Milano în octombrie sau povestea unui city break cu multă culoare

Milano

Mi-a fost dor de Italia! Atât de dor, încât odată ajunsă în țara lui Dante, Tiziano sau Verdi, am îmbrățișat-o cu pasiune, am savurat-o până la ultima frumusețe și m-am bucurat de fiecare experiență trăită. ”La vita è bella”, spun italienii. Cine-i poate contrazice? Ba mai mult, după un city break în fascinantul Milano, nu-ți mai poți scoate din suflet acest motto și îl repeți la nesfârșit.

Milano este cel mai important oraș din nordul Italiei, fiind capitala regiunii Lombardia. Când spui Milano gândul te duce la casele de modă sau la magazinele cochete care sunt împânzite în toată metropola, la Teatrul La Scala, la Bursa Italiană, la Alfa Romeo sau la renumitul Dom. Ei bine, atunci când am ales orașul vedetă pentru reîntâlnirea mea cu Italia, am făcut abstracție de imaginea sa plină de strălucire și i-am căutat ”sufletul”. L-am găsit după 25.000 de pași. Și ce-am mai găsit? Povești spuse în culori, turiști înfometați de frumos, surprize la tot pasul și multă iubire.

Când mi-am încropit lista cu ceea ce vreau să văd în Milano am citit foarte multe păreri care afirmau că aș putea fi dezamăgită de oraș. Acest lucru m-a determinat să scormonesc în dedesubturile internetului și să descopăr ce secrete bine păstrate are capitala modei. Concluzia a fost aceea că nu pot compara Milano nici cu Roma, nici cu Matera, nici cu Alberobello și nici cu Polignano a Mare. Dacă orașele înșiruite mai sus m-au întâmpinat cu multă istorie, cu o arhitectură fabuloasă și cu niște povești fascinante, Milano e unic, e el însuși o istorie.

Ce poți face într-un city break în Milano? Nu multe, ci foarte multe. Și pentru că experiența mea a fost una care m-a făcut să mă îndrăgostesc de faimosul oraș, vă las mai jos ”to do list”.Booking.com

Domul din Milano

Orice poveste de călătorie în Milano începe de la celebrul Dom. Spectaculoasa catedrală este ca un magnet pentru turiști. Piața din fața sa e mereu neîncăpătoare, indiferent de anotimp, zi sau oră. 

Se spune că pământul pe care a fost construit cel de-al treilea edificiu bisericesc romano-catolic ca mărime din Italia este sacru. Aici au fost ridicate de-a lungul timpului Templul Minervei și Biserica Santa Maria Maggiore. Astazi, după un efort început în 1386 și încheiat în 1892, în centrul orașului se ridică o construcție maiestuoasă care deține niște recorduri absolute. Pe lângă faptul că este considerată catedrala cu cea mai îndelungată perioadă de construcţie din lume, aceasta are 3400 de statui, cea mai înaltă turlă dintre cele 134 are 108 metri și drumul până pe acoperiș e format din 200 de trepte.

Pe lângă toate acestea, cea mai bună informație este aceea că Domul din Milano este cel mai fotografiat obiectiv turistic din oraș. Așadar, liber la fotografii!

Galeria Vittorio Emanuele II

Galeria Vittorio Emanuele este unul dintre cele mai renumite repere din capitala modei. Numită după primul rege al Regatului Italiei, Victor Emmanuel al II-lea, galeria din secolul al XIX-lea este unul dintre cele mai vechi centre comerciale din lume. Construită între anii 1865 și 1877, în cadrul unui proiect urban pentru modernizarea orașului Milano, după proiectul arhitectului Giuseppe Mengoni, galeria impresionează prin eleganță și măreție.

