Tare-mi place Harghita! Ba chiar aș putea spune că această minunată zonă a țării e preferata mea atunci când îmi fac planuri de călătorie. Ani la rândul am ”gustat” din frumusețile acestui județ, m-am delectat descoperindu-i comorile și mi-am creat amintiri memorabile străbătându-i drumurile pitorești și potecile ascunse. Cu toate astea, sunt convinsă că mai am multe de văzut în Harghita și multe de experimentat. Așadar, și anul acesta voi da o fugă pe meleagurile harghitene pentru o cură de relaxare și o vânătoare de fotografii spectaculoase. Ca să nu mai spun că îmi este dor de savuroasa gastronomie a zonei. Știu câteva locuri unde mănânci de te lingi pe degete și vi le voi spune și vouă.
O vacanță în Harghita nu poate fi decât una reușită, asta pentru că zona este împânzită de atracții turistice. Unele sunt extrem de cunoscute și fac parte din cartea de vizită a județului. Altele se arată mai rar ochiului dar surprind prin frumusețe și poveștile pe care le poartă.
Pentru vacanțe de poveste vă prezint mai jos cele mai frumoase locuri văzute de mine în timpul călătoriilor mele în Harghita.
Poiana Zânelor din Borsec
Dacă ajungeți în Borsec, renumita stațiune din județul Harghita, nu ratați o plimbare prin Poiana Zânelor. Ce găsiți aici? Izvoare minerale amenajate sub formă de bazine de relaxare, alei integrate armonios în mediul înconjurător, trasee surprinzătoare, povești gravate pe suporturi din lemn decorate cu motive florale specifice zonei și căprioare plimbându-se nestingherite. Pe lângă toate acestea, Poiana Zânelor oferă celor care ajung aici câteva puncte de belvedere care lasă privitorul fără cuvinte.
Traseu Mofeta-Peștera de Gheață, Borsec
Poiana Zânelor din Borsec nu este doar o poiană care îmbie la relaxare ci este și un punct de pornire pe diverse trasee pitorești. Unul dintre acestea este cel care trece pe lângă o renumită mofetă din zonă, numită și Izvorul Străvechi, și ajunge la Peștera de Gheață. Aceasta face parte din zona carstică a Dealului Scaunul Rotund, cea mai importantă depunere de travertin din țară.
Traseul este unul foarte ușor și dezvăluie de-a lungul său priveliști spectaculoase asupra munților din jur. Peștera este accesibilă doar în zona de intrare și cei care ajung aici au nevoie de lanterne pentru a se putea bucura de spectacolul gheții.
Cascada Mezotermală Toplița
Formată din izvoarele termale ale munților din Stațiunea Bradul, Cascada Toplița este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Harghita. Cascada a fost declarată monument al naturii, arie protejată de interes național și rezervație naturală de tip biologic și peisagistic.
Una dintre caracteristicile sale unice este aceea că apa îngheață foarte rar sau chiar deloc, păstrându-și temperatura caldă chiar și în mijlocul iernii. Apoi, culorile reflectate de travertinul din peretele cascadei transformă căderea de apă într-un adevărat curcubeu.
Statuia Inima lui Iisus de pe Dealul Gordon
Pe dealul Gordon din Harghita, locație aflată între Odorheiu-Secuiesc și Praid, se ridică mândră către întinderile albastre cea mai mare statuie a Lui Iisus din Europa de Est. Denumită Inima Lui Iisus, statuia a fost ridicată de către comunitatea din comuna Lupeni cu sprijinul patronului firmei de lactate Gordon. Construcția cu o înălțime de aproximativ 22 metri rivalizează cu celebra statuie din Rio de Janeiro și este considerată o protectoare a zonei.
Dacă drumul până la baza statuii este unul destul de aventuros, ceea ce simți în momentul în care ajungi sus este unic.
Casa Fluturilor Tropicali din Praid
Dacă ajungeți în Praid, e musai să vizitați Casa Fluturilor. Locația plină de culoare și eleganță transformă adulții în copii, experiența fiind una de poveste. Aduși din America de Sud, Asia şi Africa sub formă de crisalide, fluturii văd lumina zilei într-o clocitoare din interiorul casei. Fluturele de azur, graţioșii fluturi zebră, fluturii bufniţa uriaşă, precum şi fluturele zmeu de hârtie fac un adevărat spectacol vizual. După ce vă delectați cu imaginea acestui tablou gingaș nu ratați gustul siropului de lavandă savurat pe terasa casei.
