură și inginerie romană. Ridicat în timpul a trei împărați, Vespasian, Titus și Domițian, arena a început să prindă contur încă din anul 72 d. Hr., primele lupte având loc aici în anul 80.

Zidurile înalte de 48 de metri, împodobite de arcade maiestuoase, sunt doldora de povești care mai de care mai impresionante și mai înfricoșătoare. Se spune că Traian a sărbătorit aici victoriile sale în Dacia, în 107, cu concursuri care implicau 11.000 de animale și 10.000 de gladiatori. Totul s-a întins pe parcursul a 123 de zile.

Intrând în Colosseum ai acel sentiment că din moment în moment vor intra în arenă puternicii gladiatori iar miile de ovații vor răsuna în imensul spațiu deschis de construcția din inima Romei. De neratat!

2. Forumul Roman, centrul Romei Antice

Magnum Forumul sau simplu Forumul, se întinde în inima capitalei între Colosseum și Piața de pe Capitolin. Odată intrat aici, în acest areal care la prima impresie pare a fi o aglomerare de ruine și clădiri impunătoare, ești efectiv prins de povestea locului. Istorie și natură împletită atât de frumos și armonios!

Viața Forumului începe în anul 497 î. Hr., atunci când aici a fost construit templul închinat zeului etrusc al recoltei. Zona însă s-a dezvoltat ca un puternic centru social, civic și economic odată cu creșterea puterii și avuției Imperiului Roman. Astfel, acesta a fost timp de secole locul procesiunilor triumfale și al alegerilor, al discursurilor publice și al proceselor penale, al afacerilor comerciale și nu în ultimul rând al ofrandelor aduse în fața puternicilor zei.

Astăzi, Forumul este un tablou spectaculos în care zidurile străvechi și construcțiile care se încăpățânează cu îndârjire să rămână în picioare sunt îmbrățișate de o vegetație luxuriantă. Plimbarea pe aleile Forumului este o adevărată încântare.

3. Castelul Santꞌ Angelo și selfie-ul cu pescărușii

Mausoleul lui Hadrian, cunoscut și sub numele de Castelul Santꞌ Angelo este un monument impunător care impresionează atât sub razele blânde ale soarelui cât și la lumina palidă a lunii, atunci când este efectiv îmbrățișat de zeci de luminițe care îl fac să strălucească.

Castelul a fost ridicat la comanda împăratului Hadrian, fiind destinat rămășițelor pământești ale familiei sale. Clădirea a fost folosită ulterior de către papi ca o cetate.

Numele castelului se pierde în legenda care spune că în anul 590, când în Roma a izbucnit epidemia de ciumă, papa Gregorius cel Mare a organizat o importantă procesiune. Aceasta era menită să aducă vindecare în rândurile romanilor năpăstuiți de înfricoșătoarea maladie. Când oamenii s-au apropiat de mausoleu, statuia Arhanghelului Mihail s-a înălțat spre cer ținând în mână o sabie de foc. Astfel a fost marcat sfârșitul epidemiei.

E de neconceput ca, odată ajuns în Roma, să nu te pierzi pe coridoarele Muzeului Național găzduit astăzi de mândrul castel. Și drept răsplată pentru efortul de a urca atâtea scări, pe terasa castelului te așteaptă simpaticii pescăruși, gata pentru fotografii reușite. Nu rata!

4. Vaticanul, un loc pentru ochi și pentru suflet

Pentru a putea vizita Vaticanul pe îndelete trebuie să îi aloci o zi întreagă. E păcat să ajungi la Roma și să nu te bucuri de întreg spectacolul vizual și sufletesc pe care Cetatea Vaticanului îl oferă. Eu am făcut lucrul acesta și pot spune cu mâna pe inimă că a meritat. Pentru că despre acest loc extraordinar nu poți vorbi doar în câteva cuvinte, i-am dedicat un întreg articol. Îl puteți citi aici.

5. Pantheonul, cel mai mare dom nearmat din lume

Construită fiind pentru a găzdui tempul închinat tuturor zeilor din Roma Antică, la ordinul lui Marcus Agrippa, astăzi clădirea circulară a devenit din templu păgân biserică creștină. Papa Bonifaciu al IV-lea este cel care a închinat grandioasa construcție Sfintei Fecioare Maria.

Încă din perioada Renașterii Pantheonul a fost folosit ca loc de înmormântare pentru mai multe figuri importante ale vremii. Regăsim aici pe celebrii pictori Raffaello Sanzio da Urbino și Annibale Carracci, compozitorul Arcangelo Corelli, arhitectul Baldassare Peruzzi, regii Vittorio Emanuele II și Umberto I, precum și pe Regina Margherita.

O vizită la Pantheon este ca o aventură într-un tărâm al fantasticului. Măreția sa, faptul că spectaculoasa cupolă este cea mai mare construită înainte de apariția betonului armat, lumina care coboară cu atâta delicatețe prin celebrul Oculus, învăluind întreg spațiu, dau impresia că te afli în altă lume.