Deși galeria e mereu aglomerată, foarte mulți dintre cei aflați aici nu sunt pentru shopping, ci sunt turiști care își doresc să admire arcadele impresionante, cupolele de sticlă, picturile sau mozaicurile transformate în artă. Și dacă tot ajungeți aici, căutați zona unde se adună cei  mai  mulți oameni și se distrează învârtindu-se pe un mozaic. Ar aduce noroc să faci această mișcare pe taurul realizat pe mozaicul respectiv.

Teatrul Scala din Milano

Cine ajunge în Milano e musai să ajungă la Teatrul Scala. Acesta este cel mai însemnat centru al culturii și artei italiene și, totodată, este una din cele mai faimoase teatre de operă din lume. Pe scena Teatrului Scala au urcat în ultimii 200 de ani cei mai mari artiști de operă italieni și mulți dintre cei mai buni artiști din întreaga lume.

Mi-aș fi dorit foarte mult să pot participa la un spectacol, însă rezervările se fac cu câteva luni înainte. Totuși, iubitorii de artă și frumos pot simți atmosfera divină din interiorul teatrului vizitând muzeul aflat în foaierul clădirii. Dacă nici acest lucru nu e posibil, o simplă relaxare pe banca din parcul aflat în fața teatrului poate fi o adevărată plăcere.

Coloanele San Lorenzo

Loc de întâlnire milanez dar și cadrul perfect pentru fotografiile turiștilor, șirul de 16 coloane din marmură reprezintă o pagină din istoria orașului dar și a Imperiului Roman de Apus. Așezate asemeni unui zid de apărare în fața Bisericii San Lorenzo, faimoasele coloane cu capiteluri corintice par a spune povești vechi de mii de ani.

Dacă ziua poveștile sunt despre împărați romani, după apusul soarelui coloanele spun povești de dragoste, locul fiind mai viu ca niciodată.

Biserica San Lorenzo Maggiore

După o oprire și o ședință foto în fața celebrelor coloane, urmează o altă bijuterie a orașului Milano, biserica San Lorenzo Maggiore. Afișând o arhitectură deosebită și ducând cu ea povestea celei mai vechi biserici din oraș, aceasta amintește de perioada în care Milano era capitala Imperiului Roman de Apus.

Avându-și începuturile în secolul al IV-lea, biserica a fost considerată multă vreme una dintre cele mai mari clădiri din vest. Structura originală bizantină, cu o cupolă și patru turnuri, amintește vizual de Hagia Sofia, catedrala Constantinopolului. În spațiul generos din fața bisericii și-a făcut loc o copie a unei statui care-l reprezintă pe Constantin, primul împărat roman creștin.

Zidul pictat de lângă Biserica San Lorenzo Maggiore

Chiar în stânga bisericii, la intrarea în parcul Giovanni Paolo II, se află un zid acoperit cu picturi. La prima vedere, pare că acesta se află în locul nepotrivit, însă aflându-i povestea, constați că acesta nu ar fi putut fi în altă parte. Astfel, la inițiativa preotului paroh al bisericii San Lorenzo, unsprezece artiști stradali s-au întrecut în creativitate, ”împodobind” zidul cu scene și momente din istoria orașului.

Să vă mai spun că locul e perfect pentru fotografii? Nu cred că e cazul!

Poarta Ticinese

Poarta Ticinese, numită Porta Marengo în epoca napoleonică, este una dintre cele șase porți principale ale orașului Milano, construită de-a lungul meterezelor spaniole, acum demolate.

Punct de interes pentru majoritatea turiștilor care ajung în Milano, Poarta Ticinese a fost construită de către arhitectul Luigi Cagnola între 1801 și 1813. Cele opt coloane, patru circulare și patru pătrate, fac un adevărat spectacol în zona intens circulată. Și pentru că măreața construcție creează un minunat contrast cu cartierul în care se află, o oprire aici, chiar și pentru un ristretto și o fotografie, e o experiență autentic milaneză.

