Ce poți face o zi în Bologna, orașul porticurilor spectaculoase și al străduțelor romantice

Bologna

Da, Bologna este orașul acela care te cucerește de la prima întâlnire și care creează turiștilor amintiri unice, pline de culoare. ”Orașul roșu” așa cum este cunoscut datorită culorii acoperișurilor și fațadelor sale, e un adevărat spectacol vizual și nu numai. Cine vrea să vadă linia unui meridian trecând prin pardoseala unei catedrale magnifice, o primărie transformată în loc de promenadă, un Neptun uriaș, sediul celei mai vechi universități din Europa și numeroase porticuri transformate în galerii de artă, să pună Bologna pe lista cu destinații de călătorie.

Primele bilete de avion pentru Bologna au coincis cu începutul pandemiei. Astfel, am renunțat atunci la zbor dar mi-am promis că nu voi șterge patria pastelor bologneze din ”to-do list” și prima călătorie pe tărâm italian va fi acolo. Recunosc faptul că am schimbat puțin ordinea destinațiilor din Italia și anul trecut am ajuns în Bergamo, Milano și Lacul Como. Acum, însă a venit și rândul orașului-cetate Bologna. Să vă mai spun că a fost o experiență de vis? Hai să vă povestesc!

Cum ajungi și unde stai în Bologna

Aventura în Bologna începe din aeroport, pentru cei care ajung aici cu avionul. Din experiență, vă recomand să veniți cu avionul, asta pentru că sunt destul de multe companii low cost care au oferte imbatabile. Apoi, din aeroport se ajunge foarte ușor în Gara Centrală din Bologna cu autobuzul 944 sau cu trenul Marconi Express. Pentru cazare poți alege orice zonă a orașului atâta timp cât ai aproape de locație un mijloc de transport în comun. Eu am stat la Elizabeth Lifestyle Hotel, o cazare de nota 10 din toate punctele de vedere. Pe lângă curățenie, eleganță și confort, camera a avut un view spectaculos asupra întregului oraș. Cafeaua a avut în fiecare dimineață un decor extrem de romantic.



Booking.com

Ce poți face într-o zi în Bologna

Fie că stai în Bologna mai multe zile, fie ești doar în trecere, povestea călătoriei se conturează în Centrul Istoric. Eu am avut la dispoziție doar o zi, asta pentru că mi-am dorit ca în cele trei zile de vacanță cu iz italian să văd pe lângă Bologna și Lucca, Pisa și Florența. Ei bine, iată ce poți face într-o zi în orașul porticurilor spectaculoase și al străduțelor romantice.

Fereastra spre canal din Via Piella

Până în secolul al XIX-lea în Bologna exista o rețea de canale destul de dezvoltată. Canalele folosite în transport dar și pentru a deservi numeroase mori de apă au fost însă desființate. Pe Via Piella, în spatele unei ferestre magice care se deschide doar ajutată de curioși, se află o amintire a acestor canale. Dacă ai răbdare să stai câteva minute la rândul format în fața ferestrei vei avea o experiență unică, asemănătoare cu cea din Veneția. Cu dedicație pentru iubitorii de Instagram și TikTok.

Biserica San Martino

Biserica San Martino Maggiore este o biserică romano-catolică în stil gotic, situată la intersecția dintre Via Marsala și Via Guglielmo Oberdan. Constituită ca o parohie condusă de părinții carmeliți, a fost ridicată de către Papa Pius al XII-lea la rangul de bazilică minoră. Dacă aspectul exterior nu impresionează, integrându-se perfect în stilul și culoarea clădirilor înconjurătoare, interiorul poate fi considerat o capodoperă artistică.

La Prosciutteria Bologna

Pe drumul care duce spre Piața Maggiore, pe una dintre încântătoarele străduțe ale Centrului Istoric din Bologna, se află La Prosciutteria Bologna, un punct important din gastronomia locală. Acest restaurant este foarte căutat atât de localnici cât și de turiști. Ce poți gusta aici? Cele mai bune delicatese din Toscana și Emilia Romagna așezate pe platouri kilometrice. Vorbim despre pâinici umplute, carpaccio, salate, fondue, câteva preparate calde, celebra Porchetta del Chianti gătită la focul de lemne de la fereastră și apoi șunca de Parma. V-a lăsat gura apă? Nu se poate să ajungi în Bologna și să nu te oprești aici.

