A fost odată ca niciodată, cam așa începe orice poveste frumoasă și așa voi începe și eu. A fost odată o vacanță de vis, într-o țară care ți se lipește iremediabil de suflet, cu un traseu pe cât de nebunesc pe atât de spectaculos. Așadar, mi-am dorit un circuit care să cuprindă cât mai mult din coasta Greciei, atât în est cât și în vest. După îndelungi căutări și planificări am stabilit că timp de două săptămâni voi vedea Kavala, Filippi, Vergina, Pelion, Termopile, Delphi, Loutraki, Corint, Lefkada, Metsovo și Kerkini Lake. A fost un tur de forță dar s-a lăsat cu amintiri extraordinare și cu certitudinea că Grecia va rămâne destinația mea de suflet.
Însă, nu voi vorbi nici despre experiențele însorite și fermecătoare din fiecare loc în care am poposit, nici despre plajele descoperite de-a lungul traseului și nici despre lecțiile de istorie învățate în cele două săptămâni petrecute în Grecia. Fiecare va avea parte de câte un articol. E clar, voi avea de scris o vară. Vă voi povesti despre experiența în Kavala, orașul care a reprezentat punctul de plecare în frumoasa poveste a descoperirii Greciei. Să vă spun un secret, nu e prima dată când poposesc aici. Am mai fost în urmă cu ceva ani, dar acum am vazut orașul cu alți ochi.
Kavala pentru a doua oară
Am ajuns în Kavala într-o după-amiază toridă de iunie. Impactul vizual la întâlnirea cu orașul a fost unul puternic. Blocuri agățate de munte, străduțe înguste și întortocheate, ziduri vechi împletite cu construcții noi și multă agitație. Apropo, pentru cei care ajung în Kavala cu mașina găsirea unui loc de parcare se transformă într-o adevărată aventură. Eu am găsit în apropierea hotelului o parcare cu plată și am fost mai mult decât mulțumită.
Fiind situat în partea de nord-est a Greciei, în regiunea Macedonia, orașul-port se întinde lacom pe coasta Mării Egee în jurul golfului Kavala. Imaginea de amfiteatru, des întâlnită pe coastele Greciei, întărește ideea că vitejii greci au considerat marea un spectacol al naturii și au vrut să ia parte la fiecare act al acestei povești înspumate.
Despre istoria orașului Kavala
Numele orașului este disputat de două explicații total diferite care nu au legătură cu vreo zeitate autohtonă sau cu vreun eveniment pierdut în negura istoriei grecești. Unii susțin faptul că denumirea orașului provine de la cuvântul italian cavallo care înseamnă cal, alții vin cu ideea că numele vine de la evreiescul kabbalah, ceea ce înseamnă școală de gândire cu origine în iudaism.
Pentru a descoperi istoria orașului trebuie să ne întoarcem în timp, cam în a doua jumătate a secolului al VII-lea î.Hr, atunci când locuitorii din Paros care au colonizat insula Thassos au înfruntat apele Mării Egee, au ajuns pe continent și au format o nouă colonie numită Neapolis. Se spune că aceștia au fost atrași aici de bogățiile pe care le oferea Muntele Pangaion, zăcămintele de aur și argint.
Atunci când am pornit la pas pentru a descoperi personalitatea acestei adevărate comori grecești am călcat cu mândrie dar și cu sfială pe caldarâmul înfierbântat de soare. De ce? Pentru că de-a lungul miilor de ani, pe această prețioasă bucată de uscat elen au călcat Filip al II-lea, tatăl lui Alexandru cel Mare, Brutus și Cassius, Împăratul Iustinian sau Mehmet Ali, fondatorul statului egiptean modern. Ceea ce m-a mișcat cel mai mult a fost informația potrivit căreia Apostolul Pavel a stăruit prin aceste locuri în periplul său creștin prin Europa.
Filippi, istorie la doi pași de Kavala
Și dacă tot vorbim despre cei care s-au perindat prin aceste locuri, mărturii ale trecerii lor pe aici găsiți la câțiva kilometri depărtare. În Filippi se găsește unul dintre cele mai importante situri arheologice din Grecia. Se spune că orașul a fost fondat de Filip al II-lea și este locul primului botez creștin din Europa. Tot Filippi este și teatrul uneia dintre cele mai importante bătălii ale antichității, între Octavian și Antoniu și opozanții Brutus și Cassius
Castelul din Kavala
Istoria stă bine ancorată la fiecare colț de stradă, în Kavala, pe fiecare clădire camuflată de vegetația bogată, pe fiecare stâncă udată de valurile mării sau în fiecare gură de oxigen pe care o inspiri cu poftă după ce cucerești urcușul care te poartă în cel mai înalt punct al orașului.