Cartierul Naviglio și canalele sale

Se spune că acest cartier este unul dintre cele mai la modă și mai pitorești din Milano. Farmecul este dat de sistemul de canale proiectat de Leonardo da Vinci, la comanda lui Ludovic Sforza, în jurul anului 1482, pentru a permite navigarea de la Lacul Maggiore la Milano.

Să spun că odată ajuns aici simți ceva din spiritul Veneției sau al districtului Nyhavn din Copenhaga? E de prisos, fotografiile povestesc atât de frumos.

Fie ajungi aici ziua, fie poposești în zonă după ce soarele a apus, ceea ce găsești de o parte și de alta a canalelor navigabile te farmecă instantaneu. Clădirile colorate oglindite în luciul apei, podurile cochete, aleile cu vedere la casele tipice cu balustrade, magazinele de modă, anticariatele, atelierele de artă, barurile și restaurantele, toate arată cât de animată este această zonă din Milano. O plimbare de-a lungul canalului Naviglio Grande e de neratat.

Muzeul Național de Știință și Tehnologie Leonardo da Vinci din Milano

Un city break în Milano e incomplet fără o vizită la Muzeul Național de Știință și Tehnologie Leonardo da Vinci. Aici, adulții se transformă în copii iar copiii sunt fascinați de creativitatea și imaginația adulților. Se spune că sediul muzeului se află în apropiere de locul unde Leonardo a avea un teren plantat cu viță de vie.

Cu un total de 40.000 de metri pătrați este considerat cel mai mare muzeu tehnico-științific din Italia. Totodată, muzeul are cea mai mare colecție de dispozitive construite după desenele lui Leonardo da Vinci, din lume.

Cele 28 de secțiuni ale muzeului sunt perfect împărțite pe suprafața a trei clădiri: Clădirea Monumentală, care este o fostă mănăstire, Clădirea Transportului Feroviar și Clădirea Transportului Aerian și Naval.

Odată pășind în interiorul muzeului pregătiți-vă pentru un spectacol desăvârșit!

Biserica Santa Maria delle Grazie

Opera unuia dintre cei mai mari arhitecți renascentiști, Donato Bramante, cel care a fost unul dintre primii arhitecti care a lucrat la Basilica San Pietro din Roma, Biserica Santa Maria delle Grazie este o adevărată comoară a orașului Milano. Deși ea însăși o capodoperă, biserica în sine este de multe ori trecută cu vederea. Asta pentru că pe unul dintre pereții sălii de mese, Leonardo da Vinci și-a desăvârșit faimoasa pictură ”Cina cea de Taină”.

De-a lungul timpului opera lui Leonardo a suferit deteriorări. Cele mai grave au fost cele aduse de trupele lui Napoleon, care au folosit peretele pe post de țintă pentru exerciții de tras cu pușca și distrugerile suferite în timpul bombardamentelor din Al Doilea Război Mondial. Acestea din urmă au dărâmat acoperișul, lăsând fresca expusă intemperiilor timp de 3 ani.

Intrarea în biserică este liberă, însă pentru a putea vedea fresca trebuie făcută o rezervare și cumpărat un bilet cu ceva timp înainte, accesul fiind limitat. În încăpere intră câte 25 de persoane.

Castelul Sforzesco

Asemeni oricărui oraș care a scris pagini întregi de istorie și Milano se laudă cu un castel considerat o adevărată operă de artă. Castelul Sforzesco a fost ridicat de către familia nobiliară Visconti, purtând la început numele Castelul Poarta lui Jupiter.

După distrugerea sa parțială în timpul Războiului de succesiune milanez, Francesco Sforza a renovat castelul și l-a transformat în reședință. Printre cei care au contribuit la renovarea construcției a fost și Leonardo da Vinci. Totuși, povestea care impresionază este aceea că faimosul Castel Sforzesco a reprezentat modelul pentru și mai faimosul Kremlin din Moscova.

