Septembrie e timpul acela când totul se aurește a bogăție și a arome îmbietoare. E timpul în care totul se transformă într-un tablou desăvârșit. Iubesc toamna, iubesc mirosul acela de struguri pârguiți și de mere rumene și, mai mult decât orice, iubesc acel cântec murmurat de natura ruginie la ivirea aburindă a zorilor. Să fie oare suflet de român căruia să nu-i placă astă binecuvântare? Și dacă o fi, îl invit atunci să zăbovească pentru câteva zile în mândra și frumoasa Țară a Dornelor. Aici, toamna învăluie locurile și le transformă în magie. O simți, o vezi și îți intră în suflet atunci când pornești a-i lua potecile la pas. Ei bine, și dacă la toate astea se adaugă și un spectacol gastronomic pus în scenă de bucovineni mândri și omenoși, povestea toamnei de la poalele Călimanilor se transformă într-un EcoBrunch de toată frumusețea.

Am revenit cu mare drag la Panaci, comună aflată la doar câțiva kilometri de Vatra Dornei. Aici, natura a înzestrat pământul cu 17 izvoare magice, izvoare cu apă vie. Acestea sunt așezate de-a lungul unui traseu turistic de aproape 60 de kilometri, traseu care acoperă mai multe localități. Harta centrală afișată la intrarea în comună ilustrează în detaliu unde sunt localizate toate izvoarele, numele acestora și compoziția chimică a apei. Mai mult decât atât, lângă fiecare izvor se găsește un panou care-l așază pe traseu și care ajută turiștii să vizualizeze Tărâmul Izvoarelor în totalitatea sa.

Izvoarele cu apă vie udă aceste minunate tărâmuri de sute sau poate de mii de ani, însă ele au ieșit atât de frumos la iveală datorită unui proiect îndrăzneț al elevilor de la Școala Gimnazială din Panaci. Aceștia au reușit să anime întreaga comunitate, așa cum doar copiii o pot face, și au amenajat toate cele 17 izvoare. Astfel, pe Tărâmul Izvoarelor au apărut panouri informative, bănci și mese de lemn, troițe, gavanoase cu flori și punți de acces.

Experiența unui brunch organizat în sânul unei comunități rurale este o experiență unică. Un astfel de eveniment împletește delicat cultura gastronomică, frumusețea oamenilor și povestea locurilor care-l găzduiesc. Faptul că anul trecut am avut parte de o zi minunată la branch-ul de la Șeica Mică, m-a făcut să-l aștept cu nerăbdare pe cel organizat la Panaci.

Se dau…..un deal îmbrățișat din toate părțile de niște priveliști de vis, o mână de oameni inimoși mânați de dragostea față de satul românesc și un curcubeu de gusturi și de culori rupte parcă din paletarul toamnei. Ce iese? O sărbătoare a plaiurilor bucovinene, un EcoBrunch de poveste. Și pentru că ce-i frumos și lui Dumnezeu îi place, așa zice o vorbă din bătrâni, a slobozit Cel de Sus soarele să mângâie aste mândre locuri. Ce-ți poți dori mai mult de la o frumoasă zi de septembrie?

Doamne, ce de bucate, ce de bogății pe care pământul acesta le oferă cu toată dragostea, ce de zâmbete pe fața celor care au dorit să împărtășească cu noi secretele bine păstrate în paginile îngălbenite ale cărților de bucate scrise de mâna bunicilor cu obrajii dogoriți de sore și vânt. Că a fost vorba de borș de hribi înnobilat de smântână albă și grasă, scovergi cu ciuperci, plăcinte cu urdă și mărar, păstrăv prezentat și gătit în cele mai ingenioase moduri, platouri tradiționale cu cărnuri și brânzeturi specifice locului sau balmoșul cu jumări, toate au fost împinse pe gât de licori aromate și sută la sută naturale.

Cât despre partea dulce care a mângâiat delicat papilele gustative ale celor aproape o sută de participanți, nu pot spune decât așa….un spectacol. Dacă nu mă credeți, vă îndemn să gustați din ciocolata de casă cu afine, tartele cu fructe de pădure, plăcinta cu mălai sau delicioasa prăjitură cu mere. Și acum îmi plouă în gură…..

Fie boierul cât de mic, după masă…se plimbă un pic. Știu că am schimbat puțin zicerea asta veche, dar am făcut-o să se potrivească cu ceea ce a urmat, drumeția spre cel mai frumos punct de belvedere asupra zonei. Aici, așezați la firul ierbii, mici și mari, am ascultat glasul naturii grăindu-ne în cele mai frumoase moduri și am primit cu inima deschisă toată frumusețea acestor locuri.

Întorși în locul magic din grădina Eco Pensiunii Hunea, cei cu drag de pictură au putut să se joace cu culorile, dând viață unor rondele de lemn. În timpul acesta, celor prezenți li-a fost prezentată ”Traista lui Panac”. Acest suvenir local a strâns laolaltă toată savoarea și binecuvântarea ăstor pământuri iubite de Dumnezeu.

Dacă mi-a plăcut la EcoBrunch în Țara Dornelor nu mai încape îndoială. Evenimentul pus la cale de Asociația My Transylvania în parteneriat cu Asociația de Ecoturism din România și Organizația Țara Dornelor a fost o adevărată sărbătoare. Și cum la o sărbătoare e prilej de întâlnire cu oameni frumoși, i-am descoperit aici pe cei de la Păstrăvăria lui Andrei, Ținutul Călimanilor, Casa Răzeșului și pe cei de la Casa Luș.

Cam așa arată o zi în sânul Bucovinei. Povestea scrisă de oameni cu drag de tot ceea ce înseamnă rădăcini adânci și tradiții sfinte  a transformat momentele petrecute pe Tărâmul Izvoarelor din Panaci, într-o experiență de lipit pe suflet.

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!☺

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here