Și pentru că veni vorba de locuri aflate la înălțime, dacă vorbim de Kavala e musai să vorbim despre Castelul bizantin. Acesta domină cu eleganță orașul, oglindindu-se în apele calme ale mării. Pentru a junge acolo unde au viețuit de-a lungul timpului, bizantinii, venețienii, turcii și s-au așezat temeinic grecii, am bătut stăzi înguste străjuite de case albe ușor înghesuite, mandarini doldora de rod, tarabe colorate și taverne care fac cu ochiul turiștilor.
Din loc în loc, casele și deopotrivă zidurile vechi, în generozitatea lor, făceu loc ochiului să se desfate cu priveliști uluitoare. Am profitat de fiecare zonă de belvedere pentru a imortaliza tabloul tipic grecesc, mare, veliere, case agățate de stânci, munți cu fruntea în nori și insule care străpung albastrul mării.
Cei care ajung să bată la poarta castelului sunt răsplătiți pentru efortul de a junge până aici cu o minunată panoramă a zonei și cu o plimbare printre zidurile rezervolului de apă și ale armurăriei, clădirea gărzii și teatrul în aer liber. În turnul circular al castelului am avut senzația că pot vedea până la capătul celălalt al pământului. Sentimentul că poți cuceri orizontul, chiar dacă doar cu privirea și cu gândul, este unic.
Bucurii vizuale și culorile străzilor din Kavala
Dacă la urcare era acea nerăbdare de ajunge în vârful colinei și de a mă bucura de ceea ce oferă frumosul oraș, la coborâre m-am bucurat mai mult de detaliile și surprizele pe care străzile înguste și scările fără număr mi le-au oferit. Dacă florile cățărate pe pereții caselor și pisicile tolănite la soare pot fi numite mici bucurii, atunci, am avut parte de mici bucurii cu nemiluita.
Piața Mehmet Ali din Orașul Vechi
Calea spre castelul care încoronează colina trece prin Orașul Vechi. Această parte a orașului e plină de surprize pentru cei care își doresc să cunoască sufletul acestui oraș, pe nedrept ”folosit” doar ca loc de odihnă în drumul spre Thassos.
În piața Mehmet Ali se află casa și statuia celui care este considerat fondatorul Egiptului modern. Se pare că acesta s-a născut aici, pe coasta Greciei. Statuia este opera celebrului sculptor Konstantinos Dimitriadis și a fost realizată la Paris. Aceasta îl înfățișează pe fondatorul dinastiei egiptene cu sabia în teacă deoarece, conform tradiției, se întoarce acasă pentru a se odihni. Există o statuie similară în Egipt, în care el este înfățișat ținând sabia sus în formă de glorie.
Imaretul
O clădire impunătoare și fascinantă din Orașul Vechi este Imaretul. La începutul secolului al XIX-lea, Mehmet Ali, a fondat Imaretul, o instituție religioasă, educațională și caritabilă în orașul în care s-a născut și a crescut. Până în 1902 clădirea din Kavala a funcționat ca seminar islamic iar din 1922 incinta Imaretului a fost folosită pentru adăpostirea refugiaţilor. Mai târziu aici au fost un muzeu, o cantină și un restaurant. În 2001 Imaretul a fost dat statului egiptean și a fost transformt într-un hotel de lux. Nu poți rata clădirea Imaretului pentru că turnulețe sale, optsprezece la număr, se ridică spre cer aproape ostentativ.
Moscheea Khalil Bey
Tot în Orașul Vechi din Kavala veți găsi Moscheea Khalil Bey. Documentele vremii atestă faptul că aceasta fost construită în jurul anului 1530, pe amplasamentul primului lăcaș de cult creștin din oraș. În primele secole ale stăpânirii otomane, construirea de moschei pe locul bisericilor sau transformarea acestora în moschei era un fenomen foarte des întâlnit.
În perioada anilor 1940 moscheea a găzduit Filarmonica Municipală și a căpătat astfel denumirea de „Muzica veche”. Dacă o găsiți deschisă merită să îi faceți o vizită.
Dacă tot sunteți în Orașul Vechi, alegeți o tavernă de aici pentru un răsfăț culinar. Nu veți regreta! Las mai jos dovada.
Apeductul din Kavala
În Kavala nu te poți plictisi. Orașul abundă de clădiri vechi, clădiri care sunt învăluite în povești istorice și care dețin o arhitectură deosebită, încadrată perfect în armonia orașului. De departe, marele apeduct arcuit, cunoscut sub numele de „Kamares”, este vedeta locului. Cu o lungime de 270 m și o înălțime maximă de 25 m, apeductul este o construcție de la începutul secolului al XVI-lea atribuită lui Ibrahim Pașa, vizirul sultanului Suleiman Magnificul. Apeductul a furnizat apă orașului Kavala până la începutul secolului al XX-lea, acum reprezentând un punct de atracție pentru turiștii dornici de fotografii spectaculoase.
Cât despre salba de muzee care se destramă pe măsură ce bați la pas străzile orașului, aceasta este pe cât de bogată pe atât de interesantă. Nu am reușit să mă bucur de toate deoarece timpul a lucrat împotriva mea și, mai mult decât atât, soarele mult prea darnic m-a trimis în căutarea unei plaje. Însă, pentru cei care pot zăbovi aici mai multe zile, pot desconspira multitudinea de obiective: Muzeul Arheologic, Muzeul Folcloric Municipal, Muzeul Tutunului și Muzeul Maritim.