Turnul Prendiparte sau Turnul Coronata

Turnul Prendiparte este unul dintre cele aproximativ 20 de turnuri nobile existente încă în Centrul Istoric al orașului Bologna. Cu o înălțime de 61 de metri, turnul a făcut parte din așa-numita triadă a zgârie-norilor medievali împreună cu turnurile Galluzzi și Azzoguidi. Cele trei familii de nobili au ales să construiască turnuri în punctele strategice din Bologna. Turnul Prendiparte, transformat acum în pensiune, are o semnătură personală fiind recunoscut după fereastra tradițională care străjuiește pe fațada sa. E musai de văzut!

Piața Maggiore

Piața Maggiore este considerată inima orașului Bologna și e locul perfect pentru a începe plimbarea în zona istorică. Construcția pieței a început în anul 1200, cetățenii din Bologna dorindu-și un loc care să fie folosit atât ca piață, cât și ca loc de întâlnire în general. Piața Maggiore a fost una dintre primele piețe construite după căderea Imperiului Roman, luând forma actuală abia în 1400. Piața este înconjurată de numeroase clădiri istorice, precum Palatul D’ Accursio, Palatul del Podesta, Palatul Re Enzo, Palatul dei Banchi și Biserica San Petronino.

Partea centrală poartă denumirea de „semilune” aceasta fiind o platformă pietonală construită în 1934. Chiar deasupra acesteia se mai pot observa încă unele avarii rezultate în urma trecerii unui tanc american la 21 aprilie 1945, ziua eliberării orașului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Palatul D’ Accursio

Palatul D’ Accursio este sediul primăriei din Bologna. Având deasupra intrării statuia de bronz a Papei Grigore al XIII-lea, născut la Bologna, această clădire este mai mult decât un sediu clasic de primărie. E o clădire transformată într-un adevărat centru cultural, aici găsindu-și loc numeroase colecții de artă. Palatul e mereu plin de turiști aceștia venind pentru frumoasa grădină interioară, pentru perspectiva asupra Pieței Maggiore văzută de la ferestrele de la etaj și pentru ”scara de cal”. Această scară care are o formă specială era folosită în trecut de nobilimea orașului, aceștia dorind să ajungă la etajul clădirii cu trăsura. Nu ratați o vizită la palat!

Palatul del Podesta

Construcție impunătoare și elegantă din Piața Maggiore, Palatul del Podesta a văzut cu adevărat desfășurarea întregii istorii a orașului antic Bologna. La fel și camera mare de la etajul superior care a avut utilizări foarte diferite de-a lungul secolelor. Creat pentru a găzdui sala de consiliu și birourile municipalității, a fost folosit apoi ca loc de spectacole, devenind Teatro della Sala. Se spune că toate hotărârile guvernamentale și sentințele cu moartea au fost făcute publice aici. Execuțiile aveau loc chiar pe balustradă, condamnatul fiind aruncat cu lațul la gât în jos. Astăzi palatul găzduiește numeroase evenimente și expoziții iar în interiorul său se află Biroul de turism al orașului Bologna.

Palatul Re Enzo

Cufundat în atmosfera magică din Piazza Maggiore, Palatul Re Enzo combină astăzi farmecul trecutului cu frumusețea prezentului. Clădirea găzduiește congrese, convenții, inițiative culturale, întâlniri de afaceri, spectacole și expoziții. În trecut, palatul a reprezentat o închisoare de lux pentru fiul împăratului Frederic al II-lea al Suabiei, Regele Enzo, luat prizonier în luptă. Enzo nu a mai părăsit palatul, care i-a luat imediat numele, rămânând acolo prizonier timp de douăzeci și trei de ani până când a murit în 1272.

Palatul din Bologna mai are o poveste interesantă. Se spune că Lazzarina, soția călăului din Bologna, umplea cu flori balconul palatului după fiecare execuție publică din Piața Maggiore. Astazi balconul cu pricina nu mai există.

Biserica di San Petronio

Născută dintr-o provocare, dorindu-se a fi cea mai mare biserică din lume, biserica San Petronio tronează falnic în Piața Maggiore. Însă ambițiile bolognezilor, din cauza costurilor, au fost stopate iar templul credinței catolice a rămas în top trei în Italia și top cinci mondial.

Interiorul maiestuos impresionează și creează emoții de nedescris iar elementele surpriză întâlnite în biserică îi conferă unicitate și recunoaștere internațională. Prin pardoseala bisericii trece linia unui meridian iar în stânga acestei linii se află reprezentarea tridimensională în mărime naturală a ”Omului Giulgiului”. Aceasta a fost realizată pe măsurătorile milimetrice obținute din cearceaful în care a fost înfășurat trupul lui Hristos după răstignire. De văzut!

