Filippi, locul primului botez creștin din Europa

Filippi

Nu departe de Kavala, orașul-port care se întinde lacom pe coasta Mării Egee în jurul Golfului Kavala, se găsește unul dintre cele mai importante situri arheologice din Grecia. Acesta dezvăluie ruinele orașului antic Filippi, parte a Patrimoniului Mondial UNESCO din 2016. De-a lungul existenței sale, orașul Filippi a fost asociat cu personalități și evenimente istorice care au schimbat și au modelat lumea occidentală. Vorbim aici despre regi macedoneni, politicieni și generali romani și unul dintre cei mai influenți apostoli ai creștinismului, Pavel.

Cum ajungi în Filippi

Atunci când am hotarât să fac un circuit în Grecia, dorindu-mi să descopăr cât mai mult atât din coasta de est cât și din cea de vest, am căutat locații care să-mi vorbească, la propriu, despre țara mea preferată. Așa am descoperit Filippi. Citind despre istoria acestui oraș antic și văzând cât de aproape este de prima mea oprire în periplul grecesc, Kavala, am spus că e musai să-l vizitez. Și mă felicit pentru alegerea făcută. Distanța dintre Kavala și situl de la Filippi este de aproximativ 13 kilometri. Marea atenție, nu alegeți pe GPS Filippi, pentru că veți ajunge în orașul de astăzi! Urmați indicatoarele de pe drumul principal, acestea vă vor îndruma spre sit. 

Istoria orașului Filippi

Se spune că orașul a fost fondat în 360 î.Hr. având numele de Krenides. Fondatorii erau coloniștii din insula Thassos. Însă, după aproximativ patru ani, orașul a fost cucerit de regele Filip al II-lea al Macedoniei, tatăl lui Alexandru cel Mare. Acesta a redenumit orașul după numele său, spunându-i Filippi. Descoperindu-i potențialul economic și strategic, poziția sa pe marea rută regală care străbătea Macedonia fiind crucială, Filip a mărit și a fortificat orașul. Din acea perioadă au rămas zidurilor originale ale orașului, un teatru și un heroon. Acesta din urmă este un mormânt care se presupune că adăpostește osemintele unui erou.

După ce orașul Filippi a fost cucerit de către romani, acesta a devenit un puternic centru politic. Un impresionant forum roman a fost construit pe teritoriul orașului, în timp ce teatrul a fost mărit și modificat pentru a găzdui jocuri publice.

Filippi este locul uneia dintre cele mai importante bătălii ale antichității.  În 42 î.Hr., în urma asasinarii lui Cezar, moștenitorii săi Marcu Antoniu și Octavian s-au confruntat cu forțele lui Marcus Junius Brutus și Gaius Cassius Longinus. Bătălia de la Filippi s-a încheiat cu victoria moștenitorilor și a consolidat controlul acestora asupra teritoriului Republicii Romane. Astfel au fost declanșate evenimentele care au dus în cele din urmă la sfârșitul Republicii și la înființarea Imperiului Roman. După bătălie, Brutus s-a sinucis, însă rămâne emblematică replica „mă vei vedea la Filipi”, spusă de fantoma lui Cezar ucigașului său.

Filippi, locul primului botez creștin din Europa

Pentru a vă bucura de întreg situl dar și de muzeul care se află la doi pași de acesta nu vă trebuie mai mult de o oră. Locul se află într-un cadru natural spectaculos iar energia simțită aici este una puternică. Cu siguranță asta se datorează nu doar vestigiilor istorice ci și faptelor care au avut loc aici.

Conform Noului Testament apostolul Pavel a vizitat Filippi în jurul anilor 49-50 d.Hr. Scrierile spun că acesta a predicat pentru prima dată pe pământ european în Filippi. Aici, o femeie pe nume Lidia s-a oferit să-l primească pe Pavel în casa ei din Filippi. Se spune că Lidia și cei ai casei au fost botezați, acest fapt fiind considerat primul botez din Europa. Pavel va revedea orașul în anii următori și, de asemenea, a adresat congregației orașului una dintre cele mai faimoase epistole ale sale, Epistola către Filipeni, 61-62 d.Hr.

Ei bine, dacă ajungeți în Kavala, nu ratați o vizită la situl Filippi! E un obiectiv de neratat dacă vreți să gustați din farmecul dar și din istoria Greciei.

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram!

2 COMENTARII

    • Super! Eu iubesc Grecia și fiecare vacanță petrecută în mijlocul grecilor e pentru mine una de suflet. Zile minunate să aveți!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.