Dealul Melcului, Corund
În partea estică a județului Harghita, în Depresiunea Praid, natura face călătorului un cadou de nerefuzat, Dealul Melcului. Această rezervație naturală reprezintă o fostă exploatare minieră în perimetrul căreia se găsesc două formațiuni geologice și importante depozite minerale de aragonit, calcit, coralite și depuneri de travertin. În arealul rezervației se află un izvor natural, acesta fiind considerat arhitectul Dealului și responsabil pentru formarea aragonitului.
Poteca de vizitare este una extrem de interesantă, panourile informative și povestea vizuală transformând-o într-o experiență unică.
Muzeul de Aragonit, Corund
La ieșirea din localitatea Corund, pe drumul spre Praid, se află Muzeul de Aragonit. Singurul de acest tip din România și probabil chiar din Europa, muzeul este amenajat în fosta uzină de şlefuire din Harghita, nu departe de Dealul Melcului.
Chiar dacă exteriorul clădirii nu spune mare lucru, interiorul muzeului e plin de povești. Se știe faptul că nu oricine are darul povestirii, însă doamna care m-a întâmpinat în pragul muzeului știe a se juca cu cuvintele și a capta atenția celor care-i trec pragul. Astfel, în timp ce admiram seturile de scris, ceasurile, vasele sau cutiile de bijuterii, ascultam poveștile obiectelor răspândite peste tot în lume. Minunățiile din aragonit au ajuns, se pare, în Muzeul Luvru din Paris sau la colecționari din Europa și Statele Unite ale Americii.
Distracție și adrenalină cu bobul la SKIGYIMES, Harghita
Ați fost vreodată cu bobul? Vă spun eu, e tare de tot! În țară sunt mai multe locații unde poți avea parte de această experiență, însă eu am trăit-o într-un cadru de poveste, la aproximativ 30 de kilometri de Miercurea Ciuc, acolo unde Harghita și Bacăul își dau mâna. Pista de bob de la Lunca de Sus, a devenit de câțiva ani o atracție pentru turiștii care vizitează zona Ghimeș sau pentru cei care își doresc să încerce ceva nou.
Pista de bob din Complexul SkiGyimes este cea mai lungă din țară, având lungimea de 1300 de metri și diferența de nivel de 120 de metri. Așadar, pornești cu bobul tras pe șină de un dispozitiv asemănător cu cel al unui lift, de la baza traseului aflată la altitudinea de 940 de metri și ajungi la punctul maxim aflat la 1060 de metri. De acolo bobul pornește pe un circuit spectaculos, presărat cu multe curbe, un tunel și zone în care se poate atinge viteză mai mare.
Galeria Porților Secuiești, Odorheiul Secuiesc
Harghita este renumită pentru satele sale pitorești și pentru faptul că acestea sunt considerate adevărate muzee în aer liber, atracțiile principale fiind celebrele porți secuiești. Ei bine, la câțiva kilometri de Odorheiul Secuiesc, în zona de agrement Băile Szejke, există un parc destinat acestor minunății. Cele 16 porți tradiționale se înșiruie de-a lungul unei alei speciale ce pornește din fața mormântului scriitorului și etnografului Orban Balazs. Poarta de lângă monumentul funerar datează din 1888 și este chiar poarta casei sale, aceasta fiind adusă aici drept recunoștință pentru activitatea celui care a promovat cu pasiune tradițiile și obiceiurile secuilor din zonă.
Lângă această frumoasă galerie se află Parcul Mini-Transilvania, locul unde veți putea vedea machete ale unor cetăți, castele, biserici și orașe din Transilvania. Eu nu l-am putut vizita pentru că la momentul călătoriei mele era în renovare. Dar mă voi întoarce în zonă pentru a-l vedea.
Lacul și Barajul Zetea
Orice luciu de apă care pare îmbrățișat de o impresionantă salbă de munți este o adevărată comoară pentru iubitorii de drumeții în natură și pentru pasionații de fotografii. Astfel, Lacul Zetea atrage ca un magnet turiștii care ajung în Harghita și vor o cură de frumusețe în natură.
