Casa Străbunicului

ÎNCEPUT DE TOAMNĂ LA CASA STRĂBUNICULUI

Mereu aștept debutul lunii septembrie cu emoție și melancolie. Mi-e greu să mă despart de vară, de timpul acela care îmi permite să visez la tot ceea ce e mai frumos, de soarele dogoritor dar atât de drag mie și de limonada aromată care îmi răcorește jucăuș papilele gustative. Cum aș putea să fac această despărțire să fie mai blândă și mai puțin dureroasă? Mă întreb asta în fiecare an și, tot în fiecare an, găsesc soluția potrivită.

Anul acesta începutul de toamnă m-a găsit relaxându-mă pe meleaguri de poveste, în mândra și frumoasa mea Bucovină. Acolo unde domoala Obcina Mare se împletește armonios cu formele tihnite ale Podișului Moldovei, se deschide generoasă în fața călătorului o depresiune plină de farmec. Satele care împânzesc această zonă binecuvântată de Dumnezeu cu peisaje care îți merg direct la suflet, sunt o încântare pentru ochiul celui care se găsește a trece pe aici. Cum să nu îți placă gospodăriile îmbrăcate în mușcate sângerii, livezile pline de rod, dealurile împăunate cu turme de mioare și oamenii cu ochii senini.

Comuna Cacica

Dacă nu ați ajuns până acum în frumoasa comună Cacica, vă îndemn să o faceți. E locul perfect pentru relaxare și pentru o cură de sănătate. Aici vă așteaptă Salina Cacica, unică în țară pentru faptul că galeriile sale au fost săpate de către om fără a se folosi forța mașinilor. Apoi, nu departe de aceasta, se înalță cu îndrăzneală spre albastrul cerului Biserica Romano Catolică, cunoscută și sub numele de Basilica Minor. Construcția care impresionează prin dimensiune și arhitectură datează din anul 1904. La doar câțiva kilometri de aceste două atracții turistice, în Pârteștii de Sus se găsește Biserica de lemn ”Sfinții Voievozi” cunoscută și ca Biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Lăcașul de cult a fost construit în anul 1779 și a fost inclus pe lista monumentelor istorice din județul Suceava.

Casa Străbunicului

Dacă tot am ajuns în Pârteștii de Sus, vă invit să zăboviți…nu mult, dar nici prea puțin, într-un loc în care timpul și-a luat răgaz să-și tragă sufletul și să se pună pe povestit. Vă invit la Casa Străbunicului! Aici m-am despărțit de zilele de vară și am îmbrățișat începutul de toamnă. E septembrie

O poartă veche, mângâiată de ploi și de ninsori și sărutată cu patos de soarele cu chip de flăcău, invită să treci de ea. Odată ce intri în ograda plăsmuită dincolo de poarta magică și gardul neatins încă de patina timpului, ai impresia că ajungi pe un alt tărâm. E magic!

Casa Mică

O casă veche, construită cu dibăcie în anul 1897, apare în fața ochilor asemeni unei icoane. E o imagine care nu poate fi descrisă ci, trebuie trăită. E momentul în care am și ”văzut” pe prispa casei un bătrânel cu privire blândă, ninsoare în pletele lungi și brațe arse de soare. În jurul lui se joacă o mână de prunci cu părul bălai. Povești curg lin din sufletul străbunicului spre inimile fierbinți ale nepoților. Ce de chicoteli pe sub ferestrele mici atent încadrate de albul scos din iile bucovinene, ce de zâmbete zglobii în jurul căsuței cu cușmă de șindrilă, ce de…..amintiri răscolite!

Pentru cei care vor să asculte la vreme de seară poveștile străbunicului, căsuța le vine în întâmpinare cu trei dormitoare, un living, o bucătărie și o terasă rustică.

Lângă Casa Mică, străjuiește curtea o șură poleită cu urme ale trecerii timpului. Trecând pe lângă ea am simțit parcă mirosul fânului adunat de pe dealurile care înconjoară părintește satul. Șura e locul unde copiii se pierd în cele mai frumoase jocuri stârnite de imaginația lor iar fetele și flăcăii își ascund cele mai tainice secrete. Nu m-am apropiat prea mult de construcția de lemn spre a nu deconspira istorii vechi de sute de ani.

Casa Mare

Aleea pietruită conduce pașii spre Casa Mare. O mândrețe de casă care încearcă și pot să spun că reușește cu succes să îmbine frumusețea, eleganța și tradiția. E tot ce îți poți dori de la un loc în care vii cu gândul să te deconectezi de la zbuciumul zilnic și să te lași purtat într-o poveste veche dar atât de fermecătoare.

După ce m-am instalat în Casa Mare, o locație care pune la dispoziția doritorilor cinci camere duble, două apartamente, o bucătărie și un living generos, am simțit nevoia să mă conectez cu locul. Astfel, m-am plimbat nestingherită prin curtea inundată de o iarbă ireal de verde și de moale. O bancă acoperită cu o cuvertură țesută cu dragoste de o gospodină pricepută, un leagăn rustic care te duce cu gândul la copilărie, puzderie de mere căzute drept ofrandă pentru venirea toamnei și multă liniște. M-am umplut de bucurie și de dragoste!

Un foișor numai bun pentru spus povești și degustat licori aducătoare de veselie mi-a fost refugiu pentru a savura o cafea aromată și a mă juca cu hoarda de pisici adunate ca la un semn. Odată cu venirea serii luminile felinarelor au început a mângâia pereții tăcuți. În liniștea nopții ograda părea un tărâm de basm, scos parcă din povestirile lui Sadoveanu. Mă așteptam ca dintr-o clipă în alta să își facă apariția vreo zână învăluită în veșminte de borangic sau vreun bătrânel cu barba lungă până în pământ.  

Povești la început de toamnă

Personajele din poveștile copilăriei nu au apărut dar, somnul de peste noapte a fost profund și odihnitor. Dimineața de septembrie m-a îmbrățișat în toată splendoarea ei. Miresme dulci, culori pastelate, un soare care dădea impresia că e mai tandru decât în zilele de vară și un tablou autentic românesc m-au determinat să iubesc toamna chiar de la primul ei zbucium.

Oare cum arată Casa Străbunicului acoperită cu o haină albă și învăluită în miros de vin fiert cu scorțioară? Vă voi povesti cu siguranță!

Mai multe informații despre Casa Străbunicului și posibilitatea de a rezerva locația, puteți afla de pe site-ul www.casastrabunicului.ro, pagina de facebook a locației, dar și cea de instagram.

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!☺

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

2 COMENTARII

  1. Superbă descriere…. impresionant mod de a te face sa iubești toamna și locurile unde ea își etalează cel mai plăcut frumusețea….fara sa vrei ,te transpui in poveste… simți și vezi cu ochii minții toate aromele și culorile acestui anotimp sublim,care aduce cu el roadele pământului, liniște și începutul unui alt sfârșit….

    • Mulțumesc pentru frumoasele cuvinte și pentru faptul că ați lăsat povestea mea să vă mângâie sufletul. Pentru mine toamna este momentul în care emoțiile ajung la cote maxime. Aș putea să spun că motivul poate fi natura meseriei mele, fiind învățătoare, sau poate talentul acestui anotimp în a crea tablouri unice și incredibil de romantice. Acea căsuță minunată m-a fermecat. A făcut ca debutul toamnei să fie și mai frumos. Zile frumoase să aveți și… o toamnă minunată! 💞

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here