M-am întâlnit cu toamna pe coclauri și m-a prins în mrejele ei. Ce de culori, ce de arome, ce de frumusețe! N-ai cum să reziști unei asemenea emoții care-ți stârnește sufletul și-l face să vibreze precum coardele unei harpe magice. Fiecare început de septembrie mă cucerește cu muzicalitatea sa. Mă poartă prin arii ruginii și-mi smulge picăturile de fericire aciuate în colțurile ochilor. Să mai spun că iubesc toamna? E de prisos. Oare nu toți o iubim?

Cărările Bucovinei miros a prune dulci și a plăcinte rumene stropite din belșug cu chișleag alb și sățios. Îmi lasă gura apă numai când mă gândesc la tabloul aromelor dăruite de natura care coboară agale de pe culmile Obcinelor falnice. Parcă nicăieri pe ăst pământ nu găsești atâta dărnicie și atâta iubire împărtășită. Și pentru că toamna m-a luat de mână și m-a dus până hăt, pe dealurile de la Cacica, aici, pe domeniul de la Vatra Boierească, am avut parte de o îmbrățișare zdravănă.

Dacă nu ați ajuns până acum în mândra comună bucovineană Cacica, locul unde se găsește frumosul domeniu Vatra Boierească, e timpul să o faceți! E locul perfect pentru relaxare și pentru o cură de sănătate. Aici vă așteaptă Salina Cacica, unică în țară pentru faptul că galeriile sale au fost săpate de către om fără a se folosi forța mașinilor. Apoi, nu departe de aceasta, se înalță cu îndrăzneală spre albastrul cerului Biserica Romano Catolică, cunoscută și sub numele de Basilica Minor. Construcția care impresionează prin dimensiune și arhitectură datează din anul 1904.

La doar câțiva kilometri de aceste două atracții turistice, în Pîrteștii de Sus, se găsește Biserica de lemn ”Sfinții Voievozi” cunoscută și ca Biserica ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Lăcașul de cult a fost construit în anul 1779 și a fost inclus pe lista monumentelor istorice din județul Suceava.

Ei bine, pentru toate obiectivele interesante dar și pentru piscinele cu apă sărată din Cacica, e musai să zăboviți câteva zile prin aste meleaguri. Și pentru că tihna-i mai tihnă acolo unde oamenii te fac să te simți ca acasă și locurile îți intră în suflet, Vatra Boierească e cazarea pentru un sejur de poveste.

Sus, pe Dealul Salinei, timpul parcă a stat în loc. Aici, conacul Vetrei se oglindește cu o eleganță parcă ușor timidă, în iazul care stinge peste zi căldura soarelui și arcuiește în toiul nopții, spre tot satul, lumina lunii. De pe terasa conacului sau de la ferestrele camerelor acestuia, priveliștea ”obligă” ochiul să se scalde în toată frumusețea înconjurată de pădure. Pontonul de pe lac, parcul străjuit de felinarele boeme, aleile pietruite care mușcă din iarba verde și căsuțele tradiționale, toate invită la relaxare.

Dacă vederea-i mângâiată de aste lucruri, apoi și papilele gustative trebuie dezmierdate de bucate savuroase și sănătoase. Că-s așezate pe mesele restaurantului de la parterul conacului sau că-s răsfirate sub privirile pofticioșilor pe pontonul de pe lac, toate au gust de Bucovină.

”Locul unde respiri viața de altădată” este ”vorba” care a înflorit în inima celor doi oameni frumoși care au vrut să le ofere copiilor lor o viață ruptă din bogăția și trăinicia sufletului românesc. Cele trei căsuțe tradiționale strămutate de la Straja și Brodina, aici pe domeniul de la Vatra Boierească, stau mărturie acestui lucru.

Adevărate bijuterii ocrotite de brațele pădurii foșnitoare, căsuțele m-au purtat în lumea copilăriei. M-am revăzut pe ulițele satului natal căutând umbra nucilor care-și lăsau bogăția pe prispele caselor mici și calde. Soarele se scălda cât era ziua de lungă în ferestrele brodate cu mușcate sângerii și atinse de pânzele cusute fir cu fir de mâini harnice și iscusite. Colbul drumului se ridica în urma mea, urmând îndeaproape visurile mele de copilă. Era atâta liniște în jur și atâta fericire și împăcare în ochii oamenilor mari care se perindau în jurul meu! Acum, eu, omul mare, caut liniștea și fericirea în locurile în care ajung. La Vatra Boierească am găsit mai mult decât atât, am găsit tihna…..

Povestea toamnei începe să se deșire fir cu fir. Frunzele capătă culoarea ruginii iar diminețile încep să miroase a fum. E forfotă pe dealurile de la Cacica. Oamenii și natura se bucură deopotrivă de razele încă prietenoase ale soarelui. Mângâierea lui aurește locurile. Ce-ar fi să poposiți prin aceste locuri și să vedeți cu ochii voștri cum ”se petrece” toamna în Bucovina, la Vatra Boierească?

Nu încetați să iubiți, fiți frumoși și colorați-vă viața cu amintiri prețioase!☺

Dacă ți-a plăcut articolul, poți lăsa un comentariu mai jos!

Pentru a fi la curent cu toate postarile mele apreciază pagina de facebook  și dă follow pe instagram !

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.