Ei bine, lacul de la Zetea format prin acumularea apelor ce coboară din munții ce-l străjuiesc oferă nenumărate posibilități pentru pescuit, înot, plimbări cu barca sau excursii. Pescarii pasionați spun că fauna piscicolă este extrem de bogată iar exemplarele prinse aici trec ușor de 5 kilograme.
Cariera de andezit de la Suseni
Cariera de andezit de la Suseni este una dintre cele mai mari cariere din țară și, cu siguranță, una dintre cele mai spectaculoase. De la cota 935 se poate admira un tablou de o generozitate aparte. Un hău imens, terasat asemeni unui amfiteatru, se deschide în fața ochilor. Dacă vizitați zona în plină vară, de jur împrejur verdeața creează un contrast dur cu cenușiul rocilor golașe și cu albastrul cerului iar pâlcurile de flori încununează frumusețea sălbatică a locului.
Lângă platforma de lemn care găzduiește curioșii și permite fotografilor împătimiți să surprindă Depresiunea Giurgeului în toată splendoarea ei, se găsesc câteva panouri informative referitoare la această carieră. Astfel am aflat că andezitul exploatat aici este o rocă de origine vulcanică formată în urma erupțiilor vulcanului Ciumani-Fierăstraie, unul dintre vulcanii importanți din această zonă. Scurgerile de lavă provenite din craterul vulcanului s-au depus într-o depresiune a reliefului existent la acea vreme, formându-se astfel actualul zăcământ de andezit cu piroxeni și hornblendă.
Brădești, satul porților secuiești
Satele transilvănene sunt purtătoare de tradiții adânc înrădăcinate în sufletele viețuitorilor acestor meleaguri. Trecând prin ele nu poți să nu observi jocul caselor simple și frumos așezate în spatele gardurilor înnobilate de porți ridicate la nivel de artă. Acestea te duc cu gândul la meșterii populari care ating perfecțiunea prin simpla mângâiere a lemnului.
Un astfel de sat este Brădești, satul din Harghita care își spune povestea cu ajutorul porților secuiești. Se spune că poarta secuiască este considerată coroana casei iar gazda o privește ca pe un membru al familiei. Mai mult decât atât, atunci când aceasta este sculptată, odată cu modelul încrustat atent în trupul lemnului poarta primește și o părticică din sufletul artistului.
Biserica Ciuntită și Lacul fără fund, Tomești, județul Harghita
Harghita e plină de legende. Unele par a fi plăsmuiri ale serilor geroase de iarnă petrecute la gura sobei. Însă altele sunt atât de aproape de realitate încât se contopesc cu istoria locurilor. O astfel de legendă învăluie comuna harghiteană Tomești.
La 1 km nord-vest de Tomești, pe o creasta de 767 m, la capătul unui drum de țară, se înalță a rugăciune către cer o ruină înaltă de 11 m. Această siluetă fantomatică este de fapt fostul turn al bisericii medievale „Csonkatorony”. Aceasta deservea două localități, Tomești și Sândominic. Biserica a fost construită în stil gotic și era aparată de un zid fortificat. Este interesant faptul că spatiul aparat de aceste ziduri a servit ca cimitir mult timp după ce biserica nu a mai stat în picioare.
La câțiva metri de Turnul Ciuntit se află Lacul fără fund. Legenda spune că atunci când oamenii din Sândominic i-au cerut clopotarului din Tomești să tragă clopotele la biserică, acesta a mințit că nu găsește funia de la clopote. Astfel a atras asupra casei sale un blestem. Pământul i-a înghițit casa, pe locul acesteia formându-se un lac. Lacul fără fund din Tomești este considerat cel mai frumos izvor carstic din bazinul Ciucului, lacul şi împrejurimile formând o zonă de protecţie naturală.
Mănăstitrea Franciscană Lăzarea
Cea mai importantă mănăstire franciscană a bazinului Giurgeu, mănăstirea din Lăzarea a fost construită între anii 1669 şi 1752 pe locul în care, conform poveștilor zonei, existau cinci capele așezate în forma unei cruci. Ctitorul mănăstirii, căpitanul István Lázár cel Bătrân, a adus la Lăzarea pe franciscanii Bartolomeu din Cluj și pe Fulgentius Esio din Roma. Aceștia și-au început misiunea aici dar au decedat răpuși de ciumă după doi ani. De-a lungul anilor mănăstirea a avut mult de suferit fiind mistuită de flăcări s-au deteriorată de cutremure. Cu toate astea, a fost refăcută de fiecare dată, păstrându-și frumusețea și ducându-și mai departe povestea.
