MĂNĂSTIREA RUPESTRĂ DE LA ȘINCA VECHE

La 45 km de Brașov, în cotul format de Munții Făgăraș și Perșani, se află un colț de rai desprins parcă din sferele cerești pentru a ne bucura pe noi, cei care-l descoperim. Aici, în mijlocul unei păduri care se întinde lângă comuna Șinca Veche, se dezvăluie ochiului un peisaj de poveste. Acesta încadrează perfect o frumoasă și misterioasă mănăstire rupestră.
Odată ajuns aici, ești învăluit de o liniște și o lumină aparte, simplitatea și frumusețea locului cucerindu-te pe dată. Deși locul este înțesat de turiști, nimeni și nimic nu tulbură armonia zonei. O adevărată relaxare!
Șinca Veche
Am ajuns la poalele Dealului Pleșu, într-o dimineață însorită de mai. Aș fi tentată să cred că aici toate diminețile sunt însorite și cerul nu leapădă niciodată veșmântul azuriu.
Zona aceasta este încărcată de tradiții respectate din vechime. Dealul cu pricina este locul unde tinerii din Șinca Veche, de trei ori pe an, aruncă o roată pe care leagă paie cărora le dau foc. Bătrânii locului spun că, astfel, cei tineri își vor afla ursita.
O poartă înaltă de lemn anunța tăcut că, dincolo de ea, intri într-o altă lume. Am trecut cu sfială de ea și, am purces domol pe aleile albe ce străpungeau covorul verde și proaspăt al ierbii.
Șinca Veche
Șinca Veche

Șinca Veche
Șinca Veche
Decorul este superb. Roca mărunțită care scrâșnește sub tălpile curioșilor, gardurile de nuiele care șerpuiesc printre copaci, buturugile care îndeamnă la odihnă și coșurile de gunoi atent camuflate în lemnul dăruit de Mama Natură creează un cadru aflat într-un echilibru perfect cu mediul înconjurător.

După ce am străbătut calea atent orânduită printre copaci înalți și parcă nefiresc de drepți, am fost întâmpinată de o cruce care, în măreția sa, oblăduia imaginea Fecioarei Maria. În spatele acesteia, la câteva trepte distanță, am descoperit Izvorul Buna-Vestire.
Era mare agitație în jurul său. Însă, am constatat că toți cei care se îndreptau spre locul de unde izvora apa binefăcătoare, respectau o lege nescrisă dar sfântă. Se înainta în tăcere, se lua apă în sticle mici sau mai mari apoi, în aceeași liniște atât de absentă în ultima perioadă, se urma cursul firesc al traseului.
Dacă asculți poveștile localnicilor din Șinca Veche, acestea atestă puterile miraculoase ale izvorului. Apa de izvor îți ia durerea cu mâna.
Șinca Veche
Șinca Veche

În stânga izvorului, străjuită de mesteceni unduitori, se află Grota sau Templul Ursitelor. De-a lungul anilor aceasta a fost expusă intemperiilor vremii și vremurilor. Acum, o ”haină” protectoare de lemn, acoperă locașul rupestru, conservându-l și ajutându-l să depășească cât mai puțin alterat greaua încercare a trecerii timpului.
Șinca Veche

Și pentru că am adus vorba de trecerea timpului, nimeni nu poate spune exact când a apărut mănăstirea săpată în stâncă de la Șinca Veche. Primele date istorice care atestă apariția mănăstirii se învârt în jurul anului 1700, atunci când a început persecutarea creștinilor ortodocși din Transilvania. Se spune că cei care au refuzat să-și schimbe religia au săpat o grotă cu rol de biserică. Însă, unii experți afirmă faptul că peștera a fost de fapt un templu dacic și are o vechime de peste 2000 de ani.
Dacă stai să îi asculți pe localnici, aceștia îți vor spune că în perioada comunistă, atunci când biserica era pusă sub lupa răutăților și a absurdității, aici, în locul acesta ferit de ochii răuvoitori, s-a slujit fără întrerupere.

Șinca Veche

Intrând sub cupola protectoare m-am cufundat într-un semiîntuneric, care, a sporit aura de mister a locului. Încăperile, unele deteriorate, au pereții încrustați cu tot felul de sculpturi ciudate sau desene precum chipul lui Iisus Hristos, Steaua lui David sau Yin și Yang. Legendele de la Șinca Veche spun că odată ce ajungi în grotă, sub pământ, orice semn de oboseală dispare ca prin minune și ești invadat de o energie care te copleșește.


O energie plăcută și o emoție vibrantă m-au cuprins în momentul în care am fost atinsă blând de razele soarelui care pătrundeau prin turnul interior de la Șinca Veche. Acesta, înalt de aproximativ 10 metri, seamănă cu o turlă de biserică, dar fără acoperiș. Când am ajuns sub luminatorul săpat cu îndârjire în stâncă, acesta era luat cu asalt de un număr destul de mare de vizitatori. Aceștia, creând un cerc aproape perfect, sorbeau din priviri lumina care se prelingea lin pe pereții turnului care creează legătura cu exteriorul.


După o oprire scurtă dar intensă în fața celor două altare, am pornit cu sfială spre ieșire, încercând să nu stingheresc armonia și liniștea din interiorul acestui loc absolut încântător. Pe unul dintre pereții laterali am observat, la un moment dat, un colț al dorințelor. Bilețele atent împăturite, încărcate cu speranțe și dorințe arzătoare, stăteau cuminți așteptând raza de soare să le învăluie și să le ducă acolo unde toate pot fi ascultate și îndeplinite.
Nu mi-am scris dorințele pe hârtie, dar, sunt convinsă că au fost auzite și cu grijă cântărite. De unde știu asta? Unele s-au și îndeplinit!☺

După așa o experiență frumoasă am ieșit la lumină purtând cu mine o energie pozitivă și o tolbă de amintiri prețioase. Însă, căutam cu privirea locul de unde aș putea achiziționa și ceva amintiri mai palpabile, adică niște suveniruri. Ajutorul a venit imediat de la un brad bătrân care, purta cu grijă un panou încrustat cu litere bisericești. Astfel am ajuns în fața unei uși care mi-a amintit de casa micului și curajosului hobbit, Bilbo Baggins.
Imaginea magazinului cu suveniruri m-a fermecat, totul atât de frumos, atât de bine integrat în peisaj și atât de jucăuș.


În spatele căsuței de poveste o alee șerpuiește prin decorul natural. Aceasta duce la mănăstirea care poartă hramul Sfântului Nectarie Taumaturgul. Aceasta se arată celor care ajung aici sub forma unei case de lemn, de o frumusețe răpitoare și o tainică simplitate. Paraclisul în care se săvârșesc slujbele păstrează cu cinste și o părticică din moaștele Sfântului.


Despre frumusețea unui loc se pot spune multe, despre emoțiile pe care le trăiești descoperind aceste frumuseți poți să povestești, însă, despre magia care te învăluie în clipa dorințelor împlinite poți doar să scrii. Da, la Șinca Veche am găsit acel loc în care liniștea, frumusețea, legendele și magia creează amintiri de poveste.

Pentru a fi la curent cu toate postările mele apeciază pagina de facebook și dă follow pe instagram !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here