Piața și statuia lui Neptun

În partea laterală a Pieței Maggiore se află celebra Piață Neptun. În centrul său se află unul dintre simbolurile orașului dar și un punct de referință obișnuit al locuitorilor din Bologna. Afirmațiile ”ne întâlnim sub Neptun” sau ”la Uriaș” sunt des întâlnite în rândul celor de aici. Statuia a dat naștere de-a lungul secolelor la numeroase povești, acestea fiind legate de nuditatea lui Neptun sau a nimfelor care împodobesc fântâna. Apoi, se spune că au fost critici și asupra faptului că a fost creat un apeduct special pentru a alimenta cu apă întregul sistem al fântânii. Ce este sigur, e faptul că nu există turist în Bologna să nu aibă fotografie cu ”virilul” Neptun.

Piața Galvani

Aflată în spatele bisericii San Petronio, Piața Galvani a fost până în secolul al XVII-lea o piață de mătase. Apoi, când a fost construit Palatul Archiginnasio s-a dorit aici o piață care să înfrumusețeze intrarea în acesta. În centrul pieței se află statuia lui Luigi Galvani, un cunoscut savant bolognez cunosc pentru că a descoperit electricitatea biologică, imortalizată în timp ce observa faimoasa broască, obiect al experimentelor sale.

Palatul Archiginnasio

Situat în inima orașului Bologna, în Piața Galvani, Palatul Archiginnasio a fost cândva sediul celei mai vechi universități din lume. Construcția clădirii a fost comandată de  către Papa Pius al IV-lea pentru a găzdui sub același acoperiș facultățile vremii. Astăzi palatul găzduiește principala bibliotecă a orașului și cea mai mare bibliotecă din regiune, aceasta deținând 35.000 de manuscrise. Cine vizitează biblioteca are parte de un spectacol vizual desăvârșit, camerele acesteia dezvăluind artă pură. Tot în această clădire se află și Teatrul Anatomic, locul unde studenții la medicină învățau anatomia corpului uman.

Turnurile Garisenda și Asinelli

În vremuri medievale Bologna era considerat orașul turnurilor. Sute de turnuri se înălțau spre cer arătând puterea și influența familiilor înstărite care le construiau. Turnurile Garisenda și Asinelli sunt considerate simbolul orașului Bologna fiind prezente în toate imaginile reprezentative ale acestuia.

Știți renumitul turn înclinat din Pisa? Nu e singurul din zonă. Și cele două turnuri din Bologna sunt ușor înclinate. Turnul Asinelli are 97,2 metri, fiind cel mai înalt, iar Garisenda  are 48 metri. Cel din urmă are și o înclinație mai mare. Cele două turnuri au fost unite printr-un pod care a fost distrus de un incendiu, în 1398. Dacă ajungeți în Centrul Istoric nu uitați să faceți o fotografie cu cele două turnuri!

Biserica Santa Maria della Vita

La doar câțiva pași de Piața Maggiore se află biserica Santa Maria della Vita. Aceasta face parte din Sanctuarul Santa Maria della Vita construit în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, înființat pentru îngrijirea și asistența bolnavilor și a pelerinilor. Sanctuarul este cunoscut pentru cupola spectaculoasă și sculptura intitulată ”Țipăt de piatră”, alcătuită din șapte figuri de teracotă policromă în mărime naturală: Fecioara, cele trei Marii, Sfântul Apostol Ioan și Iosif din Arimatea plângând peste trupul lui Hristos mort.

Porticurile din Bologna

Bologna este cunoscută pentru porticurile sale. Construcții boltite realizate pentru a crea spațiu atât pe stradă cât și în clădirile orașului, acestea sunt un adevărat spectacol pentru cei care le descoperă. Cel mai înalt portic are 9 metri iar cel mai lung are 3,5 km. Și pentru că le găsești la fiecare pas e imposibil să nu te lași sedus de ele și să nu faci zeci de fotografii.

Osteria delle Moline

După atâta plimbare e clar că se cere și o pauză de degustare. Pentru asta nu ratați în Centrul Istoric Osteria delle Moline, un restaurant micuț și cochet. Aici, într-un cadru romantic, puteți savura celebrele paste bolognese și un pahar de vin local. De vis!

Quadrilatero

Quadrilatero este un cartier care a găzduit cele mai multe dintre breslele de artizani ale orașului încă din Evul Mediu. Clădirile colorate, tavernele, tarabele cu de toate și magazinele de lux se înșiră de-a lungul străduțelor înguste. Cine vrea să simtă spiritul orașului Bologna să se plimbe prin celebrul Quadrilatero și să se delecteze cu o sesiune de cumpărături.



Booking.com

Bologna e o comoară italiană care poate fi descoperită chiar și într-o singură zi. Eu am reușit și s-a lăsat cu amintiri extraordinare și o tolbă de fotografii.

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.