Am fost întâmpinată, în curtea bisericii, de către preotul paroh. Cu un zâmbet larg și o voce blândă m-a invitat în biserică apoi mi-a povestit în ce localități din zonă mai găsesc astfel de bijuterii arhitecturale. La plecare am putut admira lucrările relizate în tabăra de creaţie găzduită de mănăstire, an de an.
Castelul Lázár din Lăzarea
Situat aproape de centrul satului Lăzarea, Castelul Lázár este unul dintre cele mai frumoase exemple pentru arhitectura renascentistă din Transilvania. Ridicat de familia Lázár cu scopul de a deveni reședință nobiliară, castelul, deși avea o poziție bună în zonă și dotări militare, nu a avut importanță strategică.
Ajunsă la poarta castelului am avut norocul să îl întâlnesc pe administrator. Acesta, cu amabilitate și cu povești la purtător, m-a invitat să vizitez clădirile din curtea castelului. Unele au beneficiat de lucrări de restaurare și așteptau să prindă viață iar altele își duceau cu mândrie urmele lăsate de trecerea anilor. Mi s-a spus că în scurt timp întregul ansamblu cât și povestea acestuia vor fi deschise turiștilor care ajung în Lăzarea.
Lacul Roșu
La poalele Muntelui Hășmașul Mare, în apropierea Cheilor Bicazului, la 26 km de Gheorgheni, Harghita, se află unul dintre cele mai frumoase lacuri din țară. Lacul Roșu este un lac de baraj natural format în urma prăbușirii unui versant din cauza cutremurului din 23 ianuarie 1838. Frumusețea lacului este dată atât de spectacolul naturii din jurul acestuia cât și de legenda țesută în jurul numelui său. Numele său provine de la Pârâul Roșu, unul dintre cele patru pâraie care alimentează lacul și care traversează straturi de culoare roșie cu oxizi și hidroxizi de fier.
Însă legenda spune că surparea de teren ar fi acoperit un sat, omorându-i atât pe locuitori cât și animalele. De la atâta sânge apa a devenit roșie iar lacul format a primit numele de Lacul Roșu dar și Lacul Ucigaș.
Lacul e frumos în orice anotimp, însă vă recomand să-l vizitați iarna atunci când e înghețat și se transformă într-un patinoar uriaș.
Băile Tușnad
Despre apele minerale din zona Tușnadului există scrieri încă din a doua jumătate a sec. al XVIII-lea. Acestea atestă existența unor izvoare de ape minerale cu efecte curative folosite de localnicii satelor din apropiere.
Denumită „Perla Ardealului”, Tușnadul este una dintre cele mai frumoase așezări balneare din țara noastră. Un lucru e clar, cine pune pe lista de călătorii Harghita e musai să ajungă, măcar pentru o plimbare, în Tușnad. Stațiunea, destul de animată de turiști, încearcă să-și recapete renumele și strălucirea de odinioară, oferind posibilități multiple de odihnă, relaxare și tratament.
Lacul Sfânta Ana
Lacul Sfânta Ana este singurul lac de origine vulcanică din România și din Europa Central-Estică format pe fundul craterului unui vulcan stins. Spectaculoasa întindere de apă din Masivul Ciomatu este una dintre cele mai căutate atracții turistice din Harghita.
Lacul înconjurat de pereții protectori ai munților are câteva ciudățenii care te intrigă și te determină să îl ”studiezi” cu mare atenție, de la distanță sau din preajmă. În primul rând, nivelul apei nu crește și nu scade niciodată deși lacul este alimentat doar de apa de ploaie. Apoi, puritatea apei este foarte apropiată de cea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. Aceasta se datorează și emanațiilor mofetice prin fundul lacului și prin pereții craterului.
Ei bine, cine urmează potecă îngustă care se afundă în verdele pădurii și invită la promenadă în jurul lacului, va descoperi un colț plin de magie și de puritate, o biserică. Încă din secolul al XII-lea oamenii veneau să se roage la capela de lemn de sub poala pădurii. De-a lungul anilor capela de lemn a fost înlocuită cu una de piatră iar cei care au venit să se roage aici au ajuns să fie de ordinul zecilor de mii.
