CETATEA PROSLAVIȚA, CAPITALA RUSIEI KIEVENE

Delta Dunării, locul acela care îți intră în suflet atât de blând și atât de adânc, este o poveste scrisă cu iubire și pasiune. Autorul, nemilosul timp, a scrijelit pe pământul sărutat de soare și mângâiat de apele Dunării, istorii încărcate de frumusețe și îmbrățișate de mister. Ce găsești aici? Oameni cu privire blândă și grai dulce, peisaje care îți taie efectiv răsuflarea și un trecut pe cât de simplu pe atât de măreț. Asta este Delta, o adevărată aventură care, odată trăită dă dependență.

La doar 11 kilometri est de Tulcea, pe malul drept al brațului Sfântu Gheorghe, ”viețuiește” satul dunărean Nufăru. Șoseaua care șerpuiește printre casele atinse tandru de trecerea anilor nu prevestește nimic. Călătorul care taie localitatea de la un capăt la celălalt poate fi ușor indus în eroare de liniștea și cumințenia locului. Aici pare că nimic nu s-a întâmplat de-a lungul vremurilor și nimic nu va tulbura praful așezat cuminte pe ulițele satului, de acum înainte.

Un indicator stingher oprește însă firescul unei călătorii prin localitate, anunțând că aici se vrea descoperită o poveste. Și ce poveste!

Cetatea Proslavița

Nufăru, o localiatate simplă și aparent obișnuită, are în realitate o istorie tulburătoare. Cei care se opresc aici se află în arealul cetății medievale Pereislaveț, Prislav sau Proslavița. La sfârșitul secolului al X-lea, această cetate de pe malul Dunării a fost timp de trei ani capitala puternicului cnezat al Rusiei Kievene.

Cea mai mare parte din Cetatea Proslavița nu a putut fi scoasă la iveală, asta pentru că este acoperită de așezarea modernă. Însă, săpăturile arheologice au identificat tronsoane ale zidului de incintă, elemente de fortificație, locuințe, complexe meșteșugărești, spații menajere și de cult, cimitire și alte elemente de o importanță majoră.

Cetatea Proslavița, capitala Rusiei Kievene

Fascinant este faptul că puternicul centru medieval aflat la Kiev a pierdut, chiar și pentru trei ani, rolul de capitală. Și asta în favoarea unei mici cetăți de pe Dunăre, Cetatea Proslavița. Cel care a fost autorul acestei grozăvii istorice este cneazul Sviatoslav Igor, din Casa Rurik. Cine sunt cei din Casa Rurik? Sunt varegi din tribul Rus care au întemeiat Rusia Kieveană la cererea triburilor slave.

Cneazul Sviatoslav este cunoscut ca fiind cel care i-a învins pe bulgari și pe pecenegi. Mai mult decât atât, era cunoscut drept un mare dușman al bizantinilor. În 968 cneazul a cucerit așezarea numită de bulgari Pereislaveț adică, Micul Preslav.

Istoria spune că decizia cneazului de a muta capitala Rusiei Kievene în cetatea Prislav de pe malul Dunării a fost o mare surpriză pentru acea perioadă istorică. Sviatoslav își motivează alegerea făcută într-o scrisoare adresată mamei sale, Sfânta Olga.

”Nu-mi place să stau la Kiev, vreau să trăiesc în Pereislavețul de pe Dunăre. Acolo este inima țării mele, acolo se adună toate bogățiile pământului, din Grecia aur, țesături, vin și tot felul de fructe, din Boemia și Ungaria argint și cai, de la ruși blănuri, ceară, miere și robi.”

După campania cneazului la Sud de Dunăre, finalizată cu pierderea Dobrogei și reorganizarea administrativă a zonei de către Bizanț, capitala cnezatului revine la Kiev. Povestea despre Cetatea Proslavița însă, nu se oprește aici. Bizantinii clădesc aici o nouă cetate mult mai puternică decât precedenta. Aceasta beneficiază de ziduri groase de trei metri și de o poziție strategică.

De-a lungul anilor, locul unde soarele se împletește armonios cu Dunărea și cu firea blândă a oamenilor, a fost deseori plasată pe hărțile genovezilor, ale lui Ortelius și Mercator sau ale austriecilor.

Ce-a rămas din Cetatea Proslavița

O clădire ”nouă” dar mult prea afectată de trecerea prin zonă a ”iubitorilor” de istorie, invită printr-un panou informativ la contemplarea unei povești. Zidurile îmbrățișate protectiv de pământul umed, stau mărturie vremurilor aducătoare de glorie. Dincolo de verdeața mușchilor care par a aminti că atunci când soarele atingea zidurile, aici era o viață plină de culoare, piatra rece grăiește timid. Mie mi-a trebuit doar un minut să înțeleg tânguirea istoriei și tristețea unui loc iubit de vremurile demult apuse.

Cum te simți atunci când vezi că intrarea într-un edificiu atât de important pentru istoria europeană se face printr-un geam spart, iar zidurile sunt acoperite de PET-uri și pahare de cafea? Eu am simțit revoltă.

Cetatea și cazacii zaporojeni

Ruinele cetății Prislav sunt menționate în romanul Nicoară Potcoavă (1952) al lui Mihail Sadoveanu. Aflat la vadul Lipșei pentru a trece Nistrul, hatmanul Nicoară Potcoavă își amintește de o incursiune efectuată împreună cu cazacii zaporojeni de pe Pragurile Niprului. „Și pe țărmul dobrogean, la grădinile povârnite deasupra Dunării, în ruinile cetății Prislav, s-a aflat o comoară cu bani de aur și, împreună cu aurul, cele zece părți scrise de mână ale povestirii lui Heliodor.” Povestirea menționată este Teaghene și Haricleea, scrisă în limba greacă de Heliodor din Emesa, și a fost adusă de hatman la casa de la Zid Negru din Zaporojă, oșteanul desfătându-se cu citirea sa în zilele lungi de iarnă.

Poveștile Deltei trebuie duse mai departe

Călcând pe drumurile arse de soare ale Nufărului, am simțit frumusețea și farmecul locului. Dincolo de verdeața care te înconjoară, de hotărârea cu care Dunărea își urmează calea atingând părintește trupul satului, aici ai parte de o lecție de istorie. Cu puțină imaginație, poți vedea hoardele kievene mișunând prin aceste locuri, agitația corăbiilor din zona portuară a cetății și hărnicia locuitorilor cu fețele arse de soare și brațele puternice.

Cetatea Proslavița este doar una dintre numeroasele cetăți care se întind ca o salbă de nestemate pe malul Dunării. Poveștile lor dovedesc valoarea istorică a zonei, trecutul bogat și vivacitatea cu care vremurile s-au prăvălit peste această zonă minunată a țării.

Dacă mai era nevoie să spun, Delta Dunării este un loc de….poveste!

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!☺

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here