Portul din Kavala
În frumosul port care oferă o perspectivă de poveste a orașului dar și a luciului de apă, am decoperit parcă o altă lume, o altă față a orașului. Velierele și iahturile se unduiau împrumutând din mișcarea lentă a valurilor iar pescarii arși de soare așteptau cuminți darul pe care marea îl oferă de mii de ani celor înfrățiți cu ea. Atracția zonei a fost însă cabina telefonică în formă de pelican. Trebuia să stai la rând pentru a imortaliza imaginea pitorească.
Și dacă tot veni vorba de portul din Kavala, am făcut o plimbare până la portul care adăpostește șantierul naval. Acesta, l-am descoperit în spatele marelui apeduct și e mai mult un atelier de reparații. Însă, golful care-l adăpostește, priveliștea asupra peninsulei pe care se întinde Orașul Vechi și navele ajunse la bătrânețe par scoase dintr-un roman de dragoste.
Ammolofoi Beach
Oricât de scurtă e vizita în Kavala, trebuie ”gustată” măcar o plajă din zonă. Eu am descoperit una care mi-a întrecut toate așteptările. Ammolofoi Beach, aflată la doar 20 de kilometri distanță de Kavala, este raiul iubitorilor de plajă și relaxare. După un drum prin livezi umbroase ajungi în raiul grecesc. Parcarea acoperită și gratuită, lungimea de trei kilometri, nisipul fin, intrarea lină în mare și culoarea ireală a apei, toate au urcat această plajă în topul preferințelor mele.
Aș fi stat aici zile întregi pentru liniște, asta pentru că la momentul în care am fost eu erau foarte puțini turiști, și pentru frappe-ul savurat în fața unui view de poveste.
Plaja e împărțită în mai multe sectoare, fiecare sector fiind administrat de o tavernă. Toate sunt foarte frumos și elegant amenajate iar șezlongurile pot fi folosite în schimbul consumației făcută la tavernă. Există însă și porțiuni din plajă care sunt neamenajate și pot fi folosite de către cei ce nu doresc un șezlong.
Dacă la prima noastră întâlnire, Kavala m-a fermecat și m-a făcut să mă îndrăgostesc iremediabil de Grecia, la a doua întâlnire m-a îmbrățișat și m-a primit ”acasă” cu dragoste și ospitalitate.
Ei bine, fie că sunteți în trecere prin Kavala, fie zăboviți aici mai multe zile, lăsați-vă conduși de farmecul orașului și descoperiți-i povestea. Merită!
Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!
Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!
Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook și dă follow pe instagram !
Mulțumesc pentru aceste informații și pentru aceata prezentare. As vrea sa cumpăr ceva acolo de locuit și m ati convins. O sera minunata!
Mă bucur că v-a plăcut descrierea mea. Eu sunt îndrăgostită de Grecia iar Kavala e printre preferatele mele. ????
In anul 2017 am fost pentru prima data in Kavala. In septembrie 2018 deja am cumparat un apartament in acest frumos oras. Va doresc sa va impliniti dorinta.
Mulțumesc frumos pentru poveste!
Pe 30 mai sunt acolo pentru 4 zile.
Abea aștept să văd cele povestite de voi.
Un articol de a dreptul fermecător ????Detaliat cât să te facă sa pleci în secunda doi pe urmele voastre
Articol foarte bine realizat!
Mulțumim!
N am mai fost in Grecia si acum cautam pe net sa vad pe unde a mai fost lumea….
O prezentare care, te face sa te simți “băștinaș” al locului, și, bineînțeles, cu toată dragostea pentru el! Felicitări, aveți vocație de scriitor!
Va fi urmatoarea destinatie, in Grecia, Atena si Salonic le am vazut, multumim pt poveste si informatii utile despre kavala.
Cu drag! Sigur veți avea o vacanță reușită în Kavala!
Multumim
Foarte frumos și util articolul! Mulțumesc pentru toate informațiile prețioase!
Am fost anul aceste de Paște în Grecia – Thassos dar cu siguranță la anul ne îndreptăm spre kavala, ne-ai convins cu descrierile și pozele frumoase. Mulțumesc!! Iubesc Grecia!!💙🇬🇷💙 O cazare? Ne puteți ajuta? Sau sa rezervam prin boking?
Bună! Mă bucur că te-am convins. Cu siguranță Kavala nu vă va dezamăgi. Noi am făcut rezervare pe Booking la un hotel chiar pe faleza orașului. Ni s-a părut mai comod și priveliștea a fost frumoasă. Sunt multe hoteluri în zonă, însă atenție la parcare. Noi am lăsat mașina într-o parcare publica. Vacanță minunată!
Buna ziua! Aveți un link pentru parcare? Mulțumesc 🙏!