Se spune că Sfânta Ana, ocrotitoarea bisericuței, îi ajută pe tineri să își găsească perechea. O altă legendă care circulă printre oamenii locului este aceea că femeile care nu pot avea copii, deși își doresc foarte mult lucrul acesta, după un pelerinaj la lac vor deveni mame.
Tinovul Mohoș
Tinovul Mohoș din Harghita este una dintre cele mai valoroase rezervații botanice din țara noastră, fiind parte integrantă din rezervația naturală localizată în craterele gemene ale vulcanului stins Ciomatul Mare.
Despre tinov am auzit multe, că e un tablou de natură special, că emană o sălbăticie fermecătoare, că e un loc grozav pentru fotografii și că e recunoscut pentru flora și fauna cu adânci rădăcini în perioada erei glaciare. Deci, valoarea locului este inestimabilă.
Tinovul, așa cum spunea și șugubățul nostru ghid, este un mixt cu păduri, mușchi și diverse specii de plante otrăvitoare cu efect halucinogen și plante carnivore. Chiar dacă stratul de mușchi poate fi considerat drept vegetație dominantă, celelalte specii de plante ies în evidență prin misterul și unicitatea lor.
Ați văzut ”Avatar”? Filmul acesta m-a făcut să reconsider înțelesul cuvântului spectacol. Scenele suprarealiste dar atât de blânde în care natura realiza acea magie vizuală, m-au mișcat atunci, în fața ecranului, și acum în fața tinovului. Ei bine, Tinovul Mohoș este un fel de ”Avatar” doar că la scară mai mică. Eu așa l-am văzut și așa l-am simțit.
Cheile Vârghișului
Se spune că aici, în partea nordică a Munților Perșani, la granița dintre județele Harghita și Covasna, Dumnezeu a dat mână liberă Vârghișul, zbuciumatul afluent al Oltului. Acesta a săpat cu patos și cu măiestrie unul dintre cele mai frumoase și mai interesante sectoare de chei din Carpații Orientali.
Strâmte și sălbatice, întinse pe aproximativ 4 kilometri, cărările alăturate firului de apă în care se oglindesc pereții abrupți de stâncă, înșiruie numeroase formațiuni și elemente geomorfologice săpate în stâncă. Astfel, stânci de calcar, versanți din care țâșnesc ape limpezi, turnuri și creste de calcar, avene, dune, grohotișuri și aproximativ 125 de peșteri dau un adevărat spectacol vizual.
Peșterile nu sunt amenajate pentru vizitare, însă frumusețea și unicitatea lor atrag anual foarte mulți turiști dornici să admire natura în starea ei pură, firească. Mai mult decât atât, acest lanț de peșteri a stârnit de-a lungul anilor interesul multor speologi fiind admirate și cartografiate în mai multe rânduri.
Se spune că în aceste caverne mai mult sau mai puțin generoase au fost descoperite rămășițele unor animale preistorice. Wow! Ursul de peșteră, leul de peșteră, cerbul uriaș sau rinocerul lânos ar fi viețuit prin aceste locuri. Cât despre rămășițele umane descoperite, cică acestea datează cam de acu 8000 de ani. Fascinante toate aceste informații. Puse cap la cap cu farmecul peisajului, creează o locație demnă de o hoinăreală și o încărcare a memoriei telefonului cu sute de fotografii.
Unde te cazezi și unde mănânci când ajungi în Harghita
Dintre toate locațiile în care am stat atunci când am ajuns în Harghita, cele în care m-am simțit cel mai bine și le recomand din toată inima sunt Hanul Árcsό din Corund și pensiunea Horizont din Odorheiul Secuiesc. În ambele unități de cazare am avut gazde de nota zece, confortul dorit și am avut intimitate fiind la distanță de zonele aglomerate.
Cât despre locurile unde am mâncat, acestea sunt numeroase și variate. Harghita, pe lângă faptul că este o zonă spectaculoasă a României este și extrem de savuroasă. Ce să nu ratați? Cele două hanuri din Borzont, locații la care este de preferat să se rezerve telefonic din timp și Hanul Gizi Csarda din Odorhei. Luând masa în aceste locații experiența harghiteană este una desăvârșită.
Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!
Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!
Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook și dă follow pe instagram !