Pentru că intrarea în castel este liberă, curtea acestuia este mereu plină. Fie că sunt turiști impresionați de arhitectură, fie că sunt milanezi veniți să se relaxeze în curtea castelului sau în parcul de lângă acesta, toată acea mare de oameni dă viață locului. Splendid!

Pentru o experință totală, cele unsprezece muzee își deschid ușile celor care își iau răgaz câteva ore să își bucure sufletul. Recunosc faptul că, am rămas la a admira frumusețea castelului din exterior, acompaniată de o cafea pur italiană.

Gae Aulenti Square

Gae Aulenti Square e o atracție turistică mai puțin mediatizată în Milano. Cine ajunge aici găsește o oază de verdeață înconjurată de construcții contemporane. Culorile dau farmec locului iar târgul de produse handmade atrage un număr mare de vizitatori. În weekend milanezii se retrag aici pentru plimbare, sport, cumpărături și relaxare iar seara totul se transformă într-un curcubeu de lumini.

”O altă lume!” Cam asta spui și simți atunci când pășești în acest minunat loc. Planul de amenajare a fost condus de arhitectul argentinian Cesar Pelli, acesta realizând un adevărat spectacol vizual cu ajutorul clădirilor care par a se agăța de poalele cerului. Cel mai impresionant este Turnul Unicredit, înalt de 231 de metri, care este în prezent cel mai înalt zgârie-nori din Italia.

Bosco Verticale

Ei bine, surpriza de lângă Gae Aulenti Square o reprezintă Pădurea Verticală sau Bosco Verticale. Acești zgârie-nori sunt, probabil, cele mai fotografiate clădiri din lume. Mai mult decât atât, cele două construcții au fost plasate pe primul loc în clasamentul celor mai postate zece clădiri verzi online.

Cele două turnuri, unul cu 18 etaje și înălțime de 80 metri și unul cu 26 etaje și înălțime de 112 metri, găzduiesc 2000 de specii diferite de arbori, arbuști și plante, echivalentul a 30.000 de metri pătrați de pădure.

Așadar, cine ajunge în faimoasa capitală a Lombardiei trebuie să pună pe lista de dorințe acest mic secret al orașului.

Milano, un oraș colorat

În ciuda faptului că Milano are eticheta de oraș scump și ”exclusivist”, fiind mereu dat exemplu ca etalon în turismul de shopping, eu l-am descoperit altfel. După o zi de hoinăreală la pas pe străzile sale, mi-a fost dezvăluită o altă față a orașului, una fermecătoare și extrem de colorată. Da, Milano este un oraș colorat! Dacă nu mă credeți, las mai jos dovezile culese după ce am parcurs 25.000 de pași. Acum recunosc, atunci când am obosit am apelat și la metroul milanez. Mi-a fost de mare ajutor. Totuși, cele mai frumoase experiențe sunt cele care se lasă cu dureri de picioare și sute de fotografii în memoria telefonului.

Ce spuneți? Dacă v-am convins, nu stați pe gânduri! Milano își păstrează culorile indiferent de anotimp.

4 COMENTARII

  1. Foarte fain articolul. Urmeaza sa facem si noi un citybtreak in Milano. Am 2 intrebari. Cu ce ati mers de la aeroport in oras? Unde se poate face rezervare pt a vedea fresca cu Cina cea de taina?

    • Bună!
      Mulțumesc pentru aprecierea articolului. Noi am zburat pe Bergamo și am avut autobuz din aeroport spre oraș. Toate aeroporturile din Italia au și autobuz și tren care fac legătura cu gara centrala din oraș. Pentru frescă trebuie făcută programare din timp și cumpărat bilet online. Se intră în număr redus și biletele se vând foarte repede. Există un site, vivaticket.com, de pe care se pot achiziționa. Vacanță minunată!

    • Eu am stat în Bergamo, la Novotel, și m-am deplasat în Milano cu autobuzul. Sunt și trenuri între cele două orașe. Bergamo e mai ieftin și e un oraș foarte interesant, merită și el vizitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.