Cârța

ABAȚIA CISTERCIANĂ DE LA CÂRȚA, UN TABLOU ÎNCHINAT TĂCERII

19 mai 2018. Natura explodează de frumusețe invitând la călătorii relaxante, călătorii în care ți se dezvăluie definiția perfecțiunii. Relația armonioasă dintre albastrul cerului și nenumăratele nuanțe de verde ale dealurilor, câmpurilor și pădurilor este completată atât de frumos de către șirul nesfârșit de case așezate cuminți de-a stânga și de-a dreapta panglicii cenușii.

Țara Făgărașului este acel loc înzestrat de Dumnezeu cu un farmec aparte. Odată ajuns aici ești cuprins de o liniște binefăcătoare. Frumusețea tablourilor așternute la poalele siluetelor falnice ale Munților Făgăraș creează amintiri prețioase și invită condeiul la unduire printre cuvinte. Povești grozave se nasc aici, povești cu ape repezi care învârt roțile morilor scârțâitoare, cu cetăți mândre și altare săpate în piatră, cu oameni frumoși și câmpuri mângâiate de parfumul narciselor incredibil de fragile.

Spre Cârța

Mergând dinspre Brașov spre Sibiu, pe malul stâng al Oltului știutor de povești, apare în cale o localitate al cărei nume, Cârța, nu îți spune nimic, dar, căutând mai adânc, afli că în germană înseamnă ”candelă” sau ”lumânare”. Atunci, apare întrebarea firească: Dacă lumânarea împrăștie în jurul ei raze scânteietoare, liniștitul sat de la poalele Făgărașului ce împrăștie?

Pentru început, am descoperit un sat Cârța, așa cum doar în scrieri cu pagini îngălbenite mai găsești. Casele așezate parcă după o linie imaginară, urmează îndeaproape curburile culmilor înzăpezite. Da, Făgărașii nu renunță la zăpada albă și pufoasă nici măcar în mai. Imaginea este de poveste…
Intrând în inima satului Cârța, descoperi încet, încet magia acestui loc. Aceasta este dată de florile colorate și proaspete, porțile mari și grele, obloanele care ascund în spatele lor vieți liniștite și povești pline de învățăminte și o înlănțuire falnică de ziduri care, parcă înfruntând gravitația, țin pe ”spatele” lor tot cerul.

Ai impresia că tocmai te-ai așezat comod într-o imensă sală de cinema și, dintr-un minut în altul, va începe un film care abundă în decoruri spectaculoase.
Cârța

Scurt istoric al Abației de la Cârța

Abația Cisterciană de la Cârța este unul dintre cele mai vechi și mai importante monumente ale stilului gotic timpuriu din Transilvania. Mai mult decât atât, abația a deținut un rol major în istoria politică, economică și culturală a Transilvaniei medievale.

Data fondării mănăstirii Cârța nu este cunoscută. Un document emis în 17 aprilie 1418, la Konstanz, oraș aflat pe teritoriul Germaniei, de către regele Sigismund I al Ungariei, amintește că abația a fost întemeiată, construită și dotată cu drepturi și privilegii de către predecesorii săi. Atribuirea sa regalității maghiare este argumentată și de actul desființării sale, acesta fiind datat la 27 februarie 1474 și semnat de Matei Corvin.
CârțaCistercienii, călugării care au desăvârșit această construcție cu rol de inspirație în arhitectura viitoarelor biserici fortificate din Transilvania, aveau un stil de viață plin de restricții. Se spune că aceștia și-au concentrat viața și munca doar în interesul laicilor.

După înființarea bisericii, călugării au adus la Cârța soiuri de viță nobilă tocmai din Burgundia. Poveștile care s-au născut de-a lungul timpului în jurul acestui ordin benedictin din Franța dezvăluie faptul că , datorită restricțiilor la hrană, vinul era singurul aliment care le dădea putere. Posteau tot anul și se mulțumeau doar cu brânză, castane și fierturi din frunze de fag. Nu aveau chilii și dormeau toți într-o cameră, pe paie. Se trezeau la 3 dimineața și din trei în trei ore aveau slujbe.

Stilul de viață, austeritatea și regulile stricte sunt doar câteva din explicațiile decesului prematur al călugărilor din abație. Se spune că aceștia mureau la doar 35-40 de ani. De aici și multitudinea mormintelor din mănăstire.

Vara, călugării de la abația din Cârța mergeau în Franța la abația mamă din Pontigny unde aveau adevărate cursuri de informare. Astfel, se puneau la curent cu toate noutățile și cu ultimele descoperiri.
Abația CârțaAbația CârțaAbația Cârța

În incinta Abației

O alee încadrată de flori și de arbuști ornamentali invită pașii să înainteze agale spre ușa de lemn care seamănă cu o trecere spre o altă dimensiune. Nu ai cum să nu rămâi efectiv pironit în fața imaginii create de zidurile agățate de poalele cerului. O liniște parcă nefirească învăluie abația Cârța. Nu știu dacă este emoție, neliniște sau doar un puternic impact vizual.

Un gol imens, asemeni unui ochi atotcuprinzător, dezvăluie faptul că în spatele acelor misterioase ziduri este același cer albastru, senin și nesfârșit. Pășesc cu sfială dincolo de poartă și…mi se dezvăluie un loc încărcat de istorii.
Abația CârțaÎn prezent, mănăstirea Cârța nu mai deține toate clădirile și anexele inițiale. Multe din acestea au avut de suferit datorită repetatelor atacuri ale invadatorilor sau datorită trecerii timpului. Bolțile imensei biserici s-au prăbușit rămânând în picioare doar câteva ziduri exterioare.

La sud se mai păstrează o singură coloană romanică iar navele laterale, conform planului cistercian, se termină într-un mic cor pătrat. Nava principală nu mai are tavan. Locul transformându-se într-o curte interioară care adăpostește un cimitir dedicat soldaților germani căzuți în Primul Război Mondial.
Abația CârțaAbația Cârța

În interiorul bisericii reformate

Biserica reformată Cârța de astăzi ocupă doar corul și abisa fostei bazilici. Interiorul este pe cât de simplu pe atât de spectaculos. Arcele bolților se întâlnesc într-o cheie de boltă romanică înfățișând chipul Fecioarei Maria, ocrotitoarea bisericii. Celelalte chei de boltă sunt decorate simplu. Între arce se află ferestre rotunde, cu șase lobi, care dau impresia unor flori cu petale străvezii.

Liniște și pioșenie, asta am simțit călcând pragul bisericii Cârța. Mi-am imaginat băncile pline de oameni cu seninul în priviri, orga veche împrăștiind în jurul său partituri înălțătoare și multă lumină radiind din fiecare colț al încăperii.
Abația CârțaAbația CârțaAbația CârțaAbația CârțaDespre abația de la Cârța s-a dus vorba și peste hotare. Silueta sa misterioasă și impunătoare stârnește curiozitatea miilor de turiști străini care poposesc an de an, aici, în Țara Făgărașului, pe malul bătrânului Olt. Însă, nu doar imaginea ci și poveștile care se conturează în jurul construcției gotice, veche de peste 800 de ani, atrag ca un magnet călătorii iubitori de mistere.

Legenda Abației Cârța

O legendă interesantă îi pune pe cistercieni în competiție cu Diavolul. Se spune că atunci când călugării au purces la construirea bisericii Cârța, Diavolul, cuprins de mânie, a început să construiască o clădire mai frumoasă și mai impunătoare.

Diferența între cele două construcții era primordială. Biserica se ridica spre cer iar construcția Diavolului se ducea spre adâncuri. Însă, călugării i-au venit de hac competitorului lor inundându-i zona construită cu apa Oltului. Astfel, legenda spusă de săteni explică existența unei mlaștini fără fund în apropierea satului.
Mănăstirea CârțaO altă poveste, întărită de fostul preot al bisericii, spune că fosta abație Cârța este vizitată de fantomele foștilor călugări și că în timpul nopții se întâmplă pe aici lucruri stranii.

Ceea ce mie mi s-a părut destul de straniu este faptul că, râul care desparte zidurile bisericii de curtea casei parohiale din sat nu îngheță niciodată, nici măcar când temperaturile sunt destul de scăzute. Pe cursul acestuia încă mai funcționează o moară cu ciocănele.
Și, ca să închei această zonă a legendelor și poveștilor care îmbracă locul într-o aură misterioasă, abația de la Cârța a fost unul dintre locurile unde, în 2017, s-a filmat ”The Nun”, celebrul thriller american regizat de Corin Hardy.

Parcul de vizavi, o oază de verdeață, dă posibilitatea celor ajunși aici să guste din plin frumusețea și măreția locului. Câteva minute pierdute pe aleile sale au drept răsplată fotografii memorabile și întipărirea în minte și în suflet a unei imagini spectacol. Un adevărat decor pentru povești…

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!☺

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

Mănăstirea CârțaMănăstirea CârțaMănăstirea CârțaMănăstirea CârțaMănăstirea Cârța

Materialul poate fi citit și pe ZdpN!

www.ziaruldepenet.ro 

facebook.com/ziaruldepenet

twitter.com/ZiaruldepeNet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here