Satul Pescăresc Tradițional Tulcea

Cine nu a fost în Delta Dunării nu știe ce a pierdut. E locul acela care ți se lipește de suflet cucerindu-te cu peisajele incredibil de frumoase, oamenii de pus la rană și bucatele taaare bune. Ce mai, Delta e colțul acela de Românie unic și prețios care te îmbrățișează cu blândețe și dragoste. Înainte de a intra în lumea minunată a Deltei, pe drumul care face legătura dintre Tulcea și Murighiol, există un petec de pământ care poartă amprenta farmecului și simplității Deltei, Satul Pescăresc Tradițional. Acest muzeu în aer liber e așezat în drumul călătorului anume pentru a crea poftă de frumusețe. Și ce poftă!

Satul Pescăresc Tradițional, poarta de intrare în Deltă

Satul Pescaresc Traditional, această adevărată poartă de intrare în minunata lume a Deltei, se întinde pe aproximativ 3 hectare și cuprinde case tradiționale, un bufet sătesc, o cherhana, mori de vânt, o capelă și un centru de informare. Toate acestea formează un parc tematic așezat pe trei alei principale ce încearcă să reconstituie brațele Dunării, Chilia, Sulina și Sf. Gheorghe. Tare-i frumos!

Am văzut Satul Pescăresc Tradițional în momentul în care mă îndreptam spre Sărbătoarea Scrumbiei de la Sfântu Gheorghe. Doamne, și acum îmi tresaltă inima când îmi amintesc această experiență! Trebuie trăită, văzută și gustată măcar o dată în viață. În câteva zile m-am îndrăgostit de colțul acela de lume și de oamenii frumoși care trăiesc zi de zi iubirea dintre Dunăre și Marea Neagră. Am scris despre Sfântu Gheorghe cu mare drag și cu o poftă nestăvilită de a mă întoarce acolo cu prima ocazie. Puteți citi articolul aici.

Mă întorc la momentul în care am văzut locul acesta minunat. L-am reperat de la distanță și am urmat drumeagul care ducea din șoseaua principală până la intrarea în satul de poveste. Am lăsat apoi mașina în parcarea din fața bufetului, am plătit biletul de intrare și am pornit la pas pe potecile pietruite. Chilia, Sulina și Sf. Gheorghe, cele trei ”brațe” ale satului, mi-au condus hoinăreala într-o relaxantă și în același timp intensă experiență vizuală.

La pas pe fiecare alee

Pe fiecare alee din Satul Pescăresc Tradițional Tulcea am întâlnit case reprezentative pentru satele Deltei, case care păstrează aerul rustic și plin de farmec al locurilor mângâiate de duioasa Dunăre. Astfel, am bătut la ușile caselor Periprava, Ceatalchioi, Chilia Veche, Sulina, Crișan, Letea, Mila 23, Jurilovca și multe altele. Cine mi-a deschis? Nu mi-a deschis nimeni, asta pentru că ușile căsuțelor cu pereții albi și acoperiș de stuf erau deja larg deschise, așa cum sunt inimile oamenilor de prin aceste locuri.

Liniștea din Satul Pescăresc Tradițional e asemenea liniștii din satele Deltei. Același cer înfrățit parcă cu albastrul apei, aceeași priveliște încremenită în timp și spațiu, același parfum vechi și prăfuit și același echilibru.

Timp de o oră m-am plimbat nestingherită pe aleile satului și am vizitat fiecare casă tradițională. Atunci când am simțit nevoia m-am odihnit pe prispa vreunei case ascultându-i povestea sau am zăbovit mai mult în camerele micuțe dar pline de amintiri vizuale. M-am încărcat sufletește.

După o plimbare prin Satul Pescăresc Tradițional Tulcea, însoțită de soare blând și ”cântec” de broscuțe, am poposit pe terasa bufetului, transformat acum în restaurant. Numai când am citit meniul mi-a plouat în gură. După ce am mâncat….a fost furtună în lumea papilelor gustative. Chiftele de pește ca în Deltă nu mai mănânci în altă parte. Pe cuvânt de călătoare!☺

Dacă planurile vă duc prin zonă, adică pe drumul dintre Tulcea și Murighiol, nu uitați că acolo, pe un petec de pământ vă așteaptă un preludiu al Deltei. Nu-l ratați!☺

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!☺

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here