6. Piețe și delicii

Dacă vorbim despre Roma vorbim și despre celebrele sale piețe. Nu știu dacă a reușit cineva să le bată la pas pe toate dar, două dintre ele merită cu prisosință, Piazza Navona și Piazza di Spagna.

Piazza Navona, una dintre cele mai frumoase piețe din Roma, a fost construită la sfârșitul sec. al XV-lea pe ruinele vechiului stadion al lui Domițian. Astăzi, piața oferă celor ajunși aici nu mai puțin de trei fântâni, fiecare având povestea și farmecul său. Acestea sunt Fântâna celor Patru Fluvii, înfățișând Dunărea, Gangele, Nilul și Rio de la Plata, Fântâna lui Neptun și Fântâna Maurului. Pe lângă imaginea acestor fântâni transformate în adevărate capodopere arhitecturale, piața este străjuită de fațada tulburătoare a bisericii Santꞌ Agnese in Agone.

Ei, cum sună o cafea într-un astfel de cadru? Vă spun eu, minunat! Deci, nu cumva să ajungeți în Piazza Navona și să nu savurați o cafea la una dintre terasele din zonă.

Iar dacă soarele e mult prea puternic și simțiți nevoia să vă răcoriți, cea mai bună înghețată artizanală este în Piazza di Spagna. Locul este renumit pentru celebrele sale Trepte Spaniole, pentru obeliscul care se avântă îndrăzneț spre cer și pentru biserica franceză Trinita dei Monti. Odată ajuns aici găsești cu greu un loc unde să te așezi dar, când prinzi o bucățică de caldarâm, ai parte de o priveliște încântătoare.

7. Fontana di Trevi și cea mai reușită fotografie

Cel mai fotografiat loc din Roma este de departe celebra Fontana di Trevi. Povestea potrivit căreia aruncând două monede în fântână îți poți îndeplini o dorință, atrage anual valuri uriașe de turiști dornici de aventură. Se spune că aproximativ 3000 de euro sunt aruncați zilnic în fântână. Asta aduce după sine muuulte dorințe îndeplinite.

Imortalizată în La dolce vita, filmul lui Federico Fellini, fântâna marchează punctul terminal al apeductului Acqua Vergine, unul dintre cele mai vechi apeducte din Roma Antică. Mai mult decât atât, vedeta milioanelor de fotografii făcute aici de-a lungul timpului de turiștii veniți special pentru asta, este o autentică operă de artă. Neptun călătorește într-un car în formă de scoică, tras de cai de mare, mânați de tritoni uriași. În spatele acestei minunății se află statuile Abundenței, Sănătății și ale celor patru Anotimpuri. Nu-i așa că această imagine e un tablou perfect pentru….o poză de familie?

Fontana di Trevi

8. Plimbare pe Via dei Fori Imperiali

Dacă ai ajuns la Roma, una dintre cele mai romantice capitale ale lumii, e musai să faci una dintre cele mai romantice plimbări din lume. Unde? Pe faimoasa Via dei Fori Imperiali, la ceas de seară. Pornind din zona Colosseumului și ajungând până în piața care găzduiește Monumentul Național Vittorio Emanuele, plimbarea se transformă într-un regal arhitectural. Toate clădirile care mustesc de istorie, zidurile mângâiate de trecerea timpului, pavajul tocit al străzii și marocanii mult prea prietenoși, toți și toate sunt învăluite de lumină aurie, magică parcă.

După o astfel de plimbare, apare tăcută dar în același timp puternic grăitoare, Columna lui Traian. Nu l-am văzut pe badea Cârțan stând la baza columnei dar, am văzut un înger înveșmântat în alb, așteptând blajin pe scările bisericii Santissimo Nome di Maria al Foro Traiano. Imaginea m-a fermecat.

9. Roma și spectacolele stradale

Roma este o destinație fermecătoare, un loc perfect pentru povești romantice și plimbări interminabile. Și toate acestea pe fondul unor spectacole stradale care te încântă la fiecare pas. Merită să zăbovești câteva minute și să te bucuri de o muzică bună, aceasta fiind rodul unei pasiuni arzătoare. Dacă întreaga scenă smulge zâmbete sau poate și câteva lacrimi, misiunea artistului e îndeplinită.

10. Paste, pizza și un pahar de vin

Cum se poate încheia o zi petrecută în Roma? Pe terasa unui restaurant, savurând o porție de paste sau o pizza așa cum doar în Italia se mănâncă. Și pentru că gastronomia italiană este rafinată, trebuie asezonată cu un pahar de vin ”blând” care să mângâie papilele gustative și să dea startul poveștilor de peste zi.

Nu ratați un city break în Cetatea Eternă! Este locul perfect pentru plimbări romantice, spectacole arhitecturale și muuultă relaxare. Însă, nu porniți în această aventură fără să încropiți un plan prin care să reușiți să ”gustați” minunăția asta de oraș. Dacă vă ajută, urmați planul meu. Credeți-mă, merită!

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here