Am descoperit un colț de rai! Hai în Rezervația Naturală Bujorul de Stepă-Zău de Câmpie!

Rezervația Naturală Bujorul de Stepă-Zău de Câmpie

Când natura vrea să ne arate că nu-i alta mai pricepută în a înmuia inimile și a încânta ochii, mângâie pământul cu pensula sa fermecată. Ce iese? Un colț de rai în care efectiv nu ai vrea să pășești spre a nu-i pângări perfecțiunea. Un astfel de loc este Rezervația Naturală Bujorul de Stepă-Zău de Câmpie, Mureș.

Rezervație unică în Europa

Rezervația se află în județul Mureș și este unică în Europa. Acest lucru face ca la începutul lunii mai zona să se transforme într-un furnicar, miile de turiști bucurându-se de spectacolul desăvârșit al acestor flori.

Bujorii din Rezervația Naturală Bujorul de Stepă-Zău de Câmpie înfloresc an de an în perioada aprilie-mai și rămân așa doar șapte zile. Având o înălțime de aproximativ 20 de centimetri și petalele de un roșu aprins, frumoasele flori se răsfiră pe câmpul verde crud asemeni unor rubine unice și prețioase.

Situată pe cel mai înalt loc din lume la care această floare s-a adaptat, respectiv 450 de metri, Rezervația Naturală Bujorul de Stepă-Zău de Câmpie impresionează atât prin ceea ce oferă vizual cât și prin povestea sa.

Înființată de academicianul Alexandru Borza, fondatorul școlii românești de botanică, Rezervația Naturală Bujorul de Stepă-Zău de Câmpie a dăinuit de-a lungul deceniilor datorită unui locuitor al comunei care a devenit custode al rezervației, Marcu Sâncrăianu. Se spune că acesta a participat în data de 10 mai 1923 la o întâlnire câmpenească organizată de Ziua Regelui. La acea întâlnire academicianul Alexandru Borza și-a exprimat temerea că bujorii de la Zău ar putea să dispară. Atunci, tânărul mureșean a promis că nu va lăsa aceste flori să dispară. Și chiar așa a fost. Ei bine, timp de 60 de ani, custodele a îngrijit gingașele flori studiind din cărți modul lor înmulțire, fiind un autodidact extrem de perseverent.

Astăzi ne putem bucura încă de frumusețea bujorilor în Rezervația Naturală Bujorul de Stepă-Zău de Câmpie pentru că Marcu Sâncrăianu a reușit, cât timp a fost în viață, să insufle dragostea sa pentru acest colț de rai ucenicilor săi.

Unde te poți caza pentru a vizita Rezervația Naturală Bujorul de Stepă-Zău de Câmpie

Fotografiile surprinse la Zău de Câmpie m-au fascinat de la prima descoperire pe internet. Astfel, am urmărit pagina de Facebook a rezervației pentru a fi la curent cu perioada de înflorire a bujorilor și, când am văzut că au apărut primele flori am pornit la drum. Înainte de a ajunge în Zău de Câmpie am zăbovit puțin în Târgu Mureș. E un oraș care merită bătut la pas și descoperit pe îndelete. De fiecare dată când ajung aici merg la Grădina Zoologică. Mi se pare cea mai tare din țară. Merită să o vizitați! Și ca să aveți timp să vă plimbați prin Târgu Mureș, vă recomand și o cazare super, Hotel Tempo.



Booking.com

O plimbare prin Rezervația Naturală Bujorul de Stepă-Zău de Câmpie e de poveste

Odată intrat pe poteca ce străbate ”grădina bujorilor” simți că te contopești cu natura. Tabloul pare ireal iar experiența e una de tatuat pe suflet. Ca să nu mai spun de fotografiile rămase ca amintire după minunata vizită în inima naturii.

Dacă vă hotărâți să vizitați rezervația, nu ratați începutul lunii mai. Apoi, înarmați-vă cu răbdare, asta pentru că ultima parte a drumului spre rezervație este destul de aventuros, fiind îngust și în pantă. Însă, la capătul drumului vă așteaptă o poiană magică. Și după ce vă încărcați memoria telefonului cu bujorii din prima poiană, mai mergeți cinci minute și o veți găsi și pe cea de-a doua. E